Ето какви грешки се допускат при готвене на паста

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7284489 Ето какви грешки се допускат при готвене на паста Ето какви грешки се допускат при готвене на паста www.24chasa.bg
Снимки Pixabay.com

Има ястия, които изглеждат фасулска работа – като ястията с паста, с ориз или с картофи, но всъщност точно те имат доста особености и почти всички ние допускаме грешки, докато ги готвим. Ето няколко често срещани пропуска на всяка домакиня по отношение на любимата паста.

Рядко варим пастата в достатъчно голяма тенджера

Важно е тенджерата, в която варим паста, да е голяма. Те трябва да бъдат варени в количеството вода, което е оказано на опаковката (дори отгоре). Ако нямате толкова голям съд, по-добре сварете спагетите на два пъти. Няма да ви отнеме кой знае колко повече време, а пък няма да се налагате да ги чупите, или пък да остават недоварени и слепени.

Слагаме пастата, преди водата да заври

Слепване на спагетите ще се получи също, ако ги пуснете в незавряла вода. Изчакайте я да заври, посолете я и чак тогава добавете пастата. Намалете котлона и не слагайте похлупак. Знаете добре, че под похлупак водата ще започне да излиза от тенджерата. Няма нужда да миете котлона след това.

Сипваме мазнина във водата за варене

Зехтинът и изобщо мазнината, с която искаме да подправим пастата, се добавя след нейното сваряване, когато е изцедена от водата. В противен случай тя става много мазна и сосът няма да залепне по нея, съответно няма да я овкуси добри. Вие вероятно добавяте мазнината във водата, за да не лепне пастата, но тук решението ви е друго – разбърквайте често, докато е на котлона и няма да имате грижи със слепнали спагетки.

Спестяваме солта

Често считаме, че солта във водата е излишна, но това не е вярно, защото тя осигурява по-добър вкус на ястието. Не я спестявайте.

Охлаждаме пастата в студена вода

Тази стъпка често е част от навика ни да приготвяме паста, а тя е излишна, защото спира готвенето на пастата. В указанията на опаковката е предвидена тази допълнителна топлинна обработка, така че не протягайте тенджерата към студената вода, когато свърши варенето. Ако пастата ви е необходима студена, изчакайте сама да се охлади. Това няма да трае повече от 10 минути. В това време може да й капнете зехтин, за да остане сочна и да не се слепва.

Изсипваме цялата вода след варене

Обикновено го правим от страх, че сосът ще стане твърде воднист, но по-добре си създайте навик да оставяте по малко вода от варенето на спагетите – с нейна помощ ще постигнете по-добро хомогенизиране на ястието впоследствие. Освен това в тази вода се съдържа скорбяла, която добавя хранителна стойност на манджата ни.

Оставяме твърде дълго пастата без сос

Не зарязвайте пастата да чака соса твърде дълго, защото ще слепне. Другото предимство на това максимално бързо да ги обедините, е, че така овкусяването ще е по-силно.

Не ползваме правилния сос

Има много видове паста – талиатели, пенне, спагетони, фарфале, лингуини и т.н. Едни са тънки и дълги, други са къси и по-едри. За оптимален резултат е добре да съчетаваме пастата с най-подходящия за нея сос, като това касае главно неговата гъстота. По-тънките видове паста си подхождат с по-гъсти и кремообразни сосове, а тези, които имат по-едри форми – с по-редките.

Времето за варене

То е различно за всеки вид паста. Ако е прясна – между 3 и 5 минути. Ако е суха – около 7 минути. Важно за прясната паста е също, че се вари на по-тих огън, защото в досег с твърде вряла вода тестото може да се разпадне. При корите за лазаня е съвсем различно – те се потапят във врялата вода за максимум минута и на малки порции. Трябва да са недоварени, защото ще продължат да се обработват топлинно във фурната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Свръхлеки мебели се сглобяват без инструменти

Дизайнерското студио от Лозана Panter & Tourron показа в Милано колекция от свръхлеки мебели, които могат лесно да се пренасят и да сглобяват без използването на инструменти. Колекцията Tense включва 5 обекта, чието общо тегло е 20 кг. и според студиото е предназначена за хората, които често сменят квартирата си.

Мебели по поръчка: 5 мотива да заложите на тях

Ако имате конкретни очаквания, ще откриете редица предимства от дърводелските услуги При обзавеждането на нов дом или при ремонт се изисква добро планиране, за да изпълним целите си и да постигнем един завършен, хармоничен интериор. Често се налагат промени и прекрояване, които водят до по-нестандартни помещения,

"Градина" - изтегли от тук безплатно приложението

Изтегли от тук безплатно приложението

Торене с микроелементи дава по-висок добив и опазва почвите

При съвременното интензивно земеделие продължителното торене само с минерални торове не само е недостатъчно, но и започва да нанася беди. То влошава почвеното плодородие, както и храненето на растенията. Според агрономите усиленото торене с традиционните макроторове започва да влече след себе си и увеличено изнасяне от почвата на микроелементи

Топлина и елегантност в 55 кв. м

Това е нестандартен апартамент с площ от 55 кв. м, който се намира в бивш хан от XVIII век край испанския град Гуадалахара. Заради миналото на сградата се е наложила голяма реставрация, като целта е била да се запази в максимална степен автентичното излъчване, но комбинирано със съвременни материали.

Небостъргач в Сан Франциско обявен за най-добрата висока сграда

Съветът по високи сгради и градска среда определи небостъргач в Сан Франциско за №1 в света за 2019 г. Salesforce Tower се извисява на 326 м и е проектиран от Pelli Clarke Pelli Architects, студиото на родения в Аржентина архитект Сезар Пели. Сградата е на 61 етажа и е най-високата в града, а в нея е централният офис на софтуерната компания

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Домашни хитрини: Как да изгоним миризмата от кутиите за храна

Предпочитате на обяд да консумирате домашно приготвен обяд и затова си го носите всеки ден в работата в пластмасови кутии. Но след време усещате, че те поемат много от ароматите на храната. Ето няколко начина да се справите с проблема с домашни средства. * Махнете остатъците от храна с хладка вода, а не с гореща, защото може да останат петна.

Чинии от пшеница се разграждат за месец (ВИДЕО)

Неотдавна на изложението Green Living в канадския град Торонто полската компания Biotrem показа чинии и прибори за хранене за еднократна употреба, направени от пшенични трици. Това е остатъчният продукт, получаван при смилане на зърнената култура за други цели. В биоразградимата посуда може да се поставя и топла и студена храна,

Боядисване на яйца с естествени материали

През последните години все повече семейства се ориентират не само към здравословното хранене, но и към естествените начини за боядисване на яйцата. Тоест връщаме се към това, което са правили нашите баби и прабаби. Какви са основните правила за боядисване на яйца с естествени бои: Има два варианта: да сварите яйцата заедно с оцветителите,

Къща с джакузи на покрива до Президентския дворец

Тази къща е проектирана от германското студио J.Mayer.H, отличава се с оригинален дизайн и се намира точно до Президентския дворец в столицата на Грузия Тбилиси. Нарича се Pipia.Panorama. Архитектите от студиото смятат, че във всеки дом трябва да има баланс между уединението и околната среда чрез различна степен на откритост.

8 идеи за зареждащ декор в спалнята

Интериорните дизайнери имат различни гледни точки, когато става дума за оформяне на спалнята. Едните смятат, че в нея всичко трябва да излъчва спокойствие и да предразполага към релакс - цветовете, формите, принтовете. Другите са на мнение, че декорът трябва да дава енергия, веднага щом обитателите отворят очи.

Градина: Особености на пресаждането на цветя в саксии

Тази операция често се смята за елементарна, но в действителност има строги правила Растенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално на надземната част, което означава че в един момент малката саксия е недостатъчна за да се продължи оптималното развитие на растението.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber