Статии от: Мария Милкова

Отложиха закона за горивата с 6 месеца - влиза в сила от 1 юли 2019 г. (Обновена)

Да се отложи влизането в сила на закона за горивата с 6 месеца и той да действа от 1 юли, а наредбата за него да е готова на 1 август. Това решиха депутатите с приемането на промени в закона за горивата на първо четене. Законът за горивата трябваше да влезе в сила на 28 януари. Това предвиждаше обнародваният на 27 юли 2018 г.

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Фитнес център подготвя шампиони по културизъм

Треньорите изготвят хранителни и тренировъчни режими Фитнес в Добрич подготвя шампиони по културизъм на световно ниво. За това разказва Деян Роев, който е един от собствениците на спортните зали My fitness. Със съдружника му Станимир Стоянов отварят първата зала през 2011 г. Роев споделя, че в основата на успеха им е екипът от хора,

Френският Спайдърмен осъден да плати 5500 паунда

Арест, последвала забрана за катерене на сградите във Великобритания, 20 седмици условна присъда и санкция в размер на 5500 паунда. Това е равносметката за френския Спайдърмен Алан Роберт, който без разрешение и без предпазна екипировка изкачи небостаргача Heron Tower, който е един от най-високите в Лондонското сити, през октомври 2018 г.

НАП: Няма да има хаос с касовите апарати, 80 дни стигат за подмяната

Фирми без регистрация по ДДС имат срок до юни “Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март”, заяви говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров по време на пресконференция за новите изисквания за софтуерите на

3,9% ръст на икономиката - оптимистична прогноза, песимистичната е за 3,1

Растежът на глобалната икономика ще се понижи до 2,9 на сто Оптимистичната прогноза за българската икономика през 2019 г. е за ръст от 3,9%, показва анализ на Уникредит Булбанк. “Очакваме ръстът на БВП да се ускори до 3,9% през 2019 г. спрямо 3,5% през 2018 г. Водещите фактори за ускорението включват умерен фискален стимул,

Основните храни поскъпват, но леко

Основните храни на едро отчитат леко поскъпване, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Индексът на тържищните цени се е повишил до 1,444 пункта за миналата седмица. Оризът е поскъпнал с 3,2% и на едро се търгува за 1,95 лв./ кг. Килограм леща е поскъпнал с 1,9% и струва 2,62 лв.

Новата мода - царско име за момчетата, Дария за момичетата (Обзор)

Иванови, Георгиеви и Димитрови в топ 3 на първата статистика на фамилните имена Царските имена като Борис, Калоян, Теодор и женските София и Дария са влезли сред най-предпочитаните за кръщаване на новородени в последните 10 години. Те вече догонват дори традиционните най-популярни имена като Иван и Георги за момчетата и Мария за момичетата.

Вижте топ 10 на имената и фамилиите у нас

За 10 години името Дария се изкачва от 48-а позиция по популярност до 7-а Най-предпочитаното име за новородените момичета през 2018 г. е било Виктория, а за момчетата родителите залагат най-вече на Георги. Това показва статистика на Националния статистически институт за тенденциите при имената у нас за изминалата година. От 2007 г.

10 000 лева глоба за кметове заради мръсен въздух и за нелегални търговци на въглища

Държавата конфискува некачествени твърди горива Глоба от 5000 до 10 000 лв. очаква кметовете, за които проверки покажат, че за срок от 1 година не са успели да редуцират регистрирания брой превишения на нормите за вредни вещества във въздуха или не успеят да намалят средногодишните нива на замърсяване.

Рекорд - 1,47 млрд. печалба за банките (Обзор)

Печалбата на банките в края на ноември достигна нов рекорд - 1,47 млрд. лв., спрямо 1,08 млрд. лв. за същия период на миналата година. Това показват данни на БНБ за 11-те месеца на миналата година. За периода януари – ноември собственият капитал в баланса на банковата система нараства с 32 млн. лв. и в края на ноември е 12,6 млрд. лв.

Трета година поред бюджетът с излишък

163,5 млн. лв. ще е излишъкът в бюджета за миналата година, или 0,2% от прогнозния БВП. Това показват предварителни данни на финансовото министерство по консолидираната фискална програма за 2018 г. Така за трета поредна година бюджетът е с излишък. Спрямо предвидения в началото на 2017 г. бюджетното салдо било подобрен с близо 1,3 млрд. лева.

“Игра на писма” - млада българка крие послания до непознати

Става хит в Италия, където е учила, връща се у нас и вдъхновява още хора. 1000 писма вече пътуват Преди броени дни 1000 писма започнаха своето пътуване из България и света, за да заредят непознати с вдъхновение и да запалят искрата на надежда.  “Всичко започна преди 2 години в Италия, когато завършвах магистратура.

“Авионамс” увеличил печалбата 18,5 пъти

“Авионамс” е увеличил печалбата си над 18,5 пъти към септември 2018 г. сравнено с година по-рано, като достига 6,546 млн. лева. Това обясни икономическият министър Емил Караниколов в парламента и подчерта, че финансовото състояние на дружеството е стабилно. Той допълни, че стойността на акция от “Авионамс” е повишила цената си от 0,17 до 3,13 лв.

Симона Сребранова: Fibank ни подкрепи да изградим завод и си партнираме над 10 г.

Компанията има капацитет за производство на над 20 млн. карти годишно Българска компания има капацитет за производство на над 20 милиона карти за година. Порфолиото на компанията предлага пластики от всякакъв вид - PVC, пластмасови, прозрачни, както и листовки, баджове, покани, менюта, пластмасови табели и други продукти.

Фонд на фондовете финансира стартъпи с 37,4 млн. лв.

Средствата за финансиране ще достигнат 53,4 млн. лв Фонд на фондовете ще финансира компании в начален етап на развитие с 37,4 мнл. лв. в изпълнение на финансовият инструмент Фонд за ускоряване и начално финансиране. Това стана след подписване на оперативно споразумение с избрания финансов посредник за изпълнение на фонда.

Петкова: Токът на борсата у нас е най-евтин за 2018-а (Обзор)

Цената се вдигнала заради по-високи квоти за мръсен въздух Средната годишна цена до 20 декември на енергийната борса е 39,71 евро за мегаватчас. Сравнени с останалите борси в Европа, тези нива са най-ниски, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред ресорната комисия в парламента. Тя допълни,

10 000 лева глоба за кметове заради мръсен въздух

Глоба от 5000 до 10 000 лв. ще бъде налагана на кметове, ако не вземат мерки срещу замърсяване на въздуха в общината им. Това обясни шефката на екокомисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева след окончателно приети промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Тя допълни, че между първо и второ четене по-ясно са дефинирани отговорностите

Ангелкова: Изпадаме в правен вакуум

Изпадаме в правен вакум и може би трябва да попитаме БСП как ще продължим да работим като ресорно министерство за управление на морските плажове. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в парламента, след като беше отхвърлено предложение за удължаване с 2 години даването на концесии по стария ред.

До седмица обявяват поръчката за нови газови тръби за 2,8 млрд. лева

На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за изграждане на тръби и компресорни станции за 2,8 млрд. лв., по които да се транспортира газът от “Турски поток” през България. Това обяви в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Както “24 часа” е писал, липсват 11 км от турската граница до компресорната станция “Странджа”,

Плащат 600 млн. лв. на фермери преди Коледа (Обзор)

73 млн. лв. за акциз са дадени на земеделци Следващата седмица - в сряда, най-късно четвъртък, зърнопроизводителите ще получат т.нар. директно базово плащане в размер малко над 600 млн. лв. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов в кулоарите на парламента. Министърът посочи, че ориентировъчната ставка към момента е 19,30 лв. на декар.

3,5 милиарда лева спечелил за 10 години сивият сектор при цигарите

Парите от незаконна търговия сега се свили до 140 млн. лв. годишно Между 2,5 и 3,5 млрд. лв. са приходите от незаконна търговия на цигари в България през периода 2007-2016 г. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикуван в четвъртък. В момента нивата на незаконната търговия на цигари в България са относително ниски – в

„Каритас“ търси подкрепа, за да осигури достойни старини на хората у нас

Каузата „Грижа в собствения дом – достойни старини за възрастните хора” е част от проектите, подкрепени от кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш” В края на 2017 г. възрастните хора на 65 и повече години са били около 20,8% от населението на страната, показват данни на Националния статистически институт.

Премиер, министър, парламент и 60 000 българи подкрепят строителите (Обзор)

Тази година компаниите предали над 50 км първокласни пътища, а лот 3.3 от “Струма” - 5 месеца по-рано Премиер, парламент и министър, държавни институции и над 60 хил. българи подкрепиха строителния бранш в призива му да не бъде употребяван в политически цели и злепоставян с атаки пред обществото и Европа.

Илиян Терзиев, КСБ: Получихме уверението на президента, че ще подкрепи бранша (Видео)

"Обсъдихме проблемите, които стоят пред бранша. Получихме уверението на президента, че ще подкрепи бранша и го подкрепя във всички негови начинания". Това заяви шефът на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев след срещата с президента Румен Радев. Днес камарата изкара 1000 строителни машини на мирен протест с искане да спрат

Радев към строителите: Моето доверие няма бъде спечелено с протести (Видео)

Моето доверие и доверието на обществото няма бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност. Това каза президентът Румен Радев на срещата си с представители на Управителния съвет на Камарата на строителите в България, които прие по повод на организираните от нея протести,

Караянчева: Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители

Осъждам всеки опит за дискредитация както на българските строители, така и на тяхната работа в страната и чужбина. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева след среща с представители на Строителната камара в България. Днес камарата внася подписка и отворено писмо в Народното събрание,

Планинската спасителна служба търси подкрепа за техните кучешки спасители

Каузата „Спасители на четири лапи” е част от проектите, подкрепени от кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш” 24 часа, 7 дни в седмицата те са готови да зарежат всичко, което правят, и да се втурнат да спасяват човешки животи в планината. Така могат да бъдат описани хората от Планинската спасителна служба(ПСС),

Най-важното

Следвайте във Viber