Нашият Филип Киркоров - президент на Украйна!

https://www.24chasa.bg/Article/389764 Нашият Филип Киркоров - президент на Украйна! Нашият Филип Киркоров - президент на Украйна! www.24chasa.bg
36-годишната жена е наследила от осиновителите си апартамент в този блок в Устово.

КОНСТАНТИН КРИЛОВ

Украйна да приеме българския език като официален, а за президент да избере Филип Киркоров като начин да се спре разделението на нацията след последните президентски избори, е предложението на руския националист Константин Крилов.

Паметникът на братята Кирил и Методий в София.
Паметникът на братята Кирил и Методий в София.

Той изгражда стройна теория, според която именно нашият език може да замести едновременно и украинския, и руския. Българският е еднакво близък (или еднакво далечен) и до двата, аналитичен е - липсват падежи, но има определителен член, европейски и свързан със славянството като цяло.

Нашият Филип Киркоров - президент на Украйна!

Кандидатурата на Филип Киркоров освен българския му произход и познаването на бъдещия официален език пък е привлекателна с факта, че той е прекратил връзката си с певицата Ала Пугачова, смятана за символ на всичко руско.

Украйна да въведе българския

АЗ СЪМ наясно, че - макар и в миналото - украински език е имало. По-точно южноруско наречие, но нека го наречем език. На него има народни песни и на него е творил Шевченко.

Сега, малко или много, е изфабрикуван новоукраински език като "език за осигуряване на украинската независимост". Е, под независимост в този проект се подразбира враждебност, а под враждебност - вражда само с "москалите", тоест Русия. Към останалите държави Украйна е обърната с всичките си възможни отвори. Та каквата държавата, такъв и езикът.

Но да си представим за миг, че Украйна не се създава единствено като враг на всичко руско, а като пълноценна държава. Каква трябва да е нейната езикова политика? Първо, в здравата държава всички трябва да говорят на един език - във всеки един смисъл. Многокултурните и многоезични комбинации, разбира се, са възможни, но тук са възможни проблеми, сходни на тези при отхвърляне на присадени органи. Тогава се налага културата да се поддържа с възможно най-силните имунодепресанти и пак е с опасност от летален изход при най-леката пневмония. Ако моделът дори малко даде фира, започва отхвърляне, например на Фландрия от Валония. И то насред охранената и стегната от правила Европа. А в бедна и склонна към анархия страна? Сами виждате какво става.

Въвеждането на един от двата използвани езика като официален, все едно дали руския или украинския, също не решава проблемите. Защото половината от населението ще си остане завинаги обидена. По проста причина: съседът не трябва да учи "държавния" език, а мен ще ме изпитват. Това си е минус, и то немалък. Дори ако "не е толкова трудно да се научи" (а е трудно именно заради сходството). Е, няма да се стига до ръкопашен бой, но единна двуезична нация няма да се получи.

Но да си представим, че трябва да се създаде именно единна украинска нация, в която да влязат както говорещите руски, така и говорещите украински. Единственото логично решение ще е въвеждането като официален на трети език. Език, който ще трябва да се учи от всеки, като самият процес на изучаване ще прави от всеки качествено нов украинец.

Така са решили проблема разноезичните евреи, като създавали Израел. Те не се чудели дали да изберат идиш, ладино или някой друг от говорените от тях езици. Въвели иврита и всички почнали да го учат. Трудно им е било, но се е получило. Значи става.

Украйна не е Израел, но все пак ще изброя някои съображения. Първо и най-важно, новият език трябва да е лесен за изучаване.

Затова английският, който решава с един замах цял куп проблеми, не става. Масовото му изучаване си е ънриъл, защото той е съвсем чужд и доста труден. Да го спикат поне 15 от общо 46 милиона е практически невъзможно.

Особено важна е фонетиката. Не бива да има звуци, трудни за руснаци и украинци. Нови може да има, но да не са трудни.

Новият език трябва да е с някаква, дори съвсем миниатюрна, но историческа връзчица с Украйна или поне със "славянщината". Това ще окаже влияние и върху речниковия запас. Думите, дори да са смешни и страннички, трябва да звучат познато. Хубаво е на руснака да му приличат на украински и обратно. Такъв език трябва да съществува и да се преподава - все пак ще са нужни десетки хиляди учители. Но той не бива да е на някоя силна нация, която да ни погълне. Или да предизвиква по някаква причина силни отрицателни чувства в Украйна или в Европа. Затова сръбският не става.

За да стане официален, езикът трябва да има едно задължително свойство - да е по-простичък и удобен както от руския, така и от украинския. "Високият стил" не е за Украйна, пък и няма нужда от него. Трябва обикновен, стегнат, славянски, но близък до европейските, логично построен, прост. Според мен най-добрият вариант за новоукраински език е българският. Помислете! България е типична източноевропейска страна и не предизвиква неприятни чувства у никого от Мадрид до Владивосток. Старобългарският във варианта църковнославянски е език на православната църква. Версията за българската мисия на Кирил и Методий я знаем и я приемаме. Нататък можем да развъртим митология за значението на българската култура за Украйна, въпрос на бюджет е. След време ще се изведе и концепция как цялата култура и демокрация е идвала в Украйна от слънчева България, а всичката гадост - от блатистата Московия. И значи трябва да се върнем към изворите.

Но да имаме предвид, че съвременният български се различава от старобългарския Липсват падежите (освен при местоименията), но пък има задпоставен определителен член. Това много опростява изучаването на езика и го приближава към елфическите, т.е. европейските езици.

Българската култура не е кой знае каква, значи няма да смачка украинската. Но на български има достатъчно преводи - дори на произведения, които на украински или ги няма, или са правени набързо. И което е важно, България не граничи с Украйна. Така че поне на първо време няма да се говори за аншлус.

За въвеждането на българския като официален ще са нужни не просто усилия, но и символични жестове. Например определянето на президент.

Президент на българизираща се Украйна трябва да стане Филип Киркоров. Изборът е обусловен от няколко допълващи се причини - започвайки от "българския" произход на Киркоров (макар че Бедросович е толкова българин, колкото и Тимошенко е украинка, но което е позволено на Юля, става и за Филя) и завършвайки с емблематичната му раздяла с Пугачова - символа на всичко великоруско.

След тази решителна крачка Киркоров ще да емигрира в Украйна, ще поиска гражданство и ще се втрие в елита, като пътьом омае дамския електорат. Щом избраха Янукович, Киркоров няма как да не спечели.

Минаването на български ще се оповести първо шеговито в предизборната кампания. На някой митинг Киркоров да подметне, че "языковая конфронтация на Украине стоит да завърши с приемане на българския за официален", който е еднакво близък както до украинския, така и до руския (или еднакво далечен, важното е да е еднакво). Тази уж шега да се подхване вече сериозно от политическите сили. След това като снежна топка да се прехвърля по инстанциите, докато се превърне в лавина.

Трябва да се развие и интелектуално крило на българофилското движение, да се работи с интелигенцията и да се разяснява, че само българската реч може да обедини разцепената нация, че това е истинският европейски избор и пр.

След първата обработка на почвата да се почне с административни мерки. Например Дружеството за българо-украинска дружба (сигурен съм, че и сега го има) да се финансира допълнително и да се слее с министерството за евроинтеграция. И тогава да се обяви РЕФОРМАТА, която да въплъти идеята за обединение на Украйна. Тя да започне меко, но недвусмислено. Украинският и руският не бива да бъдат забранявани, но всички трябва да знаят, че след 10 г. целият бизнес, администрацията и съдът ще минат на български. Както и телевизията - първо един канал, после ще принудят и останалите. Българоезичието ще взриви творческия потенциал на украинското общество. Невъзможно е да се опише духовният, културният, а със сигурност и икономически подем, който ще последва.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Огнян Минчев

Носят вода от 999 кладенеца за това, че мерките са несправедливи

Угнетяващо е да се проследят първите - ФБ - реакции на предложените от здравния министър мерки за ограничаване на епидемията. Калейдоскопичен хаос от мърморене и недоволство, носене на вода от 999 кладенеца за това, че мерките са несправедливи, опасни, разоряващи, изразяващи прикрита корист и т.н. Понякога се чудя - какво може да събуди моралното

Хващала ли е Корнелия Нинова метла - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Хващала ли е Корнелия Нинова метла - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Ивайло Нинов. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите

Нидал Алгафари

Коментар на седмицата №2: Пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 62 000 прочитания. Приятели, начетох се и се наслушах на всякакви публични оплаквачки и недоволни от действията на овластените в държавата ни. То бе мърморене, то бе мрънкане, вайкане и жалване. Да, част от взетите мерки са неадекватни. Защо

Георги Марков

Коментар на седмицата №3: Георги Марков: Да запишем в конституцията: таткото е мъж, а мама - жена

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 41 000 прочитания. Да запишем в Конституцията! Таткото е мъж, а мама - жена. Няма трети пол, без гей бракове и гей осиновявания! Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

Димитрана Александрова

СНИМКА: АРХИВ

Хаос няма, липсва ред. Или защо яко се мре

Йордан Недев е поредният пациент, починал след размотаване по болници. Твърди го синът му, тези дни очаквайте официално становище от здравните власти. Но Калин Карапачов почина преди 3 дни в Бургас. Официално становище днес вече има. Как и защо почина 36-годишният мъж - ето факти, извадени само от обръщението на УМБАЛ Бургас към медиите: -

Костадин Ангелов: Маските паднаха и видяхме на кого можем да разчитаме

Костадин Ангелов: Маските паднаха и видяхме на кого можем да разчитаме

България следва ясен план на поведение с постъпателно увеличаване на мерките в зависимост от числата Нашата отговорност е да направим системата толкова привлекателна, че младите да искат да са лекари и сестри тук Позицията на здравния министър на дискусията "След утрешния ден", организирана от "24 часа" Много е рано още да говорим за поуки от

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

СНИМКА: Ройтерс

Край на монопола на "Газпром" в България

Европейският съюз предприе важна стъпка към стратегическата си цел – диверсификация на доставчиците и маршрутите за доставка на природен газ, за да намали зависимостта си от „Газпром“ и от Русия. След продължило четири и половина години строителство, от 15 ноември по Трансадриатическия тръбопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline) тече газ от

Виктор Димчев

Това не са протести, а дълго, досадно и тъпо поднесено мероприятие

Протестите свършиха? Победихме или загубихме? Всъщност "протести" през последната година наричаме политическата кампания на група регистрирани и нерегистрирани партии, чиято основна, единствена и фундаментална цел е да осигурят заплати за част от своя партиен елит в следващия Парламент. Не, това не са протести, а дълго

Нидал Алгафари

Пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването

Приятели, начетох се и се наслушах на всякакви публични оплаквачки и недоволни от действията на овластените в държавата ни. То бе мърморене, то бе мрънкане, вайкане и жалване. Да, част от взетите мерки са неадекватни. Защо? Защото пандемии не е имало от много, много , ама много години. За това специалисти по инфекциозни болести не са толкова

Георги Марков

Георги Марков: Да запишем в конституцията: таткото е мъж, а мама - жена

Да запишем в Конституцията! Таткото е мъж, а мама - жена. Няма трети пол, без гей бракове и гей осиновявания! Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. И продължи:  Приятели, За първи път след Втората световна война в Европа е такъв мор – хиляди умират, станахме погребална агенция

Кога ще има локдаун - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Кога ще има локдаун - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите

Лъчезар Богданов

Зима и нов "локдаун": ще се прекърши ли възстановяването

Доколкото през пролетта анализите за ефекта на пандемията върху икономиката бяха единствено размишления върху сценарии с различни допускания, натрупаните данни в последните месеци вече ни позволяват да даваме отговори, базирани на действителността. Динамиката може да се обобщи така: рязък срив между март и юни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber