Недостигът на автомобилни чипове създава нови възможности за износ на китайски компании

https://www.24chasa.bg/avto/article/9946890 Недостигът на автомобилни чипове създава нови възможности за износ на китайски компании Недостигът на автомобилни чипове създава нови възможности за износ на китайски компании www.24chasa.bg
Китай е изнесъл около 760 000 автомобила през първите пет месеца на годината, което е със 103 процента повече на годишна база.
СНИМКА: РАДИО КИТАЙ
Китай е изнесъл около 760 000 автомобила през първите пет месеца на годината, което е със 103 процента повече на годишна база. СНИМКА: РАДИО КИТАЙ

Недостигът на чипове, който разтърсва световния автомобилен сектор, изглежда създава възможност за нарастване износа на местни китайски автомобили, благодарение на тяхната гъвкавост за снабдяване и стабилни вериги за доставки, заявява в интервю за Global Times Цуей Дуншу, генерален секретар на Китайската асоциация за пътнически автомобили (CPCA), съобщи Радио Китай.

Данни на организацията показват, че Китай е изнесъл около 760 000 автомобила през първите пет месеца на годината, което е със 103 процента повече на годишна база. Основните дестинации са Чили, Саудитска Арабия, Русия и Австралия. Износът на автомобили с нови енергии (NEV) нараства главно за Западна Европа, като през май той е достигнал почти 20 000 бройки, движен от шанхайската „Гигафабрика“ на „Тесла“ с 11 500 автомобила Model 3 и Model Y, в сравнение с 14 000 през април.

Недостигът на автомобилни чипове, който започна в края на миналата година, се отрази на производството на световните марки, но благодарение на гъвкавостта и способността на доставчиците на китайските производители, последните пострадаха доста по-малко от техните колеги от САЩ или Европа, казва Цуей Дуншу.

Недостигът на чипове принуди американските производители като“Дженерал Мотърс“ и „Форд“ да намалят производството в своите фабрики в Северна Америка през април.

„За разлика от изцяло чуждите или смесените автомобилни фирми, местните се снабдяват с чипове директно от производителите. А това създава възможности да изнасят повече“, отбелязва Цуей.

Така например, държавната SAIC е изнесла 2430 автомобила с нови енергии през май, докато JAC Motors е доставила 549. Стартиращи компании в сектора като Nio и Xpeng се разрастват в Европа. През май Nio – считан за силен конкурент на „Тесла“ – обяви плановете си да продава автомобили в Норвегия, като първа негова дестинация в чужбина. Xpeng започна доставката на своите интелигентни електрически спортни превозни средства G3 в Норвегия в края на миналата година.

Китай е доставил около 222 900 автомобила с нови енергии през миналата година, което е спад с 12,5% на годишна база.

Според Цуей Душну, китайският износ на автомобили ще остане стабилен поне до септември, когато се очаква глобалният недостиг на чипове да се засили, но добавя: „Пазарът в чужбина се развива по-добре от очакваното. Износът на произведени в Китай автомобили с нови енергии все още има големи възможности за растеж. Очаква се тази година да има увеличение от 100 000 бройки.

Сю Хайдун, помощник-секретар на Китайската асоциация на автомобилните производители, смята, че въздействието на недостига на чипове е временно и вероятно ще намали продажбите на превозни средства с не повече от 10 процента през първата половина на годината. Недостигът на чипове се очаква да намалее през втората половина на 2021 г., посочва той.

През 2020 г. продажбите на електрически превозни средства в Европа се удвоиха, тъй като производителите се опитват да отговарят на новите стандарти за въглеродните емисии. Една на всеки девет нови коли, продадени в Европа през миналата година, е била електрическа или хибрид, според Европейската агенция за околната среда.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Радио Китай: Съветваме „онзи австралиец“ да мисли повече за благата и честта на австралийския народ

Радио Китай: Съветваме „онзи австралиец“ да мисли повече за благата и честта на австралийския народ

Тематичният парк на "Юнивърсъл студиос" в Пекин бе открит въпреки проливния дъжд

Тематичният парк на "Юнивърсъл студиос" в Пекин бе открит въпреки проливния дъжд

Сбъднати мечти под пълната луна

Сбъднати мечти под пълната луна

Товарният космически кораб „Тиенджоу-3“ се скачи с космическата станция

Товарният космически кораб „Тиенджоу-3“ се скачи с космическата станция

Започна 11-ият международен филмов фестивал в Пекин

Започна 11-ият международен филмов фестивал в Пекин

Радио Китай: „Китайската инициатива“ показва посоката за разрешаване на афганистанския въпрос

Радио Китай: „Китайската инициатива“ показва посоката за разрешаване на афганистанския въпрос

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber