За ценителите прословутият five o‚clock е поне два часа – от 15 до 17 ч. Следобедният ритуал се приема не само като колективно пиене на чай, но и като време за приятно похапване на закуски, сандвичи и сладкиши.
Английската дукеса Ана, приближена до кралица Виктория, се славела с необичаен апетит. Не можела да издържи гладна между обяда и вечерята. Затова около четири следобед скромно поръчвала чай. Лека-полека към него започнали да поднасят сандвичи, кекс, сладкиши, сладки. И както всяко сладокусие и това довело до нов интерес към съдовете и приборите за сервирането им.
Сладкишите за чай са кокетни, много сладки и задължително съдържат сушени плодове, сладко, кора от лимон, бял и черен шоколад, ядки, а сред най-вкусните сладкиши са тези с прибавен в тестото чай.
С всичките тези капризи са съобразени и подносите, чиниите за сервиране, тиарите. Класическият порцелан, макар и скъп като цена, е още по-скъп за ценителите на топлата напитка. В днешно време керамиката подхожда повече на ежедневието, в което луксът отстъпва място на практичността. Неизменно остава стъклото – елегантните плата и няколкоетажните подноси са подходящ аксесоар за масата, сервирана за чай.