Борисов рискува сам да убие легендата за себе си

https://www.24chasa.bg/Article/631397 Борисов рискува сам да убие легендата за себе си Борисов рискува сам да убие легендата за себе си www.24chasa.bg

С Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция, разговаря МАРИЯНА ЛИТОВА:

- Г-жо Нейнски, вече започнаха залозите за следващ президент. Носи се слух в СДС, че вие сте една от възможните кандидатури на Синята коалиция. Имате ли желание за президентска битка?

- Аз да имам желание? За мен въпросът не е кой ще бъде кандидатът на Синята коалиция, а каква ще е съдбата на Синята коалиция. И въобще на традиционната десница. Нужна ни е дългосрочна стратегия. Нужен ни е сериозен дебат какво предлагаме за България през следващите години и каква ще бъде ролята на президента. СДС и ДСБ трябва да бъдат основата, около която да се конструира реформаторската десница. Няма място за носталгия по миналото, трябва да спрем да разглеждаме пожълтелите си снимки. Трябва да бъдем реалисти, да не очакваме чудеса, но да воюваме за тях. Убедена съм, че имаме шансове в президентската битка.

- Кой ще иска да се състезава с Цветан Цветанов или Бойко Борисов например?

- Кандидатът на Синята коалиция. Ако зад него има мотивирана армия на реформаторската десница и хората повярват в нея, той ще успее. България има нужда от такъв президент.

- Синята коалиция е нещо като партньор и нещо като опозиция на ГЕРБ. Каква всъщност е ролята й?

- Синята коалиция трябва да започне в по-голяма степен да представлява хората, които са я избрали. Защото те не са гласували нито за ГЕРБ, нито за “Атака”, нито за БСП и ДПС. Очевидно в момента случващото се у нас не е класическият европейски модел, при който партиите от едно политическо семейство правят коалиция. Имаме правителство на малцинството, което разчита на една националистическа партия и на тематичната подкрепа на Синята коалиция. Очевидно Бойко Борисов се опитва да копира модела на Берлускони, който направи коалиция с крайната десница на Фини. Но събитията показват, че няма как един брак по сметка, независимо дали е формализиран с подпис, или е брачно съжителство да даде добри резултати. Защото бракът така или иначе се консумира и това те ограничава в определени политики.

- Какво имате предвид? “Атака” няма условия към ГЕРБ поне на пръв поглед.

- Те нямат условия, но имат крайно различни виждания по много политики - външната, социалната, икономическата. Преди дни от трибуната на Народното събрание безрезервно подкрепящият Сидеров поиска национализацията на няколко чуждестранни компании. Чудя се кой в случая ще направи компромис - ГЕРБ или “Атака”. За да не се обезличи “Атака”, й се дават бонуси под формата на зрелища, които целят да убедят избирателите й, че все пак влияе на управлението. През цялото време се питам кому е нужно всичко това? И кое прави “Атака” по-надежден партньор от Синята коалиция, която е член на ЕНП.

- “Атака” не иска оставката на здравния министър например, иска я Синята коалиция.

- Явно сме били прави, след като премиерът смени здравния министър. За състоянието на здравеопазването какво да говорим, то говори само за себе си. Няма реформи. Истинският въпрос за управлението на ГЕРБ е дали търсят министър, за да реализира реформата на ГЕРБ, или търсим министър, който да предложи реформа на ГЕРБ. Ако е вярно второто, очевидно имаме вече два несполучливи опита. Министрите досега може и да са добри специалисти, но поставени в условия, в които от тях се очаква да извадят от ръкава си здравната реформа, без тя да е приетата стратегия на ГЕРБ, няма как да успеят. И това е така, защото ГЕРБ не представи визията за своето управление в различните сектори. Една звезда на терена не прави отбора печеливш. От Борисов се очаква да бъде треньор, да направи стратегията на отбора печеливша, а не като Бербатов да бъде център-нападател и задължително да вкара гол. Моите опасения са, че такава стратегия няма. Затова в едни сектори подходът сработва, както се казва - попаднали сме на правилния човек, а в други - не.

- От думите ви излиза, че дори да сменя министри, с този подход Борисов няма да успее в управлението?

- Проблемът на правителството не е в отделните министри, а в липсата на концепция. Борисов носи отговорност за своите решения и това още повече го задължава да има яснота какво трябва да се прави.

- В такъв случай дали премиерът е подготвен за отговорността, която носи. Наскоро призна, че е преуморен.

- Това са емоции. Сигурно е уморен. Да крепиш равновесие в хаос и да не знаеш каква бомба ще ти гръмне в краката, си е наистина уморително. Още повече, когато си натоварен с огромни очаквания. В човешки план го разбирам и вярвам, че наистина е уморен.

Но в управленски - не. Нагърбил се е с една мисия и няма как да очаква друго. В крайна сметка управлението на ГЕРБ е един социален експеримент. Чрез него хората ще разберат какво е нужно, за да бъде едно управление успешно. Не е достатъчно само да харесваш премиера и той да е изпълнен с добри намерения. Явно е нужно нещо повече от харизма и симпатия. Подобен беше и експериментът с царя. Ако Симеон не беше станал министър-председател, легендата винаги щеше да е жива. Човекът, който погреба легендата за себе си, беше самият той. Същият риск съществува в момента и за ГЕРБ. Дано скоро имат ясен план за действие, защото в противен случай ще претърпят провал. А аз като българка искам това да не се случи.

- Няма ли министър, когото да харесвате все пак?

- Харесвам министри, които въпреки всичко се опитват да правят реформи и проявяват характер. Например Аню Ангелов и Росен Плевнелиев.

- Мислите ли, че до президентските избори премиерът ще е толкова уморен, че да пожелае поста на държавен глава?

- В България всичко е възможно, но не смятам, че това е разумно. Решението си е негово, но главнокомандващият не напуска армията. Защото тя се деморализира.

- Защо преди дни ви ядосаха думите на Цветан Цветанов, че приемането ни в ЕС е било политическо решение. Нима няма истина в тях?

- Това изявление ме върна години назад, когато в Брюксел един български посланик ме посрещна с думите: “Трябва да поговорим какво иска Европейската комисия от нас, за да знаете как да й отговорите.” Тогава му казах: “Вие сте тук, за да изработим заедно българската позиция. Европейската ще ми я каже Европейската комисия. Смисълът на вашето присъствие тук е да защитавате българския национален интерес.” Гафът на Цветанов с изявлението показва дълбокия български комплекс да не се излагаме пред чужденците, смятайки, че по този начин ще ни уважават повече. През цялата ми кариера съм се убедила, че Европа уважава онези, които се уважават сами. Цветанов по-европеец от своите европейски партньори няма да стане. Истината е, че всички решения на ЕС, включително и това за приемането ни, са политически. Те няма как да бъдат други, защото се вземат от политици. Но преди да бъдат взети, е свършена огромна експертна работа, не само от външното министерство, но и от МВР, от Министерството на правосъдието, от цялото правителство. Думите на вицепремиера обезценяват свършеното от всички тези експерти. На много от тях той в момента е началник.

- Цветанов едва ли не си дава сметка за това, какъв тогава е бил мотивът му да изрече подобни думи?

- Желанието за себеизява не бива да преминава определени морални граници. Хората без корен винаги имат проблем с идентичността. Затова е и този стремеж на Цветанов да докаже, че всичко започва от него, че нищо преди това не е свършено. Той явно харесва ролята на Сизиф в политиката.

- Влияят ли изобщо подобни твърдения на международния имидж на България?

- Разбира се, че всяко едно изявление влияе на имиджа на България. Външната ни политика отдавна не са само думите или действията на външния министър. Тя е и онова, което правят и говорят вътрешният министър, финансовият, правосъдният, премиерът.

Ето например, наскоро Бойко Борисов заяви в едно интервю, че ще строим АЕЦ “Белене”. Европейските и натовските партньори се питат каква е промяната в ситуацията, стратегически партньор ли се появи, икономически изгоден ли се оказа проектът, или може би разбрахме къде са потънали 2 млрд. лв., за които Борисов щеше да проведе разследване.

ВИЗИТКА

Надежда Нейнски е родена на 9 август 1962 г. в София. Министър на външните работи в правителството на Иван Костов. На последните избори за Европарламент бе избрана за депутат от Синята коалиция. Председател на СДС в периода 2002-2005 г. Депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. Зам.-председател на ЕНП от 1999 до 2006 г. През 2007 г. става вицепрезидент на Съюза за малък и среден бизнес на ЕНП. Филолог, владее английски, испански и руски. Омъжена, има две дъщери.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Константин Марков: Пак има “Тангра”, но с друг певец и работим върху албум

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Доц. Любов Трифонова, климатолог: Повече суша и наводнения ще е ефектът за България

За последните 30 години има 176 случая с температури над 42 градуса, за предишните 90 са само 46 - Доц. Трифонова, как глобалното затопляне ще се отрази на климата у нас? - Понятието “глобално затопляне” е въведено от проф. Брокър от Колумбийския университет през 70-те години на миналия век, но всъщност още в края на XIX век шведският учен

Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България  - 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина - Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни   - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber