Найо Тицин: Големият успех на протеста е, че развали комфорта на политиците

https://www.24chasa.bg/Article/2203530 Найо Тицин: Големият успех на протеста е, че развали комфорта на политиците Найо Тицин: Големият успех на протеста е, че развали комфорта на политиците www.24chasa.bg
Найо Тицин: Големият успех на протеста е, че развали комфорта на политиците

 Найо Тицин е роден на 3 юни 1970 г. Започва кариерата си като репортер в БНТ. Снима документални филми. Продуцент е на новия сериал на БНТ "Четвърта власт", чието излъчване започва през септември.

Тицин участва активно в протестите срещу кабинета "Орешарски". На 3 юли полицията го арестува за кратко, след като влезе в зоната за сигурност на НС, облечен в усмирителна риза и с маска на Волен Сидеров.

Женен е за оперната певица Александрина Пендачанска, имат две дъщери.

- Модерно е протестиращите да се делят на кръгове. Вие от коя група сте, г-н Тицин?

- Аз съм от протестиращите. Те имат едно основно искане - отвоюване на държавата от мафията и първата стъпка към това е оставка на правителството на Пламен Орешарски. Всички други детайли, които ни се приписват, целят размиване на целите на протеста. Етикетът, който приемам да ми се добавя, е протестиращ гражданин срещу мафията.

- Отричате ли, че има опит протестът да бъде организиран и насочван, поне част от него?

- Наблюдението ми е, че определени групи протестиращи са изтеглени от протеста. Ще го кажа по-директно - хората, които по един или друг начин бяха организирани от ГЕРБ, сега не са на площада. Преди се виждаха ясно и не бяха малка част от масовката на протеста. Преди 20 дни ГЕРБ присъства организирано на протеста. Организирани групи от ГОРД пък имаха за цел шествието да минава през централата на ГЕРБ, за да могат да викат срещу Бойко Борисов. И тях ги няма в момента. Сега протестът е доста изчистен.

- Но и доста по-рехав. Вие не сте ли на площада, защото не сте представени в парламента?

- Не, не е това основната причина. Аз имам лични симпатии към Пламен Орешарски и се надявах да направи нещо добро за страната. С него се познаваме много отдавна. Преди 10 г. съм го учил на медийно поведение във фондация "Демокрация". Имам чувството, че е смислен човек, и вярвах, че бидейки непартийно обвързан и човек, който е бил част от екип, вадил държавата 2 пъти от криза, ще се справи с настоящата криза. Дори си спомням един мой статус във фейсбук след избора на правителството, който гласеше: Някак парадоксално е, че този одиозен парламент като че ли избра по-прилично правителство, отколкото предишният приличен парламент, който избра онова одиозно правителство. За съжаление, не мое лично, а за държавата, Орешарски се оказа неподозирано зависим и като пясъчна кула се срути за 15 минути с избора на шеф на ДАНС. Аз не протестирам, защото искам да припозная някоя партия като своя в парламента, а защото случилото се мина всякакви граници.

- И вие ли като д-р Николай Михайлов смятате, че има грешки, които не могат да бъдат простени само защото е поискана прошка?

- Не е важно аз какво смятам. Проблемът е, че вече няма как това правителство да изкара мандата си. Това е напълно ясно. Те започнаха с рекордно ниско доверие и легитимност. Това е все едно спринтьор да се спъне по време на състезание и да иска да му разрешат да си го пробяга отново, че да му се получи по-добре. Е, няма как да стане, спънал си се още в началото. Знам, кофти е, гадно е, съжалявам...

Прошката е невъзможна, защото БСП взе властта след предсрочните избори с основната цел и обещание да оправят безобразията, наследени от ГЕРБ. Вместо това още на втората седмица те продължиха и дори се опитаха да институционализират едно от големите безобразия на ГЕРБ. С други думи - официално да предадат държавата в ръцете на мафията!

- Но очакването е ГЕРБ да се върне на власт отново. Особено ако изборите изпреварят промените в Изборния кодекс или пък ако те са формални.

- Със сигурност е важно да се промени Изборният кодекс, но правилата не са панацея. Не са онова лекарство, което ще оправи политическата ни система. Тези промени са само част от процеса. Сегашните 4 партии в парламента имат за задача да изпият голяма горчива чаша, като започнат тези промени. Не е нужно да променят целия кодекс, а само 3-4 неща - нови списъци, регистрирани избиратели, преференциален вот, нова изборна администрация.

- Защо не мажоритарен вот? Нали това е едно от исканията на площада?

- Мажоритарният вот ще възпроизведе оттук до края на света само представителство на БСП, ДПС и ГЕРБ. Който защитава тази идея, значи иска това. Само големите партии печелят от това. И Братя Галеви тук-там. Това ли искаме? Местните дерибеи да станат депутати? Отделният депутат, който не е ангажиран партийно, много по-лесно се купува.
Докато преференциалният вот дава реална възможност хората да пренареждат партийните листи. Да променят партийното статукво. Някой може да харесва петия и да избере него, а не водача, който е сложен от лидера. Така напред ще излязат нови лица. Не приемам тезата, че няма смисъл от нови избори, защото щяло да се възпроизведе статуквото. Винаги има смисъл. Това е големият успех на протеста - развали комфорта на политиците да си мислят, че веднъж на 4 г. дължат обяснение на гражданите.

- Не го ли разбраха вече?

- Да, вече всеки ден са под граждански контрол и няма да има мърдане. Знам, че депутати са звънели на познати журналисти да ги питат дали да ходят в "Евксиноград". Дали не е опасно, били с деца, така не можело да се живее и т.н. Ами да, не може, край с комфорта! Влизаш в политиката и приключваш с комфорта. Ако не ти харесва, стой си, пиши си, преподавай си, прави си там каквото искаш.

- Защо Борисов се отказа от искането за бързи избори и ги "насрочи" за май?

- Твърди, че така ще е по-евтино, ако се съчетаят с вота за евродепутати. Не може да измерваш демокрацията в пари. Тазгодишните предсрочни избори струваха около 20 млн. лв. Ами това е комисионата от една енергийна сделка, да речем. Да не ни продават евтини номера. Все по-често ще чуваме аргументите на управляващите в устата на Борисов.

- Смятате, че са се договорили?

- Да, разбрали са се. Крайната цел е Борисов да съхрани себе си.

- Ето че отново се връщаме към възпроизвеждане на статуквото. Не е тайна, че вие симпатизирате на ДСБ и Реформаторския блок. Към тях ли са насочени надеждите ви?

- Реформаторският блок ще акумулира енергията на една група от протестиращите. Там има много нови лица, които дори не са били депутати. Аз бих им дал кредит на доверие с надеждата да съберат смислени хора около себе си. Защото е все по-трудно да се намерят хора, които искат да се занимават с политика и стават за тая работа. Но има и проблем с избираемостта. Ще ви дам пример - Иван Костов може да управлява държавата, но за съжаление е неизбираем. Бойко Борисов не може, но е избираем. Изобщо не е лесно да намериш правилния типаж - да не е употребен, да може, да става, да иска и да е избираем...

Според мен пример за такъв типаж е Асен Василев - министърът на икономиката в служебното правителство. Аз му симпатизирам, защото е много умен и не е обременен.
И Радан Кънев, и Петър Москов, и Йонко Грозев са хора, които не са били досега в системата. Аз имам една претенция към Реформаторския блок - да работи за това да станат първа политическа сила вдясно.

- Смела претенция...

- Да, съдбата обича смелите. Не заявиш ли висока цел, няма да постигнеш нищо. Ако превърне в кауза битката на гражданите срещу мафията, Реформаторският блок има шанс да събере повече от математическия сбор на отделните партии.

- Аз пък се опасявам, че ще има сериозни дрязги между партиите, когато се стигне до редене на листи.

- Точно затова трябва да има преференциален вот. Не е сложно. Партиите в Реформаторския блок, с изключение на Синьо единство, току-що минаха през избори и вече имат някакъв измерител. На базата на последните им електорални резултати по райони могат лесно да подредят и листите, а избирателите да ги пренареждат според предпочитанията си. Така преференциалният вот ще определи представителството на коалицията в парламента.

- Има теза, че две мощни икономически групи воюват помежду си, използвайки и кабинета, и площада.

- Абсолютно не приемам такава теза. Това е в главите на хора, които не могат да приемат, че обществените процеси могат да се случат отдолу и спонтанно. Ние, които всеки ден ходим на площада, не знаем докъде ще стигне шествието, на момента решаваме накъде да завием. Стига с тези конспиративни теории! Хората на площада не са майстори на конспирацията, няма таен план, разберете! Това му е ценното на този протест. Това си пролича в началото, когато имаше опити за групово инфилтриране на мутроподобни елементи в протеста, но хората сами ги изтласкаха. Площадът има имунитет спрямо такива внедрени провокатори.

- А какво казвате на другата половин България, която според социолозите не протестира. Как им обяснявате, че вие сте по-легитимни от тях с искането си за оставка?

- Няма такова нещо! Това, че някой не протестира, не означава, че не е срещу мафията! Нито избирателите на БСП, нито на ДПС, нито на "Атака", нито на ГЕРБ са гласували за това мафията да управлява България. Не приемам, че хората са разделени. Днес единственото разделение е граждани - мафия и всеки, който поставя други разделителни линии, всъщност иска мафията да продължи да управлява!
Крайната цел е да не може повече мафията да определя дневния ред на политическата система! Гражданите ще упражняват своя натиск това да се случи. Първата стъпка към това е оставката на кабинета. Как да се реформира после системата, е работа на политиците. Затова е време за нови, необвързани с мафията политици. Аз не съм политик и никога няма да стана.

- Как ще продължи протестът от септември?

- Сега се мести на морето. Не мога да кажа как ще продължи от есента, защото няма организация.

- А дали ще се радикализира?

- Може, но вината за това няма да е в протестиращите, а в онези, които отказват да ги чуят. Насилието е похват на мафията, а не на гражданите! Насилието не е символ на нашия протест. Няма майка, която ще заведе детето си на място, където се трепят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

SARS-CoV-2

Биолог: SARS-CoV-2 няма да изчезне, освен ако не го унищожим активно

Живодар Терзиев

Нов акциз вдига цената на всички горива с 40-50%, токът също ще поскъпне

Харалан Александров: Има българи в чужбина с двойно гражданство и по-изразено родолюбие от нашето

Харалан Александров: Има българи в чужбина с двойно гражданство и по-изразено родолюбие от нашето

Акад. Николай Денков
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Акад. Николай Денков: Зелен сертификат и тестване са единственият начин да се учи присъствено без риск

Инж. Илиян Терзиев

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Илиян Терзиев: Ще защитим строителството от трусовете на времето

Милко Ковачев
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Милко Ковачев: Ако България реши, АЕЦ “Белене” може да заработи от 2030 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber