Борисов рискува сам да убие легендата за себе си

https://www.24chasa.bg/Article/631397 Борисов рискува сам да убие легендата за себе си Борисов рискува сам да убие легендата за себе си www.24chasa.bg

С Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция, разговаря МАРИЯНА ЛИТОВА:

- Г-жо Нейнски, вече започнаха залозите за следващ президент. Носи се слух в СДС, че вие сте една от възможните кандидатури на Синята коалиция. Имате ли желание за президентска битка?

- Аз да имам желание? За мен въпросът не е кой ще бъде кандидатът на Синята коалиция, а каква ще е съдбата на Синята коалиция. И въобще на традиционната десница. Нужна ни е дългосрочна стратегия. Нужен ни е сериозен дебат какво предлагаме за България през следващите години и каква ще бъде ролята на президента. СДС и ДСБ трябва да бъдат основата, около която да се конструира реформаторската десница. Няма място за носталгия по миналото, трябва да спрем да разглеждаме пожълтелите си снимки. Трябва да бъдем реалисти, да не очакваме чудеса, но да воюваме за тях. Убедена съм, че имаме шансове в президентската битка.

- Кой ще иска да се състезава с Цветан Цветанов или Бойко Борисов например?

- Кандидатът на Синята коалиция. Ако зад него има мотивирана армия на реформаторската десница и хората повярват в нея, той ще успее. България има нужда от такъв президент.

- Синята коалиция е нещо като партньор и нещо като опозиция на ГЕРБ. Каква всъщност е ролята й?

- Синята коалиция трябва да започне в по-голяма степен да представлява хората, които са я избрали. Защото те не са гласували нито за ГЕРБ, нито за “Атака”, нито за БСП и ДПС. Очевидно в момента случващото се у нас не е класическият европейски модел, при който партиите от едно политическо семейство правят коалиция. Имаме правителство на малцинството, което разчита на една националистическа партия и на тематичната подкрепа на Синята коалиция. Очевидно Бойко Борисов се опитва да копира модела на Берлускони, който направи коалиция с крайната десница на Фини. Но събитията показват, че няма как един брак по сметка, независимо дали е формализиран с подпис, или е брачно съжителство да даде добри резултати. Защото бракът така или иначе се консумира и това те ограничава в определени политики.

- Какво имате предвид? “Атака” няма условия към ГЕРБ поне на пръв поглед.

- Те нямат условия, но имат крайно различни виждания по много политики - външната, социалната, икономическата. Преди дни от трибуната на Народното събрание безрезервно подкрепящият Сидеров поиска национализацията на няколко чуждестранни компании. Чудя се кой в случая ще направи компромис - ГЕРБ или “Атака”. За да не се обезличи “Атака”, й се дават бонуси под формата на зрелища, които целят да убедят избирателите й, че все пак влияе на управлението. През цялото време се питам кому е нужно всичко това? И кое прави “Атака” по-надежден партньор от Синята коалиция, която е член на ЕНП.

- “Атака” не иска оставката на здравния министър например, иска я Синята коалиция.

- Явно сме били прави, след като премиерът смени здравния министър. За състоянието на здравеопазването какво да говорим, то говори само за себе си. Няма реформи. Истинският въпрос за управлението на ГЕРБ е дали търсят министър, за да реализира реформата на ГЕРБ, или търсим министър, който да предложи реформа на ГЕРБ. Ако е вярно второто, очевидно имаме вече два несполучливи опита. Министрите досега може и да са добри специалисти, но поставени в условия, в които от тях се очаква да извадят от ръкава си здравната реформа, без тя да е приетата стратегия на ГЕРБ, няма как да успеят. И това е така, защото ГЕРБ не представи визията за своето управление в различните сектори. Една звезда на терена не прави отбора печеливш. От Борисов се очаква да бъде треньор, да направи стратегията на отбора печеливша, а не като Бербатов да бъде център-нападател и задължително да вкара гол. Моите опасения са, че такава стратегия няма. Затова в едни сектори подходът сработва, както се казва - попаднали сме на правилния човек, а в други - не.

- От думите ви излиза, че дори да сменя министри, с този подход Борисов няма да успее в управлението?

- Проблемът на правителството не е в отделните министри, а в липсата на концепция. Борисов носи отговорност за своите решения и това още повече го задължава да има яснота какво трябва да се прави.

- В такъв случай дали премиерът е подготвен за отговорността, която носи. Наскоро призна, че е преуморен.

- Това са емоции. Сигурно е уморен. Да крепиш равновесие в хаос и да не знаеш каква бомба ще ти гръмне в краката, си е наистина уморително. Още повече, когато си натоварен с огромни очаквания. В човешки план го разбирам и вярвам, че наистина е уморен.

Но в управленски - не. Нагърбил се е с една мисия и няма как да очаква друго. В крайна сметка управлението на ГЕРБ е един социален експеримент. Чрез него хората ще разберат какво е нужно, за да бъде едно управление успешно. Не е достатъчно само да харесваш премиера и той да е изпълнен с добри намерения. Явно е нужно нещо повече от харизма и симпатия. Подобен беше и експериментът с царя. Ако Симеон не беше станал министър-председател, легендата винаги щеше да е жива. Човекът, който погреба легендата за себе си, беше самият той. Същият риск съществува в момента и за ГЕРБ. Дано скоро имат ясен план за действие, защото в противен случай ще претърпят провал. А аз като българка искам това да не се случи.

- Няма ли министър, когото да харесвате все пак?

- Харесвам министри, които въпреки всичко се опитват да правят реформи и проявяват характер. Например Аню Ангелов и Росен Плевнелиев.

- Мислите ли, че до президентските избори премиерът ще е толкова уморен, че да пожелае поста на държавен глава?

- В България всичко е възможно, но не смятам, че това е разумно. Решението си е негово, но главнокомандващият не напуска армията. Защото тя се деморализира.

- Защо преди дни ви ядосаха думите на Цветан Цветанов, че приемането ни в ЕС е било политическо решение. Нима няма истина в тях?

- Това изявление ме върна години назад, когато в Брюксел един български посланик ме посрещна с думите: “Трябва да поговорим какво иска Европейската комисия от нас, за да знаете как да й отговорите.” Тогава му казах: “Вие сте тук, за да изработим заедно българската позиция. Европейската ще ми я каже Европейската комисия. Смисълът на вашето присъствие тук е да защитавате българския национален интерес.” Гафът на Цветанов с изявлението показва дълбокия български комплекс да не се излагаме пред чужденците, смятайки, че по този начин ще ни уважават повече. През цялата ми кариера съм се убедила, че Европа уважава онези, които се уважават сами. Цветанов по-европеец от своите европейски партньори няма да стане. Истината е, че всички решения на ЕС, включително и това за приемането ни, са политически. Те няма как да бъдат други, защото се вземат от политици. Но преди да бъдат взети, е свършена огромна експертна работа, не само от външното министерство, но и от МВР, от Министерството на правосъдието, от цялото правителство. Думите на вицепремиера обезценяват свършеното от всички тези експерти. На много от тях той в момента е началник.

- Цветанов едва ли не си дава сметка за това, какъв тогава е бил мотивът му да изрече подобни думи?

- Желанието за себеизява не бива да преминава определени морални граници. Хората без корен винаги имат проблем с идентичността. Затова е и този стремеж на Цветанов да докаже, че всичко започва от него, че нищо преди това не е свършено. Той явно харесва ролята на Сизиф в политиката.

- Влияят ли изобщо подобни твърдения на международния имидж на България?

- Разбира се, че всяко едно изявление влияе на имиджа на България. Външната ни политика отдавна не са само думите или действията на външния министър. Тя е и онова, което правят и говорят вътрешният министър, финансовият, правосъдният, премиерът.

Ето например, наскоро Бойко Борисов заяви в едно интервю, че ще строим АЕЦ “Белене”. Европейските и натовските партньори се питат каква е промяната в ситуацията, стратегически партньор ли се появи, икономически изгоден ли се оказа проектът, или може би разбрахме къде са потънали 2 млрд. лв., за които Борисов щеше да проведе разследване.

ВИЗИТКА

Надежда Нейнски е родена на 9 август 1962 г. в София. Министър на външните работи в правителството на Иван Костов. На последните избори за Европарламент бе избрана за депутат от Синята коалиция. Председател на СДС в периода 2002-2005 г. Депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. Зам.-председател на ЕНП от 1999 до 2006 г. През 2007 г. става вицепрезидент на Съюза за малък и среден бизнес на ЕНП. Филолог, владее английски, испански и руски. Омъжена, има две дъщери.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Хамид Хамид: Предсрочното освобождаване също трябва да се преосмисли, пускането на Полфрийман провокира хората

Трябва каталог за престъпленията, при които да се прилага бързият съд. Ако се приеме предложението на ГЕРБ, обвиняемите по някои нашумели висящи дела пак ще може да се възползват от него, казва заместник-председателят на ПГ на ДПС - Г-н Хамид, как ще коментирате предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман

Радина Червенова: Слязох сама от върха с благодарност към Телевизията

Болестта ми не е била тайна. Не съм я крила, но не съм я и афиширала, защото за мен тези неща не са повод за пиар, казва известната тв водеща През всичките тези години бях на върха в новините като водеща на централната емисия, а новините са върхът на телевизията. Оттук нататък трябва да търся нещо друго Най-красивата водеща на “По света и у

Христо Монов: Как протестърът Калин Калпакчиев ще ходи отсега нататък по улиците. Предсрочното освобождаване на Полфрийман е удар по държавността

Този съдебен състав няма място в съдебната система. Той може да бъде прекрасен адвокат на дявола, какъвто всъщност е, казва бащата на студента Андрей Монов, убит от Джок Полфрийман  - Г-н Монов, в петък в системата на Софийския апелативен съд бяха публикувани мотивите на съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева за

Проф. Димитър Попмаринов: Джендър идеологията се прокарва по заобиколни пътища

Църквата да има позиция, когато семейни тенденции стават законодателство, казва преподавателят в Православния богословски факултет във ВТУ Светият синод на БПЦ застана зад писмо на трима богослови от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и го оповести публично. В него проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц

Георги Свиленски: В БСП сме категорични в закона да се запише, че съкратено производство за умишлени престъпления няма да има

Още акценти от интервюто на зам.-шефа на групата на БСП в парламента: Участието на червени депутати в кампанията за кметове показва отговорността, с която БСП подхожда към тези избори и иска да ги спечели Националният съвет не подреди листата във Варна, а даде модела как трябва да изглежда тя - така организацията ще бъде още по-мотивирана В

Андрей Иванов: С Бойко Борисов спряхме заменките в София през 2007 г.

Още акценти от интервюто с общинския съветник на ГЕРБ в София: В листите за съветници трябва да има баланс между нови и утвърдени имена Няма място за обиди - ГЕРБ ще реши кого да подкрепи  От 2010 г. правят кампании срещу мен - десетки данъчни и прокурорски проверки отхвърлиха обвиненията - Г-н Иванов

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber