Италия съди психо доктор, лекувал и българи

https://www.24chasa.bg/Article/242922 Италия съди психо доктор, лекувал и българи Италия съди психо доктор, лекувал и българи www.24chasa.bg
С шокиращ плакат на страдаща от анорексия жена италианският фотограф Оливиеро Тоскани изобрази модните истерии. Плакатите бяха разлепени на билбордове в Милано и пуснати на двойни страници в италианските вестници. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пред заплаха от съд и затвор в Италия е изправен смятаният за гуру в лечението на булимия и анорексия Валдо Бернаскони. Той е основател на следваната и в България Неорайхианска психотерапевтична школа, която е в центъра на люти спорове в Италия.

С още 9 души от клиниките му "Сана вита" до Лугано и "Казадап" в Комо Бернаскони е обвиняем за участие в престъпна организация, сексуално насилие, тежка измама срещу националната здравна система и незаконно упражняване на професията лекар и психотерапевт. 60 от общо 403 пациенти, както и 4 здравни каси се явяват като ищец в делото.

ВАЛДО БЕРНАСКОНИ
ВАЛДО БЕРНАСКОНИ

В Комо, Северна Италия, се състоя първото съдебно заседание, на което трябва да се реши дали ще започне процес срещу него. Сред пациентите на Бернаскони е имало и много българи.

Светла Банкова
Светла Банкова

Разследването срещу психотерапевта започна преди повече от 2 г. Според тезата на обвинението чрез "Казадап" десетината разследвани са вкарали в действие измама за изпомпването на 800 000 евро от италианската здравна система. Предполага се, че пациентите на клиниката били завлечени с 13 милиона евро.

Мадлен Алгафари
Мадлен Алгафари

Още през 2007 г. беше разпитана в рамките на делото и българката Галина Новачева Христова, университетска изследователка, ръководила до 2006 г. експерименталния проект "Казадап". Галина е спечелила дело срещу Бернаскони за това, че не е била заплатена достатъчно в клиниката му, и е било постановено да й се платят 14 000 евро обезщетение.

Христова отива в намиращата се до Комо клиника преди 12 г. като стажантка със стипендия от 300 долара. Пред магистратите българката хвърля светлина върху системата на клиниките на Бернаскони, противоречивите терапевтични методи, използвани от него, и "вербуването" на момичета като пациентки.

Христова твърди, че тя е завързвала първия контакт с кандидат-пациентките. Галина е бивша жена на актьора Исак Джордж, работещ като театрален терапевт в клиниката и също обвиняем в момента. След десетгодишен стаж в "Казадап" през 2006 г. българката напуска клиниката с гръм и трясък и завежда гражданско дело срещу Бернаскони и Пиеро Балари, също лекуващ анорексия.

В регистъра на разследваните през 2007 г. е вписано името и на друга българка - Борислава Костова, телефонистка в клиниката до Лугано, а после в тази до Комо. Новачева и телефонистката са били разследвани по делото, но не са обвиняеми.

Една бивша българска пациентка на Бернаскони е била в съдебната зала сега и е поискала да стане ищец в делото срещу него.

Според адвоката на Бернаскони - Пиермарио Вимеркати, терапевтът имал подкрепа от учени от Софийския университет за правилността на методите му и български колеги били готови да свидетелстват в негова защита пред съда.

Адвокатът на Бернаскони поиска споразумяване с правосъдието. Мярката обаче трябва да бъде поискана от всичките 10 обвиняеми, за да бъде приложена. Всички те трябва да бъдат съгласни и за продажбата на сградата на "Сана вита", оценена на 3 милиона евро и гаранция пред съда.

С парите могат да бъдат обезщетени жертвите. За да се разбере дали това ще стане, трябва да се изчака до 10 октомври, следващото съдебно заседание. Тези дни Бернаскони беше изключен от Ордена на психолозите в Тоскана, тъй като методите му за лечение не са признати от научния свят.

Заедно с още трима свои служители Бернаскони е разследван и за сексуално насилие срещу 12 пациентки. Сред терапиите му, поставени под прицела на властите, е т.нар. "масаж в срамните части". Именно по този начин служителите на клиниката са упражнявали сексуално насилие.

Много от лекуваните се оплакали, че са били изнасилени. Друга част от 403-те пациентки обаче смятат Бернаскони за свой спасител и казват, че именно с негова помощ са се измъкнали от анорексията и булимията. 6 от пациентките на Бернаскони са се явили в съда в негова защита.

40-годишна бивша пациентка на Бернаскони от Милано, минала през клиниката му до Лугано през 2000 г., разказва пред магистратите, че е платила 100 хиляди евро в рамките на година за лечението си.

"На закуска ни караха да правим гимнастика с викове, казваха ни, че снема напрежението. След това се заемахме с "домашно стопанство", т.е. чистехме клиниката. Следобед бяха терапиите с масажи, които трябваше да си правим взаимно. Имаше и театротерапия, при която нерядко трябваше да играем с прилепнали и секси дрехи. Веднъж трябваше да изиграем спектакъл, представящ Древен Рим. Бяхме облечени само с чаршафи и от някои момичета беше поискано да се разголят. Не липсваха и ревюта със секси облекло, на което Бернаскони и театротерапевтът Исак Джордж искат от момичетата да се състезават по сексапилност, а след това избираха победителката. През уикендите идваше шопинг терапията. Завеждаха ни в магазини и ни караха да си купуваме с наши пари дрехите, които искаха те - обикновено миниполи или разголени дрешки."

През август 2007 г. италианската прокуратура поставя под запор за месец "медицинския кабинет" на Бернаскони в Кампионе д'Италия и институт, част от който са били дейностите му. Бернаскони твърди чрез адвокатите си, че не се разкайва за нищо. Той изтъква, че е дипломиран в Лос Анджелис, основател е на Неорайхианската школа (Вилхелм Райх е ученик на Фройд) и е дори почетен консул на Хърватия в Лугано.

 

МЕТОДИТЕ НА БЕРНАСКОНИ

Сред прилаганите от Бернаскони и от клиниките му терапии са не диети и лекарства, а дейности като пазаруване, ревюта по бельо, срещи на четири очи с гуруто, които според прокуратурата са водели и до сексуално насилие.

Сред 12-те пациентки, жертви на засиленото внимание на Бернаскони, е и 22-годишната Даниела Серафинели от Морбеньо, която след излизането си от клиниката се самоубива на 2 септември 2005 г. Нейният дневник, в който е описана връзката й с Бернаскони, е сред главните оръжия на обвинението. Самият Бернаскони казва пред магистратите, че "методите му са плод на десетгодишна работа и че специалистите от неговата сфера ще докажат правилността им. Още от 80-те г. многобройни швейцарски, италиански, германски и български специалисти минаха през школата ми. Върнал съм усмивките и радостта към живот на стотици хора."

Според в. "Кориере дела сера" Бернаскони казва, че не е вземал пари за терапиите си и че посредством форума "Кристалиде" (в който са "Казадап" и "Сана вита" и който присъства и в България) лекувал десетки хиляди хора. Основна част от лечението обаче се е провеждала до Лугано.

ВИОЛИНА ХРИСТОВА, РИМ

 

Светла Банкова: Прекратихме отношенията си заради процеса

Представители на Неорайхианската школа по аналитична психотерапия у нас поддържат сайта apicsbg.com, в който се казва, че е на представителството на проф. Валдо Бернаскони в България.  "Офисът на проф. Валдо Бернаскони в България е Представителство на структурите в Швейцария и Италия - клиниката "Сана вита" и "Казадап". Координатор за България и изпълнителен директор е Светла Банкова", пише на заглавната страница на сайта. От него се получава информация за програма за следдипломна специализация по аналитична психотерапия (неорайхиански модел) към Фондацията на проф. Валдо Бернаскони в България.

- Не, категорично! Ние представляваме школа за обучение на психотерапевти, които се подготвят в неговата теория. Дотолкова само са ни отношенията с него. Освен това през юни той се оттегли от нашата школа категорично и затова тече пререгистрация на школата, която си остава чисто българска. Така че вече сме напълно отделно от него. Нямаме нищо общо с пациентите - булимички и анорексички, които са били там.

- Да, това е следдипломна квалификация на специалисти, завършили психология. Ние ги обучаваме за психотерапевти, като нашата програма отговаря на условията на европейската асоциация по психотерапия, защото спазваме нейните изисквания за брой часове, преподаватели и всичко друго необходимо.

- Всички тези хора са психолози и могат така или иначе да работят като психолози. Ние им даваме допълнителни инструменти, с които да могат да работят в психотерапията. От чисто теоретична гледна точка.

- Информацията не е актуална от юни. Трябва да я променим. Вече нямаме преподаватели от центровете на проф. Бернаскони, а от други места. Но като цяло информацията за обучението ни е вярна.

- И това вече не е актуално, защото официален договор вече нямаме. Той е прекъснат въз основа на този процес.

- Ами горе-долу. Да, така се получава.

- Да, познавам и двамата лично.

- Впечатленията ми и от двамата са положителни. Проф. Бернаскони е много добър теоретик и психотерапевт. Работила съм и с него, и под негова супервизия и имам отлични впечатления от общата ни работа.

- Да, познавам немалко.

- Мисля, че са напълно неоснователни и изобщо нямам идея на какво може да се основават. Категорично нямам никакво обяснение за тях. Нямам впечатления от него, че може да е способен на такова нещо. Познавам го от много години - от 1997-а, и такова нещо няма.

ЖЕНЯ МИЛЧЕВА

 

Мадлен Алгафари: Методът му лекува

Мадлен Алгафари, психотерапевт, е сред известните ученици на Бернаскони. Тя му е била специализантка до 1999 г. и казва, че е научила много от него. "Дали е правил финансови злоупотреби, няма как да знам, но ми се ще да вярвам, че не е. Това за сексуалните злоупотреби пък е пълна глупост, мисля. Някой май ги бърка с биотерапевтичния масаж на чакрите, какъвто в психосоматиката се прилага. Ако всеки телесен контакт с пациент се възприма като сексуално посегателство, трябва да бъдат арестувани всички масажисти", заяви Алгафари.

Тя разказва: "Познавам лично десетина българки, които са се излекували в клиниката на Бернаскони. Една от тях от години му дължи пари, защото нямаше възможност да плаща, но Бернаскони никога не я е притеснявал за парите.

Методът му за лечение на булимия и анорексия е компилативен, основава се на психосоматичния подход, според който тяло и душа са едно. Това го прави много широкоспектърен и работи отлично при такива случаи, защото много точно хваща психогенната динамика на тези заболявания, чиито корени са в първите седмици след раждането, но се проявяват обикновено през пубертета.

Но всяко лечение има и неуспешни случаи особено когато става дума за психотерапия, защото това е най-доброволното лечение. Ако човек не е мотивиран да се справи и се съпротивлява, и Господ да слезе, няма да му помогне.

Аз също прилагам някои методи на Бернаскони в комбинация с други при лечението на булимия и анорексия. Използвам 2 негови патентовани теста с оцветяване, които работят гениално - само по 10 избора на цветни комбинации може да се научи много за човека."

 

25 терапевти обучава у нас за 15 години

Според сайта apicsbg.com фондацията на Бернаскони в България "Международна академия за развитие на науката и културата "APICS" - България" е от 1994 г.

Целите й са развитие и разпространение на неорайхианската теория чрез академични сътрудничества с български учебни заведения, социални програми за превенция на зависимостите с акцент върху хранителните разстройства (анорексия, булимия и хиперфагия).

В сайта пише и че през 1994 година е подписан първият договор за академично сътрудничество между Westdeutsche Akademie, представлявана от проф. Валдо Бернаскони, и ректорите на СУ "Св. Климент Охридски" и Медицинския университет - София.

През същата година стартира и първият курс от обучението. През 1998-а се дипломират първите български аналитични психотерапевти. Година по-късно е подписан нов договор за академично сътрудничество между Westdeutsche Akademie и Медицинския университет -София, същата година са дадени първите супервизорски права. През 2004 г. е актуализиран договорът за академично сътрудничество с Медицинския Университет - София. До 2007 г. стартират общо 11 курса за обучение в неговата школа, обучени са 25 психотерапевти. У нас са публикувани и няколко книги на Бернаскони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новина в снимка

Силвестър Сталоун Кадър: Инстаграм/officialslystallone

Силвестър Сталоун показа посивялата си коса (Видео)

Силвестър Сталоун се осмели да остави косата си в естествен вид, след като години я боядисваше черна, съобщи в. "Дейли мейл". Актьорът, който е на 73 години, разпространи снимки в Инстаграм с новата си прическа. Феновете на Силвестър Сталоун го харесаха. Някои написаха, че изглежда страхотно, други го нарекоха "Сребърна лисица", предава БТА

Снимки: Ройтерс

Мъжките панди близначета в Берлинския зоопарк излизат пред публика (Снимки)

Мъжките панди близначета в Берлинския зоопарк се готвят за дебюта си пред публика в четвъртък. Тогава се очаква и наплив от посетители, предаде ДПА. Преди първата си обществена поява 5-месечните братчета, кръстени Мън Сян и Мън Юан, днес имат среща с пресата. Досега почитателите на пандите, наричани Пит и Пол от гледачите си

Херо Мустафа СНИМКА: Фейсбук/U.S. Embassy Sofia

Херо Мустафа опита българската ракия в Пловдив (Снимки)

Посланик Херо Мустафа прекара един следобед, разглеждайки красивия и древен град Пловдив. Заедно с местните хора тя опита и вкуса на българската ракия. Това стана ясно от публикация във фейсбук профила на Американското посолство в

Мина Пенкова засне клип към песента, спечелила второ място на “Бургас и морето” (Видео)

Мина Пенкова засне клип към песента, спечелила второ място на “Бургас и морето” (Видео)

Мина Пенкова от групата “5-те сезона” засне клип към баладата си “Тръгваш ли”, с която спечели второто място на конкурса “Бургас и морето” миналата година. Режисьор на видеото е Danyor Nevsta. Заснемат го в читалище “Напредък” в Горна Оряховица. “Самата аз започнах да пея в читалище “Пробуда” в Бургас

Най-богатият украинец купи най-скъпата къща в света (Видео)

Най-богатият украинец купи най-скъпата къща в света (Видео)

Украинският олигарх Ринат Ахметов купи вила на Лазурния бряг във Франция за 200 милиона евро, съобщи ТАСС. Вила "Кедрите" бе обявена от Блумбърг за най-скъпото жилище в света, когато бе обявена за продажба през 2017 г. за 350 милиона евро, предава БТА. Тя е построена през 1870 г. в Сен-Жан-Кап-Фера на брега на Средиземно море

Вергов говори с водещия на вечерното шоу Николаос Цитиридис.  СНИМКИ: БИ ТИ ВИ

Юлиан Вергов първият гост на Николаос Цитиридис (Снимки)

Известният актьор Юлиан Вергов ще е първият гост на в новото вечерно шоу на Би Ти Ви с водещ Николаос Цитиридис. "Всички се вълнуват от първата среща с Николаос Цитиридис – най-обсъжданото име през последните няколко дни. НО! В първото издание на „Шоуто на Николаос Цитиридис“ освен водещия, ще видиш и първия му, по-различен

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Новина в снимка

Снимка: Facebook / I Love Folly Beach SC

Същество, приличащо на мозък, "изплува" на морски бряг в САЩ

Тяло на морска същество, което по форма и цвят наподобява мозък, беше изхвърлено на морски бряг в САЩ, съобщи в. "Дейли стар". Александър Илг от щата Южна Каролина се разхождал по плажа Фоли бийч и се натъкнал на подобна на желе топка в розов цвят, която била изхвърлена от вълните на брега. Той заснел находката и публикувал снимката на страницата

СНИМКИ: Ройтерс

Вижте какво носиха звездите на червения килим на "Грами" (Снимки)

Поп звездата Ариана Гранде показа един от най-зашеметяващите тоалети на червения килим на наградите "Грами" в центъра "Стейпълс" в Лос Анджелис в неделя, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА. Най-големите и ярки звезди в музикалната индустрия се събраха на церемонията, смятана за най-важната в музикалния календар, и демонстрираха зашеметяващи тоалети

Били Айлиш СНИМКИ: Ройтерс

Тийн сензацията Били Айлиш триумфира на церемонията за наградите "Грами" (Обзор, снимки)

Тийн сензацията Били Айлиш доминира на 62-рата церемония за наградите "Грами" в центъра "Стейпълс" в Лос Анджелис, съобщиха световните агенции. Осемнадесетгодишната Айлиш спечели пет от шестте отличия, за които беше номинирана, в това число и четирите водещи награди - за албум ("When We All Fall Asleep, Where Do We Go

Монетата, посветена на Брекзит СНИМКА: Ройтерс

Великобритания пуска монета, посветена на Брекзит

Британското финансово министерство представи вчера монета от 50 пенса, отсечена по случай насроченото за 31 януари излизане на кралството от ЕС. Монетата ще влезе в обращение в самия ден на Брекзит с първоначален тираж 3 милиона екземпляра, предаде ТАСС. На лицевата й страна се чете мотото "Мир, процъфтяване и приятелство с всички страни"

Гери-Никол и Даниел Илиев СНИМКА: Инстаграм

Гери-Никол качи първа снимка с новото си гадже

Певицата Гери-Никол качи снимка с новата си половинка - ММА боецът Даниел Илиев. Първата обща снимка на двойката е от Тайланд.  "Честита китайска Нова година! Любов и щастие на всички", пише в описанието към

Припят, Украйна СНИМКА: Личен архив

Най-загадъчните изоставени градове по света

Туристите тръпнат да видят Петра в Йордания, Ангкор Ват в Камбоджа и Мачу Пикчу в Перу - едновремешни мегаполиси, за които се носят легенди и пленяват нашето въображение. Но те не са единствените митични места, пише The New York Post. Ето някои от най-мистериозните изоставени локации по света: Ел Дорадо - Изгубеният град на Z

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber