Защо матракът е ключът към добрия сън

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10384969 Защо матракът е ключът към добрия сън Защо матракът е ключът към добрия сън www.24chasa.bg
Защо матракът е ключът към добрия сън

Отдавна е известно, че за добрата почивка на човек са му необходими 7 - 8 часа сън в денонощието. Това означава, че на практика една трета от живота преминава в леглото. И дори то да се намира в стаята с най-красив и изтънчен интериор, ако не е удобно, e изключено сънят да е пълноценен. А всички го заслужаваме и затова е задължително да си го осигурим чрез най-комфортния матрак.

Универсален отговор на това кой е най-подходящият матрак няма, защото потребностите на всеки са изключително индивидуални. И когато дойде време да избираме, трябва да си дадем сметка за различни неща - какво не ни харесва в досегашния матрак, дали сутрин сме уморени, дали заспиваме трудно, дали се будим нощно време заради дискомфорт от болка в дадена част на тялото, дали всяко обръщане на партньора ни събужда, принуждава ни да се донаместваме и след нощта всъщност се чувстваме изтощени.

Изборът на нов матрак включва и фактори като любимата поза за сън, наличието или отсъствието на дори и малки проблеми с опорно-двигателния апарат, алергии, ръст, тегло, както и дали леглото е за един човек или се ползва от двама.

Обърнете внимание на материалите

Най-добрите съвременни матраци са тези, които съдържат различни видове пяна, като най-масово използваните са полиуретанова и еластична. Голямото предимство на мемори пяната е, че моделира матрака според особеностите на всяко тяло, приемайки неговите извивки. Не за всички обаче това може да е оптималното усещане за комфорт, защото значение има и обвивката на матрака. В голяма степен тя е отговорна за регулирането на влагата и топлината на тялото, а още по-добре е, когато притежава и антибактериално действие. Чудесен вариант са матраци, в които пяната се комбинира с латекс и кокосови влакна. При този тип циркулацията на въздух е по-добра, а тези, които предпочитат да спят на по-твърдо, ще останат доволни.

Твърдостта и дебелината на матрака са от значение

За оптимална се счита средната твърдост на матрака, но изборът е голям и възможността за персонализация не трябва да се изпуска. Един от сполучливите варианти е двулицев матрак с пяна, който комбинира различна твърдост от всяка страна и позволява да се обръща според сезона или моментното ни състояние на ползващия го. По-твърдите матраци са подходящи за хора, които се оплакват от болки в кръста или гърба, а по-меките за деца, възрастни и за страдащи от наднормено тегло.

Еднолицев или двулицев матрак да изберем?

Еднолицевите имат вградена дървена или метална рамка, а двулицевите матраци се поставят на подматрична рамка, меки са от двете страни и се износват по-бавно.

Височината на матрака също е фактор за комфорта, като се смята, че всичко, което е с дебелина до 14 см не може да осигури качествен сън. Препоръчителната стандартна височина за възрастен човек е между 19 и 23 см, а най-скъпите модели с многослоен пълнеж може да достигнат дебелина и до 40 см. От естетическа гледна точка обаче е необходимо да се постигне хармония с размера на леглото, като идеалният вариант е матракът да се избира едновременно с него.

Пружините остават класика

Матраците с пружини са най-разпространените, а според структурата и използваната технология биват два вида - покет и бонел. Първият тип е по-модерният, защото при него пружините са разположени така, че всяка да може индивидуално да реагира на движението на човека и натиска. В същото време обаче синхронизирането между пружините създава анатомично ядро, което "усеща" тялото и му създава най-правилното положение, за да няма напрежение.

Бонел матраците са разработени по-назад във времето и при тях пружините могат да се комбинират с други материали, като мемори пяна, латексиран филц и други, които да помагат за създаването на анатомичното ядро, гарантиращо качеството на съня.

Матрак за него и за нея

Съвременните технологии позволиха разработването на все по-модерни системи, които осигуряват индивидуален комфорт на съня за всеки от партньорите, делящи една спалня.

Така всеки голям матрак може да е от две половини, различаващи се коренно по състав, чиято роля е да отговорят на анатомичните и физиологичните особености на всеки от ползващите го. Най-важното условие е вградените системи да са независими една от друга, за да се гарантира, че движението на единия партньор няма да наруши спокойствието на другия по никакъв начин. И това е особено важно, ако разликата в теглото на партньорите надвишава 20 кг. Тогава е задължително двете половини на матрака да са с различно ниво на твърдост, като по-меката е за по-лекия партньор. Стандартният вариант е матрак с ширина 160 см и дължина 200 - 220 см, но разбира се, са възможни вариации според нуждите на конкретната двойка.

Съветите от специалисти все пак си остават най-разумното действие преди покупка на матрак, защото само така се гарантира вземането на правилно решение в дългосрочен план за тази толкова важна част от живота - съня. Затова обмислете внимателно и потърсете повече решения за добър матрак в Мебели Виденов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Градина: Съвети за цветята през януари

Градина: Съвети за цветята през януари

снимки Foster + Partners

Забраниха строежа на "Лалето" на Foster + Partners в Лондон

Бърза и лесна рецепта за сурови вегански барчета с овесени ядки, стафиди и тиквени семки

Бърза и лесна рецепта за сурови вегански барчета с овесени ядки, стафиди и тиквени семки

снимка @tommycashworld

Дизайнерска провокация - диван от хляб!

Домашната фотоволтаична инсталация - по-добрата инвестиция

Домашната фотоволтаична инсталация - по-добрата инвестиция

Милански изложения с нови дати

Милански изложения с нови дати

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber