Как да избираме риба

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7282290 Как да избираме риба Как да избираме риба www.24chasa.bg

Диетолозите са категорични, че седмичното менюто, в което не е включена риба поне 2–3 пъти, не може да се нарече пълноценно. Рибата съдържа огромни количества витамини, минерали, протеини и мастни киселини, благодарение на което укрепва имунитета, намалява стреса, подобрява състоянието на косата, кожата, зъбите и ноктите. Всичко това обаче важи, ако рибата, която слагаме на трапезата си е качествена. Как да я познаете?

Най-голямата уловка

Ако живеете далече от морето, а ви предлагат прясна морска риба, трябва сериозно да се замислите – напълно е възможно да се опитват да ви продадат размразена риба. Впрочем, тази измама е доста разпространена и в магазините, които са близо до морето.

Истината е, че на съвременните риболовни кораби уловът веднага се подлага на дълбоко замразяване и в този вид, чрез хладилни камиони, се доставя до магазините и ресторантите. Ако някаква част от тази продукция се размрази по пътя или търговците просто искат да задоволят желанието на клиентите си за прясна риба, тя се предлага с етикет „охладена” или „прясна”. Именно поради това, както твърдят експертите, замразената риба е най-безопасна.

Как да познаете прясната риба

1) Огледайте хрилете

Хрилете са един от основните „инструменти“, които ще ви подскажат дали рибата е прясна. Трябва да бъдат ярко червени на цвят, а при някои видове риба може да и тъмночервени. Ако са със сивкав цвят, почернели са или имат лош мирис, не купувайте рибата. Ако рибата е започнала да се разваля, хрилете веднага потъмняват. При рибата, която е многократно размразявана и размразявана, хрилете започват да посивяват.

2) Помиришете

Специалистите съветват, когато купувате риба, да имате доверие на носа, а не ушите си. С други думи, не слушайте това, което ви казва продавачът, а помиришете рибата. Може би ще ви прозвучи парадоксално, но прясната риба не мирише на риба – а има свеж, ненатрапчив аромат на море. Наличието на неприятен, остър мирис е основателна причина да се откажете от покупката.

3) Очи в очи

Очите на рибата трябва да са ясни и прозрачни. Ако са мътни, хлътнали или сухи, рибата е лежала на щанда повече, отколкото е допустимо.

4) Вижте люспите

Блестящите, чисти люспи са признак, че рибата е прясна. Ако става дума за морска риба, на повърхността на люспите не бива да има слуз, но за сладководните това не е показател.

5) Тест за еластичност

Натиснете леко повърхността на рибата – ако остане ямичка, значи рибата не е достатъчно прясна. При скоро уловените риби месото е плътно, еластично и бързо възстановява формата си. Ако сложите рибата в дланта си, тя трябва да стои на едно ниво – ако е започнала да се разваля, главата и опашката увисват.

6) Ако предпочитате филе

Изборът на филе е по-труден, отколкото на цяла риба, затова недобросъвестните търговци често избират за филетиране не най-добрите екземпляри. Най-сигурният вариант е да купите цяла риба и да направите филето самостоятелно – това не е трудно и е доста изгодно. Но ако все пак сте решили да купите филе, можете да се ръководите по изброените по-горе признаци: миризма, плътност и стегнатост на месото, външен вид на люспите. Купувайте филе с кожа, тъй като люспите са „паспортът” на рибата.

7) Не се оставяйте на търговците да ви подведат

Търговците често използват различни уловки, с които да заблудят купувачите – например, продават рибата без главата, за да е по-трудно да се определи доколко е прясна; или пък се опитват да предложат размразена риба за охладена. Дори и ако пазарувате само от проверени места, винаги бъдете максимално внимателни.

8) Месо и кости

Ако вече сте купили рибата и я подготвяте за готвене, обърнете внимание дали костите се отделят лесно от месото. Ако е така, не се радвайте – това е показател, че рибата не е качествена и прясна.

9) В ресторанта

Може би ще ви разочароваме, но повечето ресторанти, които предлагат прясна риба, чисто и просто послъгват. В повечето случаи рибата е замразена, най-вече от съображения за безопасност. Тъй като става дума за продукт, който се разваля много бързо и може да е опасен, би следвало дори да предпочитаме ястията да са приготвени от замразена качествена риба – така ще се застраховаме срещу неприятни изненади.

Охладена риба

Охладената риба е на второ място по качество място след прясната. Трябва да е на хладилен щанд, засипана с бял лед. И тук важат правилата за червени хриле, здрави и лъщящи люспи, бистри очи. Месото трябва да е здраво и сочно, без потъмнявания. Ако рибата е нарязана на парчета, вероятно не е прясна. И при охладената риба има риск всъщност да става дума за замразена и размразена (без да е ясно колко пъти се повтарял този процес).

Замразена риба

Тук изборът е по-труден, отколкото при прясната и охладената – но пък можете да сте сигурни, че рибата поне не е развалена. Правилно замразената риба изглежда добре – чиста и апетитна, без да наподобява парче лед. Правило номер едно е, че рибата може да бъде замразявана само веднъж. Дебелият слой лед на повърхността й е признак, че е подлагана на многократно замразяване, което неизменно ще отрази на вкусовите й качества. Леденият слой трябва да е тънък и без наранявания – пукнатините се появяват при повторно замразяване. Белите петна обикновено са в резултат на дълбоко замразяване. Ако рибата ви се струва твърде лека въпреки ледения слой, значи е замразявана отдавна и изсъхнала, като е изгубила всичката си влага. Когато купувате риба във фабрична опаковка, уверете се, че е запечатана.

Тънкости при сьомгата

Ползата за здравето от червените риби (и най-вече от сьомгата) е всеизвестна. Когато купувате такъв вид риба обаче имайте предвид, че често я боядисват или я хранят с фураж, съдържащ оцветители. Неестествено червената сьомга с къси перки е класически пример за такава фалшификация: рибата, която се е хранила правилно, има по-светъл цвят и дълги перки. Още един признак за некачествена сьомга е, ако при размразяване течността има червен цвят, а самата риба е избледняла. Знак за добро качество е, когато има светли ивици в месото (докато „боядисаното“ филе при срез има равен червен оттенък без жилки). Когато купувате сьомга, имайте предвид, че качествената риба имат тъмен гръб и сребристи страни. Не купувайте рибата, ако по нея се забелязват ярки петна и точки – обикновено те се появяват по време на размножителния период, когато в нея узрява хайверът – а тогава месото става сиво и не е вкусно.

Внимавайте с пангасиуса и тилапията

Експертите препоръчват да не прекаляваме с консумацията на тези видове риба. Пангасиусът се отглежда във Виетнам, в мътните води на река Меконг, където преди години са изсипвани токсични вещества. Първоначално е разрешен за внос в ЕС, но по-късно в рибата са открити тежки метали. Тилапията има подобен проблем – развъжда се в Китай, където към храната й се добавя доста голям процент химически вещества.

Шпротите вид риба ли са

За производството на консервите „шпроти” се използва цаца или херинга. Преди да купите, погледнете датата на производство. Най-вкусните шпроти се правят през есента и зимата, а от април до август консервите се правят от замразена риба. Причина за горчивия вкус на шпротите може да е опушване с течен дим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Свръхлеки мебели се сглобяват без инструменти

Дизайнерското студио от Лозана Panter & Tourron показа в Милано колекция от свръхлеки мебели, които могат лесно да се пренасят и да сглобяват без използването на инструменти. Колекцията Tense включва 5 обекта, чието общо тегло е 20 кг. и според студиото е предназначена за хората, които често сменят квартирата си.

Мебели по поръчка: 5 мотива да заложите на тях

Ако имате конкретни очаквания, ще откриете редица предимства от дърводелските услуги При обзавеждането на нов дом или при ремонт се изисква добро планиране, за да изпълним целите си и да постигнем един завършен, хармоничен интериор. Често се налагат промени и прекрояване, които водят до по-нестандартни помещения,

"Градина" - изтегли от тук безплатно приложението

Изтегли от тук безплатно приложението

Торене с микроелементи дава по-висок добив и опазва почвите

При съвременното интензивно земеделие продължителното торене само с минерални торове не само е недостатъчно, но и започва да нанася беди. То влошава почвеното плодородие, както и храненето на растенията. Според агрономите усиленото торене с традиционните макроторове започва да влече след себе си и увеличено изнасяне от почвата на микроелементи

Топлина и елегантност в 55 кв. м

Това е нестандартен апартамент с площ от 55 кв. м, който се намира в бивш хан от XVIII век край испанския град Гуадалахара. Заради миналото на сградата се е наложила голяма реставрация, като целта е била да се запази в максимална степен автентичното излъчване, но комбинирано със съвременни материали.

Небостъргач в Сан Франциско обявен за най-добрата висока сграда

Съветът по високи сгради и градска среда определи небостъргач в Сан Франциско за №1 в света за 2019 г. Salesforce Tower се извисява на 326 м и е проектиран от Pelli Clarke Pelli Architects, студиото на родения в Аржентина архитект Сезар Пели. Сградата е на 61 етажа и е най-високата в града, а в нея е централният офис на софтуерната компания

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Домашни хитрини: Как да изгоним миризмата от кутиите за храна

Предпочитате на обяд да консумирате домашно приготвен обяд и затова си го носите всеки ден в работата в пластмасови кутии. Но след време усещате, че те поемат много от ароматите на храната. Ето няколко начина да се справите с проблема с домашни средства. * Махнете остатъците от храна с хладка вода, а не с гореща, защото може да останат петна.

Чинии от пшеница се разграждат за месец (ВИДЕО)

Неотдавна на изложението Green Living в канадския град Торонто полската компания Biotrem показа чинии и прибори за хранене за еднократна употреба, направени от пшенични трици. Това е остатъчният продукт, получаван при смилане на зърнената култура за други цели. В биоразградимата посуда може да се поставя и топла и студена храна,

Боядисване на яйца с естествени материали

През последните години все повече семейства се ориентират не само към здравословното хранене, но и към естествените начини за боядисване на яйцата. Тоест връщаме се към това, което са правили нашите баби и прабаби. Какви са основните правила за боядисване на яйца с естествени бои: Има два варианта: да сварите яйцата заедно с оцветителите,

Къща с джакузи на покрива до Президентския дворец

Тази къща е проектирана от германското студио J.Mayer.H, отличава се с оригинален дизайн и се намира точно до Президентския дворец в столицата на Грузия Тбилиси. Нарича се Pipia.Panorama. Архитектите от студиото смятат, че във всеки дом трябва да има баланс между уединението и околната среда чрез различна степен на откритост.

8 идеи за зареждащ декор в спалнята

Интериорните дизайнери имат различни гледни точки, когато става дума за оформяне на спалнята. Едните смятат, че в нея всичко трябва да излъчва спокойствие и да предразполага към релакс - цветовете, формите, принтовете. Другите са на мнение, че декорът трябва да дава енергия, веднага щом обитателите отворят очи.

Градина: Особености на пресаждането на цветя в саксии

Тази операция често се смята за елементарна, но в действителност има строги правила Растенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално на надземната част, което означава че в един момент малката саксия е недостатъчна за да се продължи оптималното развитие на растението.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber