Направиха ме идеален за убийството на Христомира

https://www.24chasa.bg/Article/187819 Направиха ме идеален за убийството на Христомира Направиха ме идеален за убийството на Христомира www.24chasa.bg
Йордан Колев

Aрестът и обвинението срещу мене за атентата, при който бе убита Христомира Атанасова, бяха сценарий, в който ми бе отредена ролята на идеалния заподозрян. Вече 7 г. непрестанно си задавам въпроса защо точно аз, казва 34-годишният Йордан Колев.

Намирам го в болницата в Карлово седмица след като Софийският апелативен съд потвърди оправдателната му присъда за убийството на аптекарката. Колев се лекува от бронхопневмония, но въпреки това се съгласява да поговорим няколко минути.

След взрива на колата й Христомира умира на път за болницата. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

"Аз съм бивш офицер от армията, специалността ми е химия, имам технически познания. Занимавах се с оръжия, имах оръжейна работилница - това са все неща, които ме правеха идеалният заподозрян. Но не е ли някак си смешно - на тези условия отговарят примерно 100 хил. души, те терористи ли са", разсъждава Колев.

Христомира Атанасова

Припомням му, че го задържаха в кола с експлозиви. "Това бе част от спектакъла, - отвръща той. - Ако се запознаете подробно с обстоятелствата по делото, ще ви стане ясно за какво става въпрос. Арестуваха ме в кола, в която след известно време се намериха взривове." Колев е сигурен, че те са били подхвърлени в автомобила.

И досега обаче полицаи, следователи и прокурори вярват, че той е поставил и задействал бомбата. "Вижте, не е така. Преживях много неща и никога няма да забравя следователя, който ме посрещна и каза: Ще направя всичко възможно да излезеш оттук виновен и осъден. Най-неподкупният следовател", казва с ирония Колев.

Той изкара 5 г. в ареста като обвиняем и подсъдим за убийството на аптекарката. Смята, че няколко часа разговор не стигат за темата как се оцелява зад решетките. Най-важното, което го крепяло, е, че е невинен. Колкото и понякога държавата да не се отнася по подобаващ начин с гражданите си, Колев винаги вярвал, че рано или късно нещата ще излязат наяве такива, каквито са. Вярвал и че "не всички в тази държава са корумпирани".

За 5 г. в килия сигурно се променя психиката на човека. "Определено се променят някои неща, колкото и да се опитваш да останеш незасегнат - казва той. - Може би съм променил някои от възгледите си. Но като цяло смятам, че успях да се опазя да не намразя никого, което бе цел номер 1 през целия ми престой в ареста."

Твърди, че не изпитва омраза към тогавашните шефове в МВР, службите, следователите. Според него "някои от тези хора са жалки, защото им казваха какво да направят, за да станат нещата угодни за някого".

"Не искам да отмъщавам. Искам само всички негативи, които съм преживял, един ден да станат известни. Да станат известни мотивите за тях и хората, които ми причиниха това. Тогава ще се почувствам овъзмезден", казва Колев.

Докато бил задържан, починала майка му. "Дойде ми на свиждане малко преди това - щях да я видя за последен път, но не ми разрешиха, измислиха причина и ме пратиха другаде", припомня си той. Питам го дали ще съди държавата, но Колев отсича: "Не искам да засягам темата."

Оказва се, че е било голям проблем да си намери работа, след като излязъл от ареста. "Хората се влияят от това, което излиза по медиите - знаете какво се изля по мой адрес. А и аз не спестявам къде съм бил през последните 5 г.", казва Колев.

От време на време поработвал, изкарвал някакви пари, но основно разчитал на помощта на сестра си и зет си. "Работя в неправителствения сектор - в едно сдружение. Не вземам пари оттам, но давам всичките си сили, за да се получат нещата така, че да няма други като мене", твърди бившият офицер, който учи второ висше - икономика.

 

Съдии: Няма доказателства, че офицерът е терорист

Кой взриви аптекарката Христомира Атанасова? 9 г. след атентата и 4 г. след началото на съдебния процес няма отговор на въпроса.

Преди дни Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Йордан Колев. Ако човек се запознае с мотивите на първата и втората инстанция, не е трудно да прогнозира, че Колев ще бъде обявен за невиновен и от последната - Върховния съд.

Христомира и семейството й държали 4 аптеки в София. На 9 октомври 2002 г. тя изпраща сина си до 7-о училище на ул. "Цар Иван Шишман" в София, качва се в реното си и малко след като потегля, е взривена - в 7,57. Умира на път за болницата. Бомбата е

задействана дистанционно с джиесем -нов способ по това време в подземния свят. Направена е от 400 г тротил.

Христомира и съпругът й са били задружно семейство. Няма и един факт, който да говори за проблеми между тях.

През април 2002 г. майката на Христомира - Ангелина Стефанова, наела сейф в банка "Биохим", в който оставила 90 801 долара, 231 хил. лв., накити и други ценности. Според експерти парите не са от трудова или търговска дейност на семейството.

Йордан Колев напуснал армията през 2001 г. Имал технически познания, разбирал от оръжия и взривове. През есента на 2002 г. идвал често в София при приятелката си Миряна Тенева в Студентския град. Момичето твърдяло, че купувал няколко пъти мобилни телефони, интересувал се от джиесеми. Със сигурност Колев е бил в София преди атентата и ден след него - на 10 октомври.

Тези факти магистратите приемат за безспорни. Прокуратурата твърди, че бомбата е сглобена и задействана от Йордан Колев по поръчка на плевенския сутеньор Марио Иванов-Бокса, застрелян през април 2003 г. Той изнудвал за 100 хил. лв. семейството на Христомира, което направило опит да му плати с парите от сейфа - 3 дни преди атентата. Касетата обаче се водела на името на майката на аптекарката, която била в кома от няколко месеца, и банката не дала съгласие да се отвори. Това довело до наказателната акция.

Прокуратурата сочи и 3-ма важни свидетели. Двамата са защитени и анонимни. Единият казва, че година преди убийството на Христомира Колев предложил да му направи бомба с джиесем срещу хонорар.

Другият свидетелства за разговор с приятел (Минчо Павлев - подсъдим и оправдан за други два взрива) на Колев. От Павлев научил, че двамата с офицера получили поръчение от Марио Бокса да взривят Христомира, която ръководела лаборатории за амфетамини, но не се "отчитала". Трети свидетел - Момчил Мондешки, твърди, че лежал в килия с Колев, който признал пред него за Христомира.

Липсват каквито и да е преки доказателства, че Йордан Колев е извършил убийството, пише в мотивите на апелативния съд.

Няма свидетели, които да са го виждали да поставя и задейства бомбата. Това, че Колев е бил в дните около атентата в София, не доказва участието му в него. По същия начин се коментират и техническите му познания.

Съдиите не дават вяра на показанията на анонимните свидетели. Единият само говори за уменията на Колев да прави бомби, но не и че е замесен в конкретен случай. Показанията на другия са противоречиви и не кореспондират с останалите доказателства. Пред следовател казва, че не познава Колев и Христомира, пред съда - обратното.

За свидетеля Мондешки двама арестанти твърдят, че той и Колев били в обтегнати отношения. А и Йордан никога не говорел за делото си.

Не е доказан и мотивът. Бащата на Христомира и съпругът й отричат да познават Бокса, да са изнудвани и заплашвани. Няма свидетели, с изключение на анонимния и Мондешки, които да ги опровергават. Напротив, трима души, сред които и полицай, твърдят, че

приживе Бокса отричал намеса в атентата и дори твърдял, че поръчител на бомбата бил мъж от Ст. Загора.

Липсва и едно доказателство, което да подкрепя твърденията на анонимния свидетел, че Христомира и семейството й са правили наркотици, сочи съдът.

Дали пък атентатът срещу Христомира не е грешка? Едва ли. Иначе няма как да се обясни фактът, че дни преди взрива служител на МВР е поръчал справка в информационната система на ведомството за собственика на реното. Убийците са знаели под чия кола залагат бомбата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Недекларирани 20 000 долара в италианец задържаха на летище София

Недекларирани 20 700 щатски долара задържаха митнически служители от Митнически пункт летище София - пътници. Те са установени при проверка на пътник - италиански гражданин, който е пристигнал с полет от Туркменистан и Турция до България, съобщава БГНЕС. При преминаването му през зеления коридор той е селектиран за проверка

ДАНС, прокуратура и полиция проверяват за изборен туризъм

ДАНС, прокуратура и полиция предприеха проверки за изборен туризъм в Югозападна България. В Кресна до края на април, когато е срокът за уседналост за местните избори, са се регистрирали близо 600 души по настоящ адрес, предава Би Ти Ви. С обхождане на адреси спецслужителите на реда стигат до Яне, който - по документи - живее с още 12 души

11 г. след убийството на шефа на “Гранити”: съдебни спорове, обрати и отменени присъди

Бащата на Стоян Стоянов не дочака справедливост, синът му Герман вече е абитуриент, а дъщеричката му не го познава Когато на 5 март 2008 г. крупният бургаски бизнесмен Стоян Стоянов е похитен пред дома си и същата нощ разстрелян в горичка край Обзор, синът му Герман тъкмо се стяга за първи клас. Днес момчето завършва с отличие математическа

Проверяват сигнал за купуване на гласове в Горна Оряховица

Районната прокуратура в Горна Оряховица започна проверка по сигнал за търговия с гласове. Прокурор Даниела Харитонова потвърди за БНТ, че се разпитват повече от трима души, от които се снемат писмени обяснения и им съставят предупредителни протоколи. Проверката е по сигнал на гражданин, за предлагане на пари срещу глас за определен кандидат в

Проверяват четирима горски във Велико Търново за незаконна сеч

Служители на държавното горско стопанство „Болярка“ във Велико Търново са обект на полицейска проверка по досъдебно производство за незаконна сеч върху десетки декари горски масиви в региона. Четирима горски служители се разпитват, все още няма задържани, предаде БНР. По неофициална информация сред отведените четирима горски служители има такива

В Добрич задържаха мъже с наркотици

За двама заловени с наркотици вчера в град Добрич съобщават от Областната дирекция на МВР - Добрич. Около 11.30 часа на 21 октомври в Добрич е извършена проверка на 23- годишен мъж, известен на МВР. У него е открито бяло прахообразно вещество с тегло 1,3 грама, реагиращо на амфетамин. Около 13.30 часа – отново в Добрич

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Запорираха 134 млн. лв. на Миню Стайков и 9 от приближените му

Антикорупционната комисия е запорирала имущество за 134 млн. лв. на Миню Стайков и 9 души, свързани с него. Стайков е в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления. Наскоро срещу него започна и друго разследване - за злоупотреби с пари от Държавен фонд "Земеделие"

Съдят пияница, който редовно малтретирал жена си, нарушил и ограничителна заповед

Районна прокуратура – Благоевград е внесла обвинителен акт срещу Н.А. (на 47 години) за извършено от него престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК – неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Обвиняемият А. имал граждански брак с Е.А. в продължение на двадесет и три години

Апелативният съд потвърди ареста на мъж, държал марихуана за 89 000 лева

Пловдивският апелативен съд потвърди ареста на мъж с инициали Н.Д., задържан e под стража за държане и отглеждане на марихуана. Иззетото количество е 10,5 килограма на стойност над 63 000 лева, а стойността на намерените растения възлиза на 26 000 лева. По същото обвинение през лятото е привлечен още един обвиняем, с който Н.Д

Водач с 2,69 промила алкохол катастрофира до аптека в Айтос

Водач с 2,69 промила алкохол катастрофира в района на стопанския двор до агро аптека в Айтос, съобщиха от бургаската полиция. При ПТП-то има установени материални щети - те са допуснати от товарен форд "Транзит" с бургаски номера, управляван от 33-годишен айтозлия. Ударът е станал на 20.10.т.г. около 18.35 ч

Задържаха британец у нас, издирван в Европа за кражби

Окръжният съд в Бургас наложи мярка "задържане под стража" на британски поданик, издирван с Европейска заповед за арест от родината си. Гавин Ф. е обявен за международно издирване въз основа на заповед, издадена от съда в град Плимут, Великобритания, съобщиха от прокуратурата. В заповедта е посочено, че Гавин Ф. се издирва от 2016 година

Полиция нахлу в Държавното горско стопанство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново извършва проверка в сградата на ДГС "Болярка", потвърдиха за БТА от пресцентъра на ОД на МВР. Полицаите са влезли в сградата на Държавното горско стопанство "Болярка" в сутрешните часове, проверява се документация и се пишат протоколи, каза инж. Йордан Бобонков, директор на ДГС "Болярка"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber