ЦРУ и ФБР имат дебели папки за българина Димитър Димитров

https://www.24chasa.bg/Article/2469771 ЦРУ и ФБР имат дебели папки за българина Димитър Димитров ЦРУ и ФБР имат дебели папки за българина Димитър Димитров www.24chasa.bg

За българина Димитър Димитров, който представял себе си за американския ген. Доналдасън, има подробна информация, събирана от ФБР и ЦРУ, показа проучване на “24 часа”. Тя изскача от дебелите папки за убийството на Кенеди, които се пазят в Националните американски архиви (NARA) в Мериленд. Част от тях са разсекретени по програмата за исторически преглед, прилагана периодично. От материалите става ясно, че ЦРУ започва да събира данни за Димитров още през октомври 1950 г.

Той привлича оперативния интерес, докато работи в радио “Атина”, след като напуска България през 1947 г.

“През 1950 г. американското посолство в Атина оценява Димитров като шарлатанин. Но независимо от неговата повърхностност и склонност към преувеличение, той има интуиция да хване наченките на политическо поведение и е толкова отдаден на задачата, която си е поставил сам - да създаде демократичен блок, че може да се превърне във важна българска фигура”, пише зам.-директорът по операциите на ЦРУ Хъг Товар до директора на ФБР през 1977 г. В информацията се разказва, че Димитров посетил бежанския лагер “Лаврион” и внушавал на българите, че има важна мисия за сваляне на комунизма в България.

“Наблюдатели в Атина смятат Димитров за диктаторски настроен и човек, който се мисли за много важен, и ако не за луд - то поне за човек, който страда от заблуди и грандомания. Димитров смята, че може да предизвика падането на комунизма в България и после да стане министър-председател”, пише в информацията.

От документа става ясно, че през 1951 г. Димитров е пратен от Атина в болница във Франкфурт, където остава 4 дни. Оттам на 4 септември 1951 г. е пратен в база на ЦРУ във Форт Клейтън, Панама - вижте ТУК, където остава до януари 1954 г.

Тъй като базата трябвало да бъде затворена и нямало къде да го настанят, го връщат на гръцкия остров Сирус. “Бяха направени усилия да бъде пратен в Канада, Нова Зеландия, Австралия, но без резултат. Накрая бе решено, че най-добре е да му се разреши да емигрира в САЩ като бежанец”, пише в документа. Така през 1956 г. българинът се озовава в САЩ заедно с гръцката си жена Флора и дъщеря им Дафни, кръстена на българската си баба Дафинка.

“Оттогава Димитров е постоянен източник на смущения. Неговата мегаломания е очевидна в комуникацията с различни агенции. През годините той е писал дълги писма на директора на ЦРУ, на държавния секретар, на вицепрезидента Никсън, на президента Кенеди”, пише в доклада.

Като пример се дава писмото на емигранта до Никсън, в което българинът иска среща като негов антикомунистически съветник. Цитирано е и писмото му до Кенеди, в което твърди, че може да освободи балканските страни от комунизма след 5 г., ако му дадат финансова подкрепа.

През май 1957 г. Димитров се свързва с Държавния департамент и се мъчи да го заинтригува да купи негов филмов сценарий. Според “Филм дейли” от 24 март 1964 г. Димитров е станал собственик на “Дико продъкшън”, американско-гръцка компания, регистрирана в Атина.

“Последният ни контакт с Димитров е от април 1968 г., когато той се появи в американското посолство в Атина и поиска да говори с първия секретар в качеството си на лидер на Българското освободително движение срещу комунизма”, пише в информацията на ЦРУ. Изброени са 7 адреса в Ню Йорк, Ню Джърси, Калифорния, Вашингтон и Канада, където българинът се е подвизавал от 1957 до 1969 г. На последния адрес емигрантът се представял като ген. Дико Димитров.

“От нашите файлове не е ясно кога Димитров е почнал да се представя като генерал, нито кога е почнал да използва името Доналд А. Доналдсън. Следите, които водят към последното име, са негативни”, пише в доклада. Според автора не е ясно дали Димитров е гражданин на САЩ. През 1967 г. се представял като човек без държава, който кандидатства за американско гражданство.

Според друг документ през юни 1960 г. Димитров се свързва с ЦРУ и предлага срещу финансова помощ да работи под прикритие срещу България. Според документите обаче агенцията не предприема нищо по предложението.

Материалите разкриват още, че през 1961 г. Димитров се свързва с главния редактор на неделното издание Parade с желание да разкаже историята си. Според документи, които се пазят в ЦРУ, редакторът от своя страна се свързал с агенцията и бил посъветван
да не се занимава с българина, защото бил “самозванец, дискредитиран и ненадежден, пълен с шантави истории за ЦРУ”.

Агенцията продължава да трупа информации за Димитров и през 70-те години. Повод стават “разкритията” на Олтманс (виж долу). “Ние вярваме, че “новият източник” на Олтманс е Димитър Адамов Димитров - Дико, българин, роден на 7 май 1924 г. в Медковец, около Лом, България, към който агенцията има официален интерес от октомври 1950 до април 1951 г.”, пише в документите на ЦРУ.

Доклад, писан на 22 септември 1977 г., предназначен за директора на ФБР, отново повтаря познатата история на българина, но прави и обобщение: “През 1950 г. американското посолство в Атина оценява Димитров като човек, в който има голяма доза шарлатания и е смятан за мошеник.

Въпреки неговата повърхностност и склонност към преувеличаване той има толкова интуитивно вкопчване към политическа изява и към собствените си идеи да организира политически блок, че някой може да си помисли, че може да се превърне във важна българска фигура”, пише в доклада. Същият документ разказва, че Димитров бил много активен сред българските емигранти в Гърция.

През октомври 1950 г. той насърчавал лагерниците в емигрантския лагер “Лаврион” да правят акции срещу България. Освен жена си имал няколко приятелки. Наблюдатели в Атина го смятали за човек, твърде фокусиран върху себе си, който, изглежда, страдал от мания за величие, вярвал, че може да свали комунистическия кабинет в България и да стане премиер.

През октомври 1977 г. конфиденциален източник на агенцията съобщил, че човек, представящ се като ген. Дико Димитров, искал да осъществи контакт с израелския посланик.

Ицхак Рабин, за да му предаде конфиденциална информация. “ЦРУ няма идея каква връзка съществува между Олтманс и Димитров, но е сигурно, че тази връзка не е в полза на американската разузнавателна общност. ЦРУ иска всяка допълнителна информация, която Дирекцията може да има за Дико Деметроф”, завършва докладът.

Документи за Димитров се пазят и във ФБР. Според доклад от април 1964 г., писан от офиса на ФБР в Денвър, Димитър Адамов е заподозрян във вземането на $ 10 000 от Гино и Тодора Дочеф, след което изчезнал. Районният прокурор Роналд Хардести е получил сигнал от потърпевшите още през януари 1964 г. Авторът на доклада препоръчва $ 15 000 гаранция.

Според друг документ на бюрото за имиграция и натурализация на 7 февруари 1964 г. Димитров под името Димитриос е кандидатствал за емигрантска виза на 3 ноември 1956 г. в Атина. В документите посочил, че е емигрант извън квотата, защото е избягал от България. Като спонсор сочи човек от Индиана, но е готов да живее в Ню Йорк. Пише, че говори гръцки, български, руски и английски и че през 1944-1946 г. се е борил с комунистите, а през 1947 г. е бил в затвора в България.

В същия файл на ФБР се пази устно оплакване от някой си Джон Минджинас, че от декември 1959 г. до март 1960 г. Димитров взел от него около $ 7500, но после изчезнал. По думите на Минджинас имало и други хора в района, от които Димитров взел пари,
но не им ги върнал.

Докладът цитира публикация от април 1958 г., според която Димитров под името Дико се появил по телевизия в Холивуд и разказал за битката си срещу комунизма, за което пишел и книга. В тази папка може да се намери още едно оплакване срещу Димитров за взети и невърнати пари.

То е от адвоката Антон Синтич, чийто клиент Тошо Димитров Тошев му разказал, че Димитър Адамов Димитров взел от него $ 4 250 с обещание да му съдейства да пробие с книгата си във филмовата индустрия, но не му ги върнал.

Още по-разобличаваща информация за Димитров изскача от архива на ФБР в Калифорния.

Според доклад, писан в Лос Анджелис на 29 април 1964 г., Димитров може да е взел поне $ 20 000 от хора в района, докато е живял там от 1956- 1961 г. Той твърдял, че познава известни хора във филмовата индустрия и политическите кръгове и че е познат на гръцката кралица. Допълва, че гръцкото правителство ще го подкрепи да снима филм в Гърция.

На 26 февруари 1964 г. “Нешънъл хералд”, вестник на гръцки, излизащ в Ню Йорк, публикува интервю с Дико Димитров. Той е описан като писател и продуцент от Холивуд, който работи по филм “Ваканцията на боговете”.

Според информацията Димитров произхождал от стара дунавско-гръцка фамилия и е емигрант заради антикомунистическите си убеждения, а през последните 10 г. работел в Холивуд като сценарист. На 3 април 1964 г. Димитров е арестуван от агенти на ФБР в хотел “Бевърли уилшир” в Калифорния. При ареста се обявил за човек без държава, напуснал България през Гърция и пристигнал в САЩ през 1956 г.

Признал, че е живял 3 г. в Лос Анжджелис, след което заминал за Ню Йорк и Канада, а после пътувал в Швейцария, Испания, Италия и Гърция. Бил разделен с жена си - тя живеела в Чикаго.

Според друг доклад на офиса на ФБР в Лос Анджелис Димитров е взел между $ 500 и $ 10 000 от поне 30 души и никога не е имал печеливша работа. От материали на агенцията става ясно, че Димитров е ходил 3 пъти в офиса на ФБР в Лос Анджелис - през юни 1957 г., през октомври 1958 г. и през януари 1960 г., за да съобщи, че пише антикомунистическа книга и опитва да направи филм, за което иска подкрепата на ФБР.

За да си спечели благоволението на бюрото, през 1961 г. той дори твърдял, че работи за ФБР, разкрива информация на ЦРУ от октомври 1977 г. “Нашите регистри показват, че Димитров никога не е работил за ФБР”, опровергава документът. Агентите на бюрото интервюират десетима, които разказват как са давали пари на Димитров и той не ги върнал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Световните медии са шокирани от изявление на президентката на Хърватия

В тема на световните медии се превърна изявление на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, че хърватската полиция насилствено връща мигрантите от границата "и е необходимо малко насилие, когато извършвате pushback" /избутване/, съобщи Танюг. Тя заявила това за обществената телевизия SRF по време на посещението си в Швейцария.

Салвини поиска доклад за ромските лагери в страната, планира закриването им

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини поръча да бъде изготвен доклад за наличието на ромски лагери на територията на страната, с оглед евентуалното им затваряне, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Салвини, който е и вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига", поиска от местните власти да изготвят "доклад за

Европейският съюз готви нови санкции срещу венецуелските сили за сигурност

Европейският съюз подготвя нови санкции срещу представители на венецуелските сили за сигурност, замесени в нарушаването на човешките права, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини. То бе публикувано във връзка със смъртта на капитана от венецуелските военноморски сили

Салвини отговаря пред парламента за руската следа в партията му

Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини отстъпи днес пред неколкодневния натиск да отговаря пред парламента по повод твърденията, че негов приближен е искал руски пари за партията му "Лига", предаде АП. Въпросният приближен, Джанлука Савоини, вече е разследван от прокуратурата в Милано за предполагаема международна корупция.

1.3 млрд. тона храна се изхвърлят годишно в света, може да нахрани 3 млрд. души

1.3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в света, докато един от всеки десет души страда от недохранване. Тези 1.3 милиарда тона са достатъчни, за да нахранят 3 милиарда души. И докато храната се оказва излишна предимно в по-богатите страни, то недостигът засяга най-много развиващи се икономики в Африка и Азия.

Някои тихоокеански острови са резистентни към климатичните промени

Тихоокеанските острови с малка надморска височина могат да реагират към климатичните промени, като променят формата си, и да избегнат възможността да бъдат залети от океана, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА. Някои островни държави, като например Тувалу и Кирибати, надвишават едва с няколко метра морското ниво и са

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Рамуш Харадинай: Готови сме за диалог с Белград в рамките на съществуващите граници

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай изрази днес готовност да се върне към диалога с Белград при условие, че се разговаря за уреждане в рамките на съществуващите граници, съобщи Танюг. Това, което Косово иска, е най-основното. Искаме договорна рамка за взаимно признаване в съществуващите граници. Тази преговорна рамка трябва да бъде онова,

Интернет е спасителен пояс за изпадналите в криза независими медии във Венецуела

Поставени в безисходица от "системната политика" на натиск, съсипани от намаляването на приходите от реклама и страдащи от липса на печатарска хартия, независимите венецуелски медии преживяват най-тежката криза в историята си и се опитват да оцелеят в интернет въпреки слабата мрежа. "При всяко положение нямаше да ни се размине",

Най-малко 175 загинаха и милиони пострадаха от мусоните в Южна Азия

Най-малко 175 човека са загинали и близо 7 милиона са пострадали от мащабните наводнения в Индия, Непал и Бангладеш, но мусонните дъждове отслабват, предадoха ДПА и БТА, като се позоват на официални източници. Най-тежко е положението в североизточният индийски щат Асам, където стихията е засегнала 4,3 милиона души - прокудени от домовете си,

Три месеца след пожара в "Нотр Дам" едва 10% от обещаните дарения са предоставени

Говор на чужд език, ентусиазирани екскурзоводи, туристи - радостното вълнение пред катедралата "Нотр Дам" в Париж се завърна, предаде Франс прес. Но преградите около нея и странното празно пространство, което по-рано се заемаше от кулата-стрела, напомнят за опустошителния пожар преди три месеца, предава БТА.

Насрочиха за 6 септември следващото заседание по делото за убийството на Андрей Карлов

Анкарски съд за особено тежки престъпления днес насрочи следващото заседание по делото за убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов за 6 септември, предаде ТАСС. Съдията по делото Хикмет Ердоган изслуша исканията на подсъдимите и адвокатите им за освобождаване на деветимата обвиняеми. Съдията обаче постанови обвиняемите да останат в

Десет турски моряци бяха отвлечени от пирати край нигерийския бряг

Десет турски моряци бяха отвлечени от пирати край нигерийския бряг, съобщи турската компания Кадъоглу Денизджилик, цитирана от Ройтерс и БТА. Компанията посочи, че осем моряци са останали на турския кораб. Кадъоглу Денизджилик уточни, че плаващият под турски флаг кораб Паксой-1 е бил атакуван в Гвинейския залив,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber