Хашим Тачи бил мафиотски бос, търгувал с органи

https://www.24chasa.bg/Article/710346 Хашим Тачи бил мафиотски бос, търгувал с органи Хашим Тачи бил мафиотски бос, търгувал с органи www.24chasa.bg
Свалят предизборен плакат в Прищина с лика на премиера Хашим Тачи след парламентарните избори в Косово, състояли с в неделя. Неговата Демократическа партия спечели най-много гласове. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Свалят предизборен плакат в Прищина с лика на премиера Хашим Тачи след парламентарните избори в Косово, състояли с в неделя. Неговата Демократическа партия спечели най-много гласове. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Косовският премиер Хашим Тачи е пряко замесен в търговия с човешки органи, която организирана от него мафиотска банда осъществявала след края на войната в Косово през 1999 г. Това е главният извод в специален доклад на Съвета на Европа, изготвен от швейцарския сенатор и член на Парламентарната асамблея на съвета (ПАСЕ) Дик Марти, предаде АП вчера.

Докладът ще бъде представен днес в Страсбург на заседание на комитета на СЕ по юридическите въпроси и правата на човека, а дебатът по него е предвиден за 25 януари.

Органите са били вземани от цивилни пленници на Армията за освобождение на Косово (АОК), след като ги убивали. Пленниците били както сърби, така и косовари - противници на АОК, чийто лидер бе Тачи.

Разследването на Марти открило, че на територията на Албания били създадени няколко центъра за пленници, включително и технологически съвършен център за криминален трафик на органи. В градовете Рипе и Фуш Круе "лекари" преглеждали пленниците и изследвали кръвта им, за да се прецени дали органите им са подходящи за трансплантиране. Агенция АП припомня по този повод, че президентът на САЩ Джордж Буш посети Фуш Круе при визитата си в Албания през 2007 г.

Според доклада пленниците, подходящи за донори, били отвеждани първо в къща във Фуш Круе, чийто собственик или наемател бил местен човек, свързан с ръководството на АОК. Когато хирурзите били готови, главорезите на АОК убивали пленниците с изстрел в главата. После труповете били бързо доставяни в операционната клиника, за да им бъде отнет един или няколко органа.

В доклада на Марти се твърди, че Фуш Круе бил избран заради близостта си до главното международно летище на Албания, което давало "лесен достъп на пристигащите международни посетители и на заминаващите пратки".

Според предварителния вариант на доклада на Марти подръководството на Хашим Тачи действала т.нар. група "Дреница", която постепенно се изродила в "банда от престъпни предприемачи", тясно свързана с организираната престъпност.

Някои от лидерите на АОК и членове на близкото обкръжение на Тачи "са нареждали и в някои случаи лично са проследявали изпълнението на убийствата", твърди докладчикът на ПАСЕ .

Марти не уточнява колко хора са били убити по този начин. Разкритията му се базират на показания на сигурни "вътрешни източници" от АОК, както и на "организатори и главатари" на доходната търговия с органи. (24часа)

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Плажът Кумица на полуостров Атон в края на май 2021 г., когато планктонът все още не бе започнал да цъфти.

СНИМКИ: СЛАВИ АНГЕЛОВ

"168 часа": Гръцка драма - мътно и зелено море

Атина в дим, нищо не се вижда, горят десетки къщи (Обзор)

Атина в дим, нищо не се вижда, горят десетки къщи (Обзор)

Карма: Макет на айсберг в музей на „Титаник“ падна и рани трима

Карма: Макет на айсберг в музей на „Титаник“ падна и рани трима

Серджо Матарела

В последните месеци от мандата си президентът на Италия не може да пипа парламента

Димитър Мишев

Гръцки шофьор е задържан в Румъния за смъртта на русенеца Димитър Мишков

Ресторантите в Ню Йорк ще искат вече доказателства от клиентите, че са ваксинирани, за да ги обслужват. Същото важи за фитнес салони и бизнеси на закрито.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Четвъртата вълна върна маските във френски курорти

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber