Надежда Нейнски: Готова съм да водя листа, за да дам битка за дясното

https://www.24chasa.bg/Article/3112041 Надежда Нейнски: Готова съм да водя листа, за да дам битка за дясното Надежда Нейнски: Готова съм да водя листа, за да дам битка за дясното www.24chasa.bg
Надежда Нейнски: Готова съм да водя листа, за да дам битка за дясното

- Г-жо Нейнски, подкрепяте ли искането на президента за референдум по изборното законодателство заедно с евровота през май?

- Винаги съм подкрепяла референдумите, но важното тук е да се проведе дебат и да се изнесат от професионалистите сериозни аргументи, а не да се играе с емоцията на и без това изтерзаното общество. Категорично подкрепям електронното гласуване като инструмент срещу изборните фалшификации. Относно мажоритарния вот има сериозни опасения, че властващата олигархия ще впрегне усилия за пазаруване на послушни депутати и това ще бъде поредният удар върху партийната система. Знам нейните несъвършенства, но тя все пак съдържа механизми за контрол за разлика от узаконеното анонимно пазаруване.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Трябва да се
запази
пропорционалният
вот,

но да се свали до нула прагът за преференции. Колкото до задължителното гласуване, разбирам тревогата от ниската избирателна активност, която прави възможни изборни изкривявания. Но нека си признаем, че това е протестен вот, който, ако се конфронтира с норма, не знаем в какво ще избие. Ние казваме на хората "вие не виждате смисъл да гласувате, но ние ще ви задължим". Много вероятно е тогава те да гласуват за всякакви извънсистемни играчи, за да накажат тези, които ги задължават. Или просто да пуснат невалидна бюлетина. Не съм убедена, че корупцията ще намалее, а няма просто да се трансформира. 

- Преди дни Еврокомисията оповести поредния негативен доклад за България. Сблъсквате ли се с негативизъм от страна на колегите ви в Брюксел?

- Срещам  разбиране, че има необходимост от промяна.  Голяма част от колегите ми  са наясно със случващото се в България. Мониторинговите доклади са красноречиво доказателство, че през последните години страната е управлявана от едни и същи хора и няма как да се очаква различен резултат. Ако се вгледате внимателно във водещите политически фигури днес, ще видите, че те са просто различна комбинации на партиите от тройната коалиция. Традиционната десница е в опозиция от 2001 г. Днес дори спряганите имена за водачи на листите за евроизборите ни предлагат поредното клониране на тройната коалиция - Станишев, Калфин, Кунева, Хюсменова. Този път с претенцията да представляват целия спектър - от дясно през център до ляво.

- Ще водите ли листата на Синьо единство на евровота?

- Готова съм да водя листата, за да дам битка за дясното. В Синьо единство сме си поставили за цел да защитим дясното като традиции, политики и успешни практики.
Правителството на ОДС (1997-2001 г.) показа не на думи, а на дело как се отстояват национални интереси, как се правят реформи, и то дълбоки и структурни. Вярно, често непопулярни, но направили възможно стартирането на преговорите с ЕС без предварителни условия, направили възможно премахването на визите за българските граждани и превръщането на България в уважаван и предсказуем партньор на НАТО. Тази политика определи тогава и отношението на партньорите ни и то може да се обобщи с една дума - доверие.

Днес на фона на мрачните доклади, на отказа за Шенген, на отказа за валутния съюз, на оттеглянето на чуждестранните инвеститори, всеки може да си направи извода, че когато има защо, Европа дава доверие. Без значение към кое политическо семейство принадлежиш. Като външен министър успях да убедя с аргументи комисаря Гюнтер Ферхойген и за равния старт на преговорите с ЕС, и за падането на визите за България. Независимо че по онова време аз бях зам.- председател на ЕНП, а той - комисар от ПЕС. Това доказва, че единственото, което има значение, е политиката на твоето правителство. Другото е алиби за несвършена работа.

- Нямаше ли начин да останете в Реформаторския блок и да не се налага избор между вас и Меглена Кунева?

- Хората винаги са държали да знаят кой кой е. Дебатът за идентичността така и не се състоя в Реформаторския блок (РБ). Сблъсъкът не е между две личности.

Сблъсъкът е
между две
различни
политически
линии,


които като министри аз и Меглена Кунева сме защитавали. Линията на традиционната десница в лицето на двете правителствa на СДС и ОДС и линията на либералите и левицата в лицето на правителствата на Сакскобургготски и на тройната коалиция. Не смятам, че десните избиратели са изправени пред избор, защото става дума за две различни наследства.

Правителствата на традиционата десница бяха на десните хора и това, което им предлага днес РБ, е не просто да се откажат от наследството на десницата, а да се откажат от част от живота си. Това няма как да стане!

Става дума и за два различни типа на поведение. Едното - на отстояване на идентичност, другото - на търсене на нова самоличност. Важно е обаче да не допуснем подмяна на истината. Аз не станах част от компромиса на управлението на Сакскобургготски и сделката за тройната коалиция. Но ако хората с вота си кажат, че не се интересуват от истината или са склонни да я жертват, правото е тяхно.

- Не мислите ли, че самостоятелно Синьо единство няма шансове да прескочи бариерата за ЕП?

- Ако политиката беше математика, a не доверие, щяхте да сте права. На последните избори хората се произнесоха по опитите чрез различни безпринципни комбинации да се играе отново за доверието им. Делегитимирани бяха голямата коалиция на СДС и малката на ДСБ. Делегитимирана беше и гражданската иновация ДБГ с политици от целия спектър. Вярно е, че протестите показаха нетърпимостта на хората към статуквото, но те не припознаха нито една партия и съвсем не очакват механично пренареждане на политическите играчи. Само единна листа, стъпила на прозрачни и ясни политически решения, развила традицията на десницата при новите условия с необременени хора, може да претендира за доверие.

- Защо според вас беше рестартиран проектът АБВ?

- Евроизборите ще бъдат част от геополитическия дебат. Той е дебат и за енергийната независимост на България. Сега навлиза в решителна фаза, особено след приемането на Трети енергиен пакет от новото законодателство на ЕС. За първи път малките страни като България получават възможност да защитят националните си интереси при преговори с трети страни. Това засяга темата "Белене". То стана ясно и по темата "Южен поток". Да не забравяме, че

руските
енергийни лобита
са традиционно
силни у нас

и ще се опитат да защитят интересите си по време на евроизборите. Проектът АБВ се прицелва в този дебат. Помним, че президентът Първанов е пламенен защитник на големия енергиен шлем, част от който са АЕЦ "Белене" и "Южен поток". В този контекст интересни ще бъдат позициите на водачите на листите на ДПС, БСП, ГЕРБ, както и на РБ, на които ще се наложи да обясняват кое наложи преждевременното затваряне на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" без преговори с ЕК и защо бе размразен проектът "Белене". Това не са прости или случайни решения.

- Възможна ли е у нас коалиция тип "Меркел"?

- В България, както се видя, всичко е възможно. Въпросът е дали е добре. Аз мисля, че ако се случи, ще се потвърдят всички лоши прогнози, че играта на леви и нови десни всъщност е била театър за пред хората. Проблемите ни няма да се решат от подобни сделки, а когато институциите започнат да работят в полза на хората. За целта трябва да ги представляват лидери, които се водят от законосъобразното, а не от целесъобразното. Колкото до Германия, там преговорите за широка коалиция се случиха при пълна прозрачност и след дебат за компромиса. У нас дебат за коалиции никога няма. Срещите са на тъмно, а на светло излизат само флашки.

- Смятате ли, че евроизборите ще са огледални на следващите парламентарни предвид острата политизация в обществото?

- Във всички случаи те са заредени с очакване поради прогнозите, че ще бъдат своеобразен вот за управляващите. От друга страна, европейските избори не фокусират толкова корпоративен интерес, колкото националните, защото от тях не зависи съставяне на правителство. Но в сравнение с парламентарните евроизборите са в много по-голяма степен мажоритарни и затова крият изненади. Дали дългоочакваната бяла лястовица на промяната няма да тръгне именно от тях?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Флоранс Робин е посланик на Франция у нас. Родена е на 12 август 1959 г. Доктор по епистемология и история на точните науки и научните институции от парижкия Университет. Кавалер на Националния орден на Почетния легион, офицер на Националния орден за заслуги, Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, Командор на Ордена на академичните палми.

Флоранс Робин: Апелът на Виктор Юго за Батак е основата на българо-френските отношения

Дубравка Шуица зам.-председател на Европейската комисия с ресор “Демокрация и демография”

Дубравка Шуица: Вече не е важно къде живееш, а как си свързан

Лидерите на Републиканци за България Цветан Цветанов и на КОД д-р Петър Москов подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на президентските и парламентарните избори на 14 ноември.

Цветан Цветанов и Петър Москов: Десният отговор срещу скока на тока - мораториум върху въглеродните квоти и до 2050 г. затваряне на ТЕЦ-Марица

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната, преди беше обратното

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Няма лична вражда с Методи Лалов, обвиненията в клиентелизъм не почиват на нищо реално

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber