Брендо на свобода, останалите 9-има "Кокаинови крале" зад решетките

https://www.24chasa.bg/novini/article/5001291 Брендо на свобода, останалите 9-има "Кокаинови крале" зад решетките Брендо на свобода, останалите 9-има "Кокаинови крале" зад решетките www.24chasa.bg
Евелин Банев на дело в Софийския градски съд за екстрадиция в Италия през 2012 г.

Касационният съд в Рим анулира 20-годишната присъда за наркотрафик на Евелин Банев и върна делото му на Апелативния съд в Милано. Той ще трябва да проведе нов процес до една година.

Това стана след заседание, продължило два часа в Рим, по което съдия докладчик беше Клаудио д'Иза. В Италия той е известен като

единия от

петимата съдии,

осъдили

окончателно

Силвио

Берлускони

на 4 г. затвор

за данъчни измами.

Заедно с искането за обжалване на присъдата на Брендо тримата съдии от Върховния съд разгледаха и исканията за обжалване на още 9 души, осъдени по т.нар. афера “Кокаинови крале”. Те обаче бяха отхвърлени от съда, което означава, че за тях присъдите на Апелативния съд в Милано стават окончателни и ще трябва да бъдат изпълнени.

Сред тях са българите Тинко Василев Гарев, Николай Силвио Йовчев, Захари Веселинов Марков. В момента Гарев е в затвор в Милано по друга присъда, а Марков е под домашен арест в Рим.

След убедителна пледоария сегашният адвокат на Евелин Банев – Карло дала Ведова, успя да убеди съда, че клиентът му е бил осъден несправедливо само на базата на неясни доказателства.

Те се базират

само на

подслушани

телефонни

разговори

на другите обвиняеми, в които никъде не се споменава името на Брендо.

По случайно стечение на обстоятелствата на заседанието присъства и предишният милански адвокат на Банев - Марио Бруза, който беше защитник по друго дело в същата зала.

Подобни на аргументите на адвоката Дала Ведова изказа в изложението си и съдията докладчик Клаудио д'Иза. Именно неговото убеждение за нередности при използването на доказателства за осъждането на Брендо от Апелативния съд влезе в основата на сегашното съдийско решение.

Ето и част от изложението му, с което “24 часа” разполага:

“В цялата съвкупност от събрани доказателства за въпросния период обжалващият (Банев – б. а.) не присъства никога лично, нито издава разпореждания, нито се посочва със сигурност.

Заключенията, че

се отнася за него,

сe правят със

силогизъм,

който ни кара да смятаме, че виновността на Банев произлиза от абсолютно замъглени улики.”

Съдията взема предвид и подчертаното от защитата твърдение, че фигурата на Банев не е била поставена в правилния контекст от предишните съдии.

“Банев е бил в центъра на политически и социален сблъсък в България, в който са били въвлечени и институционални фигури в страната. Обжалващият е натрупал значително състояние от инвестиции в сферата на информатиката, с които след това е оперирал в сферата на финансовите деривати и на пазара на недвижими имоти. Тези ситуации са довели до антагонизми, които са мотивирали неправилната преценка на личността на Банев.”

Според съдията Д'Иза

напълно

противоречиви

косвени

доказателства в

присъдата са били

сметнати за

надеждни

и се стигнало до клопката на petitio principii, т.е. било е прието за доказано нещо, което всъщност не е било доказано. По този начин се е стигнало и до неправилното прилагане на принципите за оценка на доказателствата, както и до изопачаване на доказателства в случаи, в които било ясно, че фактите не са потвърдени.

Като пример Д'Иза посочва твърдението в осъдителната присъда, че след арестуването на Банев неговите съратници Боев и Гарев избягали от България и че арестът бил последван от убийство на основния свидетел на обвинението, което водело към Банев. Съдиите посочват за сигурен много тежък външен факт за процеса, който не е доказан, посочва още Д'Иза.

Според него от последвалите разследвания ставало ясно, че

не съществува

индиректна

отговорност на

Банев за

въпросното

убийство

Освен това според Д'Иза колегите му от съда в Милано са сметнали за “доказано”, че прякорът Дядото се отнася за Банев, след като в самата присъда на друго място с този прякор се говори за Мелато.

Първият мотив за връщането на делото според Клаудио д'Иза е за това, че става въпрос за “нарушаване на закона, за изопачаване на доказателства и за липса на мотивация”. Съдиите, допускайки грешката за petitio principii, смятат за доказан основния възел за отношенията на Банев с другите подсъдими и интерпретират нормални търговски връзки като важни елементи за създаването на незаконна организация за наркотрафик.

Вторият мотив за връщането на делото на Банев според съдията Д'Иза е нарушаването на закона, що се отнася до териториалната компетентност по престъпленията. Имайки предвид, че карабинерите на Торино са били първите, регистрирали нарушаването на закона от подсъдимите, то би трябвало именно властите в Торино да повдигнат обвиненията срещу тях.

Третият мотив на Д'Иза пък е свързан с нарушаване на закона и липса на мотивация при оценката на доказателства.

Според съдията Банев никога не е бил засичан в телефонен разговор, нито пък е бил записан разговор на негови съратници, в които да се говори за Брендо. В осъдителната присъда “се твърди, че се смята за очевидно, че този човек бил основният им референт, или Шефа на групата. С други думи, че Б или Дядото се идентифицират с Евелин Банев според разследванията на карабинерите от Торино”. Те самите обаче според Д'Иза не са изяснили директно ситуацията, а са се опрели на общи изявления:

“Това, което се вижда, е, че съществуват несигурност и противоречивост около изясняването на факта кой стои зад прозвището Дядото. Съдията от предварителното следствие от Милано смята, че то се отнася за Мелато, а на други места в присъдата пише, че зад него се крие Банев.”

Д'Иза определя като

противоречиви и

доказателствата,

показващи Банев

като “финансист

на операциите, участващ в разпределянето на печалбите, но не и в разходите”, което е неправдоподобно. Финансистът на операциите е Гарев според посоченото в присъдата.

Д'Иза цитира защитата на Банев, в която се излагат и мотивите, поради които търговските транзакции на 4 фирми не могат да бъдат отнесени към Банев. Според направените им ревизии няма обективни доказателства Банев да е ефективният им собственик.

Адвокатът на Брендо Карло дала Ведова: Евелин Банев е свободен човек, може да ходи където си иска

52-годишният Карло дала Ведова е един от най-успешните адвокати в сферата на наказателното право в Италия. Кантората му е специализирана в търговско и в международно публично и частно право. Сред клиентите му са много от най-големите компании в света, фигуриращи в т.нар. Fortune 500, или в листата на 500-те най-богати групировки.

Дала Ведова стана международноизвестен като защитника на американката Аманда Нокс, която след 8 г. съдебни одисеи в Италия беше окончателно оправдана за убийството на британската студентка от Университета в Перуджа Мередит Керчер. Случаят окупира в продължение на години англоезичната и италианската преса, по него беше направен дори игрален филм, публикувани бяха и няколко книги. Нокс и бившият ѝ приятел Рафаеле Солечито бяха осъдени на първа инстанция на 25 г. затвор за убийството в нощта на Хелоуин през 2007 г. на съквартирантката ѝ Мередит, която беше намерена с прерязано гърло.

Нокс лежа 3 г. в затвора, след което беше екстрадирана в Съединените щати. През тази година американската клиентка на адвоката на Брендо беше окончателно оневинена от Касационния съд в Рим.

Адвокатът Дала Ведова пое защитата на Банев за Касационния съд, след като той беше осъден на две инстанции в Милано на 20 г. затвор. Предишният му адвокат беше Марио Бруза.

- Адвокат Дала Ведова, каква е присъдата на Върховния съд за вашия клиент?

- Касационният съд прие искането за обжалване на 20-годишната присъда на Банев и реши тя да бъде върната за доразглеждане. Мотивацията на съдиите трябва да бъде оповестена до 30, но може и до 90 дни. Исканията за обжалване на останалите осъдени пък бяха отхвърлени.

- Какво точно означава сегашното решение за Банев?

- Означава, че 20-годишната му присъда е анулирана. Препращането му към съда в Милано означава, че ще има нов процес. Той пак ще бъде в Апелативния съд, но в друга, различна секция от предишната, която го е осъдила. Тя ще трябва да проведе процеса от началото по онези пунктове, които според Касационния съд са били грешно преценени. Касационният съд има функцията да легитимира, а не да разследва. Касационният съд казва само дали законът и процедурата са били спазени.

Ние казахме, че са много несигурни доказателствата, че в подслушваните телефонни разговори става дума за Банев - 4 пъти в разговорите между обвиняемите става въпрос само за т.нар. Дядо, но така се говори и за Мелато. Не съществуват никакви други доказателства, нищо друго, което да води към Банев. Касационният съд прие тези наши внушения и анулира присъдата. Времето за провеждане на нов процес е 12 месеца. Така до година най-късно съдът в Милано трябва да започне отново процес.

- Това значи ли, че Банев може да си остане спокойно в България и няма нужда да идва повече в Италия за новия процес?

- Банев в момента е свободен човек и няма никаква присъда срещу него в Италия. Може да дойде в Италия, да си седи в България или да отиде в Америка, или където си иска. Не следя делата му в България, но доколкото знам, той е свободен човек и там. Пратиха ми присъдата му от България, според която съдът го е оправдал по обвинението за пране на пари през юли 2014 г. Не познавам обаче българската ситуация, разполагам само със съдебен сертификат, че е бил оправдан.

- Съобщихте ли вече новината за анулирането на италианската присъда на вашия клиент?

- Да, разбира се, пратих му информация, той ми благодари и ще се чуем, когато излезе разпореждането на Касационния съд. Аз комуникирам с жена му, така че му го съобщих чрез нея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Наръгаха с нож 16-годишен в София, борят се за живота му

16-годишно момче е наръгано тази вечер в района на хотел „Плиска” в София, съобщи Би Ти Ви. Сигналът за инцидента е подаден малко след 21:30 ч. в Спешна помощ, линейка е изпратена веднага. Момчето е закарано е в „Пирогов” в тежко състояние, настанено е в противошокова зала. От болницата засега не дават подробности за състоянието му.

Евгения Банева 3 месеца без хранителни пратки, не се подчинила на съдия

По здравословни причини бизнесдамата имала проблеми с печените ядки в килията Бизнесдамата Евгения Банева 3 месеца няма да получава хранителни пратки от роднини и близки, защото е отказала да изпълни разпореждане на съдия. За наказанието, което ѝ било наложена наскоро съобщи адвокатката ѝ Татяна Дончева.

Мъж наръга жена си с нож след скандал

Семеен скандал приключи в болница за 40-годишна жена и в ареста за 44-годишния мъж, с когото живеела. Сигнал е подаден в неделя в 20.20 часа вечерта. Самата жена се обадила на 112, че след скандал мъжът й я наръгал на няколко места в крака с нож и избягал. След проведени действия по разследване на случая и оперативно – издирвателни дейности мъжът

Петима шофьори отиват на съд във Варна за алкохол и наркотици

Петима шофьори ще бъдат изправени пред Варненския районен съд, след като през почивните дни някои от тях бяха засечени пияни зад волана, едини дрогиран, а друг с отнета книжка. Първо бил задържан 31-годишен мъж от варненското село Константиново. Той предизвикал лека катастрофа на пътя Белослав - Варна.

Българи ръководели международна организация за незаконно производство на цигари (Видео)

В тясно сътрудничество и непрекъснат обмен на информация между испанската Национална полиция и ГДБОП – сектор „Контрабанда“ към отдел „Митнически режими, данъчна и осигурителна система“ е разкрита международна престъпна организация за незаконно производство на цигари на територията на Испания, с последващо разпространение в страни от ЕС.

Мъж уби улично куче в Силистра

Досъдебно производство за проявена жестокост към куче е образувано в РУ в Силистра, съобщиха от областната дирекция на МВР. Сигналът е получен на тел. 112 в неделя, около 23.00 часа. Оперативна група е посетила адреса в съседното на Силистра село Калипетрово, където пред входа на жилищен блок е намерено безстопанствено куче с тежко увреждане,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Пиян шофьор предложи 45 лв. подкуп на полицаи в Асеновград

Бързо полицейско производство е образувано срещу шофьор, предложил подкуп на служители на реда в Асеновград. В събота около 20 часа на кръстовище между ул. "Цар Иван Асен" и ул. "Росица" екип на районното управление спрял фолксваген. Колата управлявал 48-годишен жител, който решил да осуети проверката и подхвърлил в патрулката 45 лева.

Отложиха за септември делото за конфискацията на имуществото на братя Галеви

Делото за конфискацията на имуществото на "Братя Галеви" продължава на 30 септември. В съдебното заседание днес беше поискано да не се дава ход на делото, заради неспазен срок от вещите лица при изготвянето на допълните задачи към счетоводно-икономическата експертиза по делото, предаде БТА. Изслушани обаче бяха възражения по една от страните в

Мъж от Шумен намушка с нож майка си в корема

Мъж от Шумен намушка с нож майка си. От полицията съобщават, че на 19 май в апартамента им на ул. "Колю Фичето“ 36-годишен мъж с нож е наранил в корема 60-годишната си майка, съобщи "Дарик". Жената е откарана от екип на центъра за спешна медицинска помощ в МБАЛ-Шумен и настанена за лечение. 36-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа.

Задържаха двама на АМ "Марица", превозвали 18 нелегални имигранти

Полицаи от Хасково и Харманли задържаха двама мъже, превозвали 18 нелегални имигранти в автомобили, съобщи ОД на МВР - Хасково. Случаят е станал на автомагистрала "Марица" в посока Свиленград - Пловдив. Униформените служители са спрели за проверка лек автомобил, шофиран от 38-годишен жител на хасковското село Нова надежда.

Младеж, опитал да убие майка си с ритници, влиза в затвора за 18 години

Окръжната прокуратура в Шумен приведе в изпълнение 18-годишната ефективна присъда на 23-годишния Петър П. Наказанието, което младият мъж ще търпи, е за опит да убие майка си с особена жестокост. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. От там уточняват, че присъдата е влязла в сила,

По 3 години затвор за трима мъже, пребили възрастна лечителка от Нова Загора

Бургаският апелативен съд /БАС/ потвърди наказанията на трима мъже, пребили възрастна лечителка от Нова Загора. Престъплението е извършено в дома на жената. Осъдените са Димитър С., синът му Георги Д., двамата от Котел и техен приятел Георги Б. от Нова Загора, съобщиха от БАС. Двете съдебни инстанции са признали мъжете за виновни за нанесена тежка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber