Чучнахме се на чучхето!

https://www.24chasa.bg/Article/3254989 Чучнахме се на чучхето! Чучнахме се на чучхето! www.24chasa.bg

Голямо чудене кога Северна Корея е била по-добра - при Борисов или при Орешарски?

ПРЕЗ декември 1955 г. Великият вожд и учител на корейския народ др. Ким Ир Сен произнася историческа реч пред работниците по партийната агитация и пропагандата. Тази реч е озаглавена “За изживяване на догматизма и формализма и установяване на чучхе”.

В нея дядото на сегашния севернокорейски ръководител Ким Чен Ун разяснява що е чучхе. И поставя фундаменталните жалони на тази премъдра идеология, според която всички въпроси се решават самостоятелно, в съответствие с действителността, главно при опиране на собствените сили и в неуморна борба с догматизма.

Сега да си дойдем у нас през февруари 2014 г., когато българската общественост бе развълнувана от одобрената от правителството Програма за сътрудничество между България и Северна Корея в областта на науката, образованието и културата. Програмата е за следващите три години на базата на спогодба, която действа още от 1970 г. насам.

Ако трябва да погледнем на историята така, както ни учи др. Ким Ир Сен - без догматизъм и в съответствие с действителността, - то трябва да отбележим, че преди Орешарски подобен документ са подписвали премиерите Бойко Борисов, Сергей Станишев и дори Иван Костов. И тъй като за последния на мен лично не ми се вярваше, проверих в архива на севернокорейското външно министерство. (В българското МВнР институционалната памет е занемарена с годините, а и трудно се стига до документите.)
И така черно на бяло излиза, че правителството на Иван Костов е подписало с КНДР същата тази Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата на 24 март 1998 г. Тогава подписът е положен със задна дата, защото програмата е била за периода 1997-1999 г. Премиерът Станишев я е парафирал през 2006 г., а Борисов след него също е подписал. Нищо че сега не си спомня. В корейските архиви обаче всичко пазят. Та в тази височайша поредица единственият български министър-председател, който писмено не ни е обвързвал със страната на Великия вожд, е Симеон Сакскобургготски. По времето на царя обаче Министерството на образованието и науката е подпомогнало реално с книги, учебници, помагала и др. Института за чужди езици в Пхенян. По-точно катедрата по българистика. И то не веднъж, а два пъти даже. Пратките са били доставяни в Северна Корея с помощта на дипломатически куриери през 2002 и 2004 г. Което пък показва, че за братската дружба и взаимопомощ дори няма нужда от формална документация.

Да не забравяме и нещо друго - между България и Северна Корея всъщност чак до 2003 г. си действаше старият Договор за дружба и сътрудничество, подписан между другарите Тодор Живков и Ким Ир Сен през 1984 г.

Някой се сеща да го суспендира малко преди да влезем в НАТО. Не бих се учудил, ако за това е помолила севернокорейската страна, защото там хората са акуратни, следят нещата, а и предпочитат да държат на дистанция империалистите. И така по взаимно съгласие чрез размяна на ноти прекратяваме договора според който, ако някой нападне Северна Корея, ние трябва веднага да атакуваме. Представям си как за малко щяхме да сме единствената натовска сила с договор за взаимна отбрана със Северна Корея. Е, тогава щяхме да си чучнем на чучхето, схематично казано. А пък сега се държим като чукчи пред жълт сняг, ако мога така недоктринално да се изразя. Имам предвид чучулатите коментари, че Северна Корея по времето на Бойко Борисов била по-добра от Северна Корея по времето на Орешарски.

Но пак ако трябва да се върнем без много емоции на връзките ни с КНДР, трябва да се уточни, че по прословутата културна програма през годините е имало реален обмен. Може да звучи като новина, но в Пхенян ценят солистите от българската оперна школа. А те са пели на севернокорейска сцена благодарение на въпросната спогодба.
Имаме подписани двустранни документи за сътрудничество и между телеграфните агенции, радиото и телевизиите, но те май са изтекли. Всъщност единствено в медийно отношение нямаме кой знае какъв обмен с КНДР. Но точно тази тема май ни е най-болна. Защото скоро излезе, че сме на стотното място в световната класация за свобода на словото. Ама за това не ни е виновен Ким Чен Ун, нито чучхето, нали? И макар политическите връзки между България и Северна Корея да не са много активни, все още има мостове, които не са разрушени. Един такъв темел на дружбата ни със Северна Корея е споразумението за побратимяване между Перник и Рьонсан. Има такъв документ! Който не вярва - да провери. Какъв точно опит обменят другарите от тези две населени места, засега е неизвестно. Но пък кой знае, един ден може точно от Рьонсан да тръгне някоя трибуквена организация, която да излезе на избори срещу Корейската трудова партия... Затова връзките трябва да се пазят. Кой както може, с опиране на собствените сили, в съответствие с действителността, но най-важното - без догматизъм и формализъм!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

(Не)правилен рап

За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber