10 места, които трябва да видиш преди да умреш

https://www.24chasa.bg/Article/2411915 10 места, които трябва да видиш преди да умреш 10 места, които трябва да видиш преди да умреш www.24chasa.bg
10 места, които трябва да видиш преди да умреш

Животът е кратък. Има неща, които можем и да пропуснем да видим, усетим или направим, но има и такива, за които трябва да впрегнем воля, хъс и желание да посетим и съпреживеем.


На всяко нещо природата е дала прилично място, е казал римският поет Хораций. А някои места са не просто прилични, а спиращи дъха с ненагледна красота. Ето малък пример - 10 от тях, които трябва да видим, преди да умрем.

1. Да празнуваш Нова година в Сидни

Hе само заради кипящия в мегаполиса нощен живот. Всяка година над милион местни жители и туристи наблюдават 12-минутно зрелище над пристанището в Сидни.
Близо 7 тона фойерверки се изстрелват и озаряват небето в полунощ. Продължават точно 12 мин - по една за всеки месец. На цена от 30-40 долара може да си уредите място на някоя от над 30-те наблюдателни площадки, специално изградени за целта, и да се насладите на светлинното шоу. То струва на страната по около 7 млн. долара всяка година.

2. Да летиш с балон над Кападокия

Не само защото ще вземете летателен сертификат. Да се издигнеш над 50-метровите конуси и назъбени скалисти върхове, оцветени в розово, кремаво, на места дори червено, си е преживяване, което си струва 120-те евро. За деца под 12 г. е наполовина. Но за 4-местен ВИП балон вероятно ще трябва да развържете кисията още малко. Повечето летят с по 20 туристи.


Според легендата, обсадени от вражеска армия, хората помолили Аллах да ги спаси и той превърнал нападателите им в огън. Всъщност над платото се издига угасналият вулкан Ерджиян Дайъ, който преди милиони години залял местността в днешна Турция с лава. Така се появили чудноватите и според мнозина призрачни скали на феите.
Като слезете от балона, ако имате късмет, някой местен може да ви заведе да хапнете специалитета "тести кебап" - овнешко месо, печено на жар в глинен съд, който вие чупите със секирка.

3. Да пиеш джин, докато прекосяваш Ламанша

Че какво друго, ако не джин? Нищо, че е създаден като лекарство за бъбреци в Холандия още през XVII век, като говорим за джин, се сещаме за Острова. Там го пренасят английските войници по време на 30-годишната война. Първо се продава само като лек в аптеките, но сега може да си го поръчате във всеки английски пъб или модерен бар, включително и на ферибота, с който прекосявате Ламанша.
Всъщност може да преминете и под него - по 50-километровия тунел на 50 м под дъното, който свързва френския град Кале и британския Фолстоун. Курсът се взема за 35 мин. Но ако не сте там по работа, насладете се на гледката от ферибота с чаша джин с лед в ръка. Особено около полунощ - неслучайно тогава билетите са най-скъпи.

4. Да видиш Северното сияние

Мечтата на всеки синоптик. Но за сбъдването е нужен не само билет до Аляска или скандинавските страни, а и сериозна доза късмет. Активността на пъстроцветните танцуващи в нощното небе светлини е циклична и кулминацията е на всеки 10-11 г. Дължи се на слънчевите изригвания, които пораждат спиращ дъха сложен атмосферен феномен.


Хубавото е, че той е екстра не само за ескимосите и лапландците. Полярни сияния изненадват хората по целия свят - наблюдавани са в Москва, на екватора, дори във Варна през 1954 г. Ако имате късмет, ще станете свидетели не неописуема красота - лъчи от светлина, преливащи от бледосиньо през ослепително електриковозелено, та до пурпурночервено. И все пак има място, на което може да го видите почти със сигурност - в канадския град Чърчил сиянието се наблюдава при добро време 300 нощи в годината.

5. Да спиш в бунгало над водата в Бора Бора

Cитен бял пясък, палмови горички и прозрачни тюркоазени води - като пейзаж от картичка. Неслучайно го наричат острова на мечтите и Рая на земята. Затова и нощувката в наколните бунгала навътре в Тихия океан струва от 250 евро нагоре. Но с група и през туристическа агенция излиза малко по-евтино.


Освен да наблюдавате изгрева над тюркоазените води и да се гмуркате направо от верандата, на Бора Бора има и други атракции, от които си струва да се възползвате - да яздите коне по плажовете, да карате водни ски или да се разходите с лодка с прозрачно дъно, дори да плувате с чернопери акули.

6. Да вечеряш на -5 и да се сгрееш в сауна във Финландия

Aко по нашето Черноморие силният сезон е през юли-август, то във Финландия напливът от туристи е през студените месеци. Особено ако ще ходите в снежния ресторант в град Кеми, който отваря през януари. Да вечеряте на -5 градуса с шапка и ръкавици, определено е преживяване, от което ще ви побият тръпки. Ако нямате път натам - преживява се, но да не влезете в сауна, докато сте във Финландия, това вече си е чиста срамота. Има ги на всяка крачка - общо 1,7 милиона на 5,1 милиона души население. Горе-долу по една на всеки трима. За финландците потенето в сауната и потупването на гърба с брезови клонки е почти свещен ритуал, затова ако отказвате покана за сауна, дано имате основателна причина. Иначе може да обидите домакините. А ако приемате, дано ви заведат на най-автентичния тип сауна - в дървена къщурка насред снега. Вътре е напълно тихо, почти тъмно и се стои дълго време, така че - настройте се за обилно потене. А после почти със сигурност ще ви черпят един ликьор.

7. Да се гмурнеш до Големия бариерен риф

Близо 350 000 кв. км красота, образувана в течение на 10 000 години. Големият бариерен риф край североизточните брегове на Австралия в Коралово море е образуван от 400 вида корали с форма на ветрила, гъби, еленски рога, камшици, обагрени във всички цветове на дъгата, и е местообиталище за 15 000 вида риби и защитени видове - делфини, косатки, китове и гигантски морски костенурки.


Гмуркането с професионалисти е сравнително безопасно въпреки изобилието от отровни пипала, акули и отровни тропически змии.


За съжаление, Бариерният риф често попада в класации на природни феномени, които трябва да се видят, преди да са изчезнали. Тропическите урагани, свръхпопулацията на морска звезда, която се храни с кораловите полипи, както и замърсяването на крайбрежните води бавно увреждат най-големият жив организъм на Земята, който може да се види и от Космоса. Така че побързайте, ако искате да го видите в пълния му блясък.

8. Да отидеш до Петра

Писателят Джон Уилям Бъргън описва Петра като "розово-червен град, стар наполовина колкото времето". Праисторическите останки показват, че тук е кипял живот още 1000 г. пр.н.е., когато Петра населявали едомците. В ново време е открит през 1812 г. от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт. Древният град е в днешна Йордания. За да стигнете до него, минавате през Долината на Мойсей - Вади Муса. Тези, които не обичат да вървят дълго време, могат да вземат курса на гърба на камила или в каруца, теглена от мулета. Влезете ли веднъж вътре, трябва да видите всичко - символа на древния град - Съкровищницата, където е заснет филмът "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", каньона Сик, Манастира, 700-местния Римски театър, Кралските гробници.

9. Да се изкъпеш в Памуккале

Памуккале е малък турски курортен град във вилаета Денизли, разстоянието от София е около 1000 км и се взема и с кола.


Името идва от легенда, че древни гиганти сушали памуковата реколта на скалните тераси. Макар ослепителните каскади да навяват асоциации за студ и лед, всъщност изворите на Памуккале са с температура около 35 градуса. Водата извира от планината Кал Даъ в Западен Анадол и се спуска по около 100 скалисти тераси.


Освен че са красиви и топли, изворите са много лековити. Особено за хора с високо кръвно и ставни проблеми. Водите им се стичат от платото над тях, където се намира древният римски град Хиераполис. Той бил прочут като лечебен курорт още 100 г. пр.н.е. В него се намират светилището на Плутон, бога на подземния свят, както и прочутият храм на Аполон. А в южната част - басейнът, в който се е къпала Клеопатра.

10. Да се качиш на терасата на най-скъпия хотел в Сингапур

Tерасата на Marina Bay Sands, който отвори врати в Сингапур, се извисява на 200 м над земята. Привлича по 70 000 посетители на ден, което със сигурност означава, че си струва да се види. На терасата има 150-метров басейн. Плуването в него не е препоръчително за хора с фобия от високото, защото ако погледнете от ръба му, ще видите 200-метровата пропаст под вас. Но ако вдигнете погледа си към хоризонта, усещането е, че виждате целия свят, казват посетители.


И все пак имайте предвид, че хотелът държи едно от първите места по цени на нощувка - от 200 евро нагоре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

За ползите от готварската сол

За ползите от готварската сол

Човек все по-често обръща поглед към природните лечебни средства, с които ни дарява майката земя. Сред тях многобройните видове сол заемат едно от челните места. Влиянието и полезното действие върху човешкия организъм на солта и различните препарати от нея нарастват значително, когато човек е въоръжен със знания за лековитите свойства

Михаела Маринова и Павел се включиха заедно на живо в инстаграм

Михаела Маринова и Павел се включиха заедно на живо в инстаграм

Михаела Маринова и Павел, но без Венци Венц, направиха общ чат на живо в инстаграм. Двамата певци отговаряха на въпроси на фенове, но и изпяха части от няколко парчета. Михаела сподели, че би се пробвала като актриса в някой филм, добави и че тези дни с гаджето й Александър са се запалили по сериала "Бягство от затвора"

Full body challenge със Сами Хосни – разтягане на корем и крака (видео)

Full body challenge със Сами Хосни – разтягане на корем и крака (видео)

WNESSTV, първата и единствена wellness телевизия в България в партньорство с „24 часа“ помага да тренирате вкъщи – останете вкъщи и спортувайте с нас! След всяка тренировка има една много важна част, която никога не трябва да пропускаме: правилното разтягане. Тъй като тялото има нужда да се охлади след натоварването от упражненията

СНИМКА: Pixabay

Френски оркестър записа "Болеро" дистанционно

Националният оркестър на Франция записа "Болеро" от Равел, като музикантите останаха в изолация, разпръснати в различни краища на страната, съобщи Асошиейтед прес. Изпълнението започват трима музиканти - челист, цигулар и перкусионист. След това се присъединяват още, докато стават 50. За дистанционния видеозапис произведението е съкратено и не е

Рик Астли с безплатен концерт за здравната служба след края на кризата

Рик Астли с безплатен концерт за здравната служба след края на кризата

Британският певец Рик Астли ще изнесе безплатен концерт за служителите на Националната здравна служба след края на кризата, причинена от новия коронавирус, пише в. "Дейли експрес". Астли ще пее пред хиляди медицински лица и служители на спешни звена, работили на първа линия по време на пандемията, и техните близки

СНИМКА: Pixabay

Двойка спечели за втори път джакпота от лотарията с едни и същи числа

Австралийска двойка, която от повече от 35 години участава с едни и същи числа в тиражите на лотарията, спечели за втори път джакпота - почти 800 хиляди щатски долара, съобщи ЮПИ. Жената и мъжът от предградието Хамилтън Хил на Пърт, Западна Австралия, са прехвърлили 60-те. Те поясниха, че числата включват рождените им дати, предава БТА

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Актриси от сериала "Империя" СНИМКА: Инстаграм/empirefox

Сериалът "Империя" приключва преждевременно заради COVID-19

Сериалът "Империя" ще приключи преждевременно, след като планирани снимки бяха отменени заради пандемията от COVID-19, съобщи Контактмюзик. Посветената на хоп-хоп музиката драма се предвиждаше да приключи след края на сегашния й шести сезон, но заснемането на финалния му 20-и епизод бе отменено, предава БТА

ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ

Георги Господинов: Април е най-жестокият месец

April is the cruellest month (април е най-жестокият месец)... идва естествено като лого на този ден, макар че и преди е било, както фб напомня. Заглавието на Елиът също е значещо, но от тази първа част на Пустата земя имам още три любими стиха, единият - mixing memory and desire (смесвайки спомена и желанието)

Видео импресия „Опълченците на Шипка",  режисьор арх. Пламен Пламенов Мирянов

Видео импресия „Опълченците на Шипка", режисьор арх. Пламен Пламенов Мирянов

"24 часа" поема инициативата за излъчване на патриотичните видео филми на арх. Пламен Пламенов Мирянов за въздигане духа и националното самочувствие, особено в този труден момент на извънредно положение. България никога не се предава! Духът ни е над всичко земно! Нашият народ е благословен! Българският дух и сила

Имитатор на Елвис Пресли изнесе концерт от балкона си в Шотландия (Видео)

Имитатор на Елвис Пресли изнесе концерт от балкона си в Шотландия (Видео)

Професионален имитатор на Елвис Пресли изнесе импровизиран концерт в Шотландия, за да повдигне духа на населението, което е в изолация заради новия коронавирус, предадoха Франс прес и БТА. Изпълненията му бяха посрещнати с ентусиазъм от съседи, но станаха причина също за посещение на полицията. Дийн Олсоп инсталирал високоговорители на балкона на

Британец се маскира като храст, за да си открадне глътка свобода (Видео)

Британец се маскира като храст, за да си открадне глътка свобода (Видео)

Докато повечето британци спазват препоръките за изолация на фона на глобалната пандемия от коронавируса, някои стигат до крайности, за да "откраднат" глътка свобода, като например жител на Острова, забелязан да се "изнизва" от дома си, маскиран като храст, пише в. "Дейли стар". Когато виждат потайния съсед в пълно горско снаряжение

СНИМКА: pixabay

Камион с тоалетна хартия се подпали на тексаска магистрала

Камион с тоалетна хартия катастрофира и се подпали край тексаския град Далас, а търсената стока се разпиля по междущатската магистрала, предаде Асошиейтед прес, като цитира официални представители. Пожарът наложи затварянето на част от магистралата в град Хъчинс, съобщи щатската служба по транспорта, предаде БТА

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber