Половината слънчеви очила опасни

https://www.24chasa.bg/Article/955810 Половината слънчеви очила опасни Половината слънчеви очила опасни www.24chasa.bg
Експертът Лиляна Цанкова показва къде трябва да има маркировка. СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Половината от слънчевите очила, продавани у нас, са опасни.

Това показва проверка на дирекция "Надзор на пазара" в началото на миналия месец.

Повечето магазини за очила обявяват големи намаления заради падналото търсене. СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

В продължение на три дни са проверени 783 вида и марки слънчеви очила в над 200 търговски обекта в цялата страна, каза за "24 часа" Лиляна Цанкова, експерт по личните предпазни средства в дирекцията, която е към Държавната агенция по метрология и технически надзор.

От един вид, марка, модел очила може да има в складовете по 500 бройки, така че направената проверка се отнася за хиляди очила.

ака се прави проверка за УВ защита на очила на диоптромер. Резултатът от този апарат е изписан на монитора. Има и други модели уреди за удостоверяване на протекцията. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

При 392 вида са констатирани несъответствия. Това е над 50% от проверените. Което означава, че тези модели няма да могат да предпазят очите от увреждания, казва експертът. Възможно е да се стигне дори до ослепяване.

Експертите от метрологията не се ангажират с коментар, но според оптици доста повече от половината българи вземат евтини аксесоари и освен цената гледат ефектната форма на очилата, а не толкова качеството на стъклата.

357 вида очила са без констатирани несъответствия, което означава, че при тях всичко е наред, показва още проверката.

Какво означава несъответствие?

Не е изписана категорията на филтъра на стъклата. Те са за защита на очите от слънчево заслепяване. Задължително е да го има изписан - на рамката, върху етикета, върху опаковката, може и на четири места.

Филтрите са четири категории.

С 0 се маркира безцветен или леко оцветен филтър. Диапазонът на пропускане на светлината е от 80 до 100%. С 1 се отбелязва леко оцветеният - пропуска между 43 и 80% светлина. Двойката означава филтър, който пуска межу 18 и 43%.

С 3 се маркират очила, чийто филтър е силно оцветен и пропуска от 8 до 18%. И с четворка се отбелязва много силно оцветеният филтър, който пропуска между 3 и 8%.

Той не е подходящ за шофиране.За стъкла с категория 4, трябва да има изписан 5-милиметров знак на автомобил, който е зачертан.

Ако очилата не са предназначени за пряко наблюдение на слънцето, трябва да има предупредителен текст, че с тях не може директно да се гледа светилото.

74 от проверяваните марки са без маркировка за идентификация, а с непълна са - 143 вида. Липса на маркировка означава, че първо е “нелегален” производителят

или доставчикът Липсва и номер на стандарта, по който се произвеждат или други технически данни. Нарушение е, ако липсва инструкция за употребата им на български език или тя е неразбираема и непълна.

На някой може да му се струва незначителна липсата на инструкция, но това са неща, които са задължителни, казват експертите. От нея хората могат да разберат дали очилата са подходящи за тях.

Предстоят разговори с вносители и производители, за да се предприемат мерки за отстраняване, ако това е възможно, на несъответствията. Следващият ход са изваждане от пазара на опасните изделия и глоби, казва експертката.

МАРИЯНА БОЙКОВА

Българинът дава до 30 лв. за чифт

До 30 лв. отделя българинът за слънчевите си очила, истинските скъпи аксесоари са само за хора с възможности, които знаят какво търсят.

"Клиентите купуват според джоба си, не гледат кой знае колко сертификатите на производителя и защитите, които имат очилата", обяснява Петя. Тя продава и качествени, и ментета в магазин в центъра на София. Най-много вървели моделите около 30 лв., а от тези, които гонят стотачка, се продават единици.

Същото било и с много евтините ментета, но малко хора знаят, че всъщност те може да се окажат дори по-добър избор, твърди Петя.

Най-евтините модели се правели с истинско стъкло, а то е естествен филтър за UV-лъчите. Лошото е, че стъклото е опасно за очите, защото се чупи лесно, а и тези очила много бързо се надраскват. Още повече че както всичко евтино, тези очила са произведени или в Китай, или в Турция.

Парадоксално, но по сергиите, на които се продават доказани ментета, вървят по-скъпите от тях.

Цените са 10 и 12 лв. на чифт в зависимост от това на коя престижна марка е фалшификатът. "Най-много се харчат Police и Polaroid, но търговията още е слабичка, казват продавачи от София. За два дни я съм продала 4 чифта, я не", обяснява Радка, която отскоро работи на такава сергия за слънчеви очила, шапки, гащи и пластмасови гривнички.

При по-качествените магазини пък модата тази година диктува да носите слънчеви очила с ретро дизайн. Рамката е дебела и пластмасова в стила на учителка по руски от 80-те години на миналия век, но пък се търсят както от жени, така и от мъже, твърди продавачката в такъв магазин Ася.

Всъщност марката на очилата, били те качествени или ментета, определя само цената, но не и това дали вършат работа, твърдят оптици от централен магазин.

Три са основните характеристики, които трябва да имат едни слънчеви очила, за да си позволи оптиката да ви даде гаранция за тях - 100% непропускливост на ултравиолетовите лъчи, антирефлексно покритие и поляризация. Първото се удостоверява от производителя със сертификат и гаранция, а другите предпазват от отблясъци.

ВИКТОР ИВАНОВ

За сигурна защита искайте паспорт и проверка с уред

Cлънчевите очила без защита от ултравиолетовите лъчи са опасни за очите, в тежките случаи с времето може да се стигне до загуба на зрението. Най-уязвими са децата, хората със светли очи и възрастните хора, които имат офталмологични проблеми, обясни д-р Саша Захариева. Тъмните стъкла изобщо не са гаранция за протекция от опасните лъчи на слънцето. При това колкото по-тъмни са очилата без UV филтър, толкова по-опасни са. Защо? Окото е така устроено, че с намаляването на светлината зеницата се разширява и въпреки дефицита осигурява зрително възприятие. Когато обаче зеницата е толкова отворена, тя пропуска голямо количество лъчи. Те достигат до макулата - важна част от ретината, която отговаря за централното зрение, и я увреждат подобно на тежко изгаряне на кожата. Травмирането на това място с времето води до тежкото състояние макулна дегенерация и застрашава зрението. Другият голям риск от ултравиолетовите лъчи е катактата - потъмняването на лещата на окото, което хората наричат перде, обясни офталмоложката.

За да се избегне риск от псевдозащита от UV лъчите, трябва да се купуват само слънчеви очила със сертификат, предупреди оптичката Анелия Антова. В големите вериги дори стъклата идват с паспорт. Това гарантира качествената защитата и когато се налага да се правят по поръчка слънчеви очила с диоптър.

При съмнение човек може да поиска проверка на очилата. Във всяка голяма оптика има специални апарати, които показват дали лещите защитават от ултравиолетовата радиация. Някъде тестът се прави директно на диоптромерите. Другаде - на отделни апарати. Истинска защита дават тези, които блокират 100% от UV лъчите. Когато очилата са предназначени за водни спортове и шофиране, пък е добре да са и поляризационни - това подобрява контраста и елиминира отблясъците. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Няма конфликт на интереси при купуването на по-евтини апартаменти от Цветанов, Цачева и жената на Лозан Панов (Обзор)

КПКОНПИ приключи 11 проверки по “Апартаментгейт”. Никой не е нарушил закона Комисията “Антикорупция” не откри конфликт на интереси при купуването на апартаменти на по-ниски цени от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, жената на Лозан Панов - Елисавета, бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева и бившия зам.

Без таван на пенсията за 43 000 души, за други 26 000 става 1200 лева (Обзор)

От 8 юли плащат увеличените с 5,7% пари на възрастните 43 000 пенсионери, които до момента са били ограничени от тавана от 910 лв., вече ще получават реалния размер на пенсията си. За други 26 000 пенсионери пък таванът се покачва на 1200 лв. от 1 юли. Това съобщиха от Националния осигурителен институт.

Дядо се удари челно, докато пие вода зад волана, и умря. Жена му оцеля, лекари спасиха внучетата (Обзор)

62-годишен мъж умря при челен удар с товарен бус до монтанското село Долна Вереница в неделя вечерта. Жестокият сблъсък между опела и товарния автомобил е станал на международния път Е-79. Пожарникари са рязали ламарините, за да извадят пострадалите от колата. От МВР съобщиха, че в колата са пътували жертвата,

Столичанка с ауди прегази две пенсионерки на пешеходна пътека в центъра на Варна (Обзор)

62-годишната шофьорка карала бързо и не успяла да спре според очевидци 62-годишна жена от София помете две пенсионерки на пешеходна пътека на метри от сградата на община Варна в 22 ч в неделя. Ранените са откарани в болница, където са починали през няколко часа. Столичанката Лиляна С. шофирала луксозно Ауди по бул.

Спират добавката от 99 лв. на пенсионери инвалиди, ако имат асистент от държавата

Пенсионерите инвалиди, които ползват платен от държавата личен асистент, няма да получават добавката си за чужда помощ към пенсията. Това предвижда поправка в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която трябва да влезе в сила от 1 септември. Добавката за чужда помощ получават всички пенсионери с ТЕЛК-ови свидетелства за над 90% увреждане

Сръбската буря ни донесе 80 л/кв. м - колкото цялата юнска норма (Обзор)

Дъждове до 80 л/кв. м донесе у нас бурята в Сърбия, а това е почти цялата норма за валежи през юни. Те се изваляха основно в София, при това главно в западните и северните райони. Имаше и такива като “Младост”, в които се изваляха едва 2-3 л/кв. м. Първи обаче усетиха бурята в Северозападна България.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Спасителни екипи реагираха на 40 сигнала след бурята в Пловдив

До 19 часа днес аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала, подадени на спешния телефон 112, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пожарните екипи са се отзовали основно на сигнали за наводнени мазета, приземни етажи и дворове, като и паднали дървета, вследствие на проливни дъждове. На места работата на екипите от РДПБЗН-Пловдив

Само в „24 часа“: Вотът за субсидиите - най-рано на 3 юли

Причината - визити на важни хора от ГЕРБ в Япония и Русия. Съветът при Борисов утре без Сидеров Гласуването за орязване на партийните субсидии ще стане факт най-рано следващата седмица, на 3 юли, научи “24 часа”. Причината - шефката на Народното събрание Цвета Караянчева е на визита в Москва, ще държи реч в Думата.

Столичната пожарна се отзова на 42 сигнала за завирявания и паднали клони

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са отреагирали до момента на 24 сигнала за завирявания от наноси и листна маса, както и за паднали клони в града. Екипите са изпомпвали вода от ул. „Кумата“ и в зоната при професионална гимназия „А. С. Попов“. През нощта в готовност ще останат 6 екипа,

Вижте състоянието на пътищата в страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 25.06.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През следващото денонощие отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. С временни прекъсвания ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места главно в Северна България и планинските райони - интензивни и значителни

Ограничават утре движението в една лента за Варна в тунел „Правешки ханове“ на „Хемус“

Утре – 25 юни, от 10 ч. до 15 ч. движението за Варна в тунел „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ ще се осъществява в изпреварващата лента заради ремонтни дейности на антена на мобилен оператор, съобшиха от пресцентъра на АПИ. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват поставената сигнализация.

Президентът с вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber