4 термина, които трябва да знаете, когато избирате нов телевизор

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10183694 4 термина, които трябва да знаете, когато избирате нов телевизор 4 термина, които трябва да знаете, когато избирате нов телевизор www.24chasa.bg
4 термина, които трябва да знаете, когато избирате нов телевизор

Разнообразието от телевизори на пазара е толкова голямо, а размерите им – толкова различни, че дори и специалист може да се затрудни при избора си. Очевидно е, че всички модерни уреди изглеждат добре на външен вид. Но това ли е всичко, което ви интересува?

В това кратко ръководство ще ви дадем обяснение в резюме на четири важни характеристики, които присъстват в описанието на всеки телевизор. Така ще Ви помогнем по-лесно да решите кой уред е най-подходящ за вас.

Резолюцията

Ако искате да виждате наистина реалистична картина с чисти детайли дори и при малките изображения, изберете телевизор с резолюция 4К (Ultra HD) или нагоре. Уредите с резолюция Full HD или 1080p не са в състояние да предложат достатъчно добро качество при новите стандарти на излъчване на сигнала. Освен това 4К дисплеят позволява да го гледате от по-малко разстояние, което е сериозен плюс при съвременните, често маломерни жилища.

В същото време не е задължително да се нахвърляте на телевизори 8К. Те все още са доста скъпи, а предлагането на предавания и филми с такова качество е ограничено, така че няма да можете да се порадвате на пълните им възможности.

Честота на опресняване

Честотата на опресняване е скоростта, с която се обновява изображението на екрана на телевизора. Колкото по-голяма е тази скорост, толкова по-ясна е картината и толкова по-чисти и без насичане ще са сцените с бързо движение. Стандартната честота е 60 Hz (60 пъти в секунда), но при нея има вероятност скоростните моменти в любимите Ви филми или игри да трептят или да се виждат леко замъглени. Това се случва най-вече при LCD екраните.

За да избегнат това, производителите създадоха телевизори с двойно по-голяма честота на опресняване. Ако изберете модел с честота 120 Hz, ще получите много по-добро преживяване. Освен това се срещат и телевизори с до 240 Hz, които са за истинските фенове на качественото изображение.

OLED или LCD екран

OLED или LCD са двете основни технологии при производството на дисплеи. Ако бюджетът ви е ограничен, ще се наложи да изберете LCD телевизор, което всъщност е напълно достатъчно, за да получите съвсем добро качество на картината. OLED мониторите обаче успяват да пресъздадат абсолютно черен цвят и така правят контраста наистина зашеметяващ.

HDMI портове

HDMI портовете са местата, където можете да включите външни устройства към телевизора – флаш памет (за да гледате филми или да слушате музика), игрова конзола, система за домашно кино и т.н. За да можете да се насладите на всички преживявания, свързани с телевизора, потърсете модел с поне четири порта, в които да можете да включите всичките си устройства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Хоум офисът – теория, практика и вдъхновение

Хоум офисът – теория, практика и вдъхновение

Финес и елегантност с микроцимент

Финес и елегантност с микроцимент

Мащабни проекти на къщи и "топъл" апартамент в новия брой на сп. "Идеален дом"

Мащабни проекти на къщи и "топъл" апартамент в новия брой на сп. "Идеален дом"

Слънчева енергия вместо сметки за ток! Как?

Слънчева енергия вместо сметки за ток! Как?

Бързи, чисти, икономични – Иновации на тухлите

Бързи, чисти, икономични – Иновации на тухлите

снимки pixabay

Домашни хитрини: За какво служи аспиринът

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber