Общото зарядно да стане задължително в ЕС най-късно до юни 2019 г.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7096745 Общото зарядно да стане задължително в ЕС най-късно до юни 2019 г. Общото зарядно да стане задължително в ЕС най-късно до юни 2019 г. www.24chasa.bg
Идеята за общо зарядно вече е шлагер - наскоро въпрос по темата се появи дори в популярното предаване “Стани богат” по БНТ.

Евродепутати настояват комисията да излезе с делегиран акт за всички мобилни електронни устройства

Европейската комисия трябва да излезе с делегиран акт, с който да задължи всички производители да предлагат на територията на ЕС единен стандарт на зарядните устройства. Става дума не само за мобилни телефони, но и за таблети, електронни книги, смартчасовници, малки камери и всякаква мобилна електроника. За това настояват група евродепутати, сред които и българската Ева Майдел, в писмо до еврокомисаря за вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Бенковска.

Писмото, както “24 часа” вече писа, е изпратено в петък и е подписано от повече от 20 депутати от Европейския парламент, сред които има членове на ЕНП, ПЕС и зелените.

Идеята е чрез делегиран акт на комисията, след който не са нужни никакви допълнителни законодателни процедури, въпросът да се реши веднъж завинаги и производителите да бъдат принудени да се съобразят с решението.

До тази крачка се стига

след 10-годишни

усилия,

които доведоха през 2011 г. до подписването на меморандум за доброволно използване на универсално зарядно, който бе приет от най-големите производители на мобилни устройства. Това споразумение всъщност се базира на тяхната добра воля и няма задължителен характер. Освен това засяга само мобилните телефони и важи за 2 г. Впоследствие меморандумът е подновен, но след оттеглянето на “Епъл” и други големи производители на смартфони на практика се обезсмисля.

Сега депутатите настояват комисията да излезе със задължаваща европейска регулация за единно зарядно и тя да е не само по адрес на производителите на телефони, но и да обхваща цялата мобилна електроника, която се предлага на европейския пазар. Целта е тя да влезе в сила най-късно до юни 2019 г., когато приключва мандатът на този парламент.

Един от мотивите за искането на депутатите е, че според анализи годишно се изхвърлят над 50 тона стари и ненужни зарядни за мобилни устройства и това е екологичен проблем, който е лесно решим поне на европейско ниво. 

 “Това е една от ползите на Европейския съюз – да бъдат решавани проблеми, които не може да се решат само от една държава”, коментира Ева Майдел.

Според нея с навлизането на технологиите за бързо зареждане всяка компания залага на свои решения, вероятно в опит да задържи клиентите си и за други продукти, тъй като

никой не желае

да носи 3 различни

устройства

за зареждане, когато отива на почивка или в командировка.

“Затова настояваме до края на мандата си през юни 2019 г. Европейската комисия да приеме единен стандарт”, казва Ева Майдел, която е единственият български евродепутат сред подписалите писмото до комисар Бенковска.

Идеята за общото зарядно се върти вече цяло десетилетие. В действителност тя беше лансирана за първи път на страниците на в. “24 часа” със статия на Гергана и Соломон Паси.

“Радвам се, че една от първите успешни български инициативи - тази за единното зарядно устройство, намира свое естествено продължение и в него продължава да звучи българският глас”, коментира Гергана Паси вчера.

Според нея близо десетилетие след онази тяхна статия в “24 часа” наистина е нужен разговор как идеята им може да бъде разширена и надградена, да обхване и зарядните за лаптопи, таблети, друга смарттехника.

“А защо да не помислим и за многобройните ни дистанционни устройства? В момента аз зареждам с три различни зарядни мобилния си телефон, смартчасовника си и IQOS устройството си. А може и да е различно, при това с огромни ползи както за мен като потребител, така и за околната среда. Навремето нашият екип изчисляваше, че само с въвеждането на единното зарядно устройство на телефоните си можем като континент да спестим над

50 тона електронен

отпадък

годишно”, казва Гергана Паси.

Според нея има и друг важен аспект от българската инициатива - доколко е работещ подходът, който тогава Европейската комисия е приела. 

“През 2009 г. в отговор на нашата инициатива комисията избра да остави на индустрията доброволно да въведе общ стандарт и доброволно да го спазва. И като последствие днес виждаме, че резултатът е половинчат. Компании като Apple отказват да приемат micro USB стандарта и използват свой. Вярваме, че е дошъл моментът за императивно законодателно решение, с което да се удовлетворят очакванията ни като потребители и да се наложат изисквания, които технологичните компании на територията на ЕС няма как да заобикалят”, коментира Гергана Паси.

Другият съавтор на идеята Соломон Паси припомня, че навремето България е била похвалена и е получила признание заради предложението от страни като Германия и Франция, и смята, че и този път е могло да се стъпи на националния принос по темата.

Заради успешното сътрудничество с Франция по въпроса Гергана Паси дори получи по време на френското председателство на ЕС най-високата степен на Ордена на почетния легион.

“През 2008 г. ние започнахме работа по идеята с ресорния за индустрията комисар Гюнтер Ферхойген, когото познавахме още от преговорите за присъединяването на България към ЕС. Това бе от голяма полза, защото писмото ни стигна до точния адресат и след като го беше прочел, г-н Ферхойген се нае да разговаря с производителите. Следващият ресорен комисар стана Антонио Таяни, който сега председателства Европарламента, така че идеята не му е чужда”, коментира Паси.

Той също смята, че е време комисията, вместо да разчита на доброволни действия от страна на производителите, да направи нещата задължителни с ясен регламент.

“Препоръчвам да се стандартириза не само долният излаз на зарядното устройство, което реално представлява USB порт, но да се накарат производителите да уеднаквят и горната букса. Същото трябва да се случи и по въпроса с дистанционните, защото да си включваме домашната техника с три отделни дистанционни устройства, както е сега, е изключително досадно, а и твърде неекологично”, коментира Соломон Паси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Актуално

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Актуално

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber