Идеалната спалня - кое е най-важно в нея, как да го изберем и подредим

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10116214 Идеалната спалня - кое е най-важно в нея, как да го изберем и подредим Идеалната спалня - кое е най-важно в нея, как да го изберем и подредим www.24chasa.bg
Идеалната спалня - кое е най-важно в нея, как да го изберем и подредим

Зоната "Нощ" е най-важната в дома и затова едно от първите качества, по които оценяваме едно жилище, е броят на спалните в него

Без спалня домът не е пълноценен. Независимо колко е просторен и луксозно подреден например холът, това не е място за добър сън. Защото спането е съществен момент от човешкия жизнен ритъм и не бива да се подценява. За да сме възстановени и заредено сутрин и през целия ден, са нужни добри условия в обособено помещение.

Спалните комплекти - по-добрият избор

От големината на спалнята зависи и нейният интериор. В по-големите жилища обикновено има една т.нар. мастер спалня и други за децата, за гостите.

Във всяка от тях обаче, независимо от площта, трябва да присъстват основните елементи, задължителни за комфорта на обитателите - легло, гардероб, нощни шкафчета, евентуално бюро, тоалетка и други допълнителни екстри.

Тези корпусни мебели изискват достатъчно място и трябва да бъдат избирани внимателно, така че да се разположат максимално точно в стаята, без да притесняват преминаването и лекотата на бита.

Най-добре е ако това обзавеждане е в от една и съща серия - на нашия пазар има богат избор, изработени от еднакви материали, обков и с общ дизайн.

Сред най-важните предимства на комплектите е възможността изборът да се направи уверено и бързо, защото така интериорът добива завършен вид с ясно изразен стил.

Хармонията в спалнята в голяма степен зависи точно от него, но той е въпрос на собствения вкус на обитателите. Минималистичен, класически, модерен, ретро, индустриален, рустик са сред многото варианти, постижими чрез спални комплекти.

Само леглото обаче не би могло да осигури желания комфорт, защото той е свързан с цялостното усещане за обитаване в тази зона. И тук в главната роля влизат спалните комплекти. Най-често те включват леглото, две нощни шкафчета, комод и гардероб, но може да присъства и тоалетка. Комфортът пък е свързан с оптимизиране на мястото за съхранение, с пространството за спокойно движение в помещението и с условието то да не е претрупано. Затова и възможността за конфигуриране на мебелите в комплектите според особеностите на стаята е безценна.

Пространството е определящо

Ако помещението на спалнята не е с голяма площ, е разумно в комплекта да има мебели, с които ще се усвои пространството по височина, например по-тесен, но по-висок комод или рафтове над спалнята. Всъщност подобно решение е допустимо и за по-обширни стаи, защото колкото по-малко са претрупани стените, толкова по-голямо е усещането за простор.

Ако помещението е правоъгълно, най-разумно е повече мебели, включително леглото, да се разположат на една от дългите стени. За да се избегне усещането за претовареност още с влизането в спалнята, е желателно зоната около вратата да е свободна. Затова е добре гардеробът, ако е част от комплекта, да заеме ъгъл, в който ще оказва най-малко визуално въздействие.

Визуална игра с цветове и огледала

Освен разположението на мебелите, за естетиката и доброто усещане в спалнята голямо значение имат цветовете. За визуалното възприемане на пространството в зоната за сън един от факторите са цветовете. Без съмнение по-светлите създават усещане за обширност, като това се отнася не само за стените, тавана и пода, но и за мебелите.

В помощ на тази мисия са и огледалата. Един от най-удобните начини да ги имаме в спалнята, е те да са част от вратите на гардероба. Идеалният вариант е огледалата да присъстват на плъзгащи се врати, които пестят място и допринасят за така нужния простор в спалнята.

Нощните шкафчета са неизменен участник в тази зона. Освен че поемат книгата, очилата, часовника, телефона, те са част от спалнята, която от интериорните дизайнери обичат и полагат особени усилия в детайлотд. Така се разработват варианти, които придават характер на помещението, включително когато са елемент от спален комплект. Нощното шкафче винаги ще присъстват в стаята за сън, дори и в минималистичен вариант като закрепени на конзола или към самата табла на леглото, заради пестене на място.

Комодът с много и приятни роли

Това е изключително удобна мебел, която може да влезе в много роли едновременно - класическата като място за съхранение, като сцена за предмети от декора, като носител на декоративни детайли, добавящи интрига в обстановката.

Шкафът може да е тесен или широк, висок или нисък, прав или ъглов, с чекмеджета и рафтове, врати на панти. Комодът поема повече функции и е по-голям, когато имаме отделно помещение за дрехи и в спалнята няма гардероб. Би могъл да влезе дори в ролята на тоалетка, ако над него се постави огледало.

Не е за пренебрегване и още един вариант - този, при който нощното шкафче и комодът може да се обединят в едно.

Негово величество леглото

Това е особено важен избор, защото от леглото очакваме първо да осигурява достатъчно комфортно място за сън, но останалите му качества са също толкова важни. И тук не стои въпросът дали да е двойно, а колко да е голямо двойното.

Защото и по Фън Шуй се препоръчва да се спи нашироко, дори. Голямата спалня е по-добрият вариант и за сингъл обитаването, не само за двойката. Така, че е добре в стаята да се предвиди място за по-голямо легло. Перфектният вариант е модел King size, но и размер 180х200 см осигурява удобство. 

Според желанията и пространството леглото може да е на крака или с контейнер и чекмеджета.

Благодарение на повдигащ механизъм пространството под матрака поема завивките, възглавниците, спалното бельо и дори сезонни дрехи. Практично решение са и чекмеджетата отдолу, а също и раклата, чието присъствие обаче зависи от вкуса на стопаните.

Тапицирана спалня за лукс и комфорт

През последните години се наложиха много категорично т.нар. меки легла, облечени изцяло в тапицерия. Независимо дали е в кожа или дамаска, то изглежда компактно и елегантно. А неговото логично продължение е мекият гръб, който е и изключително удобен.

Копчета, връзки и други декорации разнообразяват облегалката. Капитонажът на ромбоиди или квадрати през последните години променя вида си, редува се с по-изчистени модели. Плътно тапицираната рамка продължава да е най-търсена, не само защото стои много елегантно, но и предлага безспорен комфорт за гърба на четящия. Успоредно с мекото легло все така актуални са и моделите с дърво.

Полезни идеи за вашия дом може да намерите на videnov.bg.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Градина: 10-те стъпки за прибиране на цветята

Градина: 10-те стъпки за прибиране на цветята

снимки pixabay

Домашни хитрини: За какво служи аспиринът

Няколко рецепти за супербърза вечеря

Няколко рецепти за супербърза вечеря

снимки ZHA

Студиото на Заха Хадид спечели конкурс за жп гарата във Вилнюс

Далията - царица на есенната градина

Далията - царица на есенната градина

Красивата стъклена фасада внася забележителен комфорт в интериора

Красивата стъклена фасада внася забележителен комфорт в интериора

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber