Досие: Пералнята със/без сушилня

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5844614 Досие: Пералнята със/без сушилня Досие: Пералнята със/без сушилня www.24chasa.bg


Според преброяването на родното население от 2013 г. сред предметите с битово предназначение пералнята се нарежда на трето място след телевизорите, хладилниците и фризерите.

И това не е случайно – обичаме си зрелищата, похапването, но без хигиената не можем. Някои семейства са ежедневно със своята Пенка, както шеговито наричат пералните във вицовете. Други я глезят, като я използват веднъж-два пъти седмично. Но така или иначе, когато се избира това чудо в домакинството, за което първите данни са от 1320 г., трябва да се мисли как то ще осигурява не само необходимия комфорт на фамилията, но да е икономично и надеждно при работа.

Всеки сам определя критериите,
по които избира пералня. За много семейства днес така любимата фраза на търговците “перфектно съотношение на цена и качество” е по-важна само в първата си част. В много случаи бюджетът е водещ, макар че всеки си дава сметка колко по-важно е да се обърне внимание на техническите характеристики. От значение са програмите и допълнителните функции, които дясната ръка на домакинята предлага. Не е за подценяване и мястото, на което ще работи. То определя какъв тип пералня е необходима – с люк или с горно зареждане. И винаги трябва да се има едно наум – вечна пералня няма. С парите за онези, които ще служат вярно двайсетина години, може да се купят поне три от по-нисък клас. Опитът показва, че те живеят нормално между 6 и 8 години, в които се изплащат напълно. Откровените техници препоръчват, вместо да се влагат средства и време за ремонт, да се купи нова пералня.

Какво да проучите,
преди да откриете вашата пералня? Размерите на свободностоящите и с отваряне с люк са 85 см височина и 60 см – ширина. Тези с горно отваряне са съответно 90 и 60 см. Дълбочината е от 45 до 60 см. И двете системи на отваряне имат добри и лоши страни. Но при всички случаи трябва да се внимава за посоката на отваряне на люка и височината за отваряне на капака. Смята се, че пералните с люк се предпочитат по-често заради по-големите си функционални възможности. Пералните с горно зареждане са по-компактни, а и поставянето на прането не изисква навеждане. Освен това могат да се отварят по време на пране, без да се излее водата. Барабанът е с лагери на две места. По-тесни са и могат да се съберат в ограничено пространство. Пералните за вграждане обикновено са фаворити, когато трябва да им се отдели място в кухнята. Така се сливат с интериора и стават на практика невидими.
По-скъпите перални имат и повече готови програми за улеснение на домакинята. Което не значи, че и сред по-евтините перални няма достатъчно добри. Обърнете внимание на класовете на енергия, на изпиране, на сушене, на консумация на вода. Те ще ви дадат информация за ориентировъчния разход на различните перални. Пералните с по-висока цена са обикновено с клас А +++. Търговците обръщат внимание, че общ стандарт за класовете няма и повечето производители спазват свои правила.

Капацитетът на пералнята
е около 5-6 кг дрехи. Но има и модели за 8-10 кг. Претоварването е опасно и затова при покупката трябва да се отчитат нуждите на домакинството. Оборотите на центрофугиране са от 800-1200 в минута. При по-високите остатъчната влажност е приблизително 60%. Високият клас на центрофугиране означава по-лесно сушене. За предпочитане са инвенторните мотори, защото регулират мощността така че, тя да е оптимална – консумацията на енергия е по-малка, пералнята е по-безшумна.
Нагревателят е особено важен. Незащитените издържат няколко години. Затова производителите използват защитни покрития, които предпазват от отлагания по него. Керамичните нагреватели са и част от мерките за пестене на енергия.
Водосъдържателят може да е от неръждаема стомана или от полимерни материали. Не трябва да се бърка с барабана, който винаги е от инокс. Формата и перфорацията на отворите на барабана регулират извъртането на прането, за да се намали разходът на енергия и вода. Барабанът с нов дизайн в моделите на смятаната за най-добра марка перални има форма на пчелна пита, като дрехите се плъзгат гладко върху вътрешната му стена.
За спокойствието на семейството и съседите трябва да се обърне внимание и на нивото на шума. То се измерва при пране и при центрофугиране. Средно при пране е 50-60 децибела, като някои перални са с 30, други със 75 децибела. При центрофугиране децибелите са 70-80. Някои перални разполагат със сензор, който следи за оптималното разпределение на прането в барабана и регулира центрофугирането.

Броят на програмите
е от няколко основни до 14 или повече. Програмата се определя от материала на дрехите – за памучни, вълнени, синтетични, бебешки дрехи, за бързо изпиране, лесно гладене, ръчно пране, дори има специално създадени за черно и бяло пране. Прането с пара е един много добър вариант за освежаване на дрехи от нежни материи като вълна, кашмир, коприна. То ги хигиенизира, премахва неприятните миризми и изправя гънките, като гладенето отпада.

Идеи за бъдещето
OKOKombi пералнята със сушилня на AEG мисли за бъдещето на планетата – консумира с 40% по-малко енергия от традиционните уреди две в едно. За да се постигне това, моделът L99695HWD предлага нова технология с термопомпа. Традиционните уреди използват вода за охлаждане на топлия въздух и кондензират влага при този процес, докато термопомпата използва само въздух за изсушаване при по-ниска температура. Сертификатът Woolmark Blue потвърждава, че програмата за сушене прави това много внимателно, дори при деликатни материи като коприна и вълна. Дължи се на системата AbsolutCare, която защитава прането от изсветляване, намачкване и накъсване при сушене. Вградената OptiSense технология пък използва специални сензори за изчисляване на теглото и оптимизиране на времето на прането с възможно най-малко енергия. Пералнята със сушилня е 8с безчетков инвертор, който е по-икономичен от стандартните, но и прави уреда по-тих.
Наскоро AEG разработи мобилно приложение My AEG, което дава съвети за нежно изпиране. Всеки, който регистрира своята перална машина AEG в приложението, ще намери още много тънкости за безупречно изпиране без никакво усилие.

Как да използваме икономично сушилнята?
Центруфугирайте прането на най-високи обороти – това намалява времето за сушене и консумацията на енергия.
За да работи по-икономично, зареждайте сушилнята оптимално, но не над указанията.
Прането се изважда веднага след края на програмата. Това се отнася особено за режим “готово за гладене”.
Филтърът трябва да се почиства редовно отново в името на намаляване на разхода на енергия.

Самостоятелните сушилни – плюсове и минуси
Те се състоят от въртящ се барабан, в който навлиза горещ въздух за изпаряване на влагата. Барабанът се задвижва от мотор и се върти сравнително бавно, за да се осигури пространство и въздухът да достигне всички дрехи. За разлика от барабана на пералнята този няма отвори.
Плюсове
Спестяват нервите през зимата и когато е дъждовно. Тъканите излизат след сушене пухкави и меки. Все по-рядко ще гладите дрехите. И много важно – няма да имате нужда от простор навън или сушилка – вътре. Няма да се тревожите и че дрехите ще избелеят от слънцето. Дрехите не се пропиват с неприятни миризми както при сушене навън и не събират прах. Филтърът улавя праха и власинките и дрехите изглеждат като нови. А и домакинята си спестява няколко манипулации – достатъчно е да прехвърли прането от единия уред в другия и след изсушаване да го сгъне.
Минуси
Качествените сушилни са скъпа инвестиция. Харчат доста ток, а слънцето е безплатно. Ремонтът обикновено струва скъпо, а и са доста шумни, докато работят. Сушенето на синтетични тъкани при висока температура крие опасности. Филтърът за мъх иска редовно почистване. Трябва да се внимава капацитетът на пералнята и на сушилнята да е еднакъв, за да може цялото пране да се изсуши наведнъж. Ако дрехите преседят в сушилнята след края на цикъла по-дълго време, могат да се намачкат излишно. За някои сушилнята за дрехи е излишна екстра. За други тя е незаменима през цялата година. Трети са практични: сушат дрехите на въздух през лятото, през зимата използват сушилнята.

Перални със сушилни
След като сте наясно със себе си коя е вашата пералня, задавате си следващия въпрос: имате ли нужда от сушилня. Пералните със сушилня са доста по-скъпи и енергоемки, но са удобни заради пестенето на място. Консумираната енерия за комбиниран цикъл от пране и изсушаване за 6 кг пране се изчислява между 4 и 7 киловата според тъканта, скоростта на центрофугиране и т.н. Някои специалисти отхвърлят комбинираните уреди пералня и сушилня, тъй като ги смятат за не особено ефикасни.

Любопитно

Пране без вода
Николас Вуксановик и Николас Арайя от Аржентина, студенти в Националния университет в Кордова, са представили в дипломната си работа перална машина, която пере без вода.
Идеята за подобен уред съвсем не е нова, но все още е бъдеще. За разлика от всякакви други системи с макар и малки количества вода, тази машина работи без капка вода. Пералнята е наречена от изобретателите “Нимбус” и освен газ използва екологично чисто средство за пране, което е в процес на патентоване.
Друго предимство е, че използва доста по-малко електрическа енергия от останалите перални. За още по-голямо улеснение дрехите след това не се сушат, а и няма нужда да се гладят.
Двамата студенти са използвали идеята на дизайнера Ели Ахови, който през 2012 година разпространява и патентова своята концепция, наречена Orbit – идеята е всичко да се остави в ръцете на сухия лед.
Тази пералня използва силата на изпаряващия се сух лед от въглероден диоксид и пере дрехите буквално за няколко минути. Освен това е изключително тиха, докато работи. Сухият лед отдавна е познат за почистване, но е използван предимно за индустриални приложения. След като се почистят нежеланите частици, прането се филтрира в тръба и накрая остават добре почистените дрехи, а въглеродният двуокис от газообразна форма се преобразува отново в твърда форма.
Тази технология обаче е все още твърде далечна и трудно постижима. За разлика от нея идеята на аржентинските студенти изглежда доста по-лесно постижима.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Най-добрият обществен интериор за 2018 година: Градинско настроение за вечеря с приятели

Тази реализация на Милка Фъркова спечели първо място в категория "Обществен интериор" в конкурса на списание "Идеален дом". Публикувахме го през май 2018 година. Снимки Марин Маринов Малкото заведение със само шест маси след сериозно преустройство се превръща в предпочитано място за приятелски срещи и приятно прекарване на чаша на кюстендилци.

Най-добрият български интериор на малко жилище за 2018 година: Лек поклон към миналото

Този интериор на архитект Ивета Попова спечели първо място в категория "Малкото жилище" в традиционния конкурс на списание "Идеален дом". Публикувахме го в броя от месец юли миналата година. Снимки Асен Балабанов Апартаментът е успешен пример за това как трябва да се аранжира жилище в кооперация, чиято история започва от първите десетилетия на

Интериор №1 за 2018 година: Панорамна гледка, френски мебели и фламинго на стената

Това е интериорът, който спечели първо място в традиционния конкурс "Къща на годината 2018" на списание "Идеален дом". Публикувахме го в броя от месец юни. От широката тераса на този апартамент се открива почти 360-градусова гледка. Защото външната част на апартамента е с респектиращата площ от цели 70 квадратни метра и се разпростира покрай

"Вертикално село" вече и в Румъния (ВИДЕО)

Проекти "Вертикално село" за жилищни сгради с богато озеленяване вече са реализирани в много градове, особено в Европа, а скоро сред тях ще е и румънският Тимишоара. Там през август 2020 година трябва да бъде завършена 10-етажна сграда със 120 апартамента, всеки от които ще разполага с богато озеленена тераса с площ от поне 57 кв. м.

С дъх на оазис от градината: Няколко идеи, с които да превърнете двора си в райско кътче

Пролетта вече настъпи и сме на прага на един сезон, в който започваме да прекарваме все повече време навън, под слънчевите лъчи, сред природата. Затова и сега е най-подходящият момент да откриете зазимената градина, ако още не сте, и да я преврънете в райско кътче, в което да се насладите на заслужен комфорт.

Ето как се отглеждат красиви орхидеи (II част)

Дендробиумът обича да му е тясно Отглежда се почти като обикновено цвете Дендробиумът е орхидея, чиито цветове се появяват в пазвите на листата. Той няма нужда от прозрачна саксия. Задължително условие за успешно отглеждане е субстратът да е въздушен. Подходящи са кокосови влакна, сфагнум мъх, кори и други, но в никакъв случай почва.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Звезда от "Сексът и градът" продава къща за $3,095 млн.

Кристин Дейвис, която изигра ролята на Шарлът Йорк в обичания сериал "Сексът и градът", продава за 3,095 милиона долара имот в Брентууд в американския щат Калифорния, пише toptenrealestatedeals.com. Къщата на 54-годишната актриса е построена през 1978 година, площта й е 376 кв. м, в които са разположени 4 спални и 5 бани.

Домашни хитрини: За какво служат филтрите за кафе

Дори и да не сте от почитателите на кафето, си заслужава да си купите еднократни хартиени филтри, защото може да ги използвате за много полезни неща в дома. Ето 10 от тях. * Поставете от филтрите между металните съдове, когато ги съхранявате. По този начин ще предпазите повърхностите им от надраскване и от влагата.

Ето как се отглеждат красиви орхидеи (I част)

Пеперудената орхидея цъфти до 6 месеца Има 3 размера фаленопсис Фаленопсисът е една от най-красивите и разнообразно обагрени орхидеи. Наричат я още пеперудена заради приликата на цветовете с нежните и деликатни крила на пеперудите. Фаленопсисът е епифит (растение, което се закрепя посредством корените си за друго растение,

Най-високата дървена кула ще е на 40 етажа

Архитектурната фирма Perkins+Will показа проекта си за най-високата дървен небостъргач в света, която ще има 40 етажа. Ще се намира в канадския град Ванкувър, а разработката е съвместна с инженерите от Delta Group. Canada’s Earth tower всъщност ще е хибридна сграда, защото ще има основа и централно ядро от бетон.

Не изхвърляйте старите рамки! Чудесни са за декорация!

Специалистите съветват да не трупаме излишни вещи в дома си, независимо от сантименталната им стойност. За мнозина това е трудно, но в същото време са готови да изхвърлят веднага една излязла от употреба стара рамка. Не го правете! Защото може да я превърнете не просто във функционален предмет, а и в оригинален елемент от декора.

Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

„Обичам да готвя с вино... Понякога дори го слагам в яденето.“ Фразата на У.К. Фийлдс е доста популярна и през последните години може да се намери на табелки, дъски за рязане и чаши и много от нас си я окачиха някъде в кухнята. Ами така си е – готвенето е креативен процес, изключително приятен, и като такъв се съчетава идеално с чаша бяло или

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber