В памет на Димитър Цонев: Ето дома, който със съпругата му Мариана създадоха с много любов

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5725310 В памет на Димитър Цонев: Ето дома, който със съпругата му Мариана създадоха с много любов В памет на Димитър Цонев: Ето дома, който със съпругата му Мариана създадоха с много любов www.24chasa.bg
Снимки: Идеален дом

Списание "Идеален дом" имаше изключителния шанс да бъде допуснато до тяхното най-лично пространство през есента на 2012 г. 

68 стъпала водят до хола на Димитър Цонев

Семейното огнище на известния тв водещ е подредено изцяло от съпругата му Мариана. Тя е основният и дизайнер, и архитект, когато се пренасят в този дом преди 15 години.

Поглед от остъклената част на градината към задната част на двора и трапезарията

Всеки гост на семейство Цоневи стига до хола на домакините като през духовно пречистване. Както някои поклонници изкачват определен брой стъпала на храма, за да стигнат до съвършенството, така и посетителите на къщата в Бояна трябва да преминат през 68 стъпала, за да влязат в хола на известния тв водещ. Разбира се, същата процедура важи и при излизането от дома. "Това е истински фитнес за нас", споделя домакинята Мариана.

Оттук се виждат двата етажа на къщата, където са спалните - на децата Деси и Димитър, и на Митко и Мариана

Именно тя избира къщата през 1998 г., когато била само в груб строеж. Всичко, което екипът ни видя и като обзавеждане, и като архитектурни решения, е по нейна идея. "Харесах точно тази къща заради панорамата, която се открива към София. Особено от последния, трети етаж, където е нашата спалня с Митко", разказва въодушевено Мариана. Нужни са едва няколко минути, в които тя споделя идеите си, за да разберем, че е вложила душа и сърце, когато е редила дома. Нейно например е решението дървените греди в трапезарията да не бъдат скрити, а напротив, да се извадят като акцент. Те са боядисани в кафяво, което още повече подчертава извънградския стил на къщата. И за да се получи още по-голям ефект, гредите преминават в хола. Там обаче те са по-скоро с декоративна цел, като завършват цялостното рустик внушение.

В трапезарията светлината идва както от прозорците между гредите, така и от няколкото реда лунички. Полилеят е от коприна.

Всъщност едва ли може категорично да се определи по каноните на дизайна какъв точно е стилът на този дом. Защото в него с много вкус и фино чувство за естетика са съчетани мебели и аксесоари в една артистична еклектика. Тук на едно място съжителстват тежка кожена мека мебел, китайски шкаф, камина с облицовка в златист оттенък, тайландско огледало и старо пиано. Неговата история е доста интересна. Преди години свекърът на Мариана, известният наш актьор Коста Цонев, купил немския музикален инструмент от избягали в България белогвардейци. Когато младото семейство Цоневи се преместило от първия си дом в центъра на София в Бояна, единодушно решили, че пианото ще върви заедно с тях. Така днес домакинята ни в редките минути на свободно време сяда пред клавишите и свири любимата си класика. Точно до него е аранжирана една от картините на Мариана, които тя сама е рисувала - женско тяло.

В дъното се виждат стълбите, които водят до горните два етажа. Стъклената врата отделя хола и трапезарията от входа на къщата

От двете страни на клавира е разположена мека мебел в светлобежово. Когато гостите сядат на двуместния диван или в креслото, сякаш ги обгръщат облаци. Тези изкушаващи придобивки били приютени, след като наематели на Митко и Мариана, английско семейство, си тръгнали от България и им ги оставили. За което нашата домакиня им е изключително благодарна.
"Чувствам се добре сред дърво и кожа", възкликва стопанката на дома. И сами се убеждаваме в нейните думи. Столовете в трапезарията, диванът пред телевизора, дори килимите са кожени. И бърза да уточни колко лесно се поддържат тези екзотични постелки. Освен задължителното минаване с прахосмукачка, поне веднъж в годината ги и пере. След тази импровизирана баня те стават даже пухкави.
Трапезарията е разделена от хола само с една камина. Тя от своя страна е изградена между две колони. По този начин светлината от прозорците достига дори до къта за гледане на телевизия. А това е мястото, което обединява семейството, категорична е Мариана. За всеки гост не е трудно да отгатне, че тук често играе малко дете - синът на дъщеря им Деси Янчо Таков III. Негова плюшена играчка закачливо поглежда към възрастните от солиден дървен шкаф.

Меката мебел от двете страни на пианото е от Laura Ashley. Над двойния диван е авторската картина на Мариана

Кухнята е другото място, на което домакинята държала още от началото на тяхното преместване да е максимално удобно. Защото, както признава самата тя, искала, докато е на мивката, всичко да й е подръка. Тук също има игра със светлината. Точно над масата за хранене, с плоскост от истински бамбук, има голям прозорец. В него светлината идва от малък коридор, който води към входната врата на дома. Преди години на мястото на прозореца имало врата. А сега под стъклената преграда се е получил закачлив бордюр, върху който са наредени куп семейни снимки.
Не оставайте с погрешното впечатление, че домакинът ни Димитър Цонев няма принос към интериора на дома. Негова е заслугата къщата да се сдобие с пушалня.

В дневната има два фотьойла за релакс - специална приставка откъм краката се повдига за отмора от работния ден. И тук има специално отделено място за снимки. Повечето са от абитуриентския бал на сина Димитър

Преди време телевизионерът решил да усвои стъпаловидната си градина, като остъкли част от нея. Така се оформило закътано място сред зеленина и много светлина. А гледката към София пълни и очите, и душата на всеки гост. Тук на почит са книгите. При това тв водещият е подредил една малка част от тях. Останалите са разпределени из другите стаи на къщата. Почти в центъра на пушалнята е оставена каменна чешма. За любопитните - тя е била предвидена по проект още навремето, когато семейството избирало този имот. Днес от нея продължава да тече чиста планинска вода. Лежанката и диванът пък са любимото място за двете кучета на домакините - мопсът Кристал и рижото чихуахуа Хевън. Истината е, че и двете животинки, които позираха за снимката доста професионално, са на Деси. Но тъй като комбинацията от малко дете и две кучета е по-скоро опасна, четириногите се радват на чист боянски въздух. Съвсем скоро в остъкленото пространство ще има и газов отоплител. Така мястото за пушене ще може да се ползва почти целогодишно.
Макар в средата на октомври и на повече от 900 м надморска височина, градината ни посрещна в зелено. Тук дворът е оформен и като място за почивка, и като кът за игра на внука Янчо. На най-високото място от двора е сложена покрита люлка. Близо до нея са засадени цветя и вечнозелени храсти, които през лятото поддържат прохладата.

Мариана си купила от японски магазин в центъра на Милано, където Деси била студентка, този специален съд. Той се окачва нависоко. В него има пясък, а махалото се движи според въздушните течения. Малко преди да пристигнем беше нарисувало цветя

И ако за Димитър Цонев изкачването и слизането по извитите 68 стъпала е бързо и лесно, то с любопитство питам за колко време стига с кола до работното си място. Отскоро той е ко-водещ на предаването "Лице в лице" по bTV заедно с Цветанка Ризова. То се излъчва всеки ден, а това означава осигурен лесен достъп до телевизията. "О, много бързо, за по-малко от 20 минути!", обяснява спокойно тв звездата. "Особено ако сутрин уцеля колата на премиера, пред която да мога да шофирам", усмихва се известният му мустак. И споделя, че когато Петър Стоянов бил президент, а г-н Цонев журналист в БНТ, всяка сутрин точно в 9 и 15 кортежът на държавния глава минавал близо до тях. Тогава водещият засичал, че стига пред входа на телевизията за 14 минути. Ангажиментът му към новото предаване обаче ни разреши да се видим твърде закратко.
На тръгване съпругата му Мариана любезно ни почерпи с домашно приготвена вишновка. Тази година за първи път се решила да си припомни как я е правила нейната баба. Дъхавата напитка, слънчевите отблясъци в градината и гледката към току-що събудената София ни карат мъничко да завиждаме на семейство Цоневи за уютния дом, който са създали.

Наред с картините фотосите са другият мил спомен, на който е отдадена специална почит. Мариана сама е подредила кът със снимки на двата рода - нейния и на Митко. В средата се вижда прозорецът, който пропуска светлина към кухнята

Камината разделя трапезарията от хола. Тук ясно се вижда идеята на домакинята гредите от скосената част на дома да преминат към тази с телевизора

Кухнята е решена в топлия цвят на дървото. Макар и рядко, случва се Мариана и Митко да сядат на масата за двама, когато не са навън с приятели

Каменната чешма тази година е освежена в кафяво

Слънцето сутрин огрява любимото място на телевизионера, по-известно като пушалнята. Тук до книгите са подредени три екзотични маски и телефон, който работи

До лежанката е оформен кът от стъклена маса и мебели от изкуствен ратан, на които да се пие по питие

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Просто красива къща за почивка

Тази къща от Средновековието в Испания е претърпяла голяма промяна отвън и вътре, за да се превърне в място за бягство от градския шум на семейство на средна възраст. Трансформация е дело на студио Lizarriturry Tuneu, което е запазило оригинални архитектурни елементи, комбинирайки ги със съвременни материали и оборудване.

Градина: Как да се грижим за цветята в жегите

Глобално затопляне, глобален тормоз за цветя и други растителни разновидности. Всички очаквахме лятото с приповдигнатост, понесени от миналогодишната носталгия за дълги и протяжни нощи навън. Да, но жежкото време със сигурност никак не е липсвало на градината ви и на всички зеленини в нея. Силното слънце като нищо може да види сметката на все още

9 варианта за спалня в малко помещение

Вече не е прецедент обитаването на минипространства, включително в централните части на големи градове. Как обаче да се намери място в едно помещение за пълноценна спалня. Ето 9 идеи. * Един от начините е отделянето на леглото със завеса или врата-хармоника, като най-важното е след отварянето пространството отново да изглежда цяло.

Списание "Идеален дом" в библиотека "Между листата" в Борисовата градина

Библиотека "Между листата" е кътче в Борисовата градина, известно на всички като Маймунарника, от което всеки може да вземе книга, да я прочете и да я върне. Но не само това - може да приседне вътре и да се наслади намясто на писменото слово. Любителите на дизайна и архитектурата ще намерят там броеве на списание "Идеален дом".

Нещо вкусно: Рецепти със скариди

Такос с авокадо и скариди необходими продукти: 500 г белени скариди 1/4 ч.ч. мариновани люти чушки на ситно 1 ч.ч. домат на кубчета 1? ч.ч. царевица 2 авокадо на кубчета 1/2 ч.ч. кориандър на ситно сокът на 1/2 лайм 1 ч.ч. зеле на тънко 1 ч.ч. спанак на тънко 1? с.л. зехтин тортила за сервиране сол черен пипер начин на приготвяне: 1 Пюрирайте

60 кв. м скандинавско, но в розово

Апартаментът от 60 кв. м се намира в Осло и не може да се впише сред типичните примери за скандинавски интериор. На първо място защото основният цвят е розовият. Но и защото в жилището има много рустикални елементи. По-нестандартната визия се допълва от наличието на живи цветя. Жилището е собственост на 34-годишната Камила Волден,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Градина: Как правилно да отглеждаме цитруси вкъщи

Поддържайте умерена влажност Цитрусите не са традиционни растения за нашите ширини, затова е важно да им осигурим подходящите условия. Само тогава ще се радваме на собствени цветове и плодове. Едно от основните изисквания на всички цитруси е влажността. В почвата тя трябва да бъде постоянно умерена.

Добавено пространство превърна къща от 1940 година в съвременно бижу

Тази къща е строена през 1940 година и се намира на брега на езерото Уендъри в австралийския щат Виктория. До началото на 2018-а е била собственост на две сестри, които са водили подробна документация за всеки ремонт и проблем, дори и най-малките. Това е улеснило значително работата на местното студио Porter Architects за реновирането на дома.

Бързи и вкусни рецепти с банани

Запеканка с извара 25 мин/ 2–3 порции Загрейте фурната до 200°C и намаслете форма за печене. Обелете 1 банан и го нарежете на дребни кубчета. Разбийте 1 яйце с 2–3 с.л. захар и 1 ванилия. Добавете 400 г извара, 50 г масло и банана. Разбъркайте добре, сложете във формата и печете до златисто. Бананов хляб 10 мин (без времето за печене) / 2

Вила като "Аполо 11"

Да влязат в космически кораб вероятно мечтаят мнозина, но възможностите в действителност са твърде ограничени. Фантазията си по темата обаче развихря архитектът на плавателни съдове Кърт Хюз. Той е проектирал и построил на брега на река Колумбия в щата Вашингтон къща извън града, чиито дизайн е като на луноходите.

Ламинат на стената - красиво и модерно (ВИДЕО)

Клишето, че ламинатът е предназначен само за пода, се разчупва успешно в последните години. Все по-често може да бъде открит в модерни интериори, а производители дори вече предлагат ламинат специално за стени. Обичайно дизайнери и собственици го избират, когато целта е да се акцентира на някоя стена или когато трябва да се продължи стиловата

Лампи като бижута

Колекцията The Arrangements на базирания в Лондон дизайнер Майкъл Анастасиадес е вдъхновена от бижутата и начина, по който колиетата се сплитат. Създадена е за италианския бранд Flos, който я описва като комбинация от скулптура и елементи на промишлен дизайн. Всяка лампа представлява група от тръбни елементи с различни форми - малки и големи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber