Ако искате красива градина, засейте семената сега

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7225856 Ако искате красива градина, засейте семената сега Ако искате красива градина, засейте семената сега www.24chasa.bg

Първите месеци на годината са най-подходящото време да започне сеитбата на семената на цветя. На пазара вече има всичко необходимо, за да успеят в сеитбата дори начинаещите градинари.

Сеитбата да става в топли помещения. Всички уреди и материали, които използвате, трябва да са със стайна температура.

Не си позволявайте да съхранявате семената на студено (изключение правят някои семена) и влажно място. Тарелките, почвата и водата също да бъдат с температура, близка до стайната.

Ако за първи път ще сеете семена, изберете лесни за отглеждане растения (обикновено те кълнят бързо и лесно и процентът загуби е по-малък)

Като семена на цветя за начинаещи се препоръчват:

Богородички, Вербена, Тагетис, Пламъче, Флокс, Циния и др. Ако не можете да прецените дали дадено растение се отглежда лесно, от семена предварително се консултирайте с продавачите в магазина.

Преди да купите

Погледнете срока на годност на опаковката

Когато четете на опаковката, че вътре са например 100 семена, предварително трябва да знаете, че не се очаква да поникнат всичките 100. Винаги има процент от тях, които се загубват и не успяват да поникнат.

Затова е хубаво да погледнете и срока на годност на опаковката и винаги обръщайте внимание къде се съхраняват семената. Ако това са магазини, в които не се поддържа постоянна температура (през деня се отоплява, но през нощта - не), вероятността за повреждане на семената е голяма.

При добре съхранявани семена средно от 100 броя е нормално да поникнат 70-80.

Не очаквайте да получите растения от семена с изтекъл срок на годност.

Какъв инвентар ви е нужен

Подберете правилно контейнерите за засяване

По принцип всеки съд е подходящ - сандъчета, саксии, кофички, кори от яйца, джифита, хартиени саксии. Но, за да се поддържа по-лесно необходимата влажност на семената, е най-добре да използвате тарелките, в които сеят в оранжериите.

Те се продават вече и на дребно, така че не е проблем всеки да си купи 1-2 бр в зависимост от броя семена, които ще засява.

Тарелките са с различна големина на отворите в зависимост от големината на корена, който се очаква да развие младото семеначе.

При подбора им се съобразете и къде ще ги държите, дали на добре осветеното място, което сте подбрали, ще се поберат и не е за пренебрегване и тази подробност - каква поставка ще сложите под тези съдове, за да не се цапа при оттичане на водата.

Ако не можете да прецените кои тарелки да изберете предварително, споделете с продавачите какво искате да засявате в тях. Неправилният подбор на тарелки може да ви направи лоша услуга и да задушите току-що покълналите семена. Това ще доведе до допълнителна загуба на растения.

Не забравяйте, ако ще засявате семената в стари съдове, предварително да ги накиснете в обеззаразител поне за 10 минути.

Важно условие за добър старт

Никога не използвайте стара пръст

Тарелките се напълват с добре пресята торфена смес за млади растения или разсади. Отъпква се леко отгоре - най-лесно това става с дъното на друга тарелка.

По средата на всяка клетка се пускат по 1-2 семки, но не повече. Отгоре семената се поръсват, ако е необходимо (ако нямате градинарско сито може да ползвате широк гевгир), много леко и се пулверизират с хладка вода.

Почвата, в която се сеят семената, е много важна за добрия старт на растенията. Ако цените труда си, не си позволявайте за сеитба да ползвате стара почва (в която преди това е отглеждано друго растение) или от най-евтината, която продават в магазина.

Ако на опаковката не е упоменато, че е предназначена за семеначета и млади растения, обърнете внимание почвата да бъде лека, торфена, с неутрална киселинност.

И дори да ви се струва, че е ситна, не забравяйте пак да я пресеете преди сеитба.

Това помага да влезе въздух в нея и да се отделят дори малките останали торфени парчета и конци.

Колко дълбоко да насеете и кога

След насяване семената се покриват с почва, ако е необходимо

Това е така, защото за всяко семе си има технология или т.н. правило.

Повечето от ситните семена, когато се сеят на закрито не ги покриваме с допълнително почва, но ако семето е по-едричко, минаваме отгоре със ситото на много тънък пласт.

Ако на опаковката на семената, които сте купили, не е упоменато дали се покриват задължително, се консултирайте с професионалист.

Най-общото правило, което ползват градинарите, е колкото е по-едро семето, толкова пластът почва отгоре е по-дебел, но това е много общо правило.

Обърнете внимание на опаковката и кой е най-подходящият период за засяване на семената и дали даденото растение не трябва директно да се засажда в постоянни съдове.

Има видове, които не търпят пресаждане, и затова е много важно, за да нямате излишни загуби, такива растения да ги засявате директно в по-големи саксии.

Поставете на светло място

Поддържайте почвата винаги леко влажна

След като вече сте засели семената в тарелките и сте ги овлажнили добре с пулверизатор (ползването му е задължително поне докато семеначетата не развият хубава коренова система), пренесете съдовете на светло място, но защитено от директна слънчева светлина.

За да избегнете бързото изсушаване на почвата, можете да покривате отгоре тарелките с вестник, но щом се покажат първите кълнове, спрете да ги покривате.

Важно е почвата в тарелките да се поддържа умерено влажна. Веднъж пресушени и след това обилно полети, семената се стресират и веднага кълняемостта им пада, а често се наблюдава в подобни случаи и въобще да не поникнат, въпреки че като разровите почвата, виждате, че те са си там.

Същата реакция на семената се наблюдава и в обратния случай - ако са преводнени, и след това се опитвате да ги засушите.

Добре е да пулверизирате 3-4 пъти на ден, но умерено, без да допускате преводняване или засушаване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

"Индустрия за дома" - изтегли от тук безплатно специалното приложение

Изтегли от тук безплатно специалното приложение "Индустрия за

Обновен дом - от проекта до пантофите

Всеки новодомец изпитва сериозни затруднения да се справи с многобройните предизвикателства, с които се сблъсква в процеса на вътрешното оформление на своето жилище. СТИЛ БИЛД ГРУП осигурява удобно решение, като поема цялостната организация по реновиране, ремонт и дизайн на жилища и офиси. Фирмата предлага широк спектър услуги,

11 идеи за зоната под прозореца

Мястото под прозорците е пространство, което може да се използва доста ефективно. В много жилища там има радиатори, които е добре да бъдат скрити. Идеалният вариант е, ако край тях може да оформите приятен функционален кът. Разумно е заради обилната светлина, която навлиза през деня, там да се оформи работен кът.

Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно - втора част

Сякаш най-големият проблем на днешния ден е липсата на достатъчно времеви ресурси за всичко, което искаме и трябва да свършим. Все бързаме за някъде, все закъсняваме, все изпускаме срокове. В същото време осъзнаваме с всеки изминал ден все по-ясно необходимостта да се храним по-здравословно. Затова решихме да стартираме поредица,

Откриха новото чудо на Ню Йорк - безкрайните стълби (ВИДЕО)

В западната част на Среден Манхатън в Ню Йорк вече е отворена за посетители новата забележителност на града - безкрайните стълби. Обектът официално се нарича Vessel, каквото е името, дадено му от автора на проекта - британския архитект Томас Хедървик. Инвеститорът, милиардерът Стивън Рос, предпочита да го нарича Социална стълба.

Нещо вкусно: Как да приготвим домашна паста (+рецепта)

Някога им викахме макарони. Днес макароните са изискан френски десерт, а спагетите, корите за лазаня, талиателите, равиолите и всички производни си имат своето международно признато наименование – паста. Също така някога ги хапвахме главно с масло и сирене, докато днес, когато кухнята ни е приемник на всевъзможни кулинарни влияния,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Компютри проектираха къща, построиха я роботи и 3D принтери (ВИДЕО)

В края на февруари в швейцарския град Дюбендорф се появи интересна 3-етажна сграда, наречена DFAB HOUSE - Digital Fabrication and Living. Тя е проектирана от компютри, а голяма част от елементите й са изработени от роботи и на 3D принтер. Намира се на най-високото ниво на изследователския център NEST в града.

Добавете детайли, за да стане домът специален

Малките неща понякога имат потенциала да правят голямо впечатление, а ние неведнъж сме писали, че това важи и за интериора. Сега показваме идеи, които лесно могат да бъдат реализирани с минимум средства, но които ще внесат свеж акцент в дома. Пердетата са отлично място за експерименти. Защо тогава да не направите поне едно от отделни парчета,

Градина: Mащерката може да се отглежда и в саксия

Има над 50 различни аромата Мащерката е дребно многогодишно растение, което всички познаваме добре. Тя е разпространена почти повсеместно у нас в диво състояние. Отглежда се успешно като култура, както и с любителски цели в личните градини. Растението се разклонява добре, а листенцата са дребни и овални. Цветовете най-често са розови или лилави.

Параклис от брези

Архитектурното бюро Kengo Kuma and Associates направи необичаен параклис, в който главната роля е за брезите. Намира се в малкия курортен град Каруидзава в префектура Нагано. Молитвеното място е с площ 66 кв. м и е сгушено в брезова гора, което е предопределило идеята за конструкцията. Всъщност едната част от нея е от метални колони,

Как да отстраним лошата миризма от 9 места в дома

Боклук Колкото и често да го изхвърляме, винаги има вероятност да е източник на неприятна миризма. За да сте по-спокойни, може да напоите парче памучен плат с ароматен омекотител и да го поставите на дъното на коша под найлоновата торба. Така изпод мивката всъщност ще се разнася приятен аромат. Котлон Ако храна се е разсипала по време на готвене

Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно

Сякаш най-големият проблем на днешния ден е липсата на достатъчно времеви ресурси за всичко, което искаме и трябва да свършим. Все бързаме занякъде, все закъсняваме, все изпускаме срокове. В същото време осъзнаваме с всеки изминал ден все по-ясно необходимостта да се храним по-здравословно. Затова решихме да стартираме поредица,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber