Ето какви грешки се допускат при готвене на паста

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7284489 Ето какви грешки се допускат при готвене на паста Ето какви грешки се допускат при готвене на паста www.24chasa.bg
Снимки Pixabay.com

Има ястия, които изглеждат фасулска работа – като ястията с паста, с ориз или с картофи, но всъщност точно те имат доста особености и почти всички ние допускаме грешки, докато ги готвим. Ето няколко често срещани пропуска на всяка домакиня по отношение на любимата паста.

Рядко варим пастата в достатъчно голяма тенджера

Важно е тенджерата, в която варим паста, да е голяма. Те трябва да бъдат варени в количеството вода, което е оказано на опаковката (дори отгоре). Ако нямате толкова голям съд, по-добре сварете спагетите на два пъти. Няма да ви отнеме кой знае колко повече време, а пък няма да се налагате да ги чупите, или пък да остават недоварени и слепени.

Слагаме пастата, преди водата да заври

Слепване на спагетите ще се получи също, ако ги пуснете в незавряла вода. Изчакайте я да заври, посолете я и чак тогава добавете пастата. Намалете котлона и не слагайте похлупак. Знаете добре, че под похлупак водата ще започне да излиза от тенджерата. Няма нужда да миете котлона след това.

Сипваме мазнина във водата за варене

Зехтинът и изобщо мазнината, с която искаме да подправим пастата, се добавя след нейното сваряване, когато е изцедена от водата. В противен случай тя става много мазна и сосът няма да залепне по нея, съответно няма да я овкуси добри. Вие вероятно добавяте мазнината във водата, за да не лепне пастата, но тук решението ви е друго – разбърквайте често, докато е на котлона и няма да имате грижи със слепнали спагетки.

Спестяваме солта

Често считаме, че солта във водата е излишна, но това не е вярно, защото тя осигурява по-добър вкус на ястието. Не я спестявайте.

Охлаждаме пастата в студена вода

Тази стъпка често е част от навика ни да приготвяме паста, а тя е излишна, защото спира готвенето на пастата. В указанията на опаковката е предвидена тази допълнителна топлинна обработка, така че не протягайте тенджерата към студената вода, когато свърши варенето. Ако пастата ви е необходима студена, изчакайте сама да се охлади. Това няма да трае повече от 10 минути. В това време може да й капнете зехтин, за да остане сочна и да не се слепва.

Изсипваме цялата вода след варене

Обикновено го правим от страх, че сосът ще стане твърде воднист, но по-добре си създайте навик да оставяте по малко вода от варенето на спагетите – с нейна помощ ще постигнете по-добро хомогенизиране на ястието впоследствие. Освен това в тази вода се съдържа скорбяла, която добавя хранителна стойност на манджата ни.

Оставяме твърде дълго пастата без сос

Не зарязвайте пастата да чака соса твърде дълго, защото ще слепне. Другото предимство на това максимално бързо да ги обедините, е, че така овкусяването ще е по-силно.

Не ползваме правилния сос

Има много видове паста – талиатели, пенне, спагетони, фарфале, лингуини и т.н. Едни са тънки и дълги, други са къси и по-едри. За оптимален резултат е добре да съчетаваме пастата с най-подходящия за нея сос, като това касае главно неговата гъстота. По-тънките видове паста си подхождат с по-гъсти и кремообразни сосове, а тези, които имат по-едри форми – с по-редките.

Времето за варене

То е различно за всеки вид паста. Ако е прясна – между 3 и 5 минути. Ако е суха – около 7 минути. Важно за прясната паста е също, че се вари на по-тих огън, защото в досег с твърде вряла вода тестото може да се разпадне. При корите за лазаня е съвсем различно – те се потапят във врялата вода за максимум минута и на малки порции. Трябва да са недоварени, защото ще продължат да се обработват топлинно във фурната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Просто красива къща за почивка

Тази къща от Средновековието в Испания е претърпяла голяма промяна отвън и вътре, за да се превърне в място за бягство от градския шум на семейство на средна възраст. Трансформация е дело на студио Lizarriturry Tuneu, което е запазило оригинални архитектурни елементи, комбинирайки ги със съвременни материали и оборудване.

Градина: Как да се грижим за цветята в жегите

Глобално затопляне, глобален тормоз за цветя и други растителни разновидности. Всички очаквахме лятото с приповдигнатост, понесени от миналогодишната носталгия за дълги и протяжни нощи навън. Да, но жежкото време със сигурност никак не е липсвало на градината ви и на всички зеленини в нея. Силното слънце като нищо може да види сметката на все още

9 варианта за спалня в малко помещение

Вече не е прецедент обитаването на минипространства, включително в централните части на големи градове. Как обаче да се намери място в едно помещение за пълноценна спалня. Ето 9 идеи. * Един от начините е отделянето на леглото със завеса или врата-хармоника, като най-важното е след отварянето пространството отново да изглежда цяло.

Списание "Идеален дом" в библиотека "Между листата" в Борисовата градина

Библиотека "Между листата" е кътче в Борисовата градина, известно на всички като Маймунарника, от което всеки може да вземе книга, да я прочете и да я върне. Но не само това - може да приседне вътре и да се наслади намясто на писменото слово. Любителите на дизайна и архитектурата ще намерят там броеве на списание "Идеален дом".

Нещо вкусно: Рецепти със скариди

Такос с авокадо и скариди необходими продукти: 500 г белени скариди 1/4 ч.ч. мариновани люти чушки на ситно 1 ч.ч. домат на кубчета 1? ч.ч. царевица 2 авокадо на кубчета 1/2 ч.ч. кориандър на ситно сокът на 1/2 лайм 1 ч.ч. зеле на тънко 1 ч.ч. спанак на тънко 1? с.л. зехтин тортила за сервиране сол черен пипер начин на приготвяне: 1 Пюрирайте

60 кв. м скандинавско, но в розово

Апартаментът от 60 кв. м се намира в Осло и не може да се впише сред типичните примери за скандинавски интериор. На първо място защото основният цвят е розовият. Но и защото в жилището има много рустикални елементи. По-нестандартната визия се допълва от наличието на живи цветя. Жилището е собственост на 34-годишната Камила Волден,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Градина: Как правилно да отглеждаме цитруси вкъщи

Поддържайте умерена влажност Цитрусите не са традиционни растения за нашите ширини, затова е важно да им осигурим подходящите условия. Само тогава ще се радваме на собствени цветове и плодове. Едно от основните изисквания на всички цитруси е влажността. В почвата тя трябва да бъде постоянно умерена.

Добавено пространство превърна къща от 1940 година в съвременно бижу

Тази къща е строена през 1940 година и се намира на брега на езерото Уендъри в австралийския щат Виктория. До началото на 2018-а е била собственост на две сестри, които са водили подробна документация за всеки ремонт и проблем, дори и най-малките. Това е улеснило значително работата на местното студио Porter Architects за реновирането на дома.

Бързи и вкусни рецепти с банани

Запеканка с извара 25 мин/ 2–3 порции Загрейте фурната до 200°C и намаслете форма за печене. Обелете 1 банан и го нарежете на дребни кубчета. Разбийте 1 яйце с 2–3 с.л. захар и 1 ванилия. Добавете 400 г извара, 50 г масло и банана. Разбъркайте добре, сложете във формата и печете до златисто. Бананов хляб 10 мин (без времето за печене) / 2

Вила като "Аполо 11"

Да влязат в космически кораб вероятно мечтаят мнозина, но възможностите в действителност са твърде ограничени. Фантазията си по темата обаче развихря архитектът на плавателни съдове Кърт Хюз. Той е проектирал и построил на брега на река Колумбия в щата Вашингтон къща извън града, чиито дизайн е като на луноходите.

Ламинат на стената - красиво и модерно (ВИДЕО)

Клишето, че ламинатът е предназначен само за пода, се разчупва успешно в последните години. Все по-често може да бъде открит в модерни интериори, а производители дори вече предлагат ламинат специално за стени. Обичайно дизайнери и собственици го избират, когато целта е да се акцентира на някоя стена или когато трябва да се продължи стиловата

Лампи като бижута

Колекцията The Arrangements на базирания в Лондон дизайнер Майкъл Анастасиадес е вдъхновена от бижутата и начина, по който колиетата се сплитат. Създадена е за италианския бранд Flos, който я описва като комбинация от скулптура и елементи на промишлен дизайн. Всяка лампа представлява група от тръбни елементи с различни форми - малки и големи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber