Статии от: Иван Т. Тодоров

Кой колко ще вземе на предсрочни избори

    Проучване подсказва как би изглеждал следващият парламент Експресно телефонно социологическо проучване, направено сред 500 човека в периода 2 декември - 5 декември тази година от Центъра за анализи и маркетинг на известния социолог Юлий Павлов показва следното разпределение на силите при едни предстоящи парламентарни избори (виж графиката).

Защо ни подхлъзнаха социолозите?

Коя агенция бе най-близо и коя най-далеч от истинските резултати на първия тур ЗА ПОРЕДНА година наблюдавам каква е разликата между прогнозните резултати на социологическите агенции и реалните изборни резултати при обработени 95,17% протоколи. Вземам за отправна точка резултатите от последните проучвания,

Как да спрем изнасилвача педофил

Щом някой с 14 присъди продължава да извършва престъпления, трябва тотална промяна на наказанията ЩО ЗА ИЗВЕРГ трябва да си, за да изнасилиш малолетно дете? Що за тотална десоциализация стигаща до пълна социална деградация, трябва да имаш? Трите деца от дома за деца от семеен тип “Люлин” са излезли от дома. Това все пак не е затвор.

Пречи ли ни кирилицата в интернет?

Единственият й недостатък е, че не се ползва от достатъчно голям брой хора и държави и това засенчва предимствата й ВСЕКИ е забелязал, че все по-голяма част от младите, а и немалко от останалите ни сънародници пишат есемеси и мейли на латиница. Много от коментарите под статиите също са на латиница.

На сватбата на дъщеря му Стоичков може да бъде сниман без негово съгласие

Публичните фигури въздействат върху обществения живот, затова те може да бъдат отразявани и без тяхно съгласие Прав ли беше Стоичков да се ядосва, че го снимат? Имат ли право журналистите да снимат Стоичков и други публично известни личности? Подобни въпроси се задават в цял свят и в различните държави имат различен отговор.

Обвиняем да спечели поръчка за строеж на затвори?

Същата работа е да възложиш превоз на бежанци на обвинен в незаконен трафик на хора В много държави има частни затвори и държавата възлага строителството и експлоатацията им с обществени поръчки. Може ли да възложи тази работа на обвиняем? Същата работа е да възложиш с обществена поръчка превоз на бежанци на човек,

Антитероризмът ще доведе ли до тормоз

7 плюсове и минуси в проектозакона И да не ни е драго, тероризмът постепенно става ежедневие в Европа. И това е неизбежно – след като в Европа се увеличава броят на джихадистите, т.е. мюсюлманите, борещи се с неверниците. Европа не разбира, че различните хора трябва да имат възможност да живеят заедно по групи,

Какво ни чака, ако англичаните излязат от ЕС

Brexit може да стане Allexit Дори сега Великобритания да не излезе от Евросъюза, тя винаги може да направи това след няколко години. Важно е да се видят причините, които карат Великобритания да мисли за излизане. Не е трудно да се види, че държава като Норвегия си благоденства и без да е член на ЕС.

В Галиче нямало битова престъпност? То и в Северна Корея няма

За Галеви, Галиче и други синоними на местна диктатура Като видиш около един кмет група хора с едри златни ланци, мащабни татуировки, напомпани мускули, тъмни очила и пр. атрибути, веднага се набива впечатлението, че политическата власт и силовият подход при упражняването й вървят ръка за ръка. Когато към това се прибавят множество оплаквания и

Как парите за студенти да не изтичат към богати страни

Щом държавата плаща обучението на някого, той трябва да работи определен брой години у нас Над 20% от завършилите висше образование отиват да работят в чужбина. Според изследвания между 50 и 86% от висшистите са готови да емигрират. А в повечето случаи държавата плаща за обучението на студентите.

Проф. Иван Т. Тодоров: Теория на конспирация или просто грешка

Bинаги съм се забавлявал, като чета какви сложни схеми били направили някои политици, като кажат или направят нещо. Всъщност в големия брой случаи обяснението е доста по-просто. Такъв е и случаят с издигането на кандидатурата на Плевнелиев за президент от лидера на ДСБ Радан Кънев. Защото по същество точно това представлява призивът

Български парадокс

Трудоспособното население намалява, а БВП расте, приходите - още повече Pових доста, но не намерих държава в света, при която увеличението на приходите от данъци да е в пъти повече в сравнение с икономическия ни ръст. При това, без да са се въвели някакви осезаеми промени в данъчното облагане. За първите 9 месеца на 2015 г.

Каквото повикала Меркел, такова и дошло

Които не искат да възприемат правилата на европейския дом - да не влизат в него Били се събрали около 1000 мъже около гарата в Кьолн и обарвали, подвиквали и въобще издевателствали върху около 100-тина несвикнали на такова отношение жени. Една изнасилили. Защо? Големи групи от “бежанци” редовно се млатят около Халите и Лъвов мост.

Нов Христос сред катаджиите

Пак ще се дават пари на пътните полицаи - по-рядко, но по повече Голяма новина беше – сниман бил катаджия как взема пари! Да се смее ли човек, да плаче ли. Някой да познава катаджия, който не взема пари? Нека да го кажат, пък да му направим един паметник. Може и дечицата след това и цветя да му поставят. Мислите, че е лесно да се стане катаджия.

Може ли депутат да ви набие безнаказано?

Полицията трябва да може да го задържи при престъпление, което не е тежко На първо място за каквото и да е посегателство върху неговата личност всеки гражданин има право да се защити. Това се нарича неизбежна отбрана. Няма значение кой ви напада – обикновен гражданин, депутат, прокурор и пр., вие имате право на неизбежна отбрана.

Ще ви е драго ли да ви набие таксиджия?

Проверките за определени професии, сред които шофьор на такси, трябва да могат да установят, когато преди реабилитация е имало присъда Cлед като един шофьор на такси може да си позволи да набие полицай, какъв му е проблемът да хвърли един бой на клиент? Или пък да им направи нещо друго, особено на клиентите от женски пол.

Глобата - процент от цената на колата

В какви случаи може да се мисли за конфискация Oт много години пиша в “24 часа”, че глобите трябва да са пропорционални на стойността на колата. В доста държави има елементарен софтуер, при който по номера на колата веднага излиза остатъчната ѝ стойност. Ако помолим примерно някоя от немските провинции – ще ни го подарят.

Изтърваният “екскурзовод”

Дали да ни е срам, че “българи” са виновни за смъртта на 71 бежанци Изключително ми е драго, като видя млади роми, които учат или работят. Нямам нищо против да си говоря с тях. Нямам нищо против и да ги наемам на работа и го правя. Но честно казано, ми омръзна да ме е срам да казвам, че съм българин, извън страната ни.

Престъпници се изнизват между капките на закона

Не стигат до решетките, а ако стигнат, усъвършенстват “занаята” B България все някой нарушава закона и върши безобразия. В частност в последните дни сме свидетели на случаи, при които хора, които е много вероятно да извършат престъпления, са или на свобода, или изтърпяват наказанието си на свободен режим и продължават да действат по начина,

Дали не е по-добре да станем щат на САЩ?

В ЕС няма справедливост - случаят с Гърция го доказва КОЛКО много се надявахме, че като влезем в ЕС, животът ни ще се подобри. За съжаление, това не се случи. Не се промени нищо съществено и в начина ни на живот. Да, въведохме директивите на ЕС, преведохме регламентите, но цивилизована държава не станахме.

Без сблъсък с живота учениците лесно могат да го проиграят

ДЪЩЕРЯ ми веднъж ми разказа защо не е имало шанс да стане наркоман. Психоложката на училището довела на среща с всички седмокласници един наистина пропаднал наркоман – с опадали зъби, сбръчкан, с треперещи ръце А е бил само на 25 години. Децата толкова се впечатлили, че на никого от випуска не му е известно някой от тях да е станал наркоман.

Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

В целия свят майката е тази, която основно отглежда и възпитава детето. Казано с други думи, тя е тази, която основно го прави човек. На всичкото отгоре в страни като България жените с деца между 2 г. и 14 г. най-често работят. Нерядко изкарват и повече пари от мъжете си. На тях се пада и основната тежест от домакинската работа.

Дали този път ще има съдебна реформа

(Продължение от броя от 28 януари. Двамата юристи анализират силните страни и недостатъците на стратегията за съдебна реформа.) Време е да се сложи край на вземането на съдебни помощници, където всеки е дете на някого. Просто трябва да се въведе конкурс, какъвто е при подбора на младши съдии и прокурори.

Най-важното

Следвайте във Viber