Карат се за паметник на Ванга

https://www.24chasa.bg/Article/999804 Карат се за паметник на Ванга Карат се за паметник на Ванга www.24chasa.bg

Именит скулптор се обиди, че негов колега прави паметник на Ванга.

По повод 100 г. от рождението на пророчицата, което ще бъде отбелязано на 3 октомври, пред църквата “Св. Петка” в местността Рупите ще бъде поставена нейна бронзова фигура.

Скулптурата на Ванга от гипс, дело на Иван Колев, която е поставена в сградата на община Тунджа. СНИМКИ: АВТОРЪТ И КЕТИ КОТЕВА

Фондация “Ванга” възложи изработката на проф. Емил Попов, шеф на катедра “Скулптура” в НХА. Роденият в Кюстендил автор е сред най-изявените творци. Познат е най-вече с уникалните си пластики на животни, които са запазената му марка. Негови произведения са собственост на НХГ, Пушкиновия музей в Москва, националните музеи на Варшава и Прага, музей “Данте” в Равена.

“Обсъждахме на кого да поверим задачата за паметника и се спряхме на проф. Попов. Съобразихме се и с мнението на хора, които разбират от това изкуство”, обясни председателят на фондация “Ванга” Иван Драмов.

Докато Емил Попов работи по проекта, друг негов колега - Иван Колев, се оказа, че вече е направил такъв. И то още преди 16 г. по личната заръка на Ванга.

ИВАН КОЛЕВ

“През 1995 г. при Ванга е бил нейният близък Петър Баков от Петрич заедно с известен наш график, вече покойник. Пред тях тя е заръчала паметник да й направи онзи, който вдигнал Климент Охридски пред Софийския университет. Така в жилището ми в София пристигнаха двамата и ми предадоха поръчката”, спомня си днес 83-годишният Иван Колев. Творецът не приел особено сериозно думите им, дори не повярвал, че пророчицата може да го посочи толкова категорично. След няколко месеца обаче с него се свързал един от най-близките на Ванга и го попитал дали напредва с проекта. Тогава Колев разбрал, че задачата не е шега. Само за няколко часа направил скицата, след това изработил гипсов макет около 40 см височина -

Ванга на стол, с глава, обърната към Бога, едната ръка пред гърдите, другата - обърната към хората, и с криле.

Една вечер скулпторът бил отведен в къщата на Рупите, за да покаже макета.

“Слънцето залязваше, а тя седеше под 2 тополи пред къщата. Отпред чакаха поне 10-ина души. Почувствах се малко неудобно, че влизам преди тях, и после им се извиних. На входа на къщата бяха двете деца на Митко Вълчев. Когато видяха в ръцете ми макета на Ванга, възкликнаха: “Колко е хубава с криле”, спомня си Колев.

В стаята подал малката пластика на пророчицата, а тя опипала с ръце и казала категорично: “Те, така ке е! А ти, синко, имаш златни ръце.”

След това на дълъг разговор Колев заедно с близки на Ванга уточнявали детайлите. Синът на пророчицата Димитър Вълчев не бил особено очарован от крилете върху раменете и поискал да се махнат. Баков пък обещал да осигури пари.

Обсъждано било фигурата да се изработи от мрамор и да се постави в църквата. Оказало се обаче, че канонът не позволява обемни фигури в храма. Тогава се спрели на вариант да е от бронз и да се постави пред църквата “Св. Петка” отляво на мостчето.

Колев се захванал с работата и след няколко месеца вече направил гипсовия макет в оригинал с височина около 1,70 м. Имал е разговори с представители на Националния дарителски фонд “13 века България”, откъдето обещали 15 хил. лв., за да се направи оригиналът. Трябвало обаче още толкова, за да се плати за материалите и на работниците.

“Оказа се, че останалите пари няма откъде да се намерят и така всичко стигна дотук и замря.

Подарих статуята на фонда и тя дълги години беше до стола на Кин Стоянов”, разказва Колев.

През юни фондът подари на ямболската община Тунджа скулптурата. Иван Колев е от с. Болярско и преди 3 г., за 80-ия му рожден ден, стана почетен гражданин на общината. Гипсовата пластика е изложена във фоайето на общината. Тя ще бъде експонирана в галерията на читалището в с. Кабиле, открита от автора преди години.

От наш репортер Иван Колев разбра, че колегата му Емил Попов работи върху фигура на Ванга.

“Не зная защо е трябвало да се започва нов, след като има готов, който само трябва да бъде отлят. Обиден съм, че не са ми казали. Все пак аз направих творбата по личната заръка на Ванга. Нямам кой знае какви претенции, но беше морално поне да ме информират. Постъпиха най-безцеремонно. Ако не го харесваха, можеха да ми кажат”, разочарован е авторът. Все пак той твърди, че няма нищо лошо да има два паметника на пророчицата. Моят я изобразява на младини, ако другият е на по-зряла възраст, защо пък да не се поставят и двата”, допълва Колев.

Шефът на фондация “Ванга” Иван Драмов се сети, че преди 16 г. е обсъждан паметник на пророчицата, дело на Иван Колев.

“Оттогава мина доста време и смътно се сещам, че някои хора нещо не харесаха проекта, не го одобриха. Тогава пък и фондацията нямаше достатъчно средства, за да финансира изработката. Приключи строежът на църквата, трябваше да правим ограда, да облагородяваме парка. Имахме доста разходи. “13 века България” обещаха пари, но не дадоха”, допълни Драмов.

Проф. Емил Попов: Няма монопол върху великите българи

“Уважавам и съм респектиран от творчеството на колегата Иван Колев. Не съм виждал неговия проект и смятам, че няма нищо лошо всеки автор да пресъздава образа на Ванга.

От фондацията се спряха на моята портретна фигура и поискаха да я направим от метал.

Харесаха я и така са преценили”, каза проф. Емил Попов.

Според него няма монопол върху Ванга и всеки творец може да пресъздава образа й, както го чувства.

“Както има хиляди портрети на Левски или Богородица, така дай, Боже, да има повече хубави работи на тема Ванга. Няма колега, който да е взел “запазената марка”, а друг да не може да “пипа”.

Наскоро подредих изложба “Портрети” на велики българи. Не съм първият, който ги пресъздава, няма да съм и последният. Всеки е свободен да работи”, допълни Попов.

Надява се да се намери финансиране и за отливането на фигурата на колегата си. Смята, че има достатъчно места, където тя може да бъде показана.

Портретната фигура, която Попов е направил, сега е в леярна в с. Требич и в края на август трябва да започне работата по отливането. Пророчицата е седнала, излъчва човешка близост и трябва да въздейства интимно.

“От 2 г. я работя, надявам се да успея да пресъздам своето усещане за величието, от една страна, и земността - от друга, на Ванга. Ние вървим към великите хора, но не можем да ги достигнем.

Уж е обикновен човек, а е с нечовешка сила.

Трудно е да опиша чувството, което ме е ръководило при работата”, допълни скулпторът.

Казва, че творбата му не е паметник, а фигура в размер, малко по-едър от човешкия. Няма да има пиедестал, на който да се постави, защото се търси човешката близост.

Той се е срещал с Ванга през 1986 г. При нея го завел Светлин Русев. Нямал конкретен проблем, за който търси решение и помощ, не носел тъга и мъка със себе си. Отишъл от интерес, за да види жената, за която всички говорят.

“Тя не знаеше кой съм и се шашнах, когато ме попита от вратата: “Какви са тия каменни човеци, които работиш и дялкаш?”. Това ме смрази”, спомня си срещата проф. Попов. Тогава й казал, че е скулптор, а разговорът продължил на общочовешки теми. В спомените му останали малката ръчица, с която тя потупвала по масата.

“Чудо беше да я видя! Хем обикновен човек, хем пророк. А пред къщата й като в Йовковите разкази - хора, хора, които чакат надежда”, допълни творецът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Екстра

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Екстра

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber