Деца се стъписват от сивите дробове на пушача

https://www.24chasa.bg/Article/1971468 Деца се стъписват от сивите дробове на пушача Деца се стъписват от сивите дробове на пушача www.24chasa.bg
Снимки: Изложба - "Човешкото тяло - разкрито и реално"

- Живи ли са били всичките - пита малко момче, което се опитва да догони Константин Лукашев. Той е един от организаторите на необикновената за нашите ширини изложба - "Човешкото тяло - разкрито и реално". А малкият любознайко е второкласник и не се мръщи пред голи тела и вътрешните им органи.

С него е и пълничко момче, което учи в първи клас. Двамата тичат бързо в стаята с изложените ембриони и на бегом излизат от нея. Все едно нещо ги подплаши. Обаче ги питам:
- Защо така бързате?
А те се подсмихнаха чудато. Това бе някак достатъчно за техния свят.

После обаче пак се върнаха, но придружени от майките си. И пак надникнаха в света, от който са произлезли. Не зададоха повече въпроси на възрастните. Като че ли всичко им стана някак ясно.

- Мога ли да получа плакат с описанията на експонатите, след като свърши изложбата? - моли по-голямо момче г-н Лукашев.

- Никой още не ми е задавал този въпрос - отвърна бързо той и се ангажира пред мен да направи така, че ученикът да се сдобие с ценния материал.

Момчето е осмокласник и много уверено обясни защо му трябват плакатите.

- Учебниците за подготовка на изпитите, с които искам да започна да уча медицина, са толкова скъпи, че направо от тук мога да се подготвя - не скри искрените си намерения ученикът. Личеше си отдалеч, че детето е отдадено 100% на темата за човешкото тяло.

- Най ме впечатли как изглеждаха самите дробове на пушача. Ужас просто! Едни такива сиви... Както и всякакви болни органи - смразяващо - възмути се бъдещият лекар.

Иначе на осмокласника му е много интересно да разглежда тези 200-тина експоната.

- Те ме учат как да живея, за да не си причиним коварните болести, от които един ден човек може да умре.

Пред момчето като че горният етаж на ЦУМ, където е експозицията, се бе изправил като едно от най-трудните за изкачване стъпала към кариерата му. Ето защо и детето жадно за знания се взираше във всеки детайл и бе впечатлен от набора. Така се покоряват може би и върхове.

Дано мечтите един ден станат реалност.Телата в изложбата, която намира своите критици, но и поддържници, са съхранени чрез процес, наречен „полимерно запазване". Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни - с всичките им детайли и разрези, тъй като най-добре се учим, когато гледаме.

Както казва д-р Рой Глоувър, главен лекар-консултант на изложбата: "Разглеждането насърчава разбирането, а разбирането провокира интереса към нашето тяло. То не лъже!" За разлика от моделите, които показват тялото през очите на художника или твореца, образците в експозицията разкриват тялото и неговите части максимално близо до реалността. Макети са били използвани в продължение на много години, но те не дават правдоподобна представа за промените в структурата на организма или в развитието на патологиите, а това е от ключово значение, за да разберем колко уникални са телата ни.

Експонатите идват всъщност от Народна република Китай. Самите органи и части от тялото, както и целите тела, са предоставени от частни лица за научни и образователни цели. Всичко се прави законно в акредитирани медицински университети в Китай, защото там е най-голямата група от специалисти по този вид обработка, обясни пред "24 часа онлайн" Константин Лукашев, който работи и като маркетинг специалист в Inter Contact Bulgaria Ltd.

- Това, което „печелят" дарителите на органи е удовлетворението, че са помогнали за изучаването на човешкото тяло и на хора, които не се занимават с медицина. Те предоставят тялото за определен период от време. Ако човекът е много болен и не може да вземе самостоятелно решение, неговите близки могат да вземат решение.

- Има ли свян или срам от голотата, как се разчита тя?

- Хората, които са били вътре казват, че няма нищо страшно или фрапиращо в изложбата. Ето, и вие видяхте: има много деца, които са заедно с родителите си и всички са впечатлени от нещата и информацията, които виждат вътре. Идеята на изложбата е да покаже максимално реално нашето тяло и да ни накара да се замислим как можем да подобрим начина си на живот.

Тъй като за нас е важно да разберем какво мислят посетителите ни, имаме и специална книга за отзиви и постоянно следим мненията. До този момент нямаме лош отзив от хора, които са видели експонатите. Всички са много впечатлени и дори имаме посетители, които са готови да повторят посещението си. Голяма част от посетителите са студенти по медицина или ученици. Студентите са впечатлени от качеството на експонатите и от информацията за тях. Дори малките деца се радват много и не се притесняват от експонатите.- От кои се чувствате неразбрани и атакувани, и какви обяснения им давате?

- Всеки има право на мнение, което ние уважаваме. Но за нас е най-важно това, което казват посетителите, които са видели изложбата. Искам да подчертая, че изложбата „Човешкото тяло - разкрито и реално" не е свързана с изкуството. Тя е изцяло образователна и цели единствено и само да покаже по максимално истински и достъпен начин структурата на човешкия организъм.

Проблемът е, че доста от информацията, която изтече предварително, не е вярна и затова част от хората не са наясно какво точно представлява изложбата и какво има в нея преди да я посетят. От там идва и част от негативните коментари от хора, които не са я видели.

Посланието ни е, че за да можем да живеем добре с тялото си, ние трябва да го познаваме и разбираме. А най-добрият начин да опознаем нашия „спътник" в живота, е да го видим и да разберем какви здравословни проблеми можем да имаме и как да се предпазим от тях.

- С какво е по-различно събитието от това в предшестващите България страни?

- Изложбата Bodies Revealed е разделена на няколко различни експозиции. Те обикалят различни държави и градове, като по този начин целят да покажат човешкото тяло на максимално много хора. Преди да дойде тук, изложбата беше в Белград. Обиколила е САЩ, Европа и Азия от 2005 година до днес.

Всяка изложба се различава по мястото, в което е изложена, както и част от експонатите присъстват в нашата експозиция, но ги няма в изложби в други градове.

Световноизвестните телевизионни водещи Опра Уинфри и Марта Стюарт също са отразявали продукцията на компанията.

Не е и никак случайно, че изложбата е посетена от над 30 милиона души в цял свят. За първи път е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа.А ако ви е страх или имате и най-малките притеснения за здравето на вашето дете, ще ви уверя: Bodies Revealed няма нищо общо със сравненията, че е излязла под скалпела на скандалния немски лекар Гюнтер Фон Хагенс ( Виж неговите произведения ТУК). Можете спокойно да се уверите в това до септември, докогато в София гостува "Човешкото тяло - разкрито и реално".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Сашо Кадиев и Малин Кръстев гостуват в Сатиричния театър

Директорът Калин Сърменов до дни открива трета сцена на трупата Продължаваме да ви представяме репертоара на столичните театри за новия сезон 2019/2020. Днес ще научим бъдещите премиери на Сатиричния театър. С голямо въображение и стратегически риск Сатиричният театър проектира афиша си за предстоящия сезон. Трупата е препълнена с новости.

БНТ прави “Пътуващо лятно кино” за осми път

Прожекции на открито ще има в 13 града За осма поредна година Българската национална телевизия организира инициативата “Пътуващо лятно кино”. Киноманите в 13 града ще бъдат зарадвани с прожекции на открито на нови български ленти. Турът на пътуващото кино стартира още в петък (23 август) в Априлци, където бе прожектиран филмът “Снимка с Юки”.

Обичани BG автори участват на “Аполония”

В Созопол ще бъдат Захари Карабашлиев, Галин Никифоров,  Стефан Коспартов и Теодора Димова Едни от най-обичаните български автори са с 3 представяния и една предпремиера по време на 35-ото издание на Празниците на изкуствата “Аполония” в Созопол. Гости на морския бряг ще бъдат Захари Карабашлиев, Галин Никифоров,

Нова книга от авторката на „Книжарничката на брега”

Едва месец след излизането на пожъналата светкавичен успех книга „Книжарничката на брега” издателство Сиела ще зарадва феновете на Джени Колган с друго свежо заглавие от авторката! „Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж” е история за любов и шоколад, която ще ви усмихне и ще ви покаже защо е хубаво човек да следва мечтите си.

15 ирански и български автори с обща изложба в София

Приходите от експозицията подпомагат участващите артисти от Техеран, Исфахан, Кашан и Шираз “Отдаденост” се казва общата изложба на 15 съвременни ирански и български автори, с която те показват, че могат да се преодолеят много и различни граници - тези между занаят и изкуство, между традиционно и модерно, границите, изтъкани от предразсъдъци

Вежди Рашидов проведе работна среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов проведе днес работна среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, съобщиха от пресцентъра на Комисията по културата и медиите Двамата обсъдиха задълбочаването на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в борбата с нелегалния трафик на културни

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Джон Скофийлд и Джон Клиъри свирят джаз в Пловдив

Европейската столица на културата ще бъде домакин на едно от дългоочакваните музикални събития в страната - “Пловдив джаз фест”. Фестивалът ще бъде в края на октомври и началото на ноември и ще се състои от 6 основни концерта, събрани в три дни. Откриването му е на 31 октомври с ексцентричната вокалистка Мария Жоао и нейния музикален партньор -

Песен на “Бийтълс” е заглавието на старта на новия сезон в Армията

Продължаваме да ви представяме репертоара на столичните театри за сезон 2019/2020. След Театър 199 и Народния театър “Иван Вазов”, поглед в репертоарните планове на Театъра на Българската армия. Проф. Красимир Спасов в момента репетира първото заглавие от новия афиш на Театър “Българска армия” – “Любов, любов

Българин с голямата награда на ХХ биенале на графиката

Онник Каранфилян бе единственият българин, спечелил една от трите равностойни награди на ХХ издание на биеналето на графиката Варна 2019. Отличието му бе присъдено от авторитетно международно жури. Юбилейното издание на биеналето е под егидата на ЮНЕСКО, като то е един от най-влиятелните форуми за съвременно графично изкуство в света,

Какво и къде по морето до края на лятото

Какво и къде по морето до края на лятото Лятото може вече да наближава своя заник, но фестивалите и концертите по морето нямат край, а и съвсем не са за изпускане. Любителите на водата отсега да запазят в календарите си датите 30 август и 1 септември, защото тогава ще се състои третото издание на Фестивала за съвременни изкуства “Вода” в Бургас.

Скици на Малкия принц от Антоан дьо Сент-Екзюпери бяха открити в Швейцария

Ескизи на Малкия принц, направени от Антоан дьо Сент-Екзюпери, бяха открити в стара къща в северната част на Швейцария, където били складирани сред хиляди произведения на изкуството от магнат в областта на недвижимите имоти, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Скиците, които били купени на търг в Швейцария преди повече от 30 години и след това

Русия отвръща на сериала “Чернобил” с шпионска сапунка и детски екшън

Там агент на ЦРУ крои саботаж в централата, а САЩ се разпадат Украинският отдел на съветския КГБ е сигнализиран, че чужда спецслужба души със зли намерения около Чернобилската АЕЦ. За да установи къде в близкия град Припят се крие опитният агент на ЦРУ Алберт Ленц, в града пристига полковникът от военната контраразведка Андрей Николаев.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber