Елена Герганова: Не правим компромис с отглеждането и внедряваме наука, очакваме студентите и докторантите на ВУАРР при нас, за да споделяме взаимно знания и опит

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6751247 Елена Герганова: Не правим компромис с отглеждането и внедряваме наука, очакваме студентите и докторантите на ВУАРР при нас, за да споделяме взаимно знания и опит Елена Герганова: Не правим компромис с отглеждането и внедряваме наука, очакваме студентите и докторантите на ВУАРР при нас, за да споделяме взаимно знания и опит www.24chasa.bg

Член на Съвета на Директорите на „Гимел Органик“, носител на престижната награда за биоземеделие Лауреат „БИОФАКТОР“ за 2018, споделя радостта от присъждане на отличието от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите

Елена Герганова – член на Съвета на Директорите на Гимел, компания за производство, пакетиране и продажба на биозеленчуци, е тазгодишният носител на престижната награда за принос в развитието на биоземеделието Лауреат „Биофактор“, учредена от Академичния съвет на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Елена Герганова получи отличието, което се връчва за пета поредна година в памет на проф. Георги Сенгалевич – основател на Деня на биологичното земеделие.

Елена Герганова е магистър по агробизнес. От 1999 г е част от търговския екип на „Гимел“ АД, а от 2004 г. е член на Съвета на Директорите на „Гимел” АД и „Оранжерии Гимел” АД. „Гимел“ е основана през 1995 г. и към момента е един от най-големите БИОпроизводители в Европа.

В производството си „Гимел Органик“ използват само биосемена, както и полезни насекоми, имат дори собствена научна база за изпитване, производство и внедряване на неприятели на вредителите по културите. Фермите са сертифицирани като биопроизводител през 2000 година и още следващата започват да произвеждат за елитни европейски супермаркети в Германия, Австрия и Скандинавия. Слогънът на компанията „БИОзеленчуци с чиста БИОграфия” цели продуктите им да бъдат разпознаваеми като чисти и здравословни храни, с доказан произход и сред родните потребители.

„Благодаря за оказаната чест. Сред хората, на които трябва да благодарим, е и проф. Георги Сенгалевич, който беше един от първите наши професори, участвали в трудния процес за изграждане на биологично равновесие в една конвенционална среда. Много се радваме, че той е вдъхновител на тази награда. За нас, Гимелците, е изключително удоволствие да правим това, с което се занимаваме. Когато реализираш продукт, който има голяма добавена стойност, а именно – здравето на нашите деца, здравето на всички нас, на нашите работници, които се трудят в биологична среда и не използват химикали и пестициди, е удоволствие. Работим за каузата да разпространяваме идеята и да убеждаваме все повече хора да преминават към производство на екологично чиста храна и нейната консумация“, каза при получаването на наградата Елена Герганова. Тя се обърна към ректора на ВУАРР проф. Димитър Димитров с уверението, че вратите на компанията са отворени за студентите, докторантите и дипломантите, които могат да се включат в работните екипи и да се почерпят взаимно знания от и за практиката.

- Какви са рисковете да се отглеждат биозеленчуци?

- Рисковете за отглеждане на биоплодове и биозеленчуци, както за нас, така и за фермерите от цял свят, са свързани с това, че ние не разполагаме с никакви конвенционални средства за борба с вредителите и болестите, защото не използваме химични торове, за да подсилваме добивите, и често пъти ставаме жертва на биологични процеси, които причиняват щети на нашата реколта, в резултат на което губим част от добивите. Но нашите оранжерии произвеждат по методите на биологичното земеделие от 2000 година и сме изградили свой биологичен ритъм. Създали сме балансирана среда и можем да се похвалим, че все по-успешно се справяме с този проблем. Естествено, че все още ни се случва да възникнат биологични казуси, които не можем да овладеем, но чрез нашата научно-развойна дейност продължаваме да търсим решения.

- Дайте пример.

- Произвеждаме наши собствени “биоагенти “ така ги наричаме – това са полезни насекоми, които влизат в биологична борба с вредните насекоми, нанасящи поражения на нашите растения. Компостираме сами, отглеждаме калифорнийски червеи. Създали сме си съпътстваща научно-изследователска дейност, която много силно подпомага биологичното равновесие.

- Работите предимно за износ.

- Изнасяме предимно за Германия, две от най-големите вериги са наши клиенти. Отглеждаме биологична краставица, биологични домати, чери домати, чушки. Лятото произвеждаме на външните си площи всички типични за България зеленчуци. В момента също сме в процес на износ. Наскоро бях на най-голямото изложение за биопроизводство в света „Биофах“. Нощувахме в едно германско село, в което имаше магазин на наши клиенти, и на щанда видяхме български биокраставици. Изпитахме особено чувство на гордост. Германия е световен пазар и ние сме си извоювали трайно място на него.

- С какво сме конкурентни и защо ни предпочитат?

- Конкурентни сме на Европейския пазар благодарение на нашата устойчивост, на това, че не правим компромис с отглеждането, стараем да се бъдем логистично изрядни и благонадеждни като доставчик. Не на последно място разбира се е вкусът на нашите продукти. Твърдението, че българските зеленчуци са много вкусни, не е мит, това е самата истина. Относно цените, те се формират на пазарен принцип. Никога не сме подценявали нашето производство и не сме правили дъмпинг.

- Има ли място на европейския пазар и за други наши производители или вие го задоволявате?

- Разбира се, място има за всички биологични производители. Това, което се изисква от тях, е да бъдат честни и достойни, да произвеждат истински биологичен продукт, да спазват европейските стандарти и да бъдат логистично дисциплинирани. Всеки фермер, който покрие тези условия има място на европейския пазар. Има място и в България. България се нуждае все повече и повече от биологични храни. Бих искала да окуража всеки, който се колебае, да потърси консултация и да продължи напред.

- Научи ли се българинът да цени биопродуктите и да си плаща, за да консумира качествена продукция?

- За моя най-голяма радост с всяка изминала година забелязваме все по-голям ръст на търсенето на нашите биозеленчуци в България. Преди 18 години, когато започвахме, се колебаехме дали това не е мода или временно явление, но сега вече можем да говорим за трайна тенденция. Хората искат да консумират по-чиста храна и това е в цял свят. През последните две години България е шампион в Европа по увеличение на площите заети с биопроизводство. Миналата година бяхме втори, след Русия, по ръст на този тип площи.

***

Лауреат „БИОФАКТОР“ се връчва ежегодно по време на откриването на Деня на биологичното земеделие, организиран от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра“ в Международен панаир – Пловдив. Тази година Денят на биоземеделието отбеляза своя десети юбилей с международна научна конференция на тема „Биологично земеделие и устойчиво развитие“.

В конференцията взеха участие 37 учени от Турция и Украйна и 40 от България с 30 доклада и 15 постера. В първите два дискусионни панела представителите на Университета Намик Кемал – Текирдаг и Университета в Чанаккале представиха нови подходи в насърчаване на развитието на биоземеделието и резултати от последни изследвания в областта на биологичното производство.

Експерти от Института за растителни генетични ресурси "К. Малков" – Садово, Института по зеленчукови култури „Марица”, Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“, Института по планинско животновъдство и земеделие и Българската агенция по безопасност на храните направиха оценка на нови техники и мониторинг на добрите земеделски практики при традиционни и нетрадиционни култури в условията на биологично земеделие. В конференцията споделиха своя ценен опит и бизнес организации от страната.

Преди началото на конференцията бе връчена и дипломата на първия докторант по биорастениевъдство на ВУАРР - Григори Иванов от Инситута по растителни генетични ресурси. Дисертационният му труд е на тема „Установяване на генотипове обикновена зимна пшеница и грах, подходящи за биологично земеделие“.

Пленарният доклад на конференцията бе изнесен от проф. д-р Огняна Стоичкова от катедра „Финанси“ на Факултета по икономика и управление на ВУАРР, която представи възможностите за банково кредитиране на земеделските производители.

Официални гости на конференцията бяха Евелина Апостолова – зам. областен управител на област Пловдив, и инж. Ральо Ралев – кмет на район Северен на община Пловдив. Приветствие поднесе и зам.-деканът на Факултета по морски науки и технологии на Университета „Онсекиз март“ – Чанаккале, Турция доц. д-р Илкнур Ак.

По време на изложението всяка година ВУАРР присъжда и отличието Лауреат „АГРОНАУКА“ и Почетния знак на висшето училище за изключителен принос към науката, висшето образование, агробизнеса и развитието на селските региони. Титлата Лауреат „Агронаука“ 2018 бе връчена по време на Вечерта на изложителя на доц. д-р Даниела Ганева – директор на Институт за зеленчукови култури „Марица“.

http://www.uard.bg/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Пеенето в хор помага на хората с белодробни заболявания

Унгарска лекарка предписа на пациентите си с тежки белодробни заболявания да пеят в хор и терапията е много ефикасна, съобщи Ройтерс. Хорът на белодробно болните беше създаден през пролетта. Той изнесе второто си представление вчера в балната зала на хотел в Будапеща. Всички хористи са с белодробни заболявания,

Предпочитането на кафето пред чая определено от гените

Вкусовите предпочитания, например на кафето пред чая, до известна степен се определят от генетиката, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА. "Широкомащабното ни изследване показва, че горчивият вкус оказва своето въздействие върху консумацията на кафе и чай", заяви Даниел Лианг-Дар Хванг от университета в Бризбейн, Австралия.

Защо започнах с ботокса на 30?

Процедурите с ботулинов токсин (вид протеин) се увеличават с около 20% всяка година и са заели първото място за най-популярна нехирургична естетична процедура. Много млади пациенти вече започват да си слагат ботокс . Ето отговорите „защо“,които срещам: 1. Превенцията ми е важна Повтарящите се мимики водят до бръчки.

Осем съкровища за здравето на бъбреците

В китайската медицина се счита, че от състоянието на бъбреците зависи репродуктивното здраве на жените. Това не е изненада, защото според западната медицина ДХЕА (дехидроепиандростеронът), наричан „хормон-майка" за естрогена и тестостерона, се произвежда от надбъбречната жлеза. С напредването на възрастта при жените нивата на този хормон намаляват,

Д-р Кунчев: Новите противогрипни ваксини ще са по аптеките до сряда

Постепенно навлизаме в сезона на грипа, има известно закъснение спрямо миналия сезон. Засега нещата са според очакванията, към края на януари-февруари ще достигнем до нови епидемични нива. Това каза пред БНТ главен държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. За втора година се случва така да се изчерпат противогрипните ваксини.

Алкохолизмът - най-силно развит в студените страни, в топлите пият по-малко

Международен екип учени от САЩ, Испания и Мексико, воден от Ариел Уотс, публикува в специализираното списание "Хепатология" изследване, в което се посочват и някои особености на климата, способстващи за възникването на алкохолна зависимост, предаде БТА. Алкохолизмът е най-силно развит в страните със студен климат,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Във ВМА спасиха жена с тежък тумор, обхващащ ухото и шията

Операцията продължила 12 часа и е извършена съвместно с водещия специалист в областта на лицево-челюстната доц. Николай Янев и екипа му 49-годишната пациентка се възстановява нормално Съвместен екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести” и „Лицево-челюстна хирургия” извършиха уникална по рода си операция за отстраняване на карцином на

Президентът на Евротрансплант: Крайната цел е да достигнете 10 донора на милион население

"Крайната цел е в България да достигнете 10 донора на милион население. Но това не означава, че това трябва да стане до утре. Да, засега сте далече от целта, но с помощта на Евротрансплант може да подобрите донорството. Ще ви дам пример с Хърватска - когато те поискаха да се присъединят към нас започнаха с 5-6 донора на милион души,

Обострено акне през есента? Има начин да се справите с него!

Есента е сезон, през който кожните проблеми се изострят и това важи особено за неприятното и упорито акне. Въпросът как да се преборим с него придобива болезнена актуалност. Можем да се справим с проблема, като използваме продукти с антисептично и противовъзпалително действие, за предпочитане с натурални съставки,

Пробиотик увеличава обема на костите

Широко използван пробиотик стимулира образуването на костна маса и увеличава обема на костите, съобщи в. "Дейли мейл". Учени от университета "Емъри" установиха в изследвания с мишки, че пробиотикът Лактобацилус рамнозус ГГ, който се съдържа естествено в червата, предизвиква верижна реакция, завършваща с отделянето на важен за развитието на костите

Диетолог: Преди коледните пости подгответе организма с постепенно захранване

От днес започват Коледните пости. Те продължават 40 дни и приключват на Бъдни вечер. На православните християни се забранява консумацията на храни от животински произход и на алкохол. Изключение се прави единствено за бременни жени, малки деца, болни и възрастни хора. Духовниците отбелязват, че постът е средство за издигане на душата над тялото и

Д-р Самуил Казаков: Кардиохирургията към "Аджибадем Сити Клиник Бургас" предлага и осигурява всички опции в нашата специалност

Д-р Самуил Казаков е новият началник на отделението по кардиохирургия в "Аджибадем Сити Клиник Бургас", с дългогодишен опит в сферата на кардиохирургията. Завършва Медицинския университет в София през 2003 г., а през 2014 г. придобива специалност по кардиохирургия. Работил е като ординатор в УМБАЛ "Света Екатерина" под ръководството на проф.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber