Архитектурни спорове за възстановяването на Украйна

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/11473093 Архитектурни спорове за възстановяването на Украйна Архитектурни спорове за възстановяването на Украйна www.24chasa.bg
Поразена сграда в Харков снимка Ройтерс

Войната в Украйна още не е приключила, а архитекти вече влязоха в полемика за това как трябва да бъде възстановена инфраструктурата в страната.
Преди седмица британският архитект Норман Фостър обяви, че е разговарял с кмета на Харков и му е предложил помощта си, като е обещал да обедини за идеята талантливи колеги. Фостър дори предложил конкретни етапи за възстановяването.

Дни по-късно обаче срещу плановете му остро се обяви Слава Балбек, основател на киевското студио Balbek Bureau. Според него идеите на Фостър за Харков са 100% неефективни и преждевременни. "Как може да се задава обхват на работата, преди войната да е завършила и преди да има анализ на унищоженията", пита Балбек.

Така ще изглеждат временните жилища край Киев, проектирани от Balbek Bureau снимка Balbek Bureau
Така ще изглеждат временните жилища край Киев, проектирани от Balbek Bureau снимка Balbek Bureau

Архитектът казва, че е чудесно, че личности като Норман Фостър имат желание да участват в процеса, но е още рано да се обявяват конкретни параметри.
В Харков, който се намира на 42 км от границата с Русия, разрушени са около 25% от сградите, като сред пострадалите са и поне 30 здания, които са в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
Но разрушенията в Мариупол са още по-ужасяващи, припомня Балбек и посочва, че там около 90% от сградите са унищожени. Той е убеден също, че трябва да се мисли също толкова приоритетно и за възстановяване на по-малките населени места, някои от които са почти напълно изравнени със земята.

снимка Balbek Bureau
снимка Balbek Bureau

По-рано тази седмица Слава Балбек се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и двамата обсъдиха изграждането край Киев на жилищен комплекс за временно настаняване на хора, които са изгубили домовете си. Проектът е на Balbek Bureau и предвижда в сградите да се поберат между 1300 и 5000 души. Комплексът може да бъде построен за 4-5 месеца, като ще се изгражда на принципа на модулни жилища, разработени от студиото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Зеленият и "умен" дом на фокус в 
брой №300 на сп. "Идеален дом"

Зеленият и "умен" дом на фокус в брой №300 на сп. "Идеален дом"

 Победителите с наградите си в представителния шоурум на Ideal Standard - TheBathroom в София

9 проекта отличени в конкурса  „Баня на годината” на Ideal Standard (ГАЛЕРИЯ)

AENO – „Създаваме бъдещето"

AENO – „Създаваме бъдещето"

снимки make-self

12 идеи за преобразяване с бетонови блокчета

Нещо вкусно: Любопитни и бързи идеи за готвене с тиквички

Нещо вкусно: Любопитни и бързи идеи за готвене с тиквички

ЯНУАРИ/ФЕВРУАРИ - "Успешно решение с триъгълници"

Конкурс "Къща на годината" - категория "Апартаменти 2021"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave