Елена Герганова: Не правим компромис с отглеждането и внедряваме наука, очакваме студентите и докторантите на ВУАРР при нас, за да споделяме взаимно знания и опит

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6751247 Елена Герганова: Не правим компромис с отглеждането и внедряваме наука, очакваме студентите и докторантите на ВУАРР при нас, за да споделяме взаимно знания и опит Елена Герганова: Не правим компромис с отглеждането и внедряваме наука, очакваме студентите и докторантите на ВУАРР при нас, за да споделяме взаимно знания и опит www.24chasa.bg

Член на Съвета на Директорите на „Гимел Органик“, носител на престижната награда за биоземеделие Лауреат „БИОФАКТОР“ за 2018, споделя радостта от присъждане на отличието от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите

Елена Герганова – член на Съвета на Директорите на Гимел, компания за производство, пакетиране и продажба на биозеленчуци, е тазгодишният носител на престижната награда за принос в развитието на биоземеделието Лауреат „Биофактор“, учредена от Академичния съвет на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Елена Герганова получи отличието, което се връчва за пета поредна година в памет на проф. Георги Сенгалевич – основател на Деня на биологичното земеделие.

Елена Герганова е магистър по агробизнес. От 1999 г е част от търговския екип на „Гимел“ АД, а от 2004 г. е член на Съвета на Директорите на „Гимел” АД и „Оранжерии Гимел” АД. „Гимел“ е основана през 1995 г. и към момента е един от най-големите БИОпроизводители в Европа.

В производството си „Гимел Органик“ използват само биосемена, както и полезни насекоми, имат дори собствена научна база за изпитване, производство и внедряване на неприятели на вредителите по културите. Фермите са сертифицирани като биопроизводител през 2000 година и още следващата започват да произвеждат за елитни европейски супермаркети в Германия, Австрия и Скандинавия. Слогънът на компанията „БИОзеленчуци с чиста БИОграфия” цели продуктите им да бъдат разпознаваеми като чисти и здравословни храни, с доказан произход и сред родните потребители.

„Благодаря за оказаната чест. Сред хората, на които трябва да благодарим, е и проф. Георги Сенгалевич, който беше един от първите наши професори, участвали в трудния процес за изграждане на биологично равновесие в една конвенционална среда. Много се радваме, че той е вдъхновител на тази награда. За нас, Гимелците, е изключително удоволствие да правим това, с което се занимаваме. Когато реализираш продукт, който има голяма добавена стойност, а именно – здравето на нашите деца, здравето на всички нас, на нашите работници, които се трудят в биологична среда и не използват химикали и пестициди, е удоволствие. Работим за каузата да разпространяваме идеята и да убеждаваме все повече хора да преминават към производство на екологично чиста храна и нейната консумация“, каза при получаването на наградата Елена Герганова. Тя се обърна към ректора на ВУАРР проф. Димитър Димитров с уверението, че вратите на компанията са отворени за студентите, докторантите и дипломантите, които могат да се включат в работните екипи и да се почерпят взаимно знания от и за практиката.

- Какви са рисковете да се отглеждат биозеленчуци?

- Рисковете за отглеждане на биоплодове и биозеленчуци, както за нас, така и за фермерите от цял свят, са свързани с това, че ние не разполагаме с никакви конвенционални средства за борба с вредителите и болестите, защото не използваме химични торове, за да подсилваме добивите, и често пъти ставаме жертва на биологични процеси, които причиняват щети на нашата реколта, в резултат на което губим част от добивите. Но нашите оранжерии произвеждат по методите на биологичното земеделие от 2000 година и сме изградили свой биологичен ритъм. Създали сме балансирана среда и можем да се похвалим, че все по-успешно се справяме с този проблем. Естествено, че все още ни се случва да възникнат биологични казуси, които не можем да овладеем, но чрез нашата научно-развойна дейност продължаваме да търсим решения.

- Дайте пример.

- Произвеждаме наши собствени “биоагенти “ така ги наричаме – това са полезни насекоми, които влизат в биологична борба с вредните насекоми, нанасящи поражения на нашите растения. Компостираме сами, отглеждаме калифорнийски червеи. Създали сме си съпътстваща научно-изследователска дейност, която много силно подпомага биологичното равновесие.

- Работите предимно за износ.

- Изнасяме предимно за Германия, две от най-големите вериги са наши клиенти. Отглеждаме биологична краставица, биологични домати, чери домати, чушки. Лятото произвеждаме на външните си площи всички типични за България зеленчуци. В момента също сме в процес на износ. Наскоро бях на най-голямото изложение за биопроизводство в света „Биофах“. Нощувахме в едно германско село, в което имаше магазин на наши клиенти, и на щанда видяхме български биокраставици. Изпитахме особено чувство на гордост. Германия е световен пазар и ние сме си извоювали трайно място на него.

- С какво сме конкурентни и защо ни предпочитат?

- Конкурентни сме на Европейския пазар благодарение на нашата устойчивост, на това, че не правим компромис с отглеждането, стараем да се бъдем логистично изрядни и благонадеждни като доставчик. Не на последно място разбира се е вкусът на нашите продукти. Твърдението, че българските зеленчуци са много вкусни, не е мит, това е самата истина. Относно цените, те се формират на пазарен принцип. Никога не сме подценявали нашето производство и не сме правили дъмпинг.

- Има ли място на европейския пазар и за други наши производители или вие го задоволявате?

- Разбира се, място има за всички биологични производители. Това, което се изисква от тях, е да бъдат честни и достойни, да произвеждат истински биологичен продукт, да спазват европейските стандарти и да бъдат логистично дисциплинирани. Всеки фермер, който покрие тези условия има място на европейския пазар. Има място и в България. България се нуждае все повече и повече от биологични храни. Бих искала да окуража всеки, който се колебае, да потърси консултация и да продължи напред.

- Научи ли се българинът да цени биопродуктите и да си плаща, за да консумира качествена продукция?

- За моя най-голяма радост с всяка изминала година забелязваме все по-голям ръст на търсенето на нашите биозеленчуци в България. Преди 18 години, когато започвахме, се колебаехме дали това не е мода или временно явление, но сега вече можем да говорим за трайна тенденция. Хората искат да консумират по-чиста храна и това е в цял свят. През последните две години България е шампион в Европа по увеличение на площите заети с биопроизводство. Миналата година бяхме втори, след Русия, по ръст на този тип площи.

***

Лауреат „БИОФАКТОР“ се връчва ежегодно по време на откриването на Деня на биологичното земеделие, организиран от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра“ в Международен панаир – Пловдив. Тази година Денят на биоземеделието отбеляза своя десети юбилей с международна научна конференция на тема „Биологично земеделие и устойчиво развитие“.

В конференцията взеха участие 37 учени от Турция и Украйна и 40 от България с 30 доклада и 15 постера. В първите два дискусионни панела представителите на Университета Намик Кемал – Текирдаг и Университета в Чанаккале представиха нови подходи в насърчаване на развитието на биоземеделието и резултати от последни изследвания в областта на биологичното производство.

Експерти от Института за растителни генетични ресурси "К. Малков" – Садово, Института по зеленчукови култури „Марица”, Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“, Института по планинско животновъдство и земеделие и Българската агенция по безопасност на храните направиха оценка на нови техники и мониторинг на добрите земеделски практики при традиционни и нетрадиционни култури в условията на биологично земеделие. В конференцията споделиха своя ценен опит и бизнес организации от страната.

Преди началото на конференцията бе връчена и дипломата на първия докторант по биорастениевъдство на ВУАРР - Григори Иванов от Инситута по растителни генетични ресурси. Дисертационният му труд е на тема „Установяване на генотипове обикновена зимна пшеница и грах, подходящи за биологично земеделие“.

Пленарният доклад на конференцията бе изнесен от проф. д-р Огняна Стоичкова от катедра „Финанси“ на Факултета по икономика и управление на ВУАРР, която представи възможностите за банково кредитиране на земеделските производители.

Официални гости на конференцията бяха Евелина Апостолова – зам. областен управител на област Пловдив, и инж. Ральо Ралев – кмет на район Северен на община Пловдив. Приветствие поднесе и зам.-деканът на Факултета по морски науки и технологии на Университета „Онсекиз март“ – Чанаккале, Турция доц. д-р Илкнур Ак.

По време на изложението всяка година ВУАРР присъжда и отличието Лауреат „АГРОНАУКА“ и Почетния знак на висшето училище за изключителен принос към науката, висшето образование, агробизнеса и развитието на селските региони. Титлата Лауреат „Агронаука“ 2018 бе връчена по време на Вечерта на изложителя на доц. д-р Даниела Ганева – директор на Институт за зеленчукови култури „Марица“.

http://www.uard.bg/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

3 минути негативни новини сутрин увеличават с 27% шансовете да имаме лош ден

Три минути негативни новини сутрин могат да увеличат шансовете да имаме лош ден с 27 процента, смята писателката и изследователка в областта на позитивната психология Мишел Гийлан. Авторката на книгата бестселър "Излъчване на щастие" (Broadcasting Happiness) говори вчера за влиянието, което новините оказват върху благополучието на хората в

БАН: Екстракт от канабис убива ракови клетки

Екстракт от канабис доказа силна антитуморна активност при инвитро експерименти. Резултатите обяви доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология на Българска академия на науките /БАН/, съобщи пресцентърът на академията. Нейният екип работи по националната научна програма "Иновативни нискотоксични и биологично активни средства за

Трайно намаляват болните от туберкулоза в страната

За десета поредна година трайно намаляват болните от туберкулоза в страната - от 38.5 на 100 000 души население през 2008 г. до 18.3 на 100 000 през 2018 г. по предварителни данни от "Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България". Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Грипът в Босна и Херцеговина взе 72 жертви

От началото на грипния сезон в Босна и Херцеговина от последици на грипния вирус са починали 72-ма пациенти, съобщи Танюг. Става дума предимно за хора на средна възраст и по-възрастни хора със здравословни проблеми, уточнява БТА. На територията на Федерация Босна и Херцеговина има регистрирани четири смъртни случая в кантон Сараево,

Здравното министерство: Ше бъдат обработени всички заявления за лечение на деца в чужбина

Създадена е необходимата организация между Център "Фонд за лечение на деца" и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да няма необработени заявления за лечение. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. До 29 март във фонда ще се приемат по установения ред заявленията на всички родители,

Консумацията на повече луковични зеленчуци намалява риска от рак на дебелото черво

Скорошно проучване на китайските учени установи, че консумацията на повече луковични зеленчуци може да намали риска от рак на дебелото черво, предава "Радио Китай". Учените от Първа болница на Китайския медицински университет в Шънян, провинция Ляонин, проведоха проучване случай-контрол от юни 2009 г. до ноември 2011 г. в три местни болници.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

10-минутна енергична разходка намалява риска от ранна смърт

Дори само 10-минутна енергична разходка седмично може да намали риска от смърт заради рак, сърдечносъдово или друго заболяване, съобщи в. "Идипендънт". Учени от университета на Шандун анализираха данни, събирани от 1997 г. до 2008 г. в САЩ за 88 000 души на възраст от 40 до 85 години и проследиха регистрираните смъртни случаи.

Диетоложка: За да отслабнете - яжте авокадо

Много хора знаят, че ако искат да отслабнат, трябва да хапват по-малко и да се движат повече. Според експертите някои храни подпомагат по-успешно борбата с излишните килограми. Една от тях, препоръчана от британска диетоложка, е авокадото, пише в. "Дейли експрес". Често в опит да отслабнат спазващите диета хора ограничават храната,

10 г ядки дневно изострят ума с 60%

Австралийски учени установиха, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането на мозъка на възрастните хора с 60 процента, съобщи в. "Мирър". Това е лесен начин за забавяне на естественото отслабване на когнитивните способности, увери ръководителят на изследването д-р Минг Ли.

Безплатни консултации за деца с ортопедични проблеми с топ специалист от чужбина

На 5 и 6 април д-р Дженгиз Чабукоглу, водещ специалист по ортопедия и травматология от Университетска болница OKAN в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София. Д-р Чабукоглу е дългогодишен специалист в лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, известен с успехите си при лечение на педиатрични пациенти.

Изследването с доплер може да предотврати тежки съдови инциденти и да спаси човешки живот

Подходът в модерната медицина е превенция, отколкото лечение на вече развити тежки усложнения Според д-р Насратулах Мобракшак, специалист по вътрешни болести, ангиология и флебология в Аджибадем Сити Клиник Бургас, възможностите на съвременната медицина по отношение на диагностиката и лечението на сърдечносъдовите заболявания,

4 пролетни билки, които ще ви помогнат да възстановите организма след зимата

Зимата си отиде, а пролетта, макар и неофициално, е вече тук. Сега обаче е времето от годината, когато организмът на всеки човек е най-изтощен. „Пролетната умора” е не само неприятна, но и не трябва да се подценява. Това е един от периодите, в които тялото на човек е най-изтощено и проблемите започват да се обаждат.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber