Градина: Особености на пресаждането на цветя в саксии

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7404711 Градина: Особености на пресаждането на цветя в саксии Градина: Особености на пресаждането на цветя в саксии www.24chasa.bg

Тази операция често се смята за елементарна, но в действителност има строги правила

Растенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално на надземната част, което означава че в един момент малката саксия е недостатъчна за да се продължи оптималното развитие на растението.

Обикновено градинските цветя и балконските се нуждаят от пресаждане веднъж на две или три години. Ако не се направи това, увеличаваме риска от заболявания, защото корените на растението се вплитат в дренажа на саксията.

Също така растението няма достатъчно хранителни вещества, за да изхранва наедрялата си вече надземна част и се образуват предпоставки за забавянето на неговия растеж или в някои случаи се стига дори до загиване. Също така намалява и цъфтежът и цялостното развитие. Основен индикатор за това е че корените се виждат вече и на повърхността на саксията (което по принцип значи че вече сме закъснели с пресаждането).

Друг недостатък на умалялата вече малка саксия е, че едрите растения, които обикновено са високи и тежки, стават доста нестабилни и има опасност да паднат и да се счупят. Вече изчерпаните хранителни елементи е добре да се подменят с нова почва и е добре да добавите пресен тор.

Стъпка по стъпка

Пресаждането става, като извадите внимателно растението от старата му саксия чрез потупване, като много внимавате да не повредите корените.

След това го поставяте в предварително подготвена нова саксия, която задължително трябва да има дренаж.

За дренажа използвайте инертни материали като строшени керемиди, дребен чакъл или навлизащите все повече перлит и керамзит. Разстоянието между корените на растението и стените на новия съд е добре да е около два пръста от всички страни. За някои видове растения е добре да е и повече.

След това засипвате около празните места с почва и притъпквате добре. При притъпкването е важно да внимавате да не нарушите корените на растението и по точно главните му коренови жилки.

Насипването на почвата е добре да се извършва на пластове с дебелина по 3-4 сантиметра, защото по този начин почвате се уплътнява най-добре. Всеки отделен пласт се притъпква. В противен случай се получават неуплътнени участъци, които след поливка се слягат и се налага да допълвате с почва отново.

След това се полива до стъблото, за да може почвата да слегне. Ако е необходимо, се добавя още почва.

Възможно е корените на растението да се показват от отворите на старата саксия и да е трудно да ги извадите без да ги нараните, затова предварително ги отрежете с остър нож или ножица, обикновено това са малки коренови разклонения, които не са жизнено необходими и няма да навредят на вашето растение.

След пресаждането може да се получат и леки повреди по някои видове, защото растенията преживяват стрес при пресаждане, но това преминава до две-три седмици, след което те отново започват нормалното си развитие.

Правилното време е важно

Направете го, когато цветята излизат от състояние на покой и започват да нарастват

Ако някое от тях цъфти през пролетта, непременно трябва да изчакате края на цъфтежа. Ако избързате, рискувате да повредите младите издънки.

Хвойновите растения, азалиите и камелиите трябва да се пресаждат в началото на лятото, докато луковичните растения се пресаждат след периода на покой.

Кактусите обикновено се прехвърлят, но ако трябва да бъдат пресадени, по-добре е това да става в началото на зимата.

Младите растения се пресаждат ежегодно, а възрастните - веднъж на няколко години. Палмите в големи съдове могат да престоят в тях до 10 години.

Видове пресаждане

Различават се няколко вида пресаждане, според това колко почва е била подменена:

- пълно - когато се подменя цялата почва и корените се почистват от старата;

- непълно - когато част от старата почва остава около корените на растенията;

- подмяна само на повърхностния слой

Прехвърлянето на растението от една саксия в друга е подобно на пресаждането, но е много по-малко травмиращ метод. Извършва се тогава, когато старата саксия отеснее и корените започнат да излизат от нея. По принцип прехвърляне може да се прави по всяко време на годината. При пресаждането растението може да преустанови своя растеж за известно време, докато при прехвърлянето липсва такова задържане.

Как да изберем саксията

Подберете размера на саксията така, че старата да влезе свободно в новата или диаметърът на новата да бъде с 3-5 см по-голям от този на предишната.

Съществуват три типа съдове за растения: саксии, кашпи и контейнери. Обърнете внимание на това, че саксиите имат дренажни отверстия, а кашпите - не, затова не ги обърквайте при покупката. Саксията се поставя в кашпата.

Контейнерът има устойчиво дъно. В него се поставят няколко саксии или се засаждат няколко растения.

Съдовете обикновено се изработват от глина или пластмаса. И двата вида имат своите предимства и недостатъци.

Предимствата на глинените съдове се състоят в това, че те са тежки и трудно могат да бъдат съборени. Глината има пореста структура и излишната влага по-лесно се изпарява.

Недостатъците на глинените съдове са, че те са чупливи. Порестата структура понижава тяхната дълготрайност. Когато порите се запушват от минерални соли, тяхното почистване често е невъзможно. Почвата в такива съдове бързо пресъхва, но това може да се избегне, ако те са покрити с глазура (глеч). Освен това, те са по-скъпи от пластмасовите.

Предимствата на пластмасовите съдове се крие в това, че те са леки и не се чупят при падане. Добре задържат влагата, затова растенията в тях се поливат по-рядко. Има по-богат избор по форма и цвят. Могат да се почистват по-лесно.

Недостатъците на пластмасовите съдове са, че при преполиване могат да загният корените, а почвата да се вкисели. През лятото бързо се нагряват.

Понякога растенията се поставят в дървени съдове. Те не се нагряват силно от слънцето, при рязко захлаждане изстиват по-бавно, но от влагата дървото може да се изметне или да потъмнее.

При правилни грижи стайните растения се чувстват добре във всички видове съдове.

Да подберем и почвата

Най-подходящи за растенията са специалните почвени смески, които се продават в магазините

Асортиментът е много богат и не е трудно да се подбере тази, която е предназначена за вашите цветя. Купувайте само от проверени производители.

Добре е да разтворите опаковката преди пресаждането, за да може натрупания в нея азот да се изпари. В противен случай могат да пострадат корените на растенията.

Не е желателно да използвате обикновена градинска почва, защото тя може да не е подходяща по състав, а и често е заразена с вредители или болестотворни организми, които на стайна температура започват да се размножават активно и да вредят на растенията.

Ако нямате възможност да купите готова почвена смес, непременно стерилизирайте градинския субстрат. Навлажнете го и го загрейте във фурната за няколко часа при температура около 80-100°С.

Кои са най-често срещаните грешки:

Не трябва да пресаждате растенията в съдове, по-големи от нужното. Това води до излужване на почвата, загниване на корените, изоставане в растежа, липса на цъфтеж и даже гибелта на растенията.

Мнозина считат, че всяка почва е подходяща, стига да е достатъчно наторена. Това не е така. Всяко растение има нужда от точно определен състав на почвения субстрат.

За някои растения тесните съдове са полезни. Например, при хипеаструма тясната саксия потиска образуването на дъщерни луковици (детки) и стимулира цъфтежа. Епифитните орхидеи обичат корените им да са на тясно.

Не подрязвайте растенията по време на пресаждането, защото така ще им е трудно да се справят с двете травми едновременно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Интериор №1 за 2018 година: Панорамна гледка, френски мебели и фламинго на стената

Това е интериорът, който спечели първо място в традиционния конкурс "Къща на годината 2018" на списание "Идеален дом". Публикувахме го в броя от месец юни. От широката тераса на този апартамент се открива почти 360-градусова гледка. Защото външната част на апартамента е с респектиращата площ от цели 70 квадратни метра и се разпростира покрай

"Вертикално село" вече и в Румъния (ВИДЕО)

Проекти "Вертикално село" за жилищни сгради с богато озеленяване вече са реализирани в много градове, особено в Европа, а скоро сред тях ще е и румънският Тимишоара. Там през август 2020 година трябва да бъде завършена 10-етажна сграда със 120 апартамента, всеки от които ще разполага с богато озеленена тераса с площ от поне 57 кв. м.

С дъх на оазис от градината: Няколко идеи, с които да превърнете двора си в райско кътче

Пролетта вече настъпи и сме на прага на един сезон, в който започваме да прекарваме все повече време навън, под слънчевите лъчи, сред природата. Затова и сега е най-подходящият момент да откриете зазимената градина, ако още не сте, и да я преврънете в райско кътче, в което да се насладите на заслужен комфорт.

Жилище в комплекс с новоизградена инфраструктура в топ квартал на София

Искате ли ново жилище близо до Мол Парадайс и метро? А какво ще кажете за най-висок клас на вложените материали, функционално вътрешно разпределение и изпълнение, което е съпоставимо с най-високобюджетните проекти? И да бъде на разумна цена? Всичко това се предлага от хитовия комплекс Vitosha View, който е без аналог на пазара по съотношение

Ето как се отглеждат красиви орхидеи (II част)

Дендробиумът обича да му е тясно Отглежда се почти като обикновено цвете Дендробиумът е орхидея, чиито цветове се появяват в пазвите на листата. Той няма нужда от прозрачна саксия. Задължително условие за успешно отглеждане е субстратът да е въздушен. Подходящи са кокосови влакна, сфагнум мъх, кори и други, но в никакъв случай почва.

Домашни хитрини: За какво служат филтрите за кафе

Дори и да не сте от почитателите на кафето, си заслужава да си купите еднократни хартиени филтри, защото може да ги използвате за много полезни неща в дома. Ето 10 от тях. * Поставете от филтрите между металните съдове, когато ги съхранявате. По този начин ще предпазите повърхностите им от надраскване и от влагата.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Ето как се отглеждат красиви орхидеи (I част)

Пеперудената орхидея цъфти до 6 месеца Има 3 размера фаленопсис Фаленопсисът е една от най-красивите и разнообразно обагрени орхидеи. Наричат я още пеперудена заради приликата на цветовете с нежните и деликатни крила на пеперудите. Фаленопсисът е епифит (растение, което се закрепя посредством корените си за друго растение,

Най-високата дървена кула ще е на 40 етажа

Архитектурната фирма Perkins+Will показа проекта си за най-високата дървен небостъргач в света, която ще има 40 етажа. Ще се намира в канадския град Ванкувър, а разработката е съвместна с инженерите от Delta Group. Canada’s Earth tower всъщност ще е хибридна сграда, защото ще има основа и централно ядро от бетон.

Не изхвърляйте старите рамки! Чудесни са за декорация!

Специалистите съветват да не трупаме излишни вещи в дома си, независимо от сантименталната им стойност. За мнозина това е трудно, но в същото време са готови да изхвърлят веднага една излязла от употреба стара рамка. Не го правете! Защото може да я превърнете не просто във функционален предмет, а и в оригинален елемент от декора.

Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

„Обичам да готвя с вино... Понякога дори го слагам в яденето.“ Фразата на У.К. Фийлдс е доста популярна и през последните години може да се намери на табелки, дъски за рязане и чаши и много от нас си я окачиха някъде в кухнята. Ами така си е – готвенето е креативен процес, изключително приятен, и като такъв се съчетава идеално с чаша бяло или

Вече има и кола от рециклирана пластмаса

Mandalaki Studio и италианската компания Estrima показаха малък концептуален автомобил, който е първият изцяло на ток, изработен 80% от рециклирана пластмаса. The Biro02 се появи пред публика по време на Мебелния салон в Милано и разкри ниша по отношение на повторното използване на трудноразградими продукти.

Голяма спалня в 40 кв. м

Това пространство с площ от 40 кв. м без съмнение не дава изобилие от възможности за трансформации, но интересната идея и реализацията на екипа на United Decor Office са го превърнали в удобно жилище с две стаи. Така вече спалнята не само е самостоятелна, а е допълнена от солидна гардеробна. И с нея хитрите места за съхранение не свършват.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber