Градина: Цветя за “мързеливци” и заети естети

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7389360 Градина: Цветя за “мързеливци” и заети естети Градина: Цветя за “мързеливци” и заети естети www.24chasa.bg
Здравец Снимки pixabay.com

Мечтали ли сте някога да засадите цветна градина и тя да се отглежда сама? Цветята да си растат и цъфтят, а вие с книжка и кафе в ръце само да им се любувате?

Е, това всъщност не е много възможно, защото всяко растение изисква някакви, било то минимални, грижи, но тук сме подбрали няколко, които можете да посадите веднъж и да забравите (за известно време, де). Цветята за “мързеливци” и заети естети са много. Затова не се мотайте. Отделете няколко часа и превърнете градината си в приказно кътче с малко труд и много цветове. Приятно четене и дано ви вдъхновим.

Лупината може да устои на всичко

Тя помага на съседите си и не само

Лупината е красиво многогодишно растение от семейство бобови. Това автоматично я прави добър съсед за останалите цветя.

Кореновата ѝ система продълбочава и обогатява почвата с азот заради симбиозата с азотфиксиращи микроорганизми. Освен това тя служи и като индикатор за нападение от черната бобова листна въшка при останалите култури от семейството. Непретенциозната красавица се слави с много добра студоустойчивост. Освен това издържа на суша и други неблагоприятни явления. В зависимост от сорта растенията достигат височина между 30 и по-рядко 120 см. Цъфти в розово, лилаво, червено, бяло, жълто и в различни двуцветни нюанси на изброените цветове в началото и средата на лятото. Цъфтежният период продължава повече от месец. Само листната маса също е доста ефектна. Листата са сложни и перести, а сутрин улавят росата, която прилича на наниз от малки перлички.

Засадете я на слънце

Избягвайте глинестите почви

През пролетта или есента засейте семена директно в градината. Накиснете ги предварително в хладка вода за една нощ, за да ускорите покълването. Младите растения ще цъфтят още на същата или на следващата година. Изберете мястото разумно. Лупината обича слънце и структурни почви. Не се развива добре в глинести и преовлажнени. Ако правите група от нея, оставете по 25-30 см разстояние от растение до растение. В последствие може да разредите до 60 см за оптимален визуален ефект. През горещите дни на лятото мулчирайте. Веднъж настанени, растенията ще се грижат сами за себе си. Няма нужда от допълнителни поливки или нещо друго. Ако желаете, подхранвайте, но само в началото на пролетта (това не е задължително).

Отстранявайте прецъфтелите цветоноси преди да образуват семена. Ако пък искате да размножите цветето, не ги махайте, а оставете семената да узреят. Лупината се размножава и посредством делене на коренището, но само при здрави и възрастни растения на поне 3-4 години. О, и бъдете бдителни за досадните листни въшки! Лесно ще се отървете от тях със силна струя вода и без препарати. Бъдете подготвени и за брашнеста мана, ако растенията са прекалено гъсто засадени.

Непретенциозна калина - за голяма градина

Тя краси и с цветове, и с плодчета

У нас се отглеждат основно два представителя на род Viburnum, които наричаме с това красиво име - Viburnum lantana (черна калина) и Viburnum opulus (червена калина). Растенията се ценят високо в парковото озеленяване и по-рядко в лични градини, срещат се и в диво състояние. Задължително към гореспоменатите трябва да добавим стерилната форма. Тя не образува плодове, но цветовете й са много по-ефектни. Т.нар. картоп произлиза от червената калина. Той цъфти с бели помпони и привлича погледите отдалече. Трите растения могат да се оформят като храст или малко дърво. Калините осигуряват троен ефект в двора, защото първо цъфтят, после плодчетата украсяват растението, а наесен листата сменят премяната си в жълти и червени багри. Освен декоративния ефект, плодчетата на калините служат и за храна на малки птички.

Картопът се размножава чрез резници и издънки

Снежноцветните помпони цъфтят през лятото или по-точно след май. Цъфтежът продължава дълго и, както вече споменахме, е много ефектен. И най-невзрачната градина ще бъде озарена само с това растение. Най-често оформен като дръвче той достига до 3-4 метра височина, но може да бъде храст със същите размери. Без проблем се оформя според желанието на градинаря. Това, обаче рядко се налага. В повечето случаи картопът се засажда и се забравя да си расте свободно и без човешка намеса. Картопът не е капризен. Предпочита мястото му да е на шарена сянка, а почвата да се поддържа влажна. Размножава се само вегетатативно чрез резници или коренови издънки, защото не образува семена.

Червената калина е и лечебна

Става за чудесен акцент

Всички части на растението притежават лечебни свойства. Известно е, че билката действа като съдоразширяващо, кръвоспиращо, противовъзпалително и стягащо средство. Плодовете са богати на витамини и минерали. Въпреки ценните си качества, червената калина не се употребява често в озеленяването, което е много жалко. Оформена като храст или ниско дръвче в двора червената калина не отстъпва на останалите декоративни храсти. Тя достига височина и ширина между 1 и 3 метра, но лесно може да се поддържа в по-компактна форма. Цъфтежът започва през май. Цветовете най-често са бели, събрани в рехави съцветия. Размножаването става най-лесно чрез отводи наесен или зелени резници напролет. Едни от ценните качества на калината са, че толерира засенчване и практически се отглежда сама, след като се прихване успешно. Без да навлизаме в подробности за черната калина ще кажем само, че основната разлика са плодовете. Както подсказва името, тук те са черни, когато узреят. Изискванията на растението са сходни с тези на червената калина и картопа.

Центрантусът цъфти много дълго без грижи

Изберете му правилното място

Центрантус (Centranthus ruber) е малко познато растение, което заслужава много повече внимание, особено от страна на градинари, които не обичат прекалените грижи за растенията. Той е многогодишен и въобще не е капризен. Оформя компактно и гъсто храстче с височина между 60 см и 1 метър и ширина до 60 см.

Разклонява се отлично и без намеса. Цветове се появяват в края на пролетта и началото на лятото. Цъфтежът е обилен и продължава чак до есента. През това време растението се разклонява непрекъснато, което гарантира още по-обилен цвят. Центрантус може да се открие в бяло, розово и червено.

Засадете го и не го мислете. Обича топли и сухи почви. Би се чувствал добре и върху скала. Слънчевото място е задължително. Ако почвата ви е варовита, той е идеалното растение за вас. Спокойно можете да го засадите самостоятелно или в група с други декоративни храсти или цветя и да го забравите с чиста съвест.

Нигела можете да засеете сега

Красиви са и семенните кутийки

Нигелата е прелестно растение с уникални цветове и още по-интересни семенни кутийки. И цветовете, и кутийките намират широко приложение във флористиката, особено за сватбени букети и аранжировки. Във вода те са трайни и внасят разнообразие и нежност в миксови букети. Семенцата на тази красавица могат да се засеят директно на открито, като периодът за това е много разтегнат - от април до септември. Естествено, ако се сее есента, цветове може да се очакват през следващата година. В този период е необходима и лека защита. Пролетното засяване гарантира цветове след най-много 3 месеца.

Нигелата няма почти никакви изисквания. Може да си цъфти спокойно, както на слънце, така и на шарена сянка. Желателно е да й осигурите богата почва, влажна, но добре дренирана. Растението ще израсне до 50-60 см, затова е подходящо за средните редици на лехата. Препоръчваме да отстранявате семенните кутийки преди да узреят. Така хем щадите цветето, хем провокирате отваряне на нови цветове, хем няма опасност от самозасяване.

Зелен килим и в най-сенчестото кътче

Няма как в тази тема да пропуснем непретенциозния и ароматен здравец. Той е толкова познато растение, че никой не може да го обърка, но рядко се сещаме за него. Стане ли дума за озеленяване на сенчесто място, първо за него трябва да се сетите. Той е вечнозелен и цъфти доста дълго. Обикновената форма с розови цветове е най-устойчива, а вече има и с бели цветове. Където, когато и както да засадите това растение, няма да сбъркате. Здравецът ще се приспособи. Няма да ви притесняват нито болести, нито неприятели. Всъщност можете да се възползвате от аромата му, за да предпазите други растения от натрапници.

Поддържането на здравеца в красив вид изисква почистване на старите листа след зимата и... нищо повече. Е, има немалка вероятност той да стане нахален и да се разпространи много. Въпреки това бързо се връща във форма, защото коренищата най-често са плитко разположени. Отглеждането в контейнер също е много добра идея

Хостата е поредната без претенции

Пазете я само от досадните охлюви

За тази красавица сме писали и по други поводи, но няма как да не я включим в тази класация. Хостата предпочита да расте на по-сенчести места. Интересът към нея напоследък е доста голям не само заради декоративния ефект на листата и нежните цветове. Хостата се размножава сега чрез делене, а след засаждане няма нужда от повече суетене. Туфата се разраства с годините, а цветовете стават все повече.

Наскоро попаднахме и на едно доста любопитно твърдение, свързано с нея. А именно, че ако е засадена в близост до ябълково дръвче тя ще подпомогне развитието му и ще го предпазва от някои важни неприятели. Дали е така още не сме сигурни, но нищо не пречи да се провери и на практика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Най-добрият обществен интериор за 2018 година: Градинско настроение за вечеря с приятели

Тази реализация на Милка Фъркова спечели първо място в категория "Обществен интериор" в конкурса на списание "Идеален дом". Публикувахме го през май 2018 година. Снимки Марин Маринов Малкото заведение със само шест маси след сериозно преустройство се превръща в предпочитано място за приятелски срещи и приятно прекарване на чаша на кюстендилци.

Най-добрият български интериор на малко жилище за 2018 година: Лек поклон към миналото

Този интериор на архитект Ивета Попова спечели първо място в категория "Малкото жилище" в традиционния конкурс на списание "Идеален дом". Публикувахме го в броя от месец юли миналата година. Снимки Асен Балабанов Апартаментът е успешен пример за това как трябва да се аранжира жилище в кооперация, чиято история започва от първите десетилетия на

Интериор №1 за 2018 година: Панорамна гледка, френски мебели и фламинго на стената

Това е интериорът, който спечели първо място в традиционния конкурс "Къща на годината 2018" на списание "Идеален дом". Публикувахме го в броя от месец юни. От широката тераса на този апартамент се открива почти 360-градусова гледка. Защото външната част на апартамента е с респектиращата площ от цели 70 квадратни метра и се разпростира покрай

"Вертикално село" вече и в Румъния (ВИДЕО)

Проекти "Вертикално село" за жилищни сгради с богато озеленяване вече са реализирани в много градове, особено в Европа, а скоро сред тях ще е и румънският Тимишоара. Там през август 2020 година трябва да бъде завършена 10-етажна сграда със 120 апартамента, всеки от които ще разполага с богато озеленена тераса с площ от поне 57 кв. м.

С дъх на оазис от градината: Няколко идеи, с които да превърнете двора си в райско кътче

Пролетта вече настъпи и сме на прага на един сезон, в който започваме да прекарваме все повече време навън, под слънчевите лъчи, сред природата. Затова и сега е най-подходящият момент да откриете зазимената градина, ако още не сте, и да я преврънете в райско кътче, в което да се насладите на заслужен комфорт.

Ето как се отглеждат красиви орхидеи (II част)

Дендробиумът обича да му е тясно Отглежда се почти като обикновено цвете Дендробиумът е орхидея, чиито цветове се появяват в пазвите на листата. Той няма нужда от прозрачна саксия. Задължително условие за успешно отглеждане е субстратът да е въздушен. Подходящи са кокосови влакна, сфагнум мъх, кори и други, но в никакъв случай почва.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Звезда от "Сексът и градът" продава къща за $3,095 млн.

Кристин Дейвис, която изигра ролята на Шарлът Йорк в обичания сериал "Сексът и градът", продава за 3,095 милиона долара имот в Брентууд в американския щат Калифорния, пише toptenrealestatedeals.com. Къщата на 54-годишната актриса е построена през 1978 година, площта й е 376 кв. м, в които са разположени 4 спални и 5 бани.

Домашни хитрини: За какво служат филтрите за кафе

Дори и да не сте от почитателите на кафето, си заслужава да си купите еднократни хартиени филтри, защото може да ги използвате за много полезни неща в дома. Ето 10 от тях. * Поставете от филтрите между металните съдове, когато ги съхранявате. По този начин ще предпазите повърхностите им от надраскване и от влагата.

Ето как се отглеждат красиви орхидеи (I част)

Пеперудената орхидея цъфти до 6 месеца Има 3 размера фаленопсис Фаленопсисът е една от най-красивите и разнообразно обагрени орхидеи. Наричат я още пеперудена заради приликата на цветовете с нежните и деликатни крила на пеперудите. Фаленопсисът е епифит (растение, което се закрепя посредством корените си за друго растение,

Най-високата дървена кула ще е на 40 етажа

Архитектурната фирма Perkins+Will показа проекта си за най-високата дървен небостъргач в света, която ще има 40 етажа. Ще се намира в канадския град Ванкувър, а разработката е съвместна с инженерите от Delta Group. Canada’s Earth tower всъщност ще е хибридна сграда, защото ще има основа и централно ядро от бетон.

Не изхвърляйте старите рамки! Чудесни са за декорация!

Специалистите съветват да не трупаме излишни вещи в дома си, независимо от сантименталната им стойност. За мнозина това е трудно, но в същото време са готови да изхвърлят веднага една излязла от употреба стара рамка. Не го правете! Защото може да я превърнете не просто във функционален предмет, а и в оригинален елемент от декора.

Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

„Обичам да готвя с вино... Понякога дори го слагам в яденето.“ Фразата на У.К. Фийлдс е доста популярна и през последните години може да се намери на табелки, дъски за рязане и чаши и много от нас си я окачиха някъде в кухнята. Ами така си е – готвенето е креативен процес, изключително приятен, и като такъв се съчетава идеално с чаша бяло или

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber