Тренд: Как овчата вълна се превръща от отпадък в изолация за дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10182496 Тренд: Как овчата вълна се превръща от отпадък в изолация за дома Тренд: Как овчата вълна се превръща от отпадък в изолация за дома www.24chasa.bg
Тренд: Как овчата вълна се превръща от отпадък в изолация за дома

Водещата строителна компания “Артекс Инженеринг” планира използването на екоиновацията в селище от къщи в местността Камбаните

Когато избират дом за себе си и семейството си, все повече хора търсят жилища, изградени съобразно най-високите екологични стандарти. Тази тенденция осезаемо се засили след началото на пандемията.

Затова и в строителството използването на екоматериали е все по-устойчив тренд.

Когато за пръв път навремето овчата вълна е използвана в строителството в Нова Зеландия, едва ли някой е предполагал, че години по-късно тя може да се превърна в предпочитан екологичен материал за изолации. Освен че притежава отлични изолационни свойства, овчата вълна е и лесна за вграждане. А голямото й предимство е, че тя е ежегодно възобновяем страничен продукт от пасищното земеделие.

Затова и водещата строителна компания у нас “Артекс”, доказала през годините, че поставя качеството в работата си на първо място, планира използването на овчата вълна в градежа на свои обекти.

Екоиновациите ще бъдат акцент в новия проект на “Артекс Инженеринг” - селище от къщи в местността Камбаните срещу “Бизнес Парк София”.

„Когато бях на Средногорския събор в покрайнините на манастира „Гигинци”, се запознах с хора от Националната асоциация на животновъдите в България. Заговорихме се за вълната на овцете. Всеки сезон тя се изхвърля като отпадък на всякакви места - в дерета и реки. Освен че фермерите отнасят солени глоби, подобен подход крие риск от екологични бедствия”, разказа арх. Пламен Пламенов Мирянов.

Негова е идеята да се намери начин за изкупуването на това огромно количество вълна и от нея да се произвежда изолация. Вече има патентована технология, с която отпадъкът се рециклира в устойчива суровина. Макар да е на пръв поглед екзотична и нестандартна, младият архитект сериозно обмисля идеята.

Експерти потвърждават няколко сериозни предимства на вълната:

Топлопровод и мост на изолацията

 Топлопроводимостта на овчата вълна е между 0,037 и 0,042 W/ (тК). По този начин изолацията от овча вълна предлага много добра защита срещу студа през зимата. Известно е, че вълната съхранява топлината и затова е много подходяща за поддържане на сградата хладна през лятото.

Звукоизолация

Изолацията от овча вълна предлага много добра звукоизолация. Можете да използвате гарниращата вълна, която се предлага и като изолационен материал за запълване на всякакви кухини в стените и пода.

Абсорбира замърсителите

Изолацията от овча вълна има хигроскопични влакна

Вълната може да абсорбира до една трета от собственото си тегло във влага и след това да я освободи отново. Поради това е особено подходяща за изолация на помещения с висока влажност. Така се осигурява добър климат на закрито, тъй като тя може да абсорбира замърсители и миризми.

Противопожарна защита

Овчата вълна трябва да бъде защитена от огън с добавки като борати, които се добавят също и за защита срещу вредители.

Затова днес тя се прилага успешно за изолация на покриви на къщи (върху и между гредите), стените, таваните и външните фасади; също за изолация на охладителни системи, звукоизолация и изолация на пода

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Градина: 10-те стъпки за прибиране на цветята

Градина: 10-те стъпки за прибиране на цветята

снимки pixabay

Домашни хитрини: За какво служи аспиринът

Няколко рецепти за супербърза вечеря

Няколко рецепти за супербърза вечеря

снимки ZHA

Студиото на Заха Хадид спечели конкурс за жп гарата във Вилнюс

Далията - царица на есенната градина

Далията - царица на есенната градина

Красивата стъклена фасада внася забележителен комфорт в интериора

Красивата стъклена фасада внася забележителен комфорт в интериора

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber