Ремонти с Валери: Фурната за вграждане - на височината на очите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5753445 Ремонти с Валери: Фурната за вграждане - на височината на очите Ремонти с Валери: Фурната за вграждане - на височината на очите www.24chasa.bg

Така ще си спестите болките в кръста още на младини

Дали ще ремонтирате вече съществуваща, но остаряла кухня, или ще правите изцяло нова, винаги е добре да планирате предварително нещата.

С един чертеж, на който да отбележите размерите на шкафовете и елуредите, както и всичко друго необходимо, ще си помогнете твърде много и ще си спестите неприятни изненади.

Какво е важно да предвидите при планирането и обзавеждането на кухнята? Съобразете се с основните дейности в помещението, които се групират около три основни работни места - за подготовка на храната, за готвене и за измиване на съдовете.

В зависимост от формата на помещението и архитектурните дадености целта е работните места да се разположат така, че

да се намалят

излишните движения

насам-натам

При подготовката на храната - поставянето на съдовете и обработката на продуктите, е необходим удобен работен плот. Подходящото място се намира между кухненската печка и мивката. Приемливата дължина е 120 cм при стандартната за кухненските шкафове и плотове широчина 60 cм.

При липса на място плотът може да бъде и по-къс, особено когато домакинството е малко. Възможно най-близо до него трябва да се намира и хладилникът, където се съхраняват повечето от хранителните продукти.

Всичко в кухнята се върти около готварската печка. Около нея обаче е добре да има свободни плотове, поне по 30 см за поставяне на съдове и продукти, които се използват по време на готвенето. Ще ви е по-удобно, ако плотът, който се намира откъм по-близката страна за поставяне на съдовете, бъде по-дълъг.

Когато печката

е вградена

в плота, това изискване се постига по-лесно. Точното определяне на мястото за готварската печка трябва да се съобрази и с възможността за монтиране на аспиратор. Повече от желателно е той да има тръба за изхвърляне на засмукания въздух и водни пари извън помещението.

Идва ред на мястото за измиване на съдовете. От двете страни на мивката е добре да има помощни плотове. Още по-добре е, когато самият умивалник има едно или две крила за отцеждане на водата от съдовете.

Изборът на най-различни по форма и изпълнение мивки вече е твърде богат в специализираните магазини и можете да избирате най-подходящите според вашия проект.

Шкафът

под мивката

е подходящ за подреждане на миещи препарати, на кофата за отпадъци, за монтиране на електрически нагревател за течаща вода или за съхраняване на зеленчуци.

Някои модерни умивалници имат и мелачка за смилане на растителни и други отпадъци, което прави възможно изхвърлянето им в канала.

Тъй като при работа в кухнята домакинята непрестанно обхожда тези три центъра, много важно е да са разположени така, че изминаваният път да бъде възможно най-кратък и в максимална степен да се избегнат излишни движения, а необходимите съдове и продукти да бъдат подръка.

При подреждането трябва да се съблюдава естествената последователност на операциите за приготвяне на храната. Като се започне от съхраняването на хранителните продукти, измиването им и термичната обработка.

В практиката са известни

четири основни типа

на подреждане

на местата в кухнята според предназначението им.

- Едностранно разполагане, т.е. в една редица. В този случай всички работни места са подредени по дължината на едната стена на помещението. Тогава най-удобната последователност е първо да има помощен плот, след него кухненска печка, после място за приготвяне на храната, мивка, място за поставяне на съдове и продукти, хладилник и шкафове за продукти.

Над плота за приготвяне на храната, както и над мивката може да се монтират окачени на стената шкафове до тавана. Те обикновено се монтират на височина 50-60 cм над плота на мивката. Подобно подреждане се използва най-вече при дълги и по-тесни помещения.

- Двустранно разполагане. При този начин на подреждане кухненското обзавеждане е разпределено по дължината на двете срещуположни стени на кухнята. Плотът, мивката и печката се разполагат на едната стена, като готварската печка е вдясно. На отсрещната страна се подреждат шкафовете за съхраняване на продуктите.При положение че готварската печка е разделена на плот с котлони, а фурната и грилът са отделно, практично е фурната да се постави между шкафовете на отсрещната страна на височината на очите,

за да се избегне

навеждането

Това е желателно не само при възрастни хора. Удобството ще бъде оценено и от по-младите, защото физическото натоварване при навеждане е неколкократно по-голямо, отколкото при работа в изправено положение.

На същата страна може да се монтират окачени шкафове, да се поставят високи шкафове, а така също и високи хладилници. Плотовете на разположените върху пода шкафове предоставят достатъчно голяма площ за обработка на хранителни продукти, а така също и за поставяне на кухненски машини - кафемашина, тостер и кухненски роботи.

- Г-образно подреждане или разполагане под прав ъгъл. Тогава на едното рамо се поставя печката, а близо до нея, на другото рамо, е добре да е мивката. Помежду им е най-удобното работно място за приготвяне на храната. Това разположение минимизира всекидневно изминавания от домакинята път. То е приложимо при кухненски помещения с квадратна форма.

- П-образното разполагане е разновидност на двустранно разположена кухня чрез напречно свързване и е приложимо,

ако разстоянието

между

срещуположните

стени не е голямо

Когато то е повече от 150 cм, по-добре е трите работни места да бъдат разположени по продължение на дългата стена и на съседната напречна.

При проектирането на кухнята трябва да се съобразите и с мястото на комина например, както и с разположението на наличните електрически контакти, а ако е необходимо - да се изведат и нови.

При разполагане на кухненското обзавеждане трябва да се съобрази посоката на отваряне на вратичките на шкафовете, както и мястото за придвижване между отворената вратичка и мебелите срещу нея.

Пред шкаф с дълбочина 60 cм е наложително да има свободен коридор с минимална широчина около 110 см, за да може човек спокойно да бръкне в шкафа и да мине покрай него при отворена вратичка. Следователно при помещения с широчина, по-малка от 2 м, двустранното подреждане не е подходящо, защото между срещуположно разположените шкафове ще остане коридор с широчина 70 cм, в който двама души не могат да се разминат свободно.

Кухните се обзавеждат с няколко вида шкафове според тяхното местоположение. Шкафовете, поставени върху пода, имат стандартна дълбочина от 60 cм, а височината им обикновено е 86-92 cм. Ширината на поставяните на стените шкафове най-често се подбира в съответствие с широчината на долните.

Стандартната дълбочина за тези шкафове е 30 cм. Те се окачват на височина 50-60 cм над плота. При по-високи помещения може да се разположат допълнителни шкафове за по-рядко използвани съдове и прибори, които да стигате със стълба или покачени на стол.

Шкафовете обаче трябва да бъдат така разположени, че намиращите се в тях уреди, съдове или продукти да бъдат леснодостъпни. Броят на полиците в шкафа определя разстоянието помежду им. За съхраняването на кани, купи или бутилки е необходима минимална височина от 30 cм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Ремонти

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Ремонти

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber