Държава и община умуват в кой клас е 12-годишният Божидар

https://www.24chasa.bg/Article/3025077 Държава и община умуват в кой клас е 12-годишният Божидар Държава и община умуват в кой клас е 12-годишният Божидар www.24chasa.bg
Божидар покзва диплом от МОН за спечелено I място, подписан от бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова. СНИМКА: Валентин Хаджиев

“Може да изглежда като провокация на системата на образованието, но това е наш избор. Мислим, че този вид обучение е по-полезен за бъдещето”, казва майката на Божидар Маринов от Смолян, Златка.

12-годишният й син не е посещавал нито един ден училище, но има куп грамоти от състезания. Божидар е ходил на 10 състезания по математика и 1 по информатика. Миналата година се явил на 2 кръга на олимпиадата по математика. И на двата кръга спечелил пълен брой точки. Явил се на национално състезание по информатика за VI клас, като спечелил I място.

След това обаче се оказва, че не могат да му признаят постиженията и не го допускат до повече състезания, тъй като не се води ученик.

“Пращаме молби за участие до състезания, но няма отговор”, казва майката. След отказа да го допускат до държавните надпревари се е записал за американска олимпиада, която е отворена в първите 5 кръга, обяснява момчето.

Досега Божидар не е имал проблем при участията си на регионално ниво, защото го познават и не му правят проблем, но когато трябва да участва извън Смолян, е нужно да е ученик в училище. Трябва да са важни не документите, а знанията, защото състезанията са за знания. Ученикът трябва да е ученик, защото учи, а не защото е в системата, казва Златка.

Сега детето  има отправена покана за участие на частната олимпиада “Аз мога тук и сега”, която ще се проведе в края на април. При победа може да влезе без изпит в Техническия университет в София или в Пловдивския университет.

Запознати със знанията на момчето педагози от Смолян, казват че Божидар е от децата, които правят открития, много талантлив и работлив.

Той е единствено дете на Златка, която го отглежда сама, тъй като е разведена. Жената работи като програмист в домашни условия за софийска софтуерна компания. Още като бил на 4 г., тя се запознала със системи за домашно обучение и решила сама да подготвя детето си.

“Исках да се развие пълноценно, да стане трудолюбив. Упрекват ме, че нямал социални контакти, като учи вкъщи, но не е така, има достатъчно приятели и контакти”, казва Златка. Тя използва US система за обучение, при която се правят много тестове по интернет, а накрая се издават документи, които се признавали от много колежи и университети в САЩ, където признавали домашното образование.

По тази система купува учебници за самостоятелна работа, ползва и български - основно за граматика и сборници по математика. “Много хора у нас си мислят, че знанията се възможни единствено в схемата преподавател-ученик, но това не е така. Нека си пропомним Възраждането”, гневи се Златка.

Оценяването се прави, като тя поставя оценка, а след това и програмата CLASS. Всяка година има общ тест за постиженията в различни области, на които тестове Божидар има блестящи резултати и е напред с материала за много по-големи класове. За година учебниците и сборниците на програмата струват 650 долара.

“Има и други разходи, които са дребни, предимно за пощенски услуги”, казва майката. В по-горните класове учебниците стават към 850 долара. В САЩ индивидуалната форма на обучение се е превърнала в индустрия. Там можело ученикът 1 г. да се готви вкъщи, а друга да ходи на училище.

Досега Маринова не е глобявана за това, че не пуска сина си на училище. Според Закона за народната просвета родителите, чиито деца не посещават задължителна детска градина и училище, плащат глоба от 20 до 100 лв., а при второ нарушение - 50 до 250 лв.

След шума около Божидар МОН и общината започнаха да нищят как да вкарат момчето в училище и на кой клас отговарят знанията му. “Писали сме до МОН с молба да прецени в кой клас да бъде Божидар. Длъжни сме да спазим закона и затова ще разговаряме и с родителите му той да посещава училище”, каза секретарят на община Смолян Момчил Николов.

В писмото до министерството общината е споменала, че той учи по чужда система и има различни сертификати, но преценката трябвало да направят в МОН както при случаите, когато един ученик учи в друга държава.

“МОН трябва да легализира статута му, абсурдно е да отиде в I клас, но по закон трябва да влезе в училище”, каза Николов. Божидар не е влязъл в регистрите и не е забелязан, понеже, когато е бил на възрастта на първолак, е бил с регистрация в София, район “Студентски”, каза той.

Сега Божидар по възраст е за VI клас, но учи материал за VII. “За домашното образование двойките не са проблем, просто показват, че трябва още да се учи”, казва Златка. Тя първа проверява работите на сина си, а след това се оценяват в САЩ.

Задокеанските оценители вземат предвид оценката на майката, но тя не е решаваща. Системата включва обучение по всички предмети на английски. По история се изучава световната история по континенти. Тъй като за България написаното е малко, той чете и български учебници. По литература са включени световни автори, но вкъщи чел 2 пъти “Под игото”, както и от други български писатели.

“Занимавам се с нови знания от 9 до 12 ч, след като се научих да се самоорганизирам. Следобед програмата ни включва 2 часа затвърждаване на наученото и осмисляне чрез нестандартни форми като видеоигри и други. Изпитите са вечер”, разказва Божидар.

В събота и неделя си почива. В свободното си време той програмира и свири на пиано. Момчето не си представя някога да отиде в държавно училище, счита го за безполезно. Понаднича какво се учи по математика от връстниците му и го счита за скучно.

Засега Божидар смята да става програмист или графичен дизайнер. Има много приятели, с които общува и играе. Всички обаче посещават училище. С деца с индивидуална форма на обучение се среща през лятото в с. Хасовица, където фамилията има вила и може да посреща гости. “От 2007 г. се събират, сред тях дори има японче и германче”, разказва баба му Танина Чакърова.

Бабата и дядото на Божидар са били учители по математика и информатика и физика и също му помагат. Те подкрепят домашното обучение на Божидар, тъй като за тях има много проблеми в системата на образованието, които се отразяват на децата.

Дядо му Тома е известен в Смолян с частния си ескалатор. Къщата му е на хълм и достъпът до нея е труден. Ескалаторът може да качва по склона 5-има души едновременно.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

РИОСВ - Варна провери сигнала за разораване на дюни в "Камчия"

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Нено Димов експерти на РИОСВ - Варна днес незабавно извършиха проверка по постъпил сигнал за разораване на дюни в курортния комплекс "Камчия". Това съобщи пресцентърът на МОСВ. Установено е, че на плажната ивица - в района на местността "Бункера",

Проверяват плаж Камчия заради сигнал за нарушения

Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди проверка на морски плаж в района на Камчия. Инспекцията се предприема след информация в общественото пространство за нарушаване на целостта на дюни на ивицата. Екипи на ведомството на място ще проследят има ли и какви са нарушенията по крайбрежието.

Предвиждат промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца

Предвиждат се промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване, предаде БТА. Членовете на комисията изслушват министър Ананиев, директора на НЗОК Дечо Дечев, директора на болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф.

Манолова към депутатите: Незабавно ще дам частното финансиране на партиите на КС

Омбудсманът Мая Манолова призова народните представители да не приемат промените за неограничено частно финансиране на политическите партии. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Общественият посредник е категоричен, че новите текстове противоречат на конституционни принципи и разпоредби и арогантно легализират интересите на олигархията за

Работник загина при трудова злополука в Кубрат

Днес около 14 часа в хале в град Кубрат, където се обработвали дървени трупи за производство на мебели, е бил намерен мъртъв 48-годишният Р.Тр., който работел на абрихт с циркуляр, съобщиха от Окръжната прокуратура в Разград. В халето са били на смяна общо шестима работници на фирма "Гора инвест" АД.

Милка Христова: Оправданието на Фандъкова за "Чистота Искър" е несъстоятелно

Според заместник-председателя на СОС от БСП, управляващите в Столична община полагат голямо старание да приключат бързо скандала с "Чистота Искър", тъй като най-вероятно констатациите в този доклад са крайно нелицеприятни за тях Опитът на кмета Йорданка Фандъкова да представи скандала с "Чистота Искър" като приключен е несъстоятелен,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Гръмотевица подплаши кон, каруцата потегли и уби мъж

Подплашен кон препусна в галоп и уби стопанина си. Инцидентът станал днес около 14,46 часа, на улица 16, в разложкото село Баня, съобщиха от полицията. 74-годишният Г. стоял до впрегната си каруца на улицата пред дома си. Мощните гръмотевици обаче подплашили коня. Той препуснал в галоп и повлякъл възрастния мъж, който починал на място.

ГЕРБ: Глобата за стопани на агресивни кучета без каишка да стане 1000 лв.

От 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник. С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци. А 300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма,

ГЕРБ и БСП са внесли кандидатури за нов член на СЕМ на мястото на Иво Атанасов

ГЕРБ и БСП са внесли по една кандидатура за нов член на Съвета за електронни медии на мястото на бившия депутат от социалистическата партия Иво Атанасов (на снимката), чийто мандат изтича през юли, научи „Сега“. Срокът за представяне на номинациите изтече вчера. ГЕРБ предлагат за нов представител от парламентарната квота в СЕМ да бъде избрана

Проверяват собственик на къща за гости край Варна, взел 391 000 лева финансиране

Проверки на къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., които са в мониторинг, започнаха да се извършват по заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Това е съобщила за „Черно море“ Айрие Ибрямова, директор на държавен фонд „Земеделие“ – Варна. Проверка на имот, регистриран чрез фирма „Изгрев-212“ ООД в село Изгрев,

В КАТ-София се чака по 6 часа, установи Министерският съвет

Дълго чакане на опашка за определена административна услуга, нелюбезни служители и изискване на ненужни документи - това са част от проблемите, открити при проучване по метода „таен клиент“. Резултатите бяха представени на конференция в Министерския съвет. След сигнали за нередности близо месец и половина десет тайни клиенти наблюдават как 13

Бюджетната комисия към НС прие намаляване на партийната субсидия на 1 лев

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси към парламента гласуваха намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за тази година, предава БНТ. Това на практика означава, че до края на тази година субсидията на партиите ще бъде по 6 лева на реален глас, тъй като вече половината от субсидиите са платени.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber