СССР нямаше планове да сменя Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/Article/276098 СССР нямаше планове да сменя Тодор Живков СССР нямаше планове да сменя Тодор Живков www.24chasa.bg
СССР нямаше планове да сменя Тодор Живков

Виктор Шарапов (78) е последният съветски и първият руски посланик у нас след разпадането на СССР. Генерал-майор от КГБ, той пристига в София през лятото на 1988 г. Тръгва си през 1992 г. Китаист по образование. Работи като журналист в Китай, а през 1971 г. ръководителят на КГБ на СССР Юрий Андропов го назначава за свой съветник. По-късно е съветник и на следващите генерални секретари на КПСС Константин Черненко и Михаил Горбачов. Сега е председател на руската обществена организация Съюз на приятелите на България.

- Най-запомнящото се е това, че българските ръководители, просто българските хора, с които в онези дни се срещах, изразяваха удовлетворение, че и в България се извършват големи демократични промени. Удовлетворението на хората - това е най-яркото впечатление.

- И в ръководството, и обикновените хора. Защото се срещах и с журналисти, и с други хора, с ръководители от различни равнища, не само от ЦК, но и в районите.

- Ако някой е натрапил промените на България, щеше да е едно. А тези промени се родиха в самата България. Те бяха нужни преди всичко на българите, това беше желание на българския народ. Това е най-главното.

И второ - по това време вече и в света ставаха големи промени. В бившия СССР също. Погледнете сега за какво говори светът - за рухването на Берлинската стена. Този процес на подготовка на разрушаване на Берлинската стена не можеше да не засегне и България. Казват, че СССР е влияел някак на българските събития. Разбира се, че влияеше преди всичко с примера си.

- Според мен главната позиция на Москва беше, че тези въпроси трябва да ги решават самите българи. Имаше идея, изказвана от Живков, че може би трябва да се излети за Москва, там да се поговори със съветското ръководство. Но Москва каза - не, нека тези проблеми да се решават в България от БКП, от българския народ и българското ръководство.

- Казвате, че Москва не е планирала да сменя Живков?

- Такива планове нямаше. Москва казваше на всичките си съюзници от Варшавския договор: стават промени, трябва да сте готови за тях, да вървите в крак с времето.

- Преди всичко българите говореха по повод приемника на Живков. Срещах се с Живков и той назоваваше различни имена - и за Лилов (Александър Лилов - б.а.), и за Младенов говореше. Тези разговори вървяха преди всичко във висшето ръководство на България. Когато получихме известие, че се е състояло заседание на Политбюро и там е решено - Живков подава оставка, а на негово място предлагат Младенов, Москва каза: Ние познаваме Младенов като приятел на СССР, затова и приветстваме такъв избор.

- Имали сте няколко срещи с Живков преди 10 ноември. Какво обсъждахте?

- Обсъждахме всички въпроси, които вълнуваха българите и Москва. Аз разказвах какво става в Москва, Живков разказваше какво става в България. Говорехме за това, че демократичните промени, които ставаха в целия социалистически лагер, е невъзможно да се изолират от събитията в България.

Например през лятото, няколко месеца преди пленума в София, имаше среща на Горбачов и Кол и се обсъждаха проблемите за обединение на Германия. Как смятате, можеше ли това да не се отрази на събитията в България?

Когато обществеността и светът узнаха, че такива въпроси се обсъждат, веднага се засили натискът на различни сили този процес да се ускори. Помните какви митинги и събрания имаше в Берлин, когато не хиляди, а десетки, стотици хиляди излизаха на улицата и искаха стената да бъде разрушена. България не можеше да остане извън събитията, извън това, което ставаше и в СССР. То влияеше на настроението, на мислите и на българското ръководство и общественост.

Това беше общ, единен процес на демократически преобразувания. Струва ми се, това е главното - че събитията, които станаха в България, не са изолирани.

- С две думи е трудно да се каже, защото той имаше и силни, и слаби страни като всеки ръководител. В дадения случай бих казал по друг начин - че той не предвиди всички последствия от стъпките, които предприемаше.

- За кои последствия говорите?

- Бързото решение на германския въпрос например. Бързото решаване на вътрешните проблеми в СССР, когато икономическата реформа се съпровождаше и с реформа на политическата система. Тези две твърде силни линии се преплетоха и трябваше да се види до какво могат да доведат. Смятам, че Горбачов не виждаше всички последствия.

- Може да се каже, че не предвиждаха колко бързо ще се развие процесът.

- Не, той беше достатъчно спокоен, говореше за всичко премерено. Живков беше много опитен политик и разбираше, че ако вървят някакви политически процеси, е много трудно и ненужно да им се противостои. И той разбра, че перестройката, за която говореше, която вървеше и в СССР, изисква промени във висшето ръководство.

Затова вътрешно, струва ми се, той беше готов. Макар че ние няколко пъти обсъждахме този въпрос, връщахме се към него. Той разсъждаваше много спокойно и ми се струваше , че разбираше, че това е неизбежно. Чувствах, че иска да направи това с най-малко загуби.

- Не, не толкова в личен план, а по-скоро в общественото развитие.

- Естествено, че и Америка много работеше в соцстраните. И в ГДР, и в СССР, и в България. Тогава лидерите на СССР и САЩ решаваха съвместно големи проблеми, преди всичко глобалното разоръжаване.

Всички виждаха, че Москва и Вашингтон обсъждат политическите дела. Беше разбираемо, че и в другите социалистически страни Америка присъства. Говорим за България - да, те работеха активно. Това беше естествен процес.

- Станаха ли Русия и България отново близки, или има още недоверие, след като ние влязохме в НАТО и ЕС?

- Сега не говорим защо България е в НАТО, а казваме - обяснете ни защо са тези бази, какво ще правят там, на 1000 км от руските граници. Нужно е разбиране, обяснение и тогава няма да има вражда и хладно отношение. Смятам, че политическото състояние на руско-българските отношения е такова, че ни позволява успешно да решаваме и глобални, много големи икономически проблеми, и проблемите на мира в Европа.

ЦВЕТАНА КРЪСТЕВА, КОР. НА БНТ В МОСКВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Най-важното

СНИМКА: Архив

Сигнал за бомба в училище в Благоевград

Сигнал за бомба в училище в Благоевград. Сигналът е подаден в 8.20 часа от 11 основно училище. На място има полиция, линейки и пожарна, предаде БГНЕС Сигналът, който е малко вероятен, се проверява. Очаквайте

Адв. Николай Димитров КАДЪР: БНТ

Адвокатът на пострадалите в Хитрино: Присъдата на машинистите е занижена

Считаме, че на фона на нанесените вреди, тази присъда е занижена. Очакваме от втора инстанция да завиши наказанието на всеки един от машинистите. Още в днешния ден ще бъде входирана и жалба в тази насока. Това каза за БНТ адв. Николай Димитров, представляващ близките на загиналите и пострадалите в Хитрино

Пожар изпепели цех за метли край Сунгурларе

Пожар изпепели цех за метли край Сунгурларе

Цех за производство на метли в сунгурларското село Черница е изгорял през нощта на 22 януари, съобщават от полицията. Сигнал за пожара е получен в  23,10 ч.в районото полицейско управление в Сунгурларе. Пламъците са  потушени от трима огнеборци, но въпреки намесата им цехът е унищожен напълно. Изгоряла е и  готова продукция и стопанска техника

Английската гимназия в Русе

Майката на самоубилото се момче в двора на гимназия в Русе с трогващо послание

"Никой родител не може да се подготви за такава трагедия… и не трябва… Да надживееш детето си…". Така започва постът на Дани Колева, майка на ученика, който се самоуби преди дни в двора на Английската гимназия в Русе. Ето и цялото й послание:  „Благодаря на Вики за 15-те години които ни подари и сподели с нас

СНИМКА: Архив

Мощно земетресение разтърси Аляска, на 22 км от вулкана Танага

Земетресение от 6,2 степен разтърси Андреанофските и Алеутските острови в Аляска в 05:53 централно гринуичко време, съобщава Американската служба за геоложки проучвания, цитирана от БТА.  Земетересението е западно от град Адак. Епицентърът на труса е на 22 километра източно от вулкана Танага, който е част от системата на Алеутските острови

Иван Гешев СНИМКА: Архив

Делата за убийството от Галиче и за смъртта на Тоско - на специален надзор

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев Върховната касационна прокуратура взе на специален надзор делото за извършеното на 11.01.2020 г. в с. Галиче убийството на 18-годишната Андреа, съобщиха от прокуратурата. На проведената в понеделник, (20.01.2020 г.), среща с премиера и бащата на жертвата главният прокурор пое ангажимент и впоследствие

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Най-важното

Брайън Хук СНИМКА: РОЙТЕРС

САЩ: Наследникът на Солеймани ще бъде сполетян от същата съдба, ако убие американци

Специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук заяви, че наследникът на Касем Солеймани, иранския генерал убит при американски въздушен удар на 2 януари, ще бъде сполетян от същата съдба, ако убива американци, предаде Ройтерс. Ден след убийството на командващия елитните сили "Ал Кудс" към Корпуса на гвардейците на ислямската революция

Станислав Владимиров

Слагат химически тоалетни в Перник

Общината в Перник е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. Това съобщи кметът Станислав Владимиров пред Нова телевизия. Те не са достатъчни и ще поискаме помощ от държавата и в тази посока, обясни той. Много от заведенията в града имали вече хидрофорни системи и бидони, за да продължат да функционират

СНИМКА: Pixabay

Самолет за гасене на пожари се разби в Австралия - екипажът загина

Самолет за гасене на пожари се разби в планинска местност в австралийския щат Нов Южен Уелс. Загинали са тримата членове на екипажа, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позовават на местните власти. Връзката със самолета С-130 Херкулес, който участвал в гасенето на горските пожари в района, била изгубена малко след 14

Поредно земетресение в Турция тази сутрин

Поредно земетресение в Турция тази сутрин

Земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер е регистрирано в 06.54 часа местно време /05.54 часа българско време/ в турския окръг Анкара, предаде турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на съобщение на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации. Епицентърът на труса е бил в района на Акюрт

Зорница Русинова

Държавата ще плаща до 4 м. за детегледачка при семейства, които се върнат от чужбина

До 4 месеца помощ за детегледачка ще получават младите семейства, които се върнат от чужбина да работят у нас. Подкрепата е докато се установят у нас и запишат детето си на ясла или детска градина. Това разкри пред Нова тв зам.-социалният министър Зорница Русинова по повод програмата за завръщането на млади и образовани българи

СНИМКА: Pixabay

Стрелба с един убит и 7 ранени в Сиатъл

Един човек беше убит, а седем други, сред които дете, са ранени при стрелба в центъра на американския град Сиатъл, предаде БНТ. По данни на полицията жертвата е жена. Стрелецът е избягал и се издирва. Според очевидци до престрелката се е стигнало след спор между двама мъже. Инцидентът е станал в близост до верига за бързо хранене

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber