Как да приготвим вкусни и лесни разядки (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7270447 Как да приготвим вкусни и лесни разядки (+рецепти) Как да приготвим вкусни и лесни разядки (+рецепти) www.24chasa.bg

Разядки, дипове, пастети – всички те са чудесни върху препечена филийка с хляб и обикновено имат дълъг срок за съхранение. Затова е и толкова удобно да си имаме по нещо за мазане винаги в хладилника. Може да ни спаси, ако дойдат неочаквани гости или ако вечерята не стигне и искаме с нещо да доядем. Повечето от тях са чудно мезе за червено вино и ракийка.

За да ги приготвяте за минути, е добре да разполагате с блендер, чопър, кухненски робот или поне пасатор. Всъщност пасаторът върши чудесна работа. Тъй като някои разядки трябва да се оставят на по-едри парчета, освен пасатор е хубаво да имате и от онези лъжици с дупки, с които се прави например картофено пюре.

Другото важно условие за вкусните и здравословни дипове и разядки е мазнината. Тъй като повечето от тях не минават термична обработка, вкусът на мазнината отчетливо се усеща в готовото ястие. Използвайте зехтин или масло гхи (може да си го направите вкъщи от всякакво друго масло).

Много често в рецептите за дипове и разядки присъства майонезата. Дори най-скъпата и хубава майонеза на пазара не може да се сравни с домашната. Струва си да инвестирате още няколко минути, за да готвите с истинска и вкусна майонеза.

Домашна майонеза

150 мл зехтин

3 жълтъка

1 с.л. горчица

сокът от 1/2 лимон

сол и черен пипер на вкус

Смесете жълтъците с горчицата, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте с миксера.

Започнете да наливате по малко от зехтина на тънка струйка, докато не го поеме целия.

Накрая добавете и лимоновия сок и разбъркайте добре до пълна готовност.

Майонезата може да се съхранява до 3 дена в хладилника.

-----

Зеленчуковите разядки и пастети са много добри за по-лек режим на хранене. Те обикновено отговарят на условията за разделно хранене, стига, разбира се, да не се консумират с хляб и да не съдържат майонеза или крема сирене.

Универсална рецепта за постен пастет

Може да ползвате домати, чушки, патладжани, тиквички, моркови, цвекло и т.н. - всякакви зеленчуци, които могат да бъдат изпечени във фурната.

Почистете избраните от вас зеленчуци от семки, дръжки и ненужни части и ги изпечете върху хартия за печене във фурната. Може да добавите сред тях цели скилидки необелен чесън.

След като зеленчуците са готови, „изстискайте“ чесъна от люспите му, намачкайте или пасирайте едрите зеленчуци, подправете със сол, черен пипер, зехтин, оцет и люта чушка по избор. Ако зеленчуците ви са леко кисели, ще се наложи да добавите и захар или мед.

Тази разядка може да се консумира директно или да се сложи в буркани, които трябва да стерилизирате, за да издържи по-дълго.

Най-вкусното и бързо кьопоолу

Това не е стандартната рецепта за кьопоолу. Тази е много по-бърза и често е по-харесвана. Освен това обикновеното кьопоолу гълта много мазнина, докато в тази рецепта нужната мазнина се съдържа в една единствена лъжица майонеза.

Необходимо е просто да опечете 2 патладжана (може да го направите и на керамичния котлон, не се притеснявайте, че нещо ще му стане), да ги обелите, когато поизстинат, да намачкате месото им с вилица или директно между пръстите си и да добавите 1 голяма с.л. майонеза, 1 голяма с.л. кисело мляко, 2 скилидки счукан чесън и сол на вкус.

Суперздравословен зелен пастет

400 г извара или крема сирене

100 г пресен спанак

1 зряло авокадо

сокът на 1/2 лимон

сол на вкус

Всичко се пасира и може да се сервира върху крекери със ситно нарязана червена чушка или нар за декорация.

Най-лесната зимна разядка

250 г сирене*

150 г червени чушки, изцедени от буркан**

3 с.л. зехтин

1 скилидка счукан чесън

Пасирайте всичко и сервирайте с пресен магданоз или мащерка.

*На пазара вече се предлага натрошено сирене, което има абсолютно същите вкусови качества като това на буци, но просто не е оформено и затова цената му е наполовина. Препоръчваме ви да потърсите натрошено сирене за тази рецепта.

**Може да приготвите рецептата и със сушени чушки. Трябва да ги накиснете предварително и когато омекнат, са готови за пасиране.

Рибни пастети

Те са едни от често приготвяните и са добър начин да имате нещо елегантно и бързо, ако ви изненадат гости. Необходимо е винаги да пазите в шкафа по 2 консерви от любима риба – може да е риба тон, пушени зимни шпроти и т.н. Възможността за импровизации и тук е огромна.

Италиански пастет от риба тон

1 консерва риба тон

3-4 парченца аншоа

4 с.л. меко краве масло или гхи

сокът на 1/2 лимон

сол и черен пипер на вкус

настъргана лимонова кора

Разбийте всичко и сервирайте поръсени с каперси и/или копър и парченца лимон.

Допълнително...

може към класическата италианска рецепта за пастет с риба тон да добавите и няколко парченца пушени шпроти или пушена сьомга, сушени домати, маслини, мащерка и т.н.

малка идея:

Ако правите парти, бихте могли да се подготвите лесно и бързо, като направите 2-3 различни разядки и ги сервирате върху малки бисквити от бутер тесто. За целта си купете готово бутер тесто, леко го разточете върху набрашнен плот и изрежете с формичка за сладки. Изпечете и бисквитите ви са готови. Ще бъдат уникално вкусни и елегантни с лъжичка рибен пастет или дори само крема сирене и парченце кисела краставичка. Възможностите са безброй.

за срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Публиката гласува за най-добрите проекти на "Баня на годината 2018"

20 души от участвалите във вота ще спечелят специална предметна награда след края на конкурса 15-тото юбилейно издание на националния конкурс "Баня на годината 2018" навлиза във финалната фаза преди официалната церемония по награждаване на победителите. Отворени са и 3-те категории за гласуване на публиката,

Нещо вкусно: Бисквитени топчета с мед без печене

богато на фосфор лесно 10 мин + охлаждане 20 порции За една порция: 112 ккал мазнини 5 г холестерол 6 мг въглехидрати 14 г протеини 1,8 г фибри 0,4 г необходими продукти: 250 г бисквити 1 с.л. захар 100 г ядки 50 г сушени плодове 50 г масло мед начин на приготвяне: 1 Сложете бисквитите в купата на кухненския робот и ги смелете със захарта.

Дизайнер направи килими от стари маратонки

Холандецът Симоне Пост създаде серия от килими с графични принтове, като използва стари маратонки Adidas. Поръчката дойде от самата компания, производител на спортни стоки, и е за най-новия й магазин в Париж. Поканата към Пост дошла, след като от фирмата видели предишни негови работи с рециклиран текстил.

Домашни хитрини: За какво служат зърната и утайката от кафе

* Неприятна миризма в хладилника може да се отстрани, ако оставите за няколко дни вътре съд с изсушена утайка. * Загорял съд може да се почисти с натъркване с утайка. * Ако сте рязали лук или чесън, ръцете може да са поели от миризмата им. Решението е измиване с утайка. * Добра идея е да я използвате и за профилактика на каналите - трябва просто

Градина: Ето как да подхранвате цветята с кафе, черупки, бира

Всеки от нас изхвърля в боклука растителни отпадъци. А те могат да бъдат чудесна храна за цветята ни (пример са банановите кори, пакетчетата от чай, утайката от кафе). Основновни фактори при органичните торове са скоростта на процеса на угниване, влиянието им върху почвеното здраве, влиянието им върху функциите на почвените микроорганизми,

Идеи за посрещане на Свети Валентин у дома

Няколко идеи за интериора могат да превърнат жилището ви в уютно любовно гнездо за Свети Валентин. Дори и да не разполагате с много свободно време, дребните детайли ще ви помогнат да отбележите празника на любовта със стил. Разбира се, спалнята играе ключова роля в празнуването – от сутринта в деня на Свети Валентин,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Интериор, посветен на виното

Този бар - ресторант в австралийския щат Виктория е на компанията за производство на шампанско Domaine Chandon. Затова интериорът му е тематичен и с много елементи, препращащи към винопроизводството. Автор на проекта е базираното в Мелбърн Foolscap Studio. То е създало пространство, разделено визуално на няколко части според предназначението си -

15 идеи за красиво и удобно антре

В голяма степен антрето е лицето на дома или най-малкото създава първото впечатление за него. Затова е важно да е красиво, приветливо и удобно. Не е задължително да разполагате с голяма площ, за да постигнете най-добрата комбинация. Важното е материалите, мебелите и цветовете да са подбрани с вкус и съчетани сполучливо.

Как да сготвим китайска храна у дома (+рецепти)

По целия свят китайската кухня е обичана от всички поколения. Децата с апетит хапват китайски спагети и пилешки хапки в сладко-кисел сос, докато възрастните се облизват от своите пикантни свински хапки и обират едно по едно последните зрънца крехък ориз в чинията си. Да приготвяме китайско у дома, не само не е трудно,

Градина: Изпитани рецепти за борба с болестите по растенията

Брашнеста мана Брашнестата мана поразява рози, божури, грозде... Борбата се свежда до подтискане развитието на причинителя – гъбни паразити. Заболяването се появява най-често при студено и влажно време. Най-популярният метод на борба е пръскането със сапунен разтвор на калциев карбонат: 50 г сода (2 супени лъжици) се разтварят в 10 л вода и се

Отпечатъкът на шейх - в основата на нов небостъргач в Дубай (ВИДЕО)

Необичаен небостъргач ще се издигне в Дубай на височина 550 м и със сигурност ще се превърне в поредната забележителност в Обединените Арабски емирства (ОАЕ). Първият етап от изграждането на Burj Jumeira трябва да бъде завършен след 2023 година. За основа на структурата ще служи площадка, която ще е реално,

Бабини рецепти за вкусни сладки

Сладки пръчици 150 г смлени бадеми 150 г захар 1 белтък за глазурата: 1 белтък лимонов сок захар 1 Разбийте на гъст сняг белтъците със захарта и смесете с бадемите. Добавете ванилията. От полученото тесто оформете блат, който нарежете на пръчици. 2 За да приготвите глазурата, смесете белтъка с малко количество захар.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber