Вкусни и полезни рецепти от коприва

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7346928 Вкусни и полезни рецепти от коприва Вкусни и полезни рецепти от коприва www.24chasa.bg

Копривата се използва за храна от незапомнени времена. Тя е здравословен и хранителен продукт, който оказва благотворно влияние върху целия човешки организъм. В копривата се съдържат биологично активни вещества, чието благотворно действие върху човешкия организъм науката отдавна е доказала. В копривата се съдържат белтъци, от които нашият организъм задължително се нуждае, поради тяхната многостранна функция в него. А белтъците на копривата са толкова хранителни (науката казва – с висока биологична стойност), колкото месото, яйцата и млякото. Копривата е особено популярна като храна в далечния Сибир. Нека си припомним, че там не растат лимони, портокали и други източници на витамини, затова местните знаят, че бодрост и свежест, здраве и младост се получават от ястия с млади стъбла и листа от коприва. В дългите следзимни периоди на сънливост и неочаквана ленивост, копривата дава и сили и бодрост.

Предлагаме ви повече рецепти, за да разнообразите трапезата си с вкусни ястия от коприва.

Салата от коприва. Измити млади листа от коприва се нарязват на много ситно, размесват се със ситно нарязан лук (зелени листа или глави), разтриват се леко на ръка или с дървен пестик и се посоляват. Сместа се подправя с оцет и с растително масло и се украсява с резенчета твърдо сварено яйце.

Салата от коприва със сметана. Две-три шепи коприва се изсипват във вряща вода за 1–2 мин, прецежда се, нарязва се на дребно, добавя се шепа нарязан магданоз, посолява се и се разбърква с 2 супени лъжици сметана. Накрая салатата се украсява с резенчета твърдо сварено яйце.

Салата от коприва с орехи. 200 г измити листа от коприва се попарват с вряща вода, прецеждат се, нарязват се на ситно, след което се размесват с 25 г орехови ядки, предварително счукани и размесени с малко оцет и растително масло. Посолява се на вкус.

Салата от коприва с яйца и сметана. 150 г измити листа от коприва се държат в кипяща вода за 5 мин, прецеждат се, нарязват се на ситно, подправят се със сол и оцет и се добавя сметана. Накрая салатата се украсява с резенчета твърдо сварено яйце.

Салата от коприва с месо. Приготвя се както в предишната рецепта, само че вместо с яйца се покрива с варено пилешко месо, нарязано на тънки парченца.

Салата от коприва, глухарче и моркови. Листа от глухарче се накисват в подсолена вода за 20 мин, след което се отцеждат, размесват се с измити листа от коприва и се нарязват на ситно. Сместа се посолява, залива се с лимонов сок или с оцет, размесва се с настъргани моркови и се подправя с растително масло или със сметана.

Пюре от коприва с хрян и пържен лук. 200–300 г листа от коприва се измиват с вода, отцеждат се, заливат се с 1 л подсолена вода и се варят 3–4 мин. След охлаждане се отцеждат от водата, разтриват се с дървен пестик, подправят се със запържени до златисто лук и пшеничено брашно в растително масло. Добавят се 4–5 чаени лъжички червен пипер и 2 супени лъжици смлени орехи. Сместа се нагрява до кипене, разпределя се на порции и се залива с хрянова смес. Хряновата смес се приготвя по следния начин: 1 чаена чаша настърган хрян се разрежда с малко вода, добавят се захар и сол на вкус и се подправя с 1–2 супени лъжици оцет. Преди употреба се държи в хладилника едно денонощие.

Пюре от коприва с растително масло. 200–300 г измити листа от коприва се варят 3–4 минути в 1 литър подсолена вода, отцеждат се и се смилат в миксер или месомелачка. Смляната коприва се посипва с 1 супена лъжица брашно, добавят се 5–6 супени лъжици от отварата, разбъркват се и сместа се вари 5 мин при непрекъснато разбъркване. Към кашата се прибавят 2–3 с.л. настърган хрян, 1 глава запържен до златисто лук в растително масло и се разбърква добре. Пюрето се поднася самостоятелно или като добавка към рибни ястия.

Пюре от коприва с картофи. Приготвя се картофено пюре и към него се прибавя коприва, смляна на миксер или на месомелачка (2 супени лъжици за порция пюре). За получаване на по-пикантен вкус копривата се подсолява и се размачква с оцет. По желание може да се добави доматен сос, доматено пюре или доматен сок.

Копривено масло. 100 г краве масло се размесва с 2 супени лъжици коприва на прах и се използва за приготвяне на сандвичи.

Супи от коприва. Приготвянето на супи от коприва е бързо, лесно и общодостъпно, а вкусовите и ароматните качества могат да задоволят и изтънчените вкусове. Пролетните копривени супи са добро средство срещу неколкомесечната „витаминна диета” през зимата.

Супа от коприва. 100 г листа от млада коприва се измиват, нарязват се на ситно и се варят в подсолена вода 3–4 мин. Запържва се лук до златисто, добавя се малко брашно, сипва се към копривата и се вари още 3–4 мин. Готовата супа се подправя с мляко, магданоз и копър.

Супа от коприва с картофи. 1–2 моркова и 2–3 картофа със средна големина се нарязват – картофите на кубчета, морковите на тънки шайбички и се варят в подсолена вода или в месен бульон. Малко преди пълното сваряване се слагат 1–2 шепи нарязани на ситно листа от коприва и се вари още 3–4 мин. При сервиране се предлага сметана и нарязано твърдо сварено яйце.

Супа от коприва с овесени ядки. Една чаена чаша овесени ядки се смесват с една-две шепи нарязани на ситно листа от коприва, заливат се с 1 л вряла вода, подсолява се на вкус, разбърква се и съдът се похлупва. След 15–20 мин се прибавят 3–4 лъжици сметана, 1/2 ч.л. черен пипер и супата се кипва за 1–2 мин. Поднася се гореща.

Супа от коприва с мая за хляб. Копривата се нарязва на много ситно, вари се 5–10 мин, подсолява се, прибавя се мая за хляб и се вари още 10 мин. След това се прибавят пасирани картофи и моркови, лук, магданоз, целина и масло и отново се вари. Накрая се прибавя сметана. За 4 порции са необходими: 200 г коприва, 10 г мая, 10 г лук, 50 г магданоз и целина, 10 г масло и 30 г сметана.

Планинска супа от коприва. В тенджера се задушават нарязани на ситно 1 глава лук и 1 морков с 50 г растителна мазнина. Прибавят се 3–4 шепи нарязани на ситно листа от коприва, разбърква се и се залива с 1 л вряла вода. Супата се кипва за 5–6 мин. Накрая се слагат по 3–4 стръка магданоз и копър, нарязани на ситно, подсолява се на вкус и се прибавя се 1/2 ч.л. смлян черен пипер. Супата се поднася гореща, като отделно се предлага кисело мляко или сметана.

Пролетна супа от коприва. 100 г млади листа от коприва се нарязват на ситно и се варят в подсолена вода 4–5 мин. 1 средно голяма глава лук се нарязва на ситно и се запържва до златисто в 50 мл растителна мазнина, след което се прибавят 1–2 супени лъжици брашно и се разбърква до получаване на еднаква смес. Запръжката се прибавя към сварената коприва, разбърква се и се кипва за 4–5 мин. Накрая се подправя с 1 ч.ч. кисело мляко.

Супа от коприва, лук, киселец и медуница. В 1 л месен бульон се сваряват 1–2 картофа, нарязани на кубчета. Прибавят се нарязани на ситно 1–2 шепи коприва, киселец, медуница и зелен лук. Подсолява се на вкус и се кипва за 4–5 мин. Накрая супата се подправя с 1 ч.ч. кисело мляко, в което е разбито едно яйце.

Кисела супа от коприва. 200–300 г кисело зеле се нарязва на ситно и се сварява в 1 л вода. Добавят се 1–2 глави лук, нарязани на ситно, и 2–3 картофа, нарязани на кубчета. Вари се до сваряване на картофите, след което се добавя нарязана на ситно 100–200 г коприва и се вари още 10 мин. При сервиране се подправя със сметана или кисело мляко.

Коприва с ориз. 200 г коприва се измива добре със студена вода, попарва се и се нарязва на ситно. Една средно голяма глава лук се нарязва и се запържва с 20–30 мл олио до златисто. Прибавя се нарязаната на ситно коприва и се запържва. След това се слагат две супени лъжици ориз, разбърква се добре, прибавя се червен пипер и се залива с половин чаена чаша хладка вода. Подсолява се на вкус и се оставя да ври на слаб огън 10–15 мин или се пече на фурна. Желателно е да се консумира веднага, иначе вкусовите качества на ястието се влошават. Важно е също и количеството на водата да е в съотношение с ориза 4:1. При по-голямо количество вода оризът се разкашква, особено при престояване.

Коприва с орехи. 300 г листа от коприва се сваряват за 5–6 мин, отцеждат се от водата и се смилат в миксер. 2–3 с.л. брашно се запържват в 50 г краве масло, слага се копривата, разбърква се, налива се 1 ч.ч. прясно мляко и се бърка до сгъстяване. Подсолява се на вкус и се прибавя черен пипер по желание. Пюрето се сервира с нарязани на ситно орехи.

Коприва с моркови на фурна. 500 г моркови се нарязват на ситно и се задушават с малко мазнина и вода до омекване, след което се пасират или се прекарват през машинка за месо Добавят се 1–2 с.л. брашно, 2–3 разбити яйца и 200 г листа от коприва ситно нарязана. Сместа се излива в гювеч, предварително намазан с мазнина и посипан с галета. Изравнява се, отгоре се слага краве масло и се запича. При сервиране може да се гарнира с кисело мляко или със сметана.

Пюре от коприва с тиква. 1 кг тиква се нарязва на малки парченца, смила се на машинка за месо, прибавя се 200 г ситно нарязана коприва, разбърква се добре, посолява се на вкус, подправя се с 2–3 супени лъжици краве масло и се запича в продължение на 30–40 мин. Сервира се като самостоятелно ястие или като гарнитура към други ястия.

Печена коприва. 500 г коприва се нарязва на ситно и се задушава с половин ч.ч олио, 1 ч.ч. вода, 2–3 стръка ситно нарязан зелен лук, сол, 3–4 с.л. брашно и черен пипер на вкус. Накрая се добавя 1 ч.ч. натрошено сирене, разбърква се и се залива с 3 яйца, разбити с 2 ч.ч. кисело мляко. Запича се до зачервяване на заливката.

Кюфтета от коприва с картофи. 1 кг сварени картофи се пасират, разреждат се 2 ч.ч. кисело мляко, прибавят се 200 г нарязана на ситно коприва и 1 глава запържен лук. Сместа се разбърква добре, правят се кюфтета и се пържат в добре загрята мазнина.

Чай с коприва, жълт кантарион и риган. Равни части от сухи листа на коприва, жълт кантарион и риган се смесват добре и сместа се използва за приготвяне на чай. 3–4 с.л. от сместа се попарват с 1 л вряла вода, похлупва се за 5–10 мин, прецежда се и се подслажда с мед или захар. Чаят е ароматен и ободряващ. Съхранява се в добре затворени стъклени или картонени опаковки на тъмно, сухо и прохладно място.

Коктейл с коприва и сок от моркови. За 3–4 порции се взимат 250 листа от коприва и 500 г моркови. Заедно се прекарват на сокоизстисквачка. Към получения сок се добавя сокът от 1 лимон. Подслажда се с мед. Коктейлът може да се разреди с вода или газирана вода. Поднася се охладен.

Коктейл от коприва, хрян и зеле. Приготвя се от равни части сок от коприва, сок от хрян и сок от кисело зеле. Разрежда се с вода или газирана вода. Поднася се охладен. Добавят се сол или захар на вкус. Сервира се с парчета лед.

Коктейл от коприва с ябълки. Равни части сок от коприва и сок от ябълка се смесват, подслаждат се с мед или захар, разбърква се до разтварянето на захарта и се разрежда с равен обем вода или газирана вода. Коктейлът се поднася охладен с парченце лед.

Тестени изделия и сладкиши с коприва. Прибавянето на коприва към различни хранителни продукти има за цел обогатяването им с хранителни вещества (белтъци, витамини, микроелементи, белтъци и др.), а също така и придаването на нови вкусови качества. В народните рецепти отдавна са познати и се прилагат различни хранителни и технологични добавки (подправки), които променят вкусовите качества на продуктите и ястията, повишават тяхната хранителна стойност. Най-популярни са такива добавки като червен пипер, горчица, хрян, кимион, канела, киселец, джоджен, чубрица, хмел и др. Копривата може да се използва като самостоятелна добавка или в комбинация с други. Тя може да се добавя към тестени изделия и сладкиши, при приготвянето на мармалади, желета, сладка, конфитюри, пестили и др. Това, че копривата не притежава собствени ароматни качества, е предимство, тъй като, използвайки нейните хранителни и вкусови качества, тя може да се комбинира с най-различни добавки.

Курабии с мед и коприва. Приготвят се от тесто за хляб, към което са прибавени слад (100 г на 1 кг), прах от коприва (50 г) и мед (50 г). Курабиите се глазират със смес от захар и нишесте.

Курабии с коприва. Правят се от прясно тесто, към което е добавен прах от коприва. На 1 кг тесто се добавят 30–40 г прах от коприва. Тестото се размесва добре, разточва се на дебела кора и курабиите се изрязват с формички или чаша. Глазират се със смес от захар и нишесте и се изпичат.

Желе с коприва. Към горещ разтвор на желатин се добавят сок от коприва и захар, разбърква се добре и се изсипва в тава, за да се охлади, след което се нарязва на правоъгълничета със страни 2 на 3 см и се посипват с пудра захар. Сервират се с чай или с кафе. Може да се прибавят и ароматни подправки като ментови капки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

15 идеи за малко красиво антре

Тази част на дома е визитната картичка на обитателите и затова е важно да е приятна и функционална, дори да е малка. Преобразяването не е сложно, а 15-те идеи, които ви даваме, са напълно постижими за изпълнение. Преди ремонта Когато започвате трансформацията, е добре да премахнете изцяло всички стари покрития - на пода

Решетка за офиса

Тази сграда се намира в района Лас Таблас на испанската столица Мадрид и в нея е новият офис на Oxxeo. Проектът е на студио Rafael de La-Hoz Arquitectos и се отличава с нестандартната си фасада, "облечена" в бяла решетка. Сградата е енергийно ефективна и на покрива разполага с озеленяване, 319 кв. м слънчеви батерии и колектори

Домашни хитрини: За какво служи закачалката

Понякога е необходимо да развихрим фантазията си и да сменим гледната точка, за да намерим необичайно приложение на обичайни неща. Ето 6 идеи със закачалки. * Освен да ги използвате за дрехи, може да закачите на тях и очилата си, особено, когато имате повече. * Списанията може да се превърнат в част от декора, ако бъдат поставени на закачалки

Нещо вкусно: Да направим различна баница (+рецепти)

Баницата! Неизменно присъства на трапезата ни и в делник, и в празник. Ако обаче традиционната баница със сирене и яйца ви е поомръзнала, сме събрали за вас няколко идеи как да разнообразите рецептата. Разбира се, в най-добрия случай ще я направите с домашно точени кори, но ако не можете или нямате време да точите, вземете готови

Изискано шведско в 56 кв. м

Малката квартира се намира в Гьотеборг и макар да е с площ от само 56 кв. м изглежда много просторна, благодарение на наличието на много естествена светлина. Апартаментът е с нестандартно разположение, заради което зоните са ясно обособени, като разделящият елемент е антрето. Спалнята е напълно отделена, а кухнята

Градина: Как се размножават кактуси

Кактусите се размножават чрез семена, резници, издънки и чрез присаждане.  Чрез семена се размножават видовете от род Опунция, Мамилария, Епифилум и др. Семената се засяват в лека песъчлива почва и макар че са доста едри, не се покриват, а редовно се оросяват с пулверизатор. Държат се при температура 20-25 С

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Социални жилища с наградата RIBA Stirling 2019

Лондонското студио Mikhail Riches получи тазгодишната награда Stirling на Кралския институт на британските архитекти (RIBA) за социални жилища в Норич. Намират се на Goldsmith Street и са общо 105, разпределени в големи и малки сгради. Отличават се с ниска консумация на енергия и са проектирани така, че всеки дом на има излаз на юг

Още 18 идеи за кухня с площ от 9 кв. метра (II част)

Кухнята е сърцето на дома, в което семейството се събира. Често обаче тя е с малки размери, което налага отлично планиране при оформянето на интериора. Ето още 18 идеи за кухни с площ от 9 кв. м. Ако разполагате с лоджия, която бихте искали да присъедините към кухнята, помислете обстойно преди да действате

Как да приготвим домашен ябълков оцет (+рецепти)

Съществуват различни начини за приготвяне на домашен ябълков оцет или пресен ябълков сок. Предлагаме ви две прости рецепти за приготвянето на натурален нефилтриран ябълков оцет в домашни условия. За приготвянето на оцета ще са ви нужни напълно узрели ябълки от късни, сладки сортове. Те са най-подходящи за ферментацията, която очакваме да се случи

Лампи от бира и кафе

Италианското дизайнерско студио High Society превърна отпадъци от бира и кафе в нестандартни лампи с тръбни елементи. Серията е наречена Senilia и включва пет вида осветителни тела. Основният елемент във всеки дизайн е тръбата, която е изработена от обвивки на кафеени зърна и от остатъците от хмел и ечемик от пивоварни

Магическо откриване в „Нощта на мебелите“

„Мебели Виденов“ откриха своя най-голям 43-ти шоурум в София на ул. „Околовръстен път“ 106 А. Голямото пространство се оказа препълнено с хиляди хора във вечерта на откриването. Многобройните клиенти почерпиха вдъхновение за обзавеждане на своя дом от интериорните решения, разположени на 3 етажа и 3000 кв. м. площ

Сграда като боа (ВИДЕО)

Реализирането на този проект започна преди 5 години, а резултатът е наистина впечатляващ! Става дума за новия централен офис на Swatch в швейцарския град Бийл, кантон Берн, чиято сграда прилича на боа. Проектирана е от японския архитект Шигеру Бан и неговото студио и основният елемент в нея е дървото. Всички я оприличават на змията боа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber