„Добър ви ден” с Величко Скорчев спасява човешки живот

https://www.24chasa.bg/Article/245804 „Добър ви ден” с Величко Скорчев спасява човешки живот „Добър ви ден” с Величко Скорчев спасява човешки живот www.24chasa.bg
Кадър от първия сутрешен блок в българския ефир “Добър ви ден” с Величко Скорчев. СНИМКА: БНТ

БНТ навършва 50 години и има в архивите, коридорите и студиата си хиляди истории. Заради юбилея “24 часа” реши да потърси 50 от най-интересните, разказани от познати и обичани лица на телевизията.

“За 25 години в БНТ преживях всичко. Но най-голямата ми гордост е, че създадох първия сутрешен блок в българския ефир “Добър ви ден”. Концепцията беше на Кеворк Кеворкян. Когато тръгна предаването, всички масово се поздравяваха с “Добър ви ден”, разказва Величко Скорчев.

През всичките тези години има един ден, който остава дълбоко в съзнанието на водещия - 18 септември 1990. Ето какво разказва той:

“Прибрах се вкъщи след снимките в студиото и ми звънна непознат мъж по телефона. Представи се за Иван Стефанов на 35 години от София. Скоро бил лежал в болница, където трябвало да му ампутират и двата крака. Искал след това да се самоубие, защото без два крака щял да бъде непотребен никому. Но очаквайки да влезе в операционната зала, ме гледал по телевизията в "Добър ви ден". "Вие ми вдъхнахте позитивизъм. Атмосферата на предаването ме спаси. Живея заради вас", ми каза.

Разплаках се. Сега, като си спомням, пак преживявам историята и отново ми се насълзяват очите. Според мен това трябва да е мисията на всеки журналист - да спаси човешки живот, а може би и едно семейство.

Днес трябва да е същото - предаванията да са позитивни, а не политически. Най-лесно е да поканиш в студиото някой политик. През 90-те, когато започна "Добър ви ден", също беше актуално предвид политическата обстановка в страната. Но ние не го правихме. Никъде по света в сутрешните блокове не говорят за политика.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Медии

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Медии

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber