Градина: Особености на пресаждането на цветя в саксии

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7404711 Градина: Особености на пресаждането на цветя в саксии Градина: Особености на пресаждането на цветя в саксии www.24chasa.bg

Тази операция често се смята за елементарна, но в действителност има строги правила

Растенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално на надземната част, което означава че в един момент малката саксия е недостатъчна за да се продължи оптималното развитие на растението.

Обикновено градинските цветя и балконските се нуждаят от пресаждане веднъж на две или три години. Ако не се направи това, увеличаваме риска от заболявания, защото корените на растението се вплитат в дренажа на саксията.

Също така растението няма достатъчно хранителни вещества, за да изхранва наедрялата си вече надземна част и се образуват предпоставки за забавянето на неговия растеж или в някои случаи се стига дори до загиване. Също така намалява и цъфтежът и цялостното развитие. Основен индикатор за това е че корените се виждат вече и на повърхността на саксията (което по принцип значи че вече сме закъснели с пресаждането).

Друг недостатък на умалялата вече малка саксия е, че едрите растения, които обикновено са високи и тежки, стават доста нестабилни и има опасност да паднат и да се счупят. Вече изчерпаните хранителни елементи е добре да се подменят с нова почва и е добре да добавите пресен тор.

Стъпка по стъпка

Пресаждането става, като извадите внимателно растението от старата му саксия чрез потупване, като много внимавате да не повредите корените.

След това го поставяте в предварително подготвена нова саксия, която задължително трябва да има дренаж.

За дренажа използвайте инертни материали като строшени керемиди, дребен чакъл или навлизащите все повече перлит и керамзит. Разстоянието между корените на растението и стените на новия съд е добре да е около два пръста от всички страни. За някои видове растения е добре да е и повече.

След това засипвате около празните места с почва и притъпквате добре. При притъпкването е важно да внимавате да не нарушите корените на растението и по точно главните му коренови жилки.

Насипването на почвата е добре да се извършва на пластове с дебелина по 3-4 сантиметра, защото по този начин почвате се уплътнява най-добре. Всеки отделен пласт се притъпква. В противен случай се получават неуплътнени участъци, които след поливка се слягат и се налага да допълвате с почва отново.

След това се полива до стъблото, за да може почвата да слегне. Ако е необходимо, се добавя още почва.

Възможно е корените на растението да се показват от отворите на старата саксия и да е трудно да ги извадите без да ги нараните, затова предварително ги отрежете с остър нож или ножица, обикновено това са малки коренови разклонения, които не са жизнено необходими и няма да навредят на вашето растение.

След пресаждането може да се получат и леки повреди по някои видове, защото растенията преживяват стрес при пресаждане, но това преминава до две-три седмици, след което те отново започват нормалното си развитие.

Правилното време е важно

Направете го, когато цветята излизат от състояние на покой и започват да нарастват

Ако някое от тях цъфти през пролетта, непременно трябва да изчакате края на цъфтежа. Ако избързате, рискувате да повредите младите издънки.

Хвойновите растения, азалиите и камелиите трябва да се пресаждат в началото на лятото, докато луковичните растения се пресаждат след периода на покой.

Кактусите обикновено се прехвърлят, но ако трябва да бъдат пресадени, по-добре е това да става в началото на зимата.

Младите растения се пресаждат ежегодно, а възрастните - веднъж на няколко години. Палмите в големи съдове могат да престоят в тях до 10 години.

Видове пресаждане

Различават се няколко вида пресаждане, според това колко почва е била подменена:

- пълно - когато се подменя цялата почва и корените се почистват от старата;

- непълно - когато част от старата почва остава около корените на растенията;

- подмяна само на повърхностния слой

Прехвърлянето на растението от една саксия в друга е подобно на пресаждането, но е много по-малко травмиращ метод. Извършва се тогава, когато старата саксия отеснее и корените започнат да излизат от нея. По принцип прехвърляне може да се прави по всяко време на годината. При пресаждането растението може да преустанови своя растеж за известно време, докато при прехвърлянето липсва такова задържане.

Как да изберем саксията

Подберете размера на саксията така, че старата да влезе свободно в новата или диаметърът на новата да бъде с 3-5 см по-голям от този на предишната.

Съществуват три типа съдове за растения: саксии, кашпи и контейнери. Обърнете внимание на това, че саксиите имат дренажни отверстия, а кашпите - не, затова не ги обърквайте при покупката. Саксията се поставя в кашпата.

Контейнерът има устойчиво дъно. В него се поставят няколко саксии или се засаждат няколко растения.

Съдовете обикновено се изработват от глина или пластмаса. И двата вида имат своите предимства и недостатъци.

Предимствата на глинените съдове се състоят в това, че те са тежки и трудно могат да бъдат съборени. Глината има пореста структура и излишната влага по-лесно се изпарява.

Недостатъците на глинените съдове са, че те са чупливи. Порестата структура понижава тяхната дълготрайност. Когато порите се запушват от минерални соли, тяхното почистване често е невъзможно. Почвата в такива съдове бързо пресъхва, но това може да се избегне, ако те са покрити с глазура (глеч). Освен това, те са по-скъпи от пластмасовите.

Предимствата на пластмасовите съдове се крие в това, че те са леки и не се чупят при падане. Добре задържат влагата, затова растенията в тях се поливат по-рядко. Има по-богат избор по форма и цвят. Могат да се почистват по-лесно.

Недостатъците на пластмасовите съдове са, че при преполиване могат да загният корените, а почвата да се вкисели. През лятото бързо се нагряват.

Понякога растенията се поставят в дървени съдове. Те не се нагряват силно от слънцето, при рязко захлаждане изстиват по-бавно, но от влагата дървото може да се изметне или да потъмнее.

При правилни грижи стайните растения се чувстват добре във всички видове съдове.

Да подберем и почвата

Най-подходящи за растенията са специалните почвени смески, които се продават в магазините

Асортиментът е много богат и не е трудно да се подбере тази, която е предназначена за вашите цветя. Купувайте само от проверени производители.

Добре е да разтворите опаковката преди пресаждането, за да може натрупания в нея азот да се изпари. В противен случай могат да пострадат корените на растенията.

Не е желателно да използвате обикновена градинска почва, защото тя може да не е подходяща по състав, а и често е заразена с вредители или болестотворни организми, които на стайна температура започват да се размножават активно и да вредят на растенията.

Ако нямате възможност да купите готова почвена смес, непременно стерилизирайте градинския субстрат. Навлажнете го и го загрейте във фурната за няколко часа при температура около 80-100°С.

Кои са най-често срещаните грешки:

Не трябва да пресаждате растенията в съдове, по-големи от нужното. Това води до излужване на почвата, загниване на корените, изоставане в растежа, липса на цъфтеж и даже гибелта на растенията.

Мнозина считат, че всяка почва е подходяща, стига да е достатъчно наторена. Това не е така. Всяко растение има нужда от точно определен състав на почвения субстрат.

За някои растения тесните съдове са полезни. Например, при хипеаструма тясната саксия потиска образуването на дъщерни луковици (детки) и стимулира цъфтежа. Епифитните орхидеи обичат корените им да са на тясно.

Не подрязвайте растенията по време на пресаждането, защото така ще им е трудно да се справят с двете травми едновременно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Просто красива къща за почивка

Тази къща от Средновековието в Испания е претърпяла голяма промяна отвън и вътре, за да се превърне в място за бягство от градския шум на семейство на средна възраст. Трансформация е дело на студио Lizarriturry Tuneu, което е запазило оригинални архитектурни елементи, комбинирайки ги със съвременни материали и оборудване.

Градина: Как да се грижим за цветята в жегите

Глобално затопляне, глобален тормоз за цветя и други растителни разновидности. Всички очаквахме лятото с приповдигнатост, понесени от миналогодишната носталгия за дълги и протяжни нощи навън. Да, но жежкото време със сигурност никак не е липсвало на градината ви и на всички зеленини в нея. Силното слънце като нищо може да види сметката на все още

9 варианта за спалня в малко помещение

Вече не е прецедент обитаването на минипространства, включително в централните части на големи градове. Как обаче да се намери място в едно помещение за пълноценна спалня. Ето 9 идеи. * Един от начините е отделянето на леглото със завеса или врата-хармоника, като най-важното е след отварянето пространството отново да изглежда цяло.

Списание "Идеален дом" в библиотека "Между листата" в Борисовата градина

Библиотека "Между листата" е кътче в Борисовата градина, известно на всички като Маймунарника, от което всеки може да вземе книга, да я прочете и да я върне. Но не само това - може да приседне вътре и да се наслади намясто на писменото слово. Любителите на дизайна и архитектурата ще намерят там броеве на списание "Идеален дом".

Нещо вкусно: Рецепти със скариди

Такос с авокадо и скариди необходими продукти: 500 г белени скариди 1/4 ч.ч. мариновани люти чушки на ситно 1 ч.ч. домат на кубчета 1? ч.ч. царевица 2 авокадо на кубчета 1/2 ч.ч. кориандър на ситно сокът на 1/2 лайм 1 ч.ч. зеле на тънко 1 ч.ч. спанак на тънко 1? с.л. зехтин тортила за сервиране сол черен пипер начин на приготвяне: 1 Пюрирайте

60 кв. м скандинавско, но в розово

Апартаментът от 60 кв. м се намира в Осло и не може да се впише сред типичните примери за скандинавски интериор. На първо място защото основният цвят е розовият. Но и защото в жилището има много рустикални елементи. По-нестандартната визия се допълва от наличието на живи цветя. Жилището е собственост на 34-годишната Камила Волден,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Градина: Как правилно да отглеждаме цитруси вкъщи

Поддържайте умерена влажност Цитрусите не са традиционни растения за нашите ширини, затова е важно да им осигурим подходящите условия. Само тогава ще се радваме на собствени цветове и плодове. Едно от основните изисквания на всички цитруси е влажността. В почвата тя трябва да бъде постоянно умерена.

Добавено пространство превърна къща от 1940 година в съвременно бижу

Тази къща е строена през 1940 година и се намира на брега на езерото Уендъри в австралийския щат Виктория. До началото на 2018-а е била собственост на две сестри, които са водили подробна документация за всеки ремонт и проблем, дори и най-малките. Това е улеснило значително работата на местното студио Porter Architects за реновирането на дома.

Бързи и вкусни рецепти с банани

Запеканка с извара 25 мин/ 2–3 порции Загрейте фурната до 200°C и намаслете форма за печене. Обелете 1 банан и го нарежете на дребни кубчета. Разбийте 1 яйце с 2–3 с.л. захар и 1 ванилия. Добавете 400 г извара, 50 г масло и банана. Разбъркайте добре, сложете във формата и печете до златисто. Бананов хляб 10 мин (без времето за печене) / 2

Вила като "Аполо 11"

Да влязат в космически кораб вероятно мечтаят мнозина, но възможностите в действителност са твърде ограничени. Фантазията си по темата обаче развихря архитектът на плавателни съдове Кърт Хюз. Той е проектирал и построил на брега на река Колумбия в щата Вашингтон къща извън града, чиито дизайн е като на луноходите.

Ламинат на стената - красиво и модерно (ВИДЕО)

Клишето, че ламинатът е предназначен само за пода, се разчупва успешно в последните години. Все по-често може да бъде открит в модерни интериори, а производители дори вече предлагат ламинат специално за стени. Обичайно дизайнери и собственици го избират, когато целта е да се акцентира на някоя стена или когато трябва да се продължи стиловата

Лампи като бижута

Колекцията The Arrangements на базирания в Лондон дизайнер Майкъл Анастасиадес е вдъхновена от бижутата и начина, по който колиетата се сплитат. Създадена е за италианския бранд Flos, който я описва като комбинация от скулптура и елементи на промишлен дизайн. Всяка лампа представлява група от тръбни елементи с различни форми - малки и големи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber