СССР нямаше планове да сменя Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/Article/276098 СССР нямаше планове да сменя Тодор Живков СССР нямаше планове да сменя Тодор Живков www.24chasa.bg
СССР нямаше планове да сменя Тодор Живков

Виктор Шарапов (78) е последният съветски и първият руски посланик у нас след разпадането на СССР. Генерал-майор от КГБ, той пристига в София през лятото на 1988 г. Тръгва си през 1992 г. Китаист по образование. Работи като журналист в Китай, а през 1971 г. ръководителят на КГБ на СССР Юрий Андропов го назначава за свой съветник. По-късно е съветник и на следващите генерални секретари на КПСС Константин Черненко и Михаил Горбачов. Сега е председател на руската обществена организация Съюз на приятелите на България.

- Най-запомнящото се е това, че българските ръководители, просто българските хора, с които в онези дни се срещах, изразяваха удовлетворение, че и в България се извършват големи демократични промени. Удовлетворението на хората - това е най-яркото впечатление.

- И в ръководството, и обикновените хора. Защото се срещах и с журналисти, и с други хора, с ръководители от различни равнища, не само от ЦК, но и в районите.

- Ако някой е натрапил промените на България, щеше да е едно. А тези промени се родиха в самата България. Те бяха нужни преди всичко на българите, това беше желание на българския народ. Това е най-главното.

И второ - по това време вече и в света ставаха големи промени. В бившия СССР също. Погледнете сега за какво говори светът - за рухването на Берлинската стена. Този процес на подготовка на разрушаване на Берлинската стена не можеше да не засегне и България. Казват, че СССР е влияел някак на българските събития. Разбира се, че влияеше преди всичко с примера си.

- Според мен главната позиция на Москва беше, че тези въпроси трябва да ги решават самите българи. Имаше идея, изказвана от Живков, че може би трябва да се излети за Москва, там да се поговори със съветското ръководство. Но Москва каза - не, нека тези проблеми да се решават в България от БКП, от българския народ и българското ръководство.

- Казвате, че Москва не е планирала да сменя Живков?

- Такива планове нямаше. Москва казваше на всичките си съюзници от Варшавския договор: стават промени, трябва да сте готови за тях, да вървите в крак с времето.

- Преди всичко българите говореха по повод приемника на Живков. Срещах се с Живков и той назоваваше различни имена - и за Лилов (Александър Лилов - б.а.), и за Младенов говореше. Тези разговори вървяха преди всичко във висшето ръководство на България. Когато получихме известие, че се е състояло заседание на Политбюро и там е решено - Живков подава оставка, а на негово място предлагат Младенов, Москва каза: Ние познаваме Младенов като приятел на СССР, затова и приветстваме такъв избор.

- Имали сте няколко срещи с Живков преди 10 ноември. Какво обсъждахте?

- Обсъждахме всички въпроси, които вълнуваха българите и Москва. Аз разказвах какво става в Москва, Живков разказваше какво става в България. Говорехме за това, че демократичните промени, които ставаха в целия социалистически лагер, е невъзможно да се изолират от събитията в България.

Например през лятото, няколко месеца преди пленума в София, имаше среща на Горбачов и Кол и се обсъждаха проблемите за обединение на Германия. Как смятате, можеше ли това да не се отрази на събитията в България?

Когато обществеността и светът узнаха, че такива въпроси се обсъждат, веднага се засили натискът на различни сили този процес да се ускори. Помните какви митинги и събрания имаше в Берлин, когато не хиляди, а десетки, стотици хиляди излизаха на улицата и искаха стената да бъде разрушена. България не можеше да остане извън събитията, извън това, което ставаше и в СССР. То влияеше на настроението, на мислите и на българското ръководство и общественост.

Това беше общ, единен процес на демократически преобразувания. Струва ми се, това е главното - че събитията, които станаха в България, не са изолирани.

- С две думи е трудно да се каже, защото той имаше и силни, и слаби страни като всеки ръководител. В дадения случай бих казал по друг начин - че той не предвиди всички последствия от стъпките, които предприемаше.

- За кои последствия говорите?

- Бързото решение на германския въпрос например. Бързото решаване на вътрешните проблеми в СССР, когато икономическата реформа се съпровождаше и с реформа на политическата система. Тези две твърде силни линии се преплетоха и трябваше да се види до какво могат да доведат. Смятам, че Горбачов не виждаше всички последствия.

- Може да се каже, че не предвиждаха колко бързо ще се развие процесът.

- Не, той беше достатъчно спокоен, говореше за всичко премерено. Живков беше много опитен политик и разбираше, че ако вървят някакви политически процеси, е много трудно и ненужно да им се противостои. И той разбра, че перестройката, за която говореше, която вървеше и в СССР, изисква промени във висшето ръководство.

Затова вътрешно, струва ми се, той беше готов. Макар че ние няколко пъти обсъждахме този въпрос, връщахме се към него. Той разсъждаваше много спокойно и ми се струваше , че разбираше, че това е неизбежно. Чувствах, че иска да направи това с най-малко загуби.

- Не, не толкова в личен план, а по-скоро в общественото развитие.

- Естествено, че и Америка много работеше в соцстраните. И в ГДР, и в СССР, и в България. Тогава лидерите на СССР и САЩ решаваха съвместно големи проблеми, преди всичко глобалното разоръжаване.

Всички виждаха, че Москва и Вашингтон обсъждат политическите дела. Беше разбираемо, че и в другите социалистически страни Америка присъства. Говорим за България - да, те работеха активно. Това беше естествен процес.

- Станаха ли Русия и България отново близки, или има още недоверие, след като ние влязохме в НАТО и ЕС?

- Сега не говорим защо България е в НАТО, а казваме - обяснете ни защо са тези бази, какво ще правят там, на 1000 км от руските граници. Нужно е разбиране, обяснение и тогава няма да има вражда и хладно отношение. Смятам, че политическото състояние на руско-българските отношения е такова, че ни позволява успешно да решаваме и глобални, много големи икономически проблеми, и проблемите на мира в Европа.

ЦВЕТАНА КРЪСТЕВА, КОР. НА БНТ В МОСКВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Най-важното

Галя Димитрова

Шефката на НАП: Продължават опитите за хакерски атаки към приходната агенция

Опити за хакерски атаки към базата данни на Националната агенция за приходите продължават и до днес. "Непрекъснато се регистрират такива опити, но ние успешно успяваме да ги предотвратим, благодарение на новите приложения и системи, които през това време внедрихме", каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова по време на изслушването й на

Едвин Джеси Снимка: официален сайт на ЦСКА

"Мьолде", "Трабзон" и "Бешикташ" преговарят с ЦСКА за Джеси

Норвежкият "Мьолде" и турските "Трабзон" и "Бешикташ" преговарят с ЦСКА за Едвин Джеси, пише sportsworldghana.com. В края на октомври от американския ФК "Далас", където бе преотстъпен Джеси,  излязоха с официално съобщение, че няма да се възползват от клаузата за удължаване на договора му и той ще се завърне на "Армията".

Атанас Фурнаджиев

Вицешефът на БФС Фурнаджиев: Да спрат инсинуациите, свързани с мен

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев публикува официално писмо, в което отхвърли нападките по негов адрес. Той заяви, че винаги е открит пред медиите и затова ще даде пресконференция, за да спрат инсинуациите. В съобщението на Фурнаджиев се казва: "Използвам законовото си право на отговор на материал разпространен от БТВ,

КАДЪР: Туитър/ 112 Comunidad Madrid

Убитата в Мадрид жена е роднина на Папа Жан, намушкана е от психичноболния си внук (Обновена)

69-годишната българка, убита снощи в дома си в Мадрид, е била намушкана от 30-годишния си внук. Мъжът е задържан на местопрестъплението с окървавени ръце, съобщава "Ел паис". Първоначално се смяташе, че извършителят е син на жертвата.  На мястото на инцидента е пристигнал и психолог, който работи с жена в нервна криза

Вестник "Български фермер" отличи заслужилите от сектора на ежегодния си конкурс

Станчо Станчев е "Агробизнесмен на България" за 2019 г.

Станчо Яков Станчев, управител на СД ,,Ерато СИК ” е носителят на голямата награда на конкурса "Агробизнесмен на България" за 2019 г. Той се организира от най-авторитетния агровестник в България - "Български фермер". Фирмата, която управлява Станчев, е основана и регистрирана на 5 октомври1990 г. с трима съдружници. Базата й се намира в с.

Снимка Архив

Млад мъж загина, двама пострадаха при катастрофа на магистрала "Тракия"

Мъж на 28 години е загинал, а двама от спътниците му са в болница след катастрофа, станала днес следобед на 62 -километър на автомагистрала "Тракия" в платното по посока София. Това съобщи говорителят на ОД МВР- Пазарджик Мирослав Стоянов, цитиран от БТА. Починалият е управлявал лек автомобил "Мерцедес", в който са пътували още трима души.

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Най-важното

Петър Димков за кръвохраченето

Петър Димков за кръвохраченето

При това заболяване се отделя кръв от белите дробове или от бронхите. Когато кръвта идва от носа, устата (венците) или гърлото, кръвохраченето не е истинско. Голяма част от кръвохраченията се дължат на възпаление на венците, разширение на вените на хранопровода, порок на сърцето, болести в гърлото и глътката, полипи в носа,

Мевлют Чавушоглу СНИМКА: Ройтерс

Чавушоглу: Споразумението със САЩ за Северна Сирия се нарушава

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че има нарушения на споразумението между Турция и САЩ за Северна Сирия, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА. Чавушоглу се срещна вчера в Брюксел с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, след което външният министър на Турция даде пресконференция.

СНИМКА: Pixabay

Трима загинаха при катастрофа на пътя Силистра - Русе

Досъдебно производство за тежко пътно-транспортно произшествие с трима загинали ръководи Окръжната прокуратура в Силистра, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. Челният удар между "Опел корса" и "Фолксваген венто" е станал днес в ранния следобед на главния път Силистра - Русе. Извършва се оглед на местопроизшествието

Грудев: Пускаме мерки за биосигурност на фермите

Грудев: Пускаме мерки за биосигурност на фермите

Заяви изпълнителният директор Васил Грудев на церемонията по връчване на приза за Агробизнесмен на България След като поздрави екипа на медийна група „България” и на в. „Български фермер” за упоритостта да носи дълги години флага Агробизнесмен на България и да връчва наградите на успелите български фермери, предприемачи и иноватори, Васил Грудев

Зорница Русинова

Социалното министерство с агенция за качество като Медицинския одит

Агенция за качеството ще заработи към социалното министерство от първи януари следващата година, като основните й ангажименти ще бъдат свързани с лицензиране на доставчиците на социални услуги и контрола по спазването на стандартите в социалните услуги. Това каза зам.-министър Зорница Русинова във Велико Търново

Полицай пострада при гонка и верижно меле в Пловдив

Полицай пострада при гонка и верижно меле в Пловдив

Медицинска помощ е била оказана на служител от специализираните полицейски сили в Пловдив, който е пострадал при преследване на кола нарушител, съобщиха от областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал днес около 14 ч. При патрулиране на ул. "Ландос" в "Столипиново" служители от СПС подали сигнал за спиране на преминаващ фиат

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber