Откажете се от глупостта, при криза тя е непростим лукс

https://www.24chasa.bg/Article/445402 Откажете се от глупостта, при криза тя е непростим лукс Откажете се от глупостта, при криза тя е непростим лукс www.24chasa.bg
СНИМКА: ВИКТОР ВИКТОРОВ

С Алек Попов, писател и сценарист на най-новия български филм “Мисия Лондон”, разговаря Мила Гешакова:

- Смешен филм ли се получи от романа ви “Мисия Лондон” - навремето бе определен като най-смешната българска книга, г-н Попов?

МИЛА ГЕШАКОВА
МИЛА ГЕШАКОВА

- Ние се смяхме, докато писахме сценария, пък дали е смешен, ще прецени публиката. Аз съм прекалено вътре в тази история, за да бъда обективен. Ще бъда много щастлив, ако хората се смеят, най-малкото защото всички имаме нужда от това. Жанрово и стилистично филмът като че ли се доближава най-много до попарта.

- Гаранция за успех ли е, че е построен върху много успешен и четен роман?

- Не, само по себе си това не може да бъде гаранция. Литературната основа наистина е много важна, но ако човек не знае как да я използва, може просто да изхаби материала. Още повече, не от всяка книга може да стане филм и това като че ли е най-хубавото на литературата. Всяка история има своя логика, своя стилистика, която трябва да бъде уловена. Това е най-трудното при адаптацията на едно литературно произведение. Не да се преразкаже буквално.

- Във филма се говори за българи в чужбина, донякъде за политика, а подобни теми винаги се асоциират с някаква подигравка, наша несъвместимост със съвременната цивилизация. На какво наблегнахте?

- На интелигентната ирония. Виждате ли, националните комплекси не са само български патент. И най-великите нации ги имат, дори повече, ако това може да бъде някакво утешение. Ако си мислите, че във Великобритания например процесът на деконструкция на имперските “ценности”, носталгии и предразсъдъци е минал много леко, се лъжете. Монти Пайтън, които са едни от пионерите в политическата сатира, са си имали големи проблеми с цензурата. И не само те. Този процес всъщност продължава на различни нива и до днес. На нас също предстои да минем през чистилището на дегероизацията на историята, за да се интегрираме пълноценно в модерната епоха. Иначе се превръщаме в някакви “колекционери на национални обиди”, което е много жалко. Да вземем начина, по който българските институции реагираха на закачката на чешкия художник Давид Черни - като ощипани моми. Единствените, които му се вързаха от цяла Европа! Обикновените български граждани сякаш реагираха много по-адекватно. Имаше за, против - заформи се нещо като дебат. Докато институциите истерично настояваха да се метне оня черен креп върху инсталацията, като че ли цялата държава е закрита. В което имаше известна доза истина, ако се съди по силно критичните доклади на Брюксел по онова време. То много ясно, че е по-лесно да се правиш на ощипана мома, отколкото да сложиш в ред държавата си. Този конфликт на практика ще се възпроизвежда всеки път, когато предмодерната чувствителност се сблъска с постмодерния светоглед на съвременния човек, който преобладава в Европа. Онова, което е “гавра” за едни, за другите е просто “игра”, напълно легитимна интерпретация на факти и събития, над които никой няма монопол. Зад тежката безпомощност на българските институции в подобни ситуации прозира липсата на информация за културните процеси в съвременния свят. За това е виновно затвореното и консервативно българско образование, в което се отделя много малко място за историята на културата и изкуството.

- Сюжетът се завърта около няколко дузини откраднати патици от лондонски парк, които ще бъдат сготвени на прием в българското посолство, за да бъдат поднесени на британската кралица. Какво е внушението?

- Напълно измислена, забавна история. Някои български вестници я обявиха за истинска и дори й посветиха разследващи материали, базирани върху романа. Но няколко години по-късно животът я превърна в реалност - емигранти от Източна Европа наистина нападнаха фауната в кралските паркове и вестници като “Сън” вдигнаха шум до бога. Аз обаче се чудя как така не са се сетили по-рано!? Явно не е имало достатъчно гладни хора. Но после, като отвориха границите, и гладните заприиждаха. Надявам се, че не са почерпили “ноу-хау” от книгата ми.

- Правите и модерен прочит на темата за българската емиграция. Не сте ли жесток?

- В какъв смисъл жесток? Хората, както се казва, “гласуват с краката си”. Това е жестоката истина. И причините не са само икономически, а доста често естетически и културни. Много хора вече не могат да понасят простотията, която им се натрапва като “изконна българска добродетел”, “българщина” и пр., и просто се спасяват, накъдето им видят очите. Простотия, разбира се, има навсякъде, но когато човек е чужденец, не се чувства отговорен за контекста и не се дразни толкова. На един британец, който е избрал да живее в България, чалгата едва ли ще му прави чак такова впечатление - поне в началото. Може би кичът у дома го дразни много повече, особено ако е по-интелигентен. Имам предвид тази безкрайна сапунка около кралското семейство, дирижирана от жълтата преса, или пък цялата така наречена Britishness, включително следобедния чай - понякога на човек му идва в повече. Всичко това обаче може да се стори много забавно на някой българин, живеещ отскоро на острова. Що се отнася за носталгията, тя най-често се проявява на битово равнище, което за мен не е особено интересно. Особена носталгия към българската култура не съм забелязал, ако не броим турнетата на попфолк изпълнителите, които очевидно се радват на голяма популярност сред някои слоеве на нашата емиграция.

- Изкушава ли ви “Мисия Лондон” за още изяви на големия екран?

- Всъщност винаги съм имал интерес към киното и съм участвал в различни проекти като автор или консултант. Предполагам, че адаптацията на следващия ми роман, “Черната кутия”, за кино ще бъде голямо предизвикателство, понеже ще трябва да бъде решена в съвсем друг ключ. Това е една по-екзистенциална история.

- Какво от досегашното типично българско умря и какво е новото, което избуя в тези модерни времена?

- Да си призная, вече не знам кое е “типично българското”! Ще ми се да мисля, че това е комплексът от черти, довели българското общество до разцвет в годините преди т. нар. войни за национално обединение - преди всичко любовта към знанието, уважението към образованието, интересът към новото, стремежът към модерност, плурализмът на идеите и най-високи европейски стандарти в повечето сфери на живота. Тези несъмнени добродетели обаче са съпътствани от духа на парвенющината, непомерните амбиции, политическото късогледство, провинциализма и моралната корупция, довели в крайна сметка страната до катастрофа. Кое се е оказало по-силно, преценете сами. Нищо старо не е забравено, нищо ново не е измислено. Сменят се единствено генерациите и техническите средства. Повечето хора днес не искат да живеят във Велика България. Искат да живеят в Нормална България, което донякъде е прогрес. Лошата новина е, че нормалността не идва наготово, от само себе си, а се постига с цената на много вътрешни усилия.

- Криза е, навсякъде свиват разходи, съкращават кадри. От какво да се откаже българинът, за да оцелее сега?

- От глупостта. Това е непростим лукс в едно бедно общество, защото излиза много скъпо.

ВИЗИТКА

Роден на 16 януари 1966 г.

Завършил е Националната гимназия за древни езици и култура и българска филология в Софийския университет.

Работил е като редактор, уредник в Националния литературен музей.

През 1997-1998 г. е дипломат в Лондон, откъдето черпи сюжета за първия си и най-известен роман - “Мисия Лондон” (2001 г.)

Автор е на седем сборника с разкази, няколко радиопиеси и филмови сценарии.

Получавал е награди за фантастика - "Гравитон", за криминален разказ - "П. Вежинов", за къс разказ - "Рашко Сугарев", за драматургия - "Иван Радоев", за книга - "Хеликон". Книгите му са преведени на повече от 10 езика.

Директор е на Дома на детската книга и главен редактор на списание “Родна реч”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Васил Божков Снимка: Архив

Васил Божков: Защо трябва да се закрива един работещ бизнес?

Той подозира, че някой иска да прехвърли бизнеса му на друг човек. И още: Пеевски е демонизиран, не е чак такъв злодей Бизнесменът Васил Божков изрази съмнения пред "Свободна Европа", че внесените от НФСБ промени в закона за хазарта са с неформалната подкрепа на ГЕРБ. На въпрос дали смята, че атаката идва неформално от ГЕРБ

Срам ме е, че през 2009 г. не наградиха хидроинженерите, проектирали язовирите, с  които днес ще спасяват Перник

Срам ме е, че през 2009 г. не наградиха хидроинженерите, проектирали язовирите, с които днес ще спасяват Перник

Може би трябваше с гръм и трясък да вляза в президентството и да питам защо Пролетта на 2009 година беше много напрегната. Идваха избори и вероятността да остана в МОСВ след тях изглеждаше нищожна. Покрай битката за река Места се срещнах с всички доайени хидроинженери, които бяха вече много възрастни

В. "24 часа" от 20 януари 2020 г. - статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов

Паметник на Аспарух в София? Само ако “тъпче” съветски “Шпагин”!

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия

Нека има място, обединяващо българите

Нека има място, обединяващо българите

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия

Азбучни вотове - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Азбучни вотове - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

След като преди два месеца стана застъпник на протестна петиция в Европарламента, сега размахва пръст на трасето, по което се работи Като слуша човек какво говори евродепутатът Радан Кънев за довършването на магистрала "Струма", не може да разбере как така хем горещо иска това да стане бързо (както твърди)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Да, иранците могат да протестират и срещу намесата на САЩ, и срещу своето правителство

Да, иранците могат да протестират и срещу намесата на САЩ, и срещу своето правителство

Скоро след като иранското правителство призна, че по погрешка е свалило пътнически самолет и са загинали 176 души, в Иран избухнаха протести. Трагедията със самолета се разигра на фона на ескалиращо напрежение със САЩ заради убийството на Касем Солеймани, командир на влиятелните ирански сили "Ал Кудс"

Франциск и Бенедикт през 2016 г. Снимка РОЙТЕРС

Двамата папи: Бенедикт срещу Франциск

Такова нещо се случва за първи път: бившият папа Бенедикт внезапно излезе от усамотението си, за да се опълчи срещу модернизационните стремежи на Франциск. Бенедикт не можел да си мълчи по въпроса за безбрачието, съобщава "Дойче веле". "Двамата папи" като много амбициозен кинофилм развълнува милиони зрители по цял свят

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Облекчението на режима в Иран продължи кратко. Убийството на генерал Солеймани покърти дълбоко Ислямската република. В следващите дни милиони иранци, дистанциращи се от режима, се включиха в траурните процесии. В съседен Ирак настояването за изтегляне на чуждестранните войски доминира над антииранските протести

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Ако водата не поскъпне значително, ще продължава да не бъде ценена и пазена

Ако водата не поскъпне значително, ще продължава да не бъде ценена и пазена

Каквото и да казват, винаги става дума за пари Прокурорите намериха доказателства за виновно поведение при стопанисването на язовир “Студена” - министър Нено Димов е бил многократно уведомяван писмено, че водата свършва, но не е направил необходимото водата да спре да се ползва за промишлени нужди и през цялата минала година ползването за

Касем Солеймани СНИМКА: Ройтерс

Как Иран се опита да създаде терористични клетки в Централна Африка

Бунтовникът от Централна Африка стъпи на о-в Киш, ирански курорт на Персийския залив, и си замина на следващия ден. Престоят му бе кратък, но отвори нов фронт в ескалацията на напрежението между Иран и Запада. Измаел Джида е посредник с добри връзки, част от които са най-прословутите мисионери и трафиканти на оръжия от разпокъсаните от войните

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber