Делегация пренася от Канада 150 кг наши антики на ръце в 13 куфара

https://www.24chasa.bg/Article/930273 Делегация пренася от Канада 150 кг наши антики на ръце в 13 куфара Делегация пренася от Канада 150 кг наши антики на ръце в 13 куфара www.24chasa.bg
Следовател Румен Василев показва куфарите с антиките.

Няколко съмнителни колета, получени през лятото на миналата година в Монреал, предизвикват вниманието на тамошните власти.

Изпратени са от България, а получателят е винаги един и същ - местен канадски гражданин. Оказва се, че в пратките има хиляди антични монети и предмети. Канадските власти умишлено пропускат 1-2 от тях, за да видят кой е получателят. После антиките са иззети от него, а останалите колети са задържани на митницата в Монреал. Мъжът обяснил, че пратките не са за него, той само ги получавал.

В пратката са открити различни древни предмети. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Година по-късно антиките са у нас. Кацнаха през нощта срещу сряда, натъпкани в 8 куфара и 5 чанти и тежащи 150 кг. А начело на носачите бе министърът на културата Вежди Рашидов. И не само не мрънкаше след кацането, ами доволно се усмихваше, захапал лулата си.

Монета от сбирката

Групата ни пренесе съкровището на ръце. Така спестихме около 30 000 евро за застраховки, специален транспорт, охрана, сертификати и експертни оценки, обясни Рашидов.

Вежди Рашидов

В делегацията му са следователят Румен Василев, прокурорът Николай Соларов и 4-ма служители на външното министерство. Антиките са 21 000, като около 3/4 от тях са монети, златни, сребърни, бронзови. Има и пръстени, гривни, фибули, стрели, печати, метални и стъклени предмети. Сбирката е сякаш огледало на всякакви култури и събития в период от 2600 г. и сбор от елинистическото, римското, византийското, средновековно българското и османското културно наследство.

Официално историята започва през юли м.г., когато от Канада е пратен сигнал, в който се казва, че на митницата в Монреал е задържана пратка с антики. Според експерт от Кралския музей на Онтарио те произхождат от българските земи. Канадците питат дали търговията с антики у нас е престъпление, пращат и снимки на част от предметите.

На 12 август прокуратурата образува дело. Случаят е възложен на опитния следовател Румен Василев от Националната следствена служба. Това не е случайно. Василев е разследвал някои от най-големите иманяри и търговци на антики у нас - Императора, Бузата и др.

Василев възлага на 5-има специалисти от Националния исторически музей и БАН да изготвят експертна справка на предметите. Това са Елка Пенкова, Любава Георгиева, Мариела Инкова, Бистра Божкова, Боряна Русева и Константин Дочев.

В 67-странична справка те потвърждават, че предметите произхождат от нашите земи. Естествено, специалистите са затруднени в анализите си, тъй като ги правят не по самите паметници, а по снимки, на някои от които те са на купчини. Определят ги обаче по иконографските и стиловите им характеристики и датировката.

Според експертите повечето предмети и монети са автентични, но не е изключено да има и фалшификати. Справка на ГДБОП казва, че антиките не са откраднати от музеи. Изкопали са ги иманяри, според експертите - от некрополи, селища, светилища и крепости от Античността и Средновековието в цялата страна.

По някои от тях имаше още полепнала пръст, разказа следовател Василев. Именно той праща следствена поръчка до Канада с искане да ни бъдат върнати антиките. Прилага експертната справка и други документи. Сочи, че у нас има образувано дело, че иманярството и неразрешената търговия с антики е престъпление и моли за информация - кой и как е изпратил ценностите от България и кой е получателят.

Следователят се позовава на Конвенция на ЮНЕСКО и принципа на взаимност, тъй като двете страни нямат договор за правна помощ. Канада се съгласява да ни върне съкровището, но на практика отказва съдействие по другата част от поръчката - данни за изпращача и получателя, както и негов разпит в Канада. Местните полицаи обяснили това с липса на разрешение от тяхното правосъдно министерство.

У нас разследването на аферата продължава. Антиките ще бъдат дадени за експертиза, а следствието ще се опита да издири човека, изпратил антиките в Канада. На въпрос кое е най-любитното в случая следовател Василев каза:

“Къде е било депото и кой е събирал в него това огромно количество монети."

През последните години се е случвало няколко пъти чужди държави да ни връщат ценности. Един път това прави отново Канада, два пъти Италия, веднъж Австрия. Нито една от сбирките обаче като стойност дори не се доближава до монреалската.

Оценяват я на поне 500 000 долара, и то по наши цени. В чужбина цената й може да скочи в пъти. В подкрепа на това Василев дава следния пример: "Бузата имаше един кратер (керамичен съд). Беше го продал на д-р Атанасов, собственик на антикварен магазин в Мюнхен, за 12 хил. марки тогава. А докторът го бе препродал в Щатите за над 30 хил. долара."

Любопитното е, че в сбирката има монети от ХХ век - от царско време и ранната комунистическа държава, писци от началото на миналия век и др. Изнасянето им в Канада се обяснява с това, страната е млада и дори монети и предмети от първата половина на ХХ век могат да предизвикат интерес там.

В пратките има и древни предмети, които са служели за разплащане още преди да има монети по нашите земи.

За високата стойност на сбирката от Монреал свидетелства Любава Георгиева, главен уредник в отдел "Археология" на НИМ. Тя твърди, че в сбирката има златни, сребърни и бронзови монети от епохата на класиката и елинизма, римски императорски монети, византийски и турски златни, сребърни и медни монети.

Представени са средновековни български оловни печати. Между тях е този на търновския патриарх Висарион, който е заемал трона между 1230-1235 г. Той не е познат от писмените извори, а само от един печат, както и от надпис в църквата "Св.св. Петър и Павел" във В. Търново.

Този от канадската пратка е втори известен екземпляр с името на Висарион, но с различна иконография и затова е с изключително значение за българската история, каза Георгиева.

Сред находките има и пръстени печати - изключително редки екземпляри с висока стойност, както и пръстен с гравиран портрет, придружен с надпис, който се свързва с владетеля от одриската царска династия Котис, обясни Любава Георгиева.

Вежди Рашидов: Горд съм, връщаме и икони от Рим

- Г-н Рашидов, прецедент ли е връщането на това съкровище?

- Това е най-голямата пратка на ценности, връщана някога в България. Направил съм проверка, няма подобно нещо, това е исторически случай.

- Как я пренесохте?

- Цялата колекция тежи 150 кг, но групата ни пренесе съкровището на ръце в куфари, запечатани от канадското правителство. Така спестихме около 30 000 евро за застраховки, специален транспорт, охрана, сертификати и експертни оценки.

- Видимо сте доволен.

- Не доволен - горд съм, че върнах на България изключително много културни ценности. Това е колосална акция, не знам дали хората го разбират. В Канада също се отнесоха към случая като към прецедент, защото страната демонстрира спазването на Женевската конвенция на ЮНЕСКО за спиране на трафика на културни ценности. Връчиха колекцията много тържествено, телевизиите го излъчиха, поканена бе и Ирина Бокова.

- Предстоят ли и други подобни изненади?

- Работим и по други сучаи с хората от прокуратурата и следствието. Екипът е чудесен, експертите са много в час. Сега работим по връщането на стари български икони от Рим.

А вече върнахме и откраднати картини на Никола Танев. Преди 6-7 месеца подхвърлих, че в Лондон се въртят откраднати преди 20 години платна на големия художник. Тогава се водеше следствие и затова задържахме информацията. Но явно притеснени от издирването, платната бяха подхвърлени в министерството и вече от половин година сме ги върнали в музея на Никола Танев.

- Излиза, че едни изнасят, вие внасяте.

- Това, което успях за кратко да направя - да върна български реликви и икони, никой не го е правил. Хора като Емил Александров и Живко Попов само са ги изнасяли, а аз - българският турчин, ги връщам на родината. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Сблъсъци между полиция и протестиращи на срещата на Г-7

Яростни сблъсъци между противници на срещата на върха на Г-7 и полицията във френския град Байон. Протестиращите се опитаха да съборят полицейските ограждения, предаде БНТ.  Демонстрантите къртят парчета от приземни етажи на сградите и от тротоарите и след това ги хвърлят по служителите на реда. Полицията отговори със сълзотворен газ и димни бомби

Пожари опустошиха близо милион хектара в Боливия

Опустошената от пожари площ в Боливия достигна 950 000 хектара вчера, въпреки действията на пожарникарите, които бяха подкрепени от нает от правителството Боинг Супертанкер 747-400, предаде Франс прес, цитирайки данни на властите. Общата засегната площ достига 950 000 хектара. Пламъците са унищожили 32 на сто от гората Чикитано

Тежка катастрофа затвори пътя за ГКПП Маказа

Два леки автомобила с кърджалийска регистрация – „Пежо” и „Опел”, са се сблъскали челно тази сутрин около 6,30 часа в района на село Първица по главния път за „Маказа”. Пострадали са мъж и жена от лекия автомобил „Опел”, които са били транспортирани от екипи на ЦСМП в Спешното приемно отделение на болницата в Кърджали

Молдовците, взривили банкомат в Казанлък, са избягалите затворници

Двама от молдовците, разбили банкомат в Казанлък на 20 август миналата година и откраднали над 31 хиляди лева, са избягалите от затвора в Стара Загора, предаде presstv.bg, като посочва, че информацията е непотвърдена. Мъжете участвали в група, която взриви банкомат и в Стара Загора, от който отмъкна близо 60 хиляди лева.

Макрон официално откри срещата на върха на Г-7 в Биариц (Снимки)

Френският президент Еманюел Макрон официално откри срещата на върха на Г-7 в Биариц с работна вечеря със 6-те си колеги от Голямата седморка, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Във вечерята освен лидерите на страните от Г-7 участва и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Малко по-рано тази вечер френското президентство съобщи и менюто на

Началникът на НСО не издържал с двама шефове: президента и съпругата му

Румен Радев отвърна на Бойко Борисов от Шипка, че скандалите ги правело правителството, а не семейството му “Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков не издържа да го ръководят двама шефове - президентът и съпругата му. Липсваше нормален климат на работа.” Това е лаконичното обяснение на един от висшите офицери в НСО за

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Новини

Борисов: Очаквам ремонтът на Су-25 да започне бързо (Обзор)

Правителството си изпълни ангажимента, 82,5 млн. лв. вече са преведени на фирмата Очаквам ремонта на самолетите Су-25 да започне в най-кратки срокове, парите - 82 млн. лв., вече са преведени на фирмата. Това обяви във фейсбук в събота министър-председателят Бойко Борисов, след като посети авиобаза "Безмер".

Китайско-американската търговска война е тест за издръжливост

Китайско-американската търговска война е тест за издръжливост, пише китайското англоезично издание Global Times в материал, представен без редакторска намеса и цитиран от "Фокус". След като Китай в петък обяви допълнителни мита за стоки от 75 милиарда долара за американските стоки, САЩ реагираха остро.

Испания против блокирането на търговското споразумение между ЕС и Меркосур

Испания не споделя позицията за блокиране на търговското споразумение между ЕС и Меркосур, предложена от френския президент Еманюел Макрон, предаде Франс прес, като се позова на изявление на испанското правителство. В него се припомня, че Испания е била начело на последните усилия за подписване на договора,

Радев: Шипка ни призовава да върнем достойнството на България

Историческият връх Шипка ни призовава да върнем достойнството на народа и на държавата. Това каза президентът Румен Радев в словото си в Габрово по повод 142-та годишнина от Шипченската епопея, предаде "Фокус". „Да се борим за духовност, единение срещу моралното падение, срещу злоупотребата с държавността,

Най-големият производител на домати у нас разследван за злоупотреба с евросубсидии

Пуснат е на свобода срещу 100 хил. лв. Италианският фермер Фaбpициo Фpecки-Дон Домат, който е най-големият производител на домати у нас, е разследван за злоупотреба с евросредства, научи “24 часа”. Дон Домат е обвинен за престъпление против паричната и кредитната система. За да получи субсидии от Държавен фонд “Земеделие”,

Баската кухня - на почит на вечерята на лидерите на Г-7 в Биариц

Баската кухня е на почит на вечерята на лидерите на Г-7, с която те ще започнат днес тридневната си среща на върха, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Френското президентство разпространи менюто за официалната вечеря. Предястието, което ще разпали апетитите на гостите, се нарича пипрад - ястие, включващо домати, лук,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber