Радан Кънев: Предлагаме десен блок за челен сблъсък с олигархията

https://www.24chasa.bg/Article/2085882 Радан Кънев: Предлагаме десен блок за челен сблъсък с олигархията Радан Кънев: Предлагаме десен блок за челен сблъсък с олигархията www.24chasa.bg

- Г-н Кънев, кои ще са първите ви задачи от днес като лидер на ДСБ?

- Истината е, че още днес следобед ще отида за три дни при семейството си на почивка. Казвам го открито, защото едно от нещата, които видях по време на предизборната кампания, е, че хората отчаяно търсят да се идентифицират с действащи политици. Спечелих много симпатии, макар и не толкова много гласове, от това, че виждаха в мое лице човек като тях, с техния живот и грижи.

Днешното поколение политици са минали по същия път, по който минават хората, чиито гласове търсят. Като нормален човек с дете на 4 г. аз ще отделя поне 3 дни да съм с него на море.

- Похвално е, че сте открит, но събитията в страната се сменят с часове.

- Затова много активно ще започна да работя от 1 юли. В първите дни ще проведа серия от разговори с хора, които срещам всеки ден на протестите. Това са представителите на IT бизнеса. Всички са на улицата - и служителите, и собствениците на фирмите, и фрилансърите, и хората с малките фирми.

Давам като пример този сектор, но същото се отнася и до другите независими фирми и хора, които не правят парите си от връзки с властта. Всички те търсят контакт с нас. Редно е да се отзовем веднага. Вече провеждаме срещи и с неправителствени организации, ще разговаряме и с партии.

- Кои? Чу се призив от Бойко Борисов за среща с вас.

- Контакти с ГЕРБ не са приоритет и това е меко казано. Червено правителство е голям дразнител в България и много хора очакват това, което предлага Борисов - някакъв вид единен десен фронт между ГЕРБ и по-малки десни партии. Но хората, които искат това, са направили своя избор и те гласуват за ГЕРБ. Неслучайно призивът излиза от Борисов. Десетки хиляди българи с реформаторски възгледи, които искат да видят модерна България, категорично не избират това.

Една част от тях избраха ДСБ, друга част движението на Кунева, немалко избраха доста по-малки партии. От социологическите проучвания и от личните си фокус групи виждаме, че голяма част от тези десни хора не избраха никого. Много пъти казвах, че ДСБ се надбягваше със себе си. Ние бяхме на свободна писта, надявахме се на доверието на конкретни хора, които или щяха да излязат да гласуват за нас, или щяха да си останат вкъщи. Голяма част от тях направиха второто.

- Да не забравяме, че и вие, и СДС им помогнахте много в този избор.

- Същественото тук е, че тези хора са избрали да не подкрепят ГЕРБ. За тях ГЕРБ не е алтернатива, аз като избирател съм един от тях. Ако не гледах като политик на тези процеси, моята симпания към ГЕРБ щеше да е още по-малка.

Контрата наистина е в нас. Ние не можахме да убедим тези стотици хиляди, че сме сериозна алтернатива. Оттук нататък задачата ни не е да се прикачаме към ГЕРБ и да търсим подслон, а да отговорим на очакванията на избирателите.

- Как би изглеждал този десен реблок? Има очаквания енергията на протеста да се използва за нов десен проект. Как се вписва ДСБ в този процес?

- Има много пътища, когато има обществена енергия, но много от тях са грешни. Имаме тъжен опит. През 2004 г. ние от ДСБ сме тръгнали с погрешното очакване, че създаването на нова партия, в която бяха безспорно огромната част от авторитетите и експертите на СДС, ще измести СДС и ДСБ ще обедини десницата. Много горчив опит натрупахме, докато разберем, че това очакване е било грешно. СДС не само че не изчезна, напротив, влязохме в дълги години на спорове.

Това допринесе до постоянното маргинализиране на десницата и изобщо на реформаторската политика. Нещо подобно се опита да направи партията на г-жа Кунева - да излезе на чист терен, да привлече известни личности от няколко партии, да измести това, което в очите на някои изглежда умряло, и да обедини десницата. Оказа се, че резултатът е същият, но по-бърз.

Аз не предлагам коалиция между няколко партии, които да съберат твърдите си ядра. Предлагам друго - да се създаде реформаторски блок на база на съществуващите партии, защото всички те са били на избори, получавали са гласове, борили са се, оценявали са грешки. Това е безценен опит.

Това трябва да е траен съюз, който да заяви, че не е за едни избори напред. Върху него да се надгражда от много хора, които досега не са били в политиката.

- Звучи утопично за нашата действителност.

- Не е утопично, защото средната класа излезе от състоянието на вътрешна емиграция. През последните 12 г. политическата пасивност беше един от белезите на тези хора. Част от тях гласуваха, по-мълчаливо, но никой не се занимаваше с обществена дейност. Резултатът от последните избори предизвика много сериозен стрес в тази общност, а последвалите събития направо я взривиха. В момента имаме едни остро политизирани хора, които бяха извън българската политика.

Като казвам средна класа, аз не правя имуществено деление на българите, защото би било некоректно, но правя деление на отношение към демокрацията, към пазарната икономика, към образованието. От тази среда ще се появят много хора, които ще се включат в политиката лично.

- Дано сте прав, защото мнозина от тях са с единия крак на терминал 2.

- За мнозина терминал 2 не е изход, може би те вече са не чак толкова млади. Аз съм на 37 г. и не обичам да говоря за моето поколение като за много млади хора. Това са хора в ранна средна възраст, но заради тъжната демографска картина ние непрекъснато сме млади. Всички сме родители, утвърдени в професиите си, повече или по-малко приключили с образованието си.

Нашето поколение е в нова роля. Ние за първи път протестираме като родители, участвали сме преди 15 г. в протести, сега сме с децата си на улицата. Много от нас са началници, работодатели, хора с големи отговорности и сякаш е дошло време да поемем и следващата задача - сериозната обществена работа.

Но нека да сме наясно, че не можем да очакваме никакви революции. Много наивно е да се мисли, че бушуващата в момента обществена енергия може да доведе до мнозинство на която и да е партия. В момента сме в началото на много бавен процес на промяна. На всяка крачка ще се сблъскваме с пазителите на статуквото, ще се сблъскваме с много странни парламентарни мнозинства и всяка промяна ще е мъчителна.

Хората на около 40 г., които са двигателят на протеста, трябва да са наясно, че днес сме там заради децата си. За да не изживеят те нашия път.

- Напълно ли изключвате ГЕРБ от десния блок?

- Категорично! Целта на едно такова групиране трябва да бъде обединение на всички хора, които не приемат ГЕРБ и БСП като алтернатива. Самата персона на Делян Пеевски, която взриви обществените настроения, е символ сега на управлението на БСП, но е символ и на управлението на ГЕРБ.

- Вярвате ли наистина, че олигарсите са заобиколим фактор?

- Те не са заобиколим фактор, а фактор, с който трябва да се сблъскаме челно. Неслучайно съм в ДСБ. Моето мнение е, че в периода 1997-2001 г. беше направен такъв опит, след което последваха 12 г., в които мафията превзе държавата, докато ни докара до днешния момент, в който политическо лидерство в България няма.

- Ще излезете ли от сянката на Иван Костов?

- Който и да бъде председател в ДСБ след Иван Костов, ще е нужно време хората да го приемат. Това може да стане само през действията му, в случая моите. Тук не става дума да се излезе ревниво от сянката му, това би било пагубно за всеки, който се опита. Не става дума и за имитация, защото тя е непостижима и също би била пагубна.
Единственото, което убеждава хората, че един избор е бил правилен, е, ако той дава резултат.

- Защо искате бързи избори, след като не сте готови за тях?

- Ако ние като партии, тежко загубили изборите, имаме нужда от време, а хората искат веднага вот, то проблемът си е наш. Надявам се, че правителството няма да успее в стратегията си да измори протеста. Ще си позволя една прогноза, нека да я обсъдим след 2 г. - БСП по този път упорито върви към положение на второразрядна политическа сила. За нея второто място скоро ще бъде труднопостижимо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Любов Трифонова, климатолог: Повече суша и наводнения ще е ефектът за България

За последните 30 години има 176 случая с температури над 42 градуса, за предишните 90 са само 46 - Доц. Трифонова, как глобалното затопляне ще се отрази на климата у нас? - Понятието “глобално затопляне” е въведено от проф. Брокър от Колумбийския университет през 70-те години на миналия век, но всъщност още в края на XIX век шведският учен

Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България  - 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина - Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни   - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber