Италия съди психо доктор, лекувал и българи

https://www.24chasa.bg/Article/242922 Италия съди психо доктор, лекувал и българи Италия съди психо доктор, лекувал и българи www.24chasa.bg
С шокиращ плакат на страдаща от анорексия жена италианският фотограф Оливиеро Тоскани изобрази модните истерии. Плакатите бяха разлепени на билбордове в Милано и пуснати на двойни страници в италианските вестници. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пред заплаха от съд и затвор в Италия е изправен смятаният за гуру в лечението на булимия и анорексия Валдо Бернаскони. Той е основател на следваната и в България Неорайхианска психотерапевтична школа, която е в центъра на люти спорове в Италия.

С още 9 души от клиниките му "Сана вита" до Лугано и "Казадап" в Комо Бернаскони е обвиняем за участие в престъпна организация, сексуално насилие, тежка измама срещу националната здравна система и незаконно упражняване на професията лекар и психотерапевт. 60 от общо 403 пациенти, както и 4 здравни каси се явяват като ищец в делото.

ВАЛДО БЕРНАСКОНИ
ВАЛДО БЕРНАСКОНИ

В Комо, Северна Италия, се състоя първото съдебно заседание, на което трябва да се реши дали ще започне процес срещу него. Сред пациентите на Бернаскони е имало и много българи.

Светла Банкова
Светла Банкова

Разследването срещу психотерапевта започна преди повече от 2 г. Според тезата на обвинението чрез "Казадап" десетината разследвани са вкарали в действие измама за изпомпването на 800 000 евро от италианската здравна система. Предполага се, че пациентите на клиниката били завлечени с 13 милиона евро.

Мадлен Алгафари
Мадлен Алгафари

Още през 2007 г. беше разпитана в рамките на делото и българката Галина Новачева Христова, университетска изследователка, ръководила до 2006 г. експерименталния проект "Казадап". Галина е спечелила дело срещу Бернаскони за това, че не е била заплатена достатъчно в клиниката му, и е било постановено да й се платят 14 000 евро обезщетение.

Христова отива в намиращата се до Комо клиника преди 12 г. като стажантка със стипендия от 300 долара. Пред магистратите българката хвърля светлина върху системата на клиниките на Бернаскони, противоречивите терапевтични методи, използвани от него, и "вербуването" на момичета като пациентки.

Христова твърди, че тя е завързвала първия контакт с кандидат-пациентките. Галина е бивша жена на актьора Исак Джордж, работещ като театрален терапевт в клиниката и също обвиняем в момента. След десетгодишен стаж в "Казадап" през 2006 г. българката напуска клиниката с гръм и трясък и завежда гражданско дело срещу Бернаскони и Пиеро Балари, също лекуващ анорексия.

В регистъра на разследваните през 2007 г. е вписано името и на друга българка - Борислава Костова, телефонистка в клиниката до Лугано, а после в тази до Комо. Новачева и телефонистката са били разследвани по делото, но не са обвиняеми.

Една бивша българска пациентка на Бернаскони е била в съдебната зала сега и е поискала да стане ищец в делото срещу него.

Според адвоката на Бернаскони - Пиермарио Вимеркати, терапевтът имал подкрепа от учени от Софийския университет за правилността на методите му и български колеги били готови да свидетелстват в негова защита пред съда.

Адвокатът на Бернаскони поиска споразумяване с правосъдието. Мярката обаче трябва да бъде поискана от всичките 10 обвиняеми, за да бъде приложена. Всички те трябва да бъдат съгласни и за продажбата на сградата на "Сана вита", оценена на 3 милиона евро и гаранция пред съда.

С парите могат да бъдат обезщетени жертвите. За да се разбере дали това ще стане, трябва да се изчака до 10 октомври, следващото съдебно заседание. Тези дни Бернаскони беше изключен от Ордена на психолозите в Тоскана, тъй като методите му за лечение не са признати от научния свят.

Заедно с още трима свои служители Бернаскони е разследван и за сексуално насилие срещу 12 пациентки. Сред терапиите му, поставени под прицела на властите, е т.нар. "масаж в срамните части". Именно по този начин служителите на клиниката са упражнявали сексуално насилие.

Много от лекуваните се оплакали, че са били изнасилени. Друга част от 403-те пациентки обаче смятат Бернаскони за свой спасител и казват, че именно с негова помощ са се измъкнали от анорексията и булимията. 6 от пациентките на Бернаскони са се явили в съда в негова защита.

40-годишна бивша пациентка на Бернаскони от Милано, минала през клиниката му до Лугано през 2000 г., разказва пред магистратите, че е платила 100 хиляди евро в рамките на година за лечението си.

"На закуска ни караха да правим гимнастика с викове, казваха ни, че снема напрежението. След това се заемахме с "домашно стопанство", т.е. чистехме клиниката. Следобед бяха терапиите с масажи, които трябваше да си правим взаимно. Имаше и театротерапия, при която нерядко трябваше да играем с прилепнали и секси дрехи. Веднъж трябваше да изиграем спектакъл, представящ Древен Рим. Бяхме облечени само с чаршафи и от някои момичета беше поискано да се разголят. Не липсваха и ревюта със секси облекло, на което Бернаскони и театротерапевтът Исак Джордж искат от момичетата да се състезават по сексапилност, а след това избираха победителката. През уикендите идваше шопинг терапията. Завеждаха ни в магазини и ни караха да си купуваме с наши пари дрехите, които искаха те - обикновено миниполи или разголени дрешки."

През август 2007 г. италианската прокуратура поставя под запор за месец "медицинския кабинет" на Бернаскони в Кампионе д'Италия и институт, част от който са били дейностите му. Бернаскони твърди чрез адвокатите си, че не се разкайва за нищо. Той изтъква, че е дипломиран в Лос Анджелис, основател е на Неорайхианската школа (Вилхелм Райх е ученик на Фройд) и е дори почетен консул на Хърватия в Лугано.

 

МЕТОДИТЕ НА БЕРНАСКОНИ

Сред прилаганите от Бернаскони и от клиниките му терапии са не диети и лекарства, а дейности като пазаруване, ревюта по бельо, срещи на четири очи с гуруто, които според прокуратурата са водели и до сексуално насилие.

Сред 12-те пациентки, жертви на засиленото внимание на Бернаскони, е и 22-годишната Даниела Серафинели от Морбеньо, която след излизането си от клиниката се самоубива на 2 септември 2005 г. Нейният дневник, в който е описана връзката й с Бернаскони, е сред главните оръжия на обвинението. Самият Бернаскони казва пред магистратите, че "методите му са плод на десетгодишна работа и че специалистите от неговата сфера ще докажат правилността им. Още от 80-те г. многобройни швейцарски, италиански, германски и български специалисти минаха през школата ми. Върнал съм усмивките и радостта към живот на стотици хора."

Според в. "Кориере дела сера" Бернаскони казва, че не е вземал пари за терапиите си и че посредством форума "Кристалиде" (в който са "Казадап" и "Сана вита" и който присъства и в България) лекувал десетки хиляди хора. Основна част от лечението обаче се е провеждала до Лугано.

ВИОЛИНА ХРИСТОВА, РИМ

 

Светла Банкова: Прекратихме отношенията си заради процеса

Представители на Неорайхианската школа по аналитична психотерапия у нас поддържат сайта apicsbg.com, в който се казва, че е на представителството на проф. Валдо Бернаскони в България.  "Офисът на проф. Валдо Бернаскони в България е Представителство на структурите в Швейцария и Италия - клиниката "Сана вита" и "Казадап". Координатор за България и изпълнителен директор е Светла Банкова", пише на заглавната страница на сайта. От него се получава информация за програма за следдипломна специализация по аналитична психотерапия (неорайхиански модел) към Фондацията на проф. Валдо Бернаскони в България.

- Не, категорично! Ние представляваме школа за обучение на психотерапевти, които се подготвят в неговата теория. Дотолкова само са ни отношенията с него. Освен това през юни той се оттегли от нашата школа категорично и затова тече пререгистрация на школата, която си остава чисто българска. Така че вече сме напълно отделно от него. Нямаме нищо общо с пациентите - булимички и анорексички, които са били там.

- Да, това е следдипломна квалификация на специалисти, завършили психология. Ние ги обучаваме за психотерапевти, като нашата програма отговаря на условията на европейската асоциация по психотерапия, защото спазваме нейните изисквания за брой часове, преподаватели и всичко друго необходимо.

- Всички тези хора са психолози и могат така или иначе да работят като психолози. Ние им даваме допълнителни инструменти, с които да могат да работят в психотерапията. От чисто теоретична гледна точка.

- Информацията не е актуална от юни. Трябва да я променим. Вече нямаме преподаватели от центровете на проф. Бернаскони, а от други места. Но като цяло информацията за обучението ни е вярна.

- И това вече не е актуално, защото официален договор вече нямаме. Той е прекъснат въз основа на този процес.

- Ами горе-долу. Да, така се получава.

- Да, познавам и двамата лично.

- Впечатленията ми и от двамата са положителни. Проф. Бернаскони е много добър теоретик и психотерапевт. Работила съм и с него, и под негова супервизия и имам отлични впечатления от общата ни работа.

- Да, познавам немалко.

- Мисля, че са напълно неоснователни и изобщо нямам идея на какво може да се основават. Категорично нямам никакво обяснение за тях. Нямам впечатления от него, че може да е способен на такова нещо. Познавам го от много години - от 1997-а, и такова нещо няма.

ЖЕНЯ МИЛЧЕВА

 

Мадлен Алгафари: Методът му лекува

Мадлен Алгафари, психотерапевт, е сред известните ученици на Бернаскони. Тя му е била специализантка до 1999 г. и казва, че е научила много от него. "Дали е правил финансови злоупотреби, няма как да знам, но ми се ще да вярвам, че не е. Това за сексуалните злоупотреби пък е пълна глупост, мисля. Някой май ги бърка с биотерапевтичния масаж на чакрите, какъвто в психосоматиката се прилага. Ако всеки телесен контакт с пациент се възприма като сексуално посегателство, трябва да бъдат арестувани всички масажисти", заяви Алгафари.

Тя разказва: "Познавам лично десетина българки, които са се излекували в клиниката на Бернаскони. Една от тях от години му дължи пари, защото нямаше възможност да плаща, но Бернаскони никога не я е притеснявал за парите.

Методът му за лечение на булимия и анорексия е компилативен, основава се на психосоматичния подход, според който тяло и душа са едно. Това го прави много широкоспектърен и работи отлично при такива случаи, защото много точно хваща психогенната динамика на тези заболявания, чиито корени са в първите седмици след раждането, но се проявяват обикновено през пубертета.

Но всяко лечение има и неуспешни случаи особено когато става дума за психотерапия, защото това е най-доброволното лечение. Ако човек не е мотивиран да се справи и се съпротивлява, и Господ да слезе, няма да му помогне.

Аз също прилагам някои методи на Бернаскони в комбинация с други при лечението на булимия и анорексия. Използвам 2 негови патентовани теста с оцветяване, които работят гениално - само по 10 избора на цветни комбинации може да се научи много за човека."

 

25 терапевти обучава у нас за 15 години

Според сайта apicsbg.com фондацията на Бернаскони в България "Международна академия за развитие на науката и културата "APICS" - България" е от 1994 г.

Целите й са развитие и разпространение на неорайхианската теория чрез академични сътрудничества с български учебни заведения, социални програми за превенция на зависимостите с акцент върху хранителните разстройства (анорексия, булимия и хиперфагия).

В сайта пише и че през 1994 година е подписан първият договор за академично сътрудничество между Westdeutsche Akademie, представлявана от проф. Валдо Бернаскони, и ректорите на СУ "Св. Климент Охридски" и Медицинския университет - София.

През същата година стартира и първият курс от обучението. През 1998-а се дипломират първите български аналитични психотерапевти. Година по-късно е подписан нов договор за академично сътрудничество между Westdeutsche Akademie и Медицинския университет -София, същата година са дадени първите супервизорски права. През 2004 г. е актуализиран договорът за академично сътрудничество с Медицинския Университет - София. До 2007 г. стартират общо 11 курса за обучение в неговата школа, обучени са 25 психотерапевти. У нас са публикувани и няколко книги на Бернаскони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новина в снимка

Били Лурд СНИМКА: Инстаграм

Щерката на покойната Кари Фишър стана майка (Снимка)

Американската актриса Били Лурд обяви в социалните мрежи в петък, че е станала майка на момченце, съобщи Асошиейтед прес. Новината бе изненадваща, защото не беше известно, че актрисата е бременна, предава БТА. Лурд съобщи със снимка на бебешки крачета и емотикони синьо сърце и корона, че тя и годеникът й Остин Райдъл "Представят Кингстън Фишър

СНИМКА: Архив

Диво парти за първия рожден ден на дъщеричката на Криско (Снимки)

Дъщеричката на Криско - Амая, навърши една годинка. Рапърът се похвали със снимки от джунгла парти в социалните мрежи. От кадрите се вижда,че малката принцеса е имала приказен рожден ден с много гости. Както сами можем да видим всичко е изпипано да последния детайл, а половинката на Криско - Цвети и Амая са облечени в едни й същи тюркоазени рокли

Бременната Палома Фейт СНИМКА: Инстаграм/palomafaith

Певицата Палома Фейт очаква второ дете

Певицата Палома Фейт очаква второто си дете от партньора си Лиман Ласин, съобщи Контактмюзик. Двамата вече имат дъщеричка на три години. Палома Фейт съобщи новината в Туитър. Тя добави, че ще издаде и нов албум, а се надява и да организира турне догодина, предава БТА. "Обичам работата си и чакам с нетърпение да чуете петия ми албум

Весела (вляво) и Луиза си направиха обща фотосесия.

Луиза Григорова и кумата ѝ Весела Бабинова с фотосесия в деветия месец

Актрисите Луиза Григорова и Весела Бабинова са свързани не само с професията си, но и с 11-годишно приятелство, кумство (Весела венча Луиза за Мартин Макариев преди 3 години), а сега и заедно бременеят. Двете са в деветия месец и всеки момент се очаква да станат майки. За да запечатат този момент, приятелките застанаха пред обектива на колежката

Брад Пит ще става баща за седми път

Брад Пит ще става баща за седми път

Брад Пит (56) ще става баща за 7-ми път. Младата му германска приятелка (27 г.) е в 3-тия месец от бременността. От известно време се носят слухове за връзката между известния холивудски актьор Брад Пит и младата немска манекенка Никол Потуралски, а сега историята получи ново продължение. Американските медии съобщиха, че Никол е бременна

Дейвид Бекъм Кадър: Инстаграм/victoriabeckham

Дейвид Бекъм по чехли и чорапи на модно ревю на Виктория (Видео)

Дейвид Бекъм се появи по чехли и чорапи на модно ревю на съпругата си Виктория. И двамата споделиха кадри от събитието в социалните мрежи. От публикациите на Дейвид и Виктория Бекъм става ясно, че семейството на бившата спайска са единствените присъстващи на ревюто заради пандемичните мерки. „Толкова сме горди

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Новина в снимка

Снимка Инстаграм

Стоичков учи внучката си Миа как се хвърля въдица

Мика Стоичкова, дъщерята на най-големия български футболист Христо Стоичков, публикува снимка на профила си в Инстаграм, на която се вижда как щастливият дядо учи Миа да хвърля въдица. Това е една от малкото фотографии в социалната мрежа, на която Мика показва 4-годишната си щерка. Миа е дъщерята на Мика от връзката ѝ с Айкут Рамадан

Папагалът Джаро пее и имитира животни (Видео)

Папагалът Джаро пее и имитира животни (Видео)

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Водещият на събитието Николай Кънчев, Краси Радков, Благо Георгиев и Фики Стораро са в страхотно настроение след края на благотворителния двубой.

СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Куп звезди ритаха в помощ на болни момиченца (Снимки)

Куп звезди от различни сфери се включиха в благородна инициатива на Благо Георгиев. Бившият футболен национал организира на един от терените на BG7 Football Academy мач, на който да бъдат събрани средства за подпомагане на лечението на две момиченца. Никол Тодорова и Бояна Маринова имат тежки двигателни заболявания

Тръмп танцува на предизборен митинг (Видео)

Тръмп танцува на предизборен митинг (Видео)

Доналд Тръмп за пореден път взриви интернет, след като се разтанцува по време на предизборен митинг в Охайо, предава Нова тв. Той демонстрира танцови умения на хитовата за групата "Village People" песен "Y.M.C.A". Това не е първият път, в който Тръмп използва песента на подобни събития. Членът на "Village People" Виктор Уилис призова следващия път

Шестмесечно бебе кара водни ски (Видео)

Шестмесечно бебе кара водни ски (Видео)

Семейство от американския щат Юта заяви, че синът им е подобрил неофициалния рекорд, като е започнал да кара водни ски на шест месеца и четири дена, съобщи ЮПИ. Кейси и Минди Хъмфърис разпространиха видео в Инстаграм, за да докажат, че синът им Рич кара водни ски на езерото Пауъл, предава БТА. "Качих се на водни ски за 6-месечния ми рожден ден

Супермоделът Наталия Водянова се омъжи за Антоан Арно. СНИМКА: Инстаграм?natasupernova

Супермоделът Наталия Водянова се омъжи (Видео)

Супермоделът Наталия Водянова се омъжи за Антоан Арно със скромна гражданска церемония в Париж, съобщи Контактмюзик. Булката сподели снимка в Инстаграм, на която тя и съпругът й излизат от кметството под дъжд от конфети, хвърляни от гостите. Тя носи скромен букет. Роклята й е кремава с ръчна бродерия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber