Европа с още стимули при покупка на електрически коли, бензинови и дизелови поскъпват!

https://www.24chasa.bg/avto/article/9953077 Европа с още стимули при покупка на електрически коли, бензинови и дизелови поскъпват! Европа с още стимули при покупка на електрически коли, бензинови и дизелови поскъпват! www.24chasa.bg
Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс е политик от Партията на труда в Нидерландия.
Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс е политик от Партията на труда в Нидерландия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подготвя нов план за допълнително стимулиране при купуването на електрически превозни средства. Предложенията включват и краен срок за постепенно спиране на двигателите с вътрешно горене и данък върху замърсяването, признава Тимерманс пред Financial Times.

Европейският съюз също така иска повече точки за зареждане на колите с ток. Изследванията показват, че 70 процента от всички европейски зарядни станции се намират в Нидерландия, Франция и Германия. Плановете на Тимерманс са част от по-голямата му климатична амбиция да превърне Стария континент в неутрална от вредни емесии до 2050 г. Нидерландецът Тимерманс иска да направи по-чистите електрически автомобили "достъпни за всички европейци".

Брюксел ще представи поредица от мерки в средата на този месец, за да гарантира, че ЕС ще успее да намали средните емисии на CO2 с 55 процента до 2030 г. в сравнение с 1990-а. Според Тимерманс вече ще се прилагат по-строги правила за вредните емисии при производството на новите автомобили през следващите десет години. Също така производителите на автомобили ще трябва допълнително да плащат за замърсяващите двигатели с вътрешно горене. "Трябва да направим тези две неща, за да насърчим въвеждането на електрически превозни средства", убеден е Тимерманс.

Това на практика означава, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели ще станат по-скъпи, защото допълнителните екологични такси, които ще трябва да плащат производителите, ще удари по джоба потребителите.

ЕС се стреми да стане първият основен икономически блок, който ще бъде въглеродно неутрален до 2050 г. На 14 юли Брюксел ще предложи повече от дузина мерки за превръщане на тази цел в законодателство. Това ще стане факт при мнозинство в Европейския парламент и споразумение на 27-те държави членки на ЕС, преди правилата да влязат в сила.

Според Тимерманс автомобилната индустрия наистина е възприела идеята, че трябва да намали драстично CO2 емесиите. "Обсъжда се с какво темпо това ще стане, но мисля, че те са разбрали, че това е пътят", допълва нидерландецът.

Брюксел обмисля 100% намаление на средните емисии на CO2 в новите автомобили до 2035 г., което на практика е краен срок за последните бензинови и дизелови автомобили, които ще се продават в ЕС.

Предложението за налагането на допълнителни такси при каране на автомобил с бензинов или дизелов двигател е критикувано от правителствата в по-бедните части на ЕС. Това би поставило в неравностойно положение потребителите с по-ниски доходи. Тези хора няма да могат лесно да преминат към електрически превозни средства или алтернативни форми на екологичен транспорт, каквито и стимули да бъдат гласувани в Брюксел.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Авто

Искате нов Mercedes? Ще трябва да почакате повече от година

Искате нов Mercedes? Ще трябва да почакате повече от година

Volvo смени логото

Volvo смени логото

7,7 млн. нови коли няма да бъдат произведени заради дефицита на чипове

7,7 млн. нови коли няма да бъдат произведени заради дефицита на чипове

Еколози съдят BMW и Mercedes, искат забрана на бензина и дизела

Еколози съдят BMW и Mercedes, искат забрана на бензина и дизела

Австрийци сложиха бензинов мотор на Tesla

Австрийци сложиха бензинов мотор на Tesla

България е сред аутсайдерите по зарядни станции за електрически коли в Европа

България е сред аутсайдерите по зарядни станции за електрически коли в Европа

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber