Статии от: Цветелина Стефанова

Двама наши отличници взеха злато

Златните момчета на физиката Георги Александров и Стефан Иванов спечелиха най-големите отличия от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Пекин. Момчетата са част от отбора на “Отличниците на България”. Кампанията на “24 часа” има за цел да открои красивите умове на страната.

Шивачки, шофьори и продавачи най-търсени от бизнеса до 2023 г. - виж първата карта на кризата за работници

В следващите 5 г. няма да достигат 500 000 работници “24 часа” публикува първата карта на нуждата от работна ръка - в Плевен ще има криза за котелисти, в Търговище - за библиотекари Добър български език става задължително изискване Само 32,4% от работодателита посочват като необходима дигиталната компетентност на персонала Шивачки,

София пита Брюксел: Да се махне ли отпускът веднага след майчинство

1000 жени със заплата и половина, върнали се на работа с бебета на 6 месеца Българското правителство очаква конкретни указания от Европейската комисия дали да премахне правото на платен годишен отпуск за жените, които са ползвали отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Това съобщи зам.-министърът на труда Зорница Русинова.

Неподвижните стари хора с личен асистент след 1 г. (Обзор)

Държавата ще отменя близките до 30 дни годишно в гледането на хора с увреждания Личен асистент ще се грижи и ще води на лекар възрастните хора, които не могат да се обслужват сами. Той ще помага за обслужване, придвижване, комуникация, ежедневни и домакински дейности. Помощта е разписана в законопроекта за социалните услуги,

Младежи с увреждания тренират джудо в Пловдив, а Япония се учи от тях

Младежи с увреждания два пъти седмично обличат белите кимона и излизат на татамито, за да тренират джудо в общинския Комплекс за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив. Една част от тях са шизофреници, а други с психически увреждания, но общото между тях е, че когато тренират японското бойно изкуство стават като всички останали.

Проверяват хиляди ученици за фалшиви ТЕЛК и медицински (Обзор)

Вместо в час родители пращат деца да просят, не ги плаши спирането на помощи Ревизия на фалшиви медицински бележки и ТЕЛК решения на ученици ще започне държавата. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след заседание на Координационното звено по механизма за съвместна работа на институциите за задържане на децата в училище.

Президентът почете паметта на падналите в бой войници (Снимки)

Президентът Румен Радев почете паметта на падналите във войните за национално обединение български воини на Архангелова (мъжка) задушница. На Централните софийски гробища президентът положи венец пред мемориала на загиналите герои. На ритуала присъстваха началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, командири на родовете войски, ветерани,

Връщат 100 000 българи от Украйна и Молдова с безплатни селски къщи и работа

Държавата ще купува имоти в обезлюдени села Бизнесът осигурява транспорт до 50 км Програмата щяла да струва 300-400 млн. лв. на бюджета, но решавала проблемите с липсата на работници и демографската криза 100 хил. българи от Молдова, Украйна и Западните покрайнини да се заселят в запустелите села у нас,

Идея: До 5 г. да заселим 50 000 работници от Молдова и Украйна

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г. Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров на тристранката вчера. Ангажиментът на местните власти е да се направи карта на

Валери Симеонов няма да подава оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви за пореден път, че няма да подава оставка. От вчера той не оглавява Националния съвет за интеграция на ромите. От ГЕРБ пък обявиха намерение да внесат поправки между първо и второ четене в закона за хората с увреждания и ресорният вицепремиер да не оглавява и Националния съвет за интеграция на хора с увреждания.

135 000 българи ще плащат 50 лв. повече за осигуровки (Обзор)

С около 100 лв. се вдига енергийната помощ Синдикатите: Това е най-добрият бюджет досега 135 хил. българи вземат заплата над 2600 лв. и осигурителните им вноски ще се вдигнат с около 50 лв. догодина. Причината е, че държавата предлага максималният осигурителен доход да се вдигне с 400 лв. и да стигне 3000 лв.

Петков: С около 100 лв. вдигат помощите за отопление (Обновена)

С около 100 лв. допълнително ще получат хората с отпуснати енергийни помощи за предстоящия зимен сезон. Това съобщи социалният монистър Бисер Петков, като уточни, че експертите все още смятат точния размер. Парите ще бъдат за целия отоплителен сезон от ноември до март. Заявление за помощите се приемат до края на месеца. Очаква се около 200 хил.

Горанов: До средата на ноември решаваме за коледни добавки за пенсионерите

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи пред журналисти, че до средата на ноември ще има яснота за коледните добавки за пенсионерите. Работим върху това, правят се изчисления. Вижда се, че от трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестяванията, което да даде възможност на правителството в тази посока,

135 хил. със заплата над 2600 лв.

135 хил. души получават заплата над 2600 лв. Догодина за тях осигурителните вноски ще се вдигнат с около 50 лв., защото максималният осигурителен доход ще бъде 3000 лв. "Вдигането му не е самоцелна стъпка, да накажем младите IT-специалисти, както някой каза, а обратното. Така ще дадем възможност за повече права на тези хора",

Майките: Симеонов няма морал и не може да е във властта (Видео)

Вицепремиерът Валери Симеонов няма морал и не може да е властта. Това заявиха майките на деца с увреждания, които днес протестират пред Министерския съвет. Причината е изказването му от миналата седмица, в което той ги нарича "кресливи жени", а децата им уж болни. "Нашето искане е за оставка на вицепремиера.

Да няма платен отпуск след майчинството, внася бизнесът

Жените, които са ползвали отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, да нямат право на платен годишен отпуск за този период. Тази промяна в Кодекса на труда предлагат от Асоциацията на организациите на българските работодатели. В момента след връщането от майчинство се полага и платен годишен отпуск.

Цвети редува медали по лингвистика, математика и руски

На стажа в ЦЕРН ѝ се пада опит със сблъсък на частици Цветелина Стефанова от Русе има над 24 медала по математика, лингвистика и руски, а през малкото си свободно време пише стихове и танцува. Тя е в XI клас в СУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ” в Русе и е пълна отличничка.  Последното състезание, на което се явява момичето,

Валери Симеонов към Мая Манолова: Побъркахте държавата

Вицепремиерът Валери Симеонов на няколко пъти се скара на омбудсманката Мая Манолова по време на тристранката, която обсъжда Закона за хората с увреждания. През юли той дори я изгони от заседание. Докато общественият защитник правеше разбор на текстовете за квотите на работодателите, вицепремиерът я прекъсна с думите :"Недейте да учите

Замразиха парите за майките, за да се връщат по-бързо на работа (Обзор)

Бизнесът не иска по-високия осигурителен праг Замразяването на обезщетението за отглеждане на дете от една до две години на 380 лв. е, за да се върнат майките по-бързо на работа. Това се разбра от думите на социалния министър Бисер Петков, преди да влезе на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Как една пенсия от 19 521 лв. поряза над 36 хил. с вечен таван

За първи път се ограничава и личният коефициент Две знакови новини за тавана на пенсиите се появиха в петък. Първо социалният министър Бисер Петков след 18 години мълчание най-сетне обяви колко са “неразумно високи пенсии”. С отговор на депутатски въпрос. А след това стана ясно, че с проектобюджета на осигурителната система за 2019 г.

Слагат двоен таван на размера на пенсията

Пресмятат се само по осигуровки след 2000 г. според нова формула  Спират нарастването на тежестта на стажа до 1,2 вместо да стане 1,5  219 лв. ще е най-малката, 1200 лв. най-голямата  Скок на осигуровките за земеделци Освен че оставя таванът на пенсиите, правителството предлага и втори праг, който да ограничи размера им.

Бизнесът няма да назначава инвалиди, ако купува стоки, произведени от тях (Обзор)

Квотите за назначаване на хора с увреждания остават, но бизнесът ще има право при обективни обстоятелства да не обявява места за тях. Това ще бъде подробно разписано в Закона за хора с увреждания, който днес ще се разглежда от Националния съвет за хора с увреждания. Това обясни социалният министър Бисер Петков.

Фандъкова глоби 100 хиляди лв. надзорниците на “Графа”, праща проби в УАСГ (Обзор)

Няма да позволя партии да спекулират, и лев не съм взела в живота си, коментира тя скандала 100 хил. лв. глоба е наложена на строителния надзор, който трябва да следи как се ремонтира столичната улица “Граф Игнатиев”. Това съобщи кметицата на София Йорданка Фандъкова. Тя провери вчера ремонта на бул.

86 000 инвалиди с лична помощ от 1 септември (Обзор)

86 хил. хора с увреждания ще получат личен асистент от 1 септември. Това е записано в план за действие, под който подписите си сложиха двама министри - на финансите Владислав Горанов и социалният Бисер Петков, омбудсманката Мая Манолова, майките на деца с увреждания и национално представителните организации.

Най-много боледуваме през януари, парите за болнични стигнаха половин милиард

Новите пенсионери намаляват, 50% е спадът при тези под пагон Българите боледуват най-често през януари, а разходите за болнични на Националния осигурителен институт (НОИ) са стигнали 508,9 млн. лв. за миналата година. Изненадващо въпреки че българите често сливат почивните си дни за Великден, болничните през април са 60 хил.

Димитър Манолов: Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо? - За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии.

Андон е №1 в Европа по информатика, но предпочита хевиметъла пред компютърните игри

Деветокласникът печели и медали по математика Андон Тодоров е само на 14 години, но вече има златен медал от от второто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI. Талантливото момче e IX клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне златото в конкуренцията на 80 деца от Европа.

14 дни платен отпуск за хората, които гледат болни роднини (Обзор)

Хората, които гледат денонощно свои болни и зависими от чужда помощ близки, ще имат право до 14 дни отпуск. А държавата ще плати на специалист, който да поеме грижите през това време. От тази услуга ще могат да се възползват и приемните родители. При необходимост отпускът може да е до 30 дни. Това ще бъде разписано в новия закон за социални

Най-важното

Следвайте във Viber