БГ бронетранспортьор потъна в пясъците на Ирак

https://www.24chasa.bg/Article/2250953 БГ бронетранспортьор потъна в пясъците на Ирак БГ бронетранспортьор потъна в пясъците на Ирак www.24chasa.bg
Прословутото МТЛБ с климатик, паркирано пред панаирната палата в Пловдив СНИМКА:

Помните ли 500-те бронирани машини, които в края на май м.г. тогавашният премиер Бойко Борисов уж договори да продадем на Ирак?

Сензацията избухна по време на традиционното оръжейно изложение "Хемус 2012" в Пловдив. Тогава току пред входа на панаирната палата бе паркирано боядисано в пясъчен цвят МТЛБ (механизиран транспортьор лек брониран). Никой не го забелязваше, докато Борисов не спря пред него с висок мургав мъж със светлобежов костюм, червена вратовръзка и тъмни очила. Колко бройки ще изнесем за Ирак, попита премиерът заелия стойка "мирно" представител на холдинг ТЕРЕМ, модернизирал машината. Отговорът "Стотина" изобщо не го задоволи.

Бойко Борисов в ролята на оръжеен търгове. Човекът к червената връзка и тъмните очила е военният министър на Ирак д-р Саадун ал Дулайми. СНИМКА:

Тогава Борисов дръпна човека с червената вратовръзка, който се оказа министър на отбраната на Ирак, и след минута на всеослушание заяви:"Кви 100 бройки, стиснахме си ръцете за 500, така се търгува!" Разнесоха се плахи ръкопляскания, а иракчанинът д-р Саадун ал Дулайми безмълвно продължи нататък. "Хвърли 15 милиона, без да му мигне окото!", прошепна оръжейник от бранша.

Медиите мигом раздухаха новината, а планираната стачка на оръжейниците от Търговище отпадна от дневния ред. Прозвуча и резонният въпрос: "А имаме ли възможности за 500 машини?", но в суматохата никой не го чу. Щом Бойко е казал, значи имаме. Да, ама не. Оказа се, че Борисов изобщо не се е поинтересувал от мнението на ТЕРЕМ ЕАД - търговско дружество на МО. "Като няма - ще купят", отвърнали началници.
Малцина тогава знаеха, че всъщност това МТЛБ е единствен екземпляр, прототип.Че изобщо не е изпробвано в пустинните условия на Ирак. Малцина познаваха и тертипа, по който в Арабския свят се водят търговски преговори. Едва ли някой е допускал, че по същия начин иракският гост можеше да обещае да купи и 1000 машини.

И да не вземе нито една.

Месец след изложението зам.-министърът на отбраната Валентин Радев обяви, че единствената модернизирана машина скоро ще замине за Ирак за изпитания и едва след това може да се говори за производство.

МТЛБ-то отпътува за Ирак, но 6 месеца по-късно - чак през януари 2013 г. Зам.-министърът форсирал нещата, след като разбрал, че нещата се закучват. "Извиках шефа на ТЕРЕМ Станчо Петков и Румен Райков от "Аполо инженеринг" - фирмата, която всъщност финансираше изработването на прототипа", разказа Радев, който в момента е депутат от ГЕРБ. Какво става, попитал той, заводът очаква поръчката, това са пари за заплати на работниците.

До този момент обаче изобщо не ставало дума, че частник движи голямата сделка. В общественото пространство циркулираше информацията, че зад проекта стои сериозна компания - холдинг ТЕРЕМ на МО.

През май - точно една година след като експремиерът Борисов произведе новината за 500-те машини, "24 часа" попита МО какво става с проекта. Получихме следния отговор: "Представеният на изложението "Хемус 2012" прототип на модернизираното МТЛБ е изработен от ТЕРЕМ ЕАД по договор с фирма клиент. Договорът е изпълнен, образецът е предаден на фирмата и е транспортиран до крайния потребител за изпитания. За резултатите от изпитанията нямаме информация. Преди подписването на договора за модернизация на МТЛБ с фирмата клиент бе сключено споразумение за неразгласяване на фирмена информация."

Има само едно обяснение на тази тайнственост - някой се бои да не би наченатата сделка да се обвърже с друга сделка на "Аполо инженеринг" от 2010 г., която предизвика международен скандал. Става дума за износа на български муниции за Иракски Кюрдистан, който се изчислява на около 30 млн. долара. По неофициална информация тогава турският посланик у нас е изразил протест пред МВнР. Депутатът от БСП Петър Курумбашев пък изрази съмнения, че сертификатът за краен получател на пратката е бил фалшифициран.

Другата пазена чинно информация е за истинските собственици на "Аполо инженеринг".
Дълго време се смяташе, че българинът Румен Райков е стопанин на фирмата. Покрай пловдивската сензация стана ясно, че всъщност собственици на "Аполо инженеринг" са двамата братя Ахмед Наджим Абдуллах и Муханнед Наджим Абдуллах, граждани на Ирак. Първият е със статут на временно пребиваващ в България чужденец, а вторият - на постоянно пребиваващ. По последни данни Ахмед вече не фигурира като собственик. Вместо него е записано името на Румен Райков.

Опитите на "24 часа" да се свърже с Румен Райков или поне с единия от братята - който уж е постоянно у нас, не се увенчаха с успех. Телефонът на офиса на фирмата даваше свободно, а мобилният телефон на Муханнед Абдуллах бе изключен. Проверка показа, че лицензът на "Аполо инженеринг" за търговия със специална продукция, издаден през 2010 г., е продължен през март тази година с още 3 г. от Междуведомствения съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките към МС.
И аз нямам никаква информация за съдбата на прототипа и сделката, каза Валентин Радев. Той с усмивка си спомни ситуацията от "Хемус 2012" със заявката за 500-те бронирани машини. Потвърди, че тогава иракският военен министър е пристигнал в България по покана на МО, подписали меморандум за сътрудничество и го завели на изложението в Пловдив. Радев си спомни също, че през цялото време, докато обикалял изложението, гостът така и не свалил тъмните си очила. Случайно разбрал още, че
министърът по образование бил психолог или психиатър.

Радев не смята, че ТЕРЕМ ще има проблеми с намирането на 100 базови машини, които да бъдат модернизирани. Подобна увереност се съдържа и в писмото отговор на МО до "24 часа".

Според хора от оръжейния бранш обаче и до ден-днешен няма потвърждение от страна на иракското МО дори за намерение да купи български МТЛБ. По принцип подобни сделки се обявяват на специални пресконференции с участието на представители и на двете страни.

Експерти пък недоумяват за какво са им на иракчаните нашите МТЛБ-та? Те допускат, че 100 машини наистина може да се намерят. Само допреди 4-5 г. армията продавала на смешни цени огромни количества ненужна военна техника. Част от нея получавала реализация в Близкия Изток или Северна Африка, друга веднага отивала за скрап. През 2009 г. партида от 150 МТЛБ-та например била изтъргувана за 5 000 лв. бройката.
Големият въпрос обаче е за смисъла от подобна сделка. По мнение на оръжейници МТЛБ е морално остаряла машина и дори с модерния климатик няма да задоволи иракчаните. По принцип двигателят е мощен, може да тегли оръдия и товари до 12 тона, но бронята е изключително слаба, защитава единствено от 7,62-мм куршуми на калашник. Всеки по-висок калибър я пробива. Кой е луд да купува техника от 60-те години на миналия век, като пазарът бъка от супермодерни изделия?! Дори и сравнително ниската цена от 300 000 лв. няма как да накара иракчаните да се бръкнат в джоба.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Редколегията на програма „Хоризонт“ заяви готовност за среща със СЕМ

Редколегията на програма „Хоризонт“ заяви готовност за среща с членовете на Съвета за електронни медии, на която да се обсъди ситуацията в Българското национално радио от последните дни, предаде БНР.  В документа се отхвърлят внушенията за политически интереси в проведения на 13 септември пред сградата на БНР протест

Пациенти, чакащи за белодробна трансплантация, започват безсрочен протест

Пациенти, чакащи за белодробна трансплантация и техни близки, започват безсрочен протест. Причината - у нас все още не се извършват трансплантации на бял дроб, а клиниката във Виена, с която имахме споразумение, обяви през август, че вече няма да приема чуждестранни пациенти, предаде БНТ.  Чакащите за животоспасяваща операция са недоволни

Мая Манолова: София е похитен град, искам да го направя умен и да го върна на гражданите

"Моята цел е София - похитеният град, да бъде върнат на гражданите." Това зяви кандидатът за кмет на столицата Мая Манолова пред Нова телевизия. "За мен е важна подкрепата и от ляво, и от дясно, важен е всеки гражданин. Каузата ми е "София" и смяна на модела на управление. За мен е важно хората да припознаят у мен човекът

Семейството, в чиято къща се вряза тир, остава без дом

Семейството от врачанското село Борован, в чиято къща се вряза цистерна, остава без дом. Експерти от общината направиха оглед и констатираха, че сградата е потенциално опасна, защото са разрушени основни носещи стени. Хората все още са в шок и не знаят как ще се справят с проблема. „Инцидентът стана към 07.30. Чухме страшен удар

Парламентът ще разгледа промени в Закона за борба с трафика на хора

Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен от Министерски съвет. Предложените изменения и допълнения в Закона за борба с трафика на хора са продиктувани от необходимостта за спазване на международните правни

Прикриването на медицински грешки е в ущърб на медицината и пациентите

По инициатива на Световната здравна организация тази година за първи път в света се отбеляза Световен ден за безопасност на пациента Липсата на регистри, надеждна статистика и централизирана информационна система, отразяваща всякакви нежелани последици на едно болнично лечение, са сред основните проблеми, които институциите у нас трябва да решат

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

И какво? Прокуратурата откри кой е спрял радиото, но то е можело да излъчва без проблем

Техническият директор Пламен Костов за втори път дърпа шалтера по време на вътрешен бунт - през 2001 г. “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов, разказа Красимир Луканов във фейсбук Техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването на програма “Хоризонт” на 13 септември

Пишат сценарии как се ловят лоши чиновници

Тайните клиенти ще ходят по гишетата, ще следят за любезност, бързина и приятен вид. Ще пишат и на имейла и ще звънят по телефона Тайни клиенти ще ловят по сценарии мудни чиновници. Те ще следят дали администрацията не тормози хората за излишни документи. Ще отразяват и дали служителите са били достатъчно вежливи и усмихнати

Шефът на Охранителна полиция Звезделин Киров оглави Пътна

Звезделин Киров е новият началник на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция”. Преди да поеме КАТ комисарят бе шеф на “Охранителна полиция” в структурата. Назначението стана преди дни, след като комисар Росен Рапчев освободи поста на 31 август поради лични причини. Временно на позицията бе Димитър Мичев

Фандъкова: Не битка за София, а работа за града и хората - те не са средство в партийни игри (ОБЗОР)

Благодари на столичани за подкрепата и доверието, защото те дават смисъла Нашата задача е да мислим за София, защото нея ще я има и след тези избори. А софиянци не са нито залог, нито средство в сложни партийни игри. Този град е по-голям от биографията на всеки от нас, но сме част от историята му с решенията, които вземаме

Предадоха се двамата, издирвани за погрома в "Бесо"

Издирваните за погрома в бар “Бесо” Веско Стоянов и Петър Паунов се предадоха в столичната полиция във вторник, научи “24 часа”. Обвинени са в едро хулиганство и не са дали обяснения. Стоянов и Паунов се появили в дирекцията с адвоката си Любомир Таков, който отказа коментар по случая. Не е ясно дали двамата са били в чужбина или в България

Правила за тротинетките: Без книжка, но с до 25 км/час

След зачестилите инциденти - държавата в опит да регламентира използването на електрически тротинетки. Те да бъдат третирани като велосипедите, предлага държавната агенцията "Безопасност на движение по пътищата", посочва bTV. Tротинетките да могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение с до 50 километра в час,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber