Засегнатите от паник атаки често са укорявани, че се преструват или си измислят

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9144434 Засегнатите от паник атаки често са укорявани, че се преструват или си измислят Засегнатите от паник атаки често са укорявани, че се преструват или си измислят www.24chasa.bg
Засегнатите от паник атаки често са укорявани, че се преструват или си измислят

Интервю с д-р Десислава Безинска-Шеинкова, доктор по психология и Шуслеров терапевт

- Страхът от заразяване с COVID-19 отключи посттравматични разстройства и паник атаки сред част от хората. Какво се случва при паник атака – какви са симптомите?

- Симптомите на паник атаката всъщност са подобни на тези на инфаркта: чувство на стягане в гърдите (както при сърдечен удар), силно чувство на страх, усещане за безсилие - чувството, че всичко свършва (може дори да е чувство, че човек умира). Поява на силно сърцебиене, учестен пулс и задух, затруднено дишане.

Тези симптоми до голяма степен объркват хората. Първоначално се плашат, че получават инфаркт и се обаждат на Спешна помощ. Когато бъдат прегледани, става ясно, че кардиограмата е чиста и става дума за паник атака. Разбира се, ако тази картина се наблюдава при млад човек, по-вероятно е да е именно панически пристъп, но това не пречи да се направи преглед при специалист, за да бъде изключено наличието на физиологичен сърдечен проблем.

- Какъв тип хора са по-предразположени и застрашени от прояви на паник атаки?

- Няма определен тип хора, които са с повишен риск от подобни прояви. Самата ситуация с COVID-19 обаче подпомогна при мнозина да се отключат паник атаки заради страха от смъртта и нагнетеното усещане за безнадеждност. Моите наблюдения са, че по-младите са по-склонни да потърсят помощ, докато по-възрастните се опитват сами да се справят с проблема. Обикновено тяхното обяснение е, че „не са добре с нервите“ и предпочитат да ползват медикаменти предписани от личен лекар, но не и да потърсят адекватна помощ от психолог или психиатър. Може би това е причината повече млади хора да търсят помощ за справяне с паническите атаки.

- Могат ли пациентите сами да си помогнат и от каква допълнителна помощ се нуждаят?

- Хората рядко се справят сами с този проблем, макар и да не е невъзможно. Много е важно техните близки да имат подкрепящо поведение. За съжаление голяма част от засегнатите от паник атаки не получават подкрепа в обкръжението си и биват укорявани, че се преструват или си измислят.

Моята молба към близките на тези хора е да забравят израза „Стегни се!“, защото той допълнително засилва тревожността у страдащия. Те нямат колан, който да стягат, а имат проблем, който се нуждае от решение! Подкрепящи фрази като „Аз съм с теб и ще ти помогна!“ или „Ще намерим заедно решение на проблема!“ са много по-подходящи и помагат на човека да не се чувства изоставен.

В повечето случаи обаче преодоляването на паник атаките изисква намесата на специалист – психолог и/или психиатър. За моите пациенти аз използвам една 10-стъпкова програма, която създадох на базата на опита ми. Виждам доброто й въздействие при засегнати от този проблем. Програмата е комплексна и едно от нейните предимства е персоналният подход към всеки, защото паническото разстройство често е придружено от някои физиологични проблеми, дължащи се на определени липси.

Препоръчвам също така да се опитат по-щадящи средства за регулация, например Шуслеровите соли, които могат да повлияят за намаляване силата на симптомите и могат да се приемат дългосрочно. За всеки е подходящо например втриването на Шуслеров мехлем №5 калиев фосфат в т.нар. „зони на страха” (областта на слънчевия сплит) по време на пристъп – това помага времетраенето на неприятното събитие да е по-кратко и да премине по-леко. Определено липсата на странични ефекти при Шуслеровите соли ги прави много по-подходящ избор от доста медикаменти. Все пак да не забравяме, че черният дроб е най-уязвим при ползването на лекарства, а с Шуслеровите соли не може да му бъде навредено, точно обратното – дори може да бъде подпомогната работата му.

Приемът на комбинация Шуслерови соли №2, №5 и №7 може да помогне за овладяването на ежедневния стрес и е подходящ за подкрепа на емоционалното равновесие. Препоръчва се при повишена тревожност и страхове, депресивни настроения, панически атаки, физическо и умствено изтощение и други. Приемат се по 5 табл. от всяка сол, разпределени сутрин - сол №2, на обед - сол №5 и вечер - сол №7.

- Кои са най-честите фактори от ежедневието, които могат да провокират поява на паник атаки?

- При всеки човек отключването на паник атаки е свързано с различно събитие, но определено ежедневният стрес и тежките ситуации в живота са от главните виновници за това състояние. Но да подчертая, че паническата атака е реакция, която организмът изгражда за ситуации, които са трудни за приемане, за ситуации, с които човек не се е сблъсквал и няма представа какво трябва да бъде поведението му в тях. И не на последно място – тя е проявата на тялото, когато търпението е свършило.

- Каква е психологическата нагласа, която ни е нужна в днешно време, за да успяваме да регулираме нивата на стреса?

- В днешните динамични времена е полезно хората да се научат най-вече на търпение и да намират начин за релаксация. Нужно е лично време, в което да правят любими за тях неща. Малко здравословен егоизъм би ги съхранил и би помогнал да не стигат до момента на появата на паник атаки. Грижата за домашен любимец, разходките сред природата и гледането на забавни филми или четене на такива книги, са добър способ за намаляване на напрежението. В същото време гледането на новини, затварянето в офиса или в дома, липсата на контакти с приятели, увеличават стреса и са сред основните фактори, създаващи усещането за безнадеждност, което е базово при паническото разстройство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Затлъстяването е рисков фактор.
СНИМКА: Pixabay

Днес - европейски ден на борбата срещу затлъстяването

Д-р Гергана Николова КАДЪР: Архив

Д-р Гергана Николова за острия вирусен хепатит: Не пренебрегвайте миенето на ръцете

Нов тип сърдечен имплант е надежда за пациентите със сърдечна недостатъчност

Нов тип сърдечен имплант е надежда за пациентите със сърдечна недостатъчност

СНИМКА: Pixabay

Испания планира отпуск по болест при менструални болки

Много деца прекарали вируса леко или асимптомно.

Неразпознат COVID-19 може да е причина за мистериозния детски хепатит (Обзор)

Новият хепатит засяга малки деца

Нови изследвания: Мистериозният хепатит при децата може да е причинен от COVID-19

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave