Най-голямата грешка на Живков-че обърна гръб на Москва

https://www.24chasa.bg/Article/246884 Най-голямата грешка на Живков-че обърна гръб на Москва Най-голямата грешка на Живков-че обърна гръб на Москва www.24chasa.bg

Руската компания "Съвършено секретно" създаде 44-минутен документален филм "Тодор Живков - титан на отминаващата епоха", разкри вчера "24 часа".

Лентата на режисьора Алексей Аленин, показана неотдавна по V канал на Петербургската телевизия, е една от последните в дългогодишен проект на журналиста Артьом Боровик, загинал трагично през 2000 г.

Най-голямата грешка на Живков-че обърна гръб на Москва

Във филма за Живков говорят последният съветски посланик у нас Виктор Шарапов, охранителят на бившия Първи - Бойко Борисов, зет му Иван Славков, внучката Жени Живкова, космонавтката Валентина Терешкова, Григор Стоичков.

АЛЕКСЕНИЯ ДИМИТРОВА
АЛЕКСЕНИЯ ДИМИТРОВА

Има и интервю със самия Живков, снимано във вилата на внучката му Евгения на ул. "Секвоя" през 1995 г., когато той е под домашен арест.

От филма става ясно, че 2 дни преди да подаде оставка, Живков е бил на тайна среща в съветското посолство в София. Тя била последният акорд от стълкновението му с Горбачов. Бившият Първи разкрива причините за този конфликт.

Филмът разказва за взаимоотношенията на Живков с предишните съветски лидери - Хрушчов и Брежнев, и как те са се отблагодарявали за лоялността му. Според зет му Иван Славков Тато бил роден политик.

Днес "24 часа" разкрива края на документалната лента с малки съкращения.

 

Четец: На 24 октомври 1989 г. членът на ПБ и министър на външните работи П. Младенов се обърна към членовете на ПБ и ЦК с открито писмо. Обвиняваше Живков в авторитаризъм и твърдеше, че стилът му довел до неработеща обстановка. Безусловно Живков бе едноличен ръководител на страната и се отличаваше с авторитарни методи, но имаше случаи, в които се вслушваше в опонентите и можеше да отмени свое решение. Такъв епизод се случи в средата на 70-те г.

Григор Стоичков: Бе прието постановление за ограничението на винопроизводството в домашни условия. Хората бяха недоволни. Като видя каква съпротива предизвика това решение, Живков свика МС: "Сбъркахме. Добрият ръководител трябва да може да дава заден. Да отменим постановлението."

Четец: Живков обичаше да повтаря, че преди 20 г. България е живяла във феодализма, а сега е скочила в XX в. На 10 април 1979 г. от космодрума "Байконур" стартира "Союз 33". На борда бяха Николай Рукавишников и Георги Иванов. След завръщането Живков посети звездното градче.

Валентина Терешкова: "Той бе особен човек. Подари ни 1000 български рози. Някои от тях още се пазят до паметника на Гагарин в звездното градче.

Четец: Слънчева гостоприемна България в края на 70-те г. бе една от малкото страни, където съветските отпускари можеха да идат без ограничения. Имаше още една причина, поради която някои съветски хора мечтаеха да попаднат в България - Ванга Много искаха да я видят. Имаше легенди, че тя предсказва и лекува от всяка болест.

Виктор Самарин, кореспондент на Гостелерадио в България от 1988-1992 г.: Бил съм при Ванга 2 пъти. Отидохме, снимахме. Да се снима там, е забранено, но ни позволиха. Операторът спря да пуши под влияние на Ванга.

Четец: На внучката на Живков - Евгения, Ванга предсказа успех в модния бизнес. Днес тя е една от известните моделиери.

Николай Гусев, шеф на съветската търговско-промишлена палата в България (1977-1996): Живков много обичаше семейството си. Всички го знаеха и чувстваха.

Четец: През 1971 г. Живков погреба жена си. Тежко преживя загубата. Мара Малеева не бе само най-близкият му човек, но и най-мъдрият му съветник.

Евгения Живкова: Тя бе много точен човек. През целия си живот му е помагала, била е до него, смекчавала е някои от лошите му качества, правела го е по-човечен.

Четец: След смъртта на жена му до Живков остава дъщеря му Людмила. С нея и семейството й Живков се стараеше да прекарва цялото си свободно време.

Иван Славков: Ставаше по-рано от всички и дълго се разхождаше. Обичаше да ходи, да плува, по цял ден четеше, не бе претенциозен. Хапваше скромна храна. С удоволствие гледаше филми.

Четец: В средата на 70-те г. Славков става директор на БНТ. Казва, че Живков се стараел да не пропуска премиера, особено ако е съветски филм.

Славков: Изгледа всички серии на "17 мига от пролетта". Когато екипът дойде в България, ги прие и ги покани на вечеря.

Четец: През 1981 г. в семейството на Живков отново се случва нещастие. Внезапно от сърдечен пристъп умира дъщеря му Людмила. Само на 38 г.

Славков: Беше му много тежко. Те бяха духовно близки.

Четец: След смъртта на дъщеря му до Живков остава внучката Евгения. В нейния дом Живков прекарва последните си дни. В нейно лице Живков вижда човек, близък до себе си по дух.

Евгения: "Никога не ми е казвал каква да бъда или какво да правя. Стимулираше ме сама да вземам решения. След като завърших училище, живеех и се грижех за себе си сама.

Четец: София, Върховният съд, 21 ноември 1991 г. Обвиняват Живков в злоупотреба със служебното положение и корупция. Потвърждава се, че по негово разпореждане от градския фонд, без основание, били отделени 70 апартамента.

Живков: Това означава, че всяка година съм давал по 2,1 апартамента.

Четец: През 1982 г. почина Брежнев - старият приятел на Живков. Настъпиха нови времена. През 1984 г. на власт дойде Михаил Горбачов. Първите крачки на младия и амбициозен политик настроиха Живков.

Живков: Горбачов се увлече в борбата с алкохолизма, но особени резултати не бяха постигнати. Тази кампания съвпадна с мое пътуване до Япония. На връщане и отиване спряхме за кратко във Владивосток. Когато вечеряхме, не ни сервираха водка. Тогава им казах: "Това е исторически въпрос. Можете ли да си представите Русия без водка?

Четец: Живков спря да се ориентира към Москва и извърши най-голямата грешка в политическия си живот. България е многонационална страна. Втори по численост са турците - около 10% от населението - около 800 000 души. През 1984 г. по разпореждане на Живков почна кампания по възраждане на българската нация. Официално се твърдеше, че местните турци са българи, които при османското иго били принудени да сменят имената си, а сега целта е да се възстанови справедливостта. Това решение сериозно подкопа позицията на Живков и усложни и бездруго нелеките му отношения с Горбачов. Но решаващия удар срещу Живков през есента на 1989 г. нанесе бившият му съратник Младенов.

Шарапов: През ноември 1989 г. обстановката в българското ръководство се напече. Повод даде писмото на Младенов.

Четец: В писмото се говореше, че Живков е довел страната до криза и тя се е оказала на един хал с диктаторския режим на Чаушеску. В тесен кръг Младенов говорил, че се бои да не повтори съдбата на Георги Марков. Българският дисидент бе отровен в Лондон. Вървяха упорити слухове, че към смъртта му са съпричастни българските спецслужби. Затова в края на 80-те страховете на Младенов се сториха на мнозина оправдани.

Живков: Процесът над мен е позорен процес, безусловно политически. Това е разправа с бившия държавен глава Тодор Живков и цялото му семейство.

Четец: Обвинения бяха предявени към всички роднини на Живков. Тези, които не привлякоха към съд, подложиха на гонения. Внучката Евгения, която работеше в института по култура в БАН, не можеха да уволнят, защото бе бременна. Но скоро намериха изход. Бе прието решение за ликвидиране на институтите по култура.

Евгения: Най-трудно бе да намерим добри адвокати. Блокираха ни имуществото и сметките, а парите в тях после се обезцениха. Четец: Съдът завърши на 4 септември 1992 г. Живков бе осъден на 7 г. лишаване от свобода по обвинение в корупция.

Живков: Сега съм под домашен арест. През този период почина брат ми - не можах да си взема последно сбогом, почина сестра ми - с нея също.

Четец: След 6 г. всички обвинения към него бяха снети.

Николай Гусев: Последната ни среща бе през 1996 г. Отидох да се сбогуваме на "Секвоя". Той ми говореше, че не приема перестройката на Горбачов. Сподели, че преди последното отпътуване от София Горбачов му казал: "Ще вървим заедно." "Помниш ли това?" "Да, помня." А той: "Е, виждаш ли, и тук ни излъга."

Четец: След съда Живков често повтаряше, че ръководителите на страната работят за чуждо разузнаване и получават финансова поддръжка от други държави. България преживявала национална трагедия и вървяла към катастрофа, както преди това СССР.

Шарапов: В последно време започна да говори: "Да, перестройката е добра, но зависи каква и как да завърши."

Живков: Ние недооценявахме ролята на личността. Но Сталин и Горбачов показват ролята на ръководителя, държавника, политика. Как можа един човек с тесен кръг съмишленици да предаде всичко, без да плати 1 рубла? За стореното от Горбачов плащат сега Русия и България.

Четец: През лятото на 1998 г. пратиха Живков в болница. Той не се чувстваше зле. При изследванията намериха само късогледство и лек захарен диабет.

Георги Иванов: Веднъж дойде дъщеря му с двете си момичета. Малката попита: "Дядо, може ли да те целуна", а той: "Не, аз съм в болница." Децата не обичат много да целуват стари хора, но тя искаше, значи го обичаше.

Четец: Живков почина на 5 август 1998 г. Властите в София отказаха да дадат помещение за траурна церемония и 2 ч саркофагът престоя под палещото слънце. Българите се простиха с Живков на пл. "Батенберг" срещу мавзолея на Димитров. Много се измени България от времето на Живков. Мавзолеят бе съборен през август 1999 г. Успяха едва на петия опит - сградата бе построена здраво. Днес на власт е БСП. Така се нарича партията, която 33 г. оглавяваше Живков. Но целите й имат малко общо с нейната предшественица. България има нови партньори - НАТО и ЕС. За Живков напомня само паметникът в родния му Правец и мемоарите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Приложения

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber