Ще остана опаковка и в следващия си живот

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10118811 Ще остана опаковка и в следващия си живот Ще остана опаковка и в следващия си живот www.24chasa.bg
Ще остана опаковка и в следващия си живот

Органична козметика, веганска козметика, синтетична козметика, минерална козметика, медицинска козметика – чували сте тези термини, нали?

На пазара има огромен избор от разкрасителни продукти, които се различават по техните методи на производство и съставки.

Тенденциите непрекъснато се променят за това кое е актуално и кое не, но ако има тренд, който е постоянно на мода, то това е натуралната козметика.

Тя се прави от суровини, получени от природата, като растения и минерали и от възобновяем естествен източник. Изходният материал преминава през нищожно количество преработка, което причинява най-малко въздействие върху хората, животните и планетата. Активните хранителни вещества в нея, известни като нутрицевтици, са добавки, действащи като витамини за кожата, косата и тялото. В натуралната козметика не се използват петролни съставки.

Такива обаче присъстват в пластмасовите опаковки, в които се съхранява тя.

Именно те предпазват продуктите от разваляне, разсипване на съдържанието им и държат опасността от любопитните детски ръце.

Колкото и парадоксално да звучи, пластмасовите опаковки са важни за околната среда.

Доказано е, че не толкова кутийките и шишетата, а самият продукт има по-осезаемо отражение върху екологичния отпечатък. Неизползваният увреден артикул, който се изхвърля и се заменя с нов, води до замърсяване на природата, по-голямо от това, което би причинила самата опаковка. Това обаче е валидно, само когато не се влагат излишни суровини в нея и когато тя се рециклира.

Много пластмасови опаковки на продуктите от dm марките вече се произвеждат с висок дял рециклирана пластмаса и са проектирани така, че да могат да се рециклират отново.

От 2009 г. все повече се използват пластмасови рециклати в PET и PE опаковките на продуктите от dm марките. Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove са създадени от 50% рециклиран материал (без капачките). Целта е до 2025 г. 90% от опаковките на нехранителните продукти да са направени от поне 30% рециклирани материали.

Това обаче е предизвикателство, защото рециклираният материал е твърде недостатъчен или твърде нечист, за да бъде одобрен за използване в козметичната индустрия.

С две думи, прекалено много пластмаса се изгаря или се използва за производство на други изделия.

Този процес е известен като downcycling - пластмаси, които сa замърсeни или смесени, се превръщат в градински пейки или саксии, но не могат да се ползват отново за контейнери за съхранение на козметика.

Пълно за празно

За да се запазят тези ценни суровини, влагани в опаковките на продуктите за лична хигиена и домакински препарати, и за следващите поколения, dm призовава своите клиенти да върнат празните пластмасови опаковки обратно в магазините. Инициативата е дългосрочна, като на 11 септември, събота, е пилотното събитие пред 21 магазина от веригата, където ще има специално обособен събирателен пункт.. В замяна клиентите, предали празните си пластмасови опаковки в този ден във всички dm магазини, ще получат талон за 10% отстъпка на продуктите от серията Pro Climate.

Пазители на природата, обединявайте се!

За никого не е тайна, че пластмасовите отпадъци са пагубни за планетата, защото обикновено им трябват до 1000 години, за да се разградят. На бутилките от този материал им отнема 5 века, за да престанат да съществуват.

В този момент в света ще се изхвърлят 694 бройки от тях. На ден това прави около 60 милиона.

С пилотния проект за връщане на опаковки dm иска да повиши и осведомеността на потребителите за необходимостта от разделяне на отпадъците.

"С тази кампания целим да предизвикаме внимание към проблема с downcycling и заедно с нашите клиенти да направим нещо значимо, намалявайки загубата на висококачествени опаковъчни материали. С инициативата за събиране на празни опаковки в магазините ни искаме да подсигурим висококачествен рециклиран материал при производството на опаковките на продуктите от dm марките. Особено сме щастливи, че България е сред първите държави от dm концерна, в които кампанията за събиране на празни опаковки стартира", казва Цонка Иванова - Терзиева, ръководител на отдел "Маркетинг и снабдяване" на dm България.

Какви опаковки са добре дошли?

Те трябва да са предимно бели или полупрозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба:

- HDPE (High-density polyethylene)

- PE (Polyethylen)

- PP (Polypropylen)

- PET (Polyethylenterephthalat)

Допустими са и светли опаковки с тези знаци. Това са най-вече опаковки от душ гел, шампоан, балсам, лосион, козметични продукти, почистващи и перилни препарати.

Няма да се приемат опаковки от хранителни продукти, бутилки от вода и напитки, без значение какви знаци има върху тях.

Къде започва новият живот на опаковките?

Събраните опаковки ще бъдат сортирани и балирани от Hamburger Recycling Bulgaria. След това ще се транспортират до Германия, където ще се осъществи и самото преобразуване на опаковките във висококачествен рециклат, който ще бъде вложен в производството на нови опаковки на продукти от dm марките.

Допълнително, с цел минимизиране отрицателния ефект върху околната среда, за всеки един събран тон пластмасови опаковки dm ще дари по 100 дръвчета за засаждане, като тази активност ще се случи в партньорство с гората.бг.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

До 31 октомври се удължава срокът за участие в конкурса “Български архитектурни награди”

До 31 октомври се удължава срокът за участие в конкурса “Български архитектурни награди”

Нестандартни рецепти за компот от ябълки

Нестандартни рецепти за компот от ябълки

Градина: Каква енергия ни носят различните цветя

Градина: Каква енергия ни носят различните цветя

Кенго Кума Facebook/Kengo Kuma

Time: Кенго Кума е най-влиятелният архитект в света

снимка pixabay

Домашни хитрини: Защо да не изхвърляме водата, в която сме варили яйцата

4 термина, които трябва да знаете, когато избирате нов телевизор

4 термина, които трябва да знаете, когато избирате нов телевизор

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber