Направиха ме идеален за убийството на Христомира

https://www.24chasa.bg/Article/187819 Направиха ме идеален за убийството на Христомира Направиха ме идеален за убийството на Христомира www.24chasa.bg
Йордан Колев

Aрестът и обвинението срещу мене за атентата, при който бе убита Христомира Атанасова, бяха сценарий, в който ми бе отредена ролята на идеалния заподозрян. Вече 7 г. непрестанно си задавам въпроса защо точно аз, казва 34-годишният Йордан Колев.

Намирам го в болницата в Карлово седмица след като Софийският апелативен съд потвърди оправдателната му присъда за убийството на аптекарката. Колев се лекува от бронхопневмония, но въпреки това се съгласява да поговорим няколко минути.

След взрива на колата й Христомира умира на път за болницата.
СНИМКИ:
След взрива на колата й Христомира умира на път за болницата. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

"Аз съм бивш офицер от армията, специалността ми е химия, имам технически познания. Занимавах се с оръжия, имах оръжейна работилница - това са все неща, които ме правеха идеалният заподозрян. Но не е ли някак си смешно - на тези условия отговарят примерно 100 хил. души, те терористи ли са", разсъждава Колев.

Христомира Атанасова
Христомира Атанасова

Припомням му, че го задържаха в кола с експлозиви. "Това бе част от спектакъла, - отвръща той. - Ако се запознаете подробно с обстоятелствата по делото, ще ви стане ясно за какво става въпрос. Арестуваха ме в кола, в която след известно време се намериха взривове." Колев е сигурен, че те са били подхвърлени в автомобила.

И досега обаче полицаи, следователи и прокурори вярват, че той е поставил и задействал бомбата. "Вижте, не е така. Преживях много неща и никога няма да забравя следователя, който ме посрещна и каза: Ще направя всичко възможно да излезеш оттук виновен и осъден. Най-неподкупният следовател", казва с ирония Колев.

Той изкара 5 г. в ареста като обвиняем и подсъдим за убийството на аптекарката. Смята, че няколко часа разговор не стигат за темата как се оцелява зад решетките. Най-важното, което го крепяло, е, че е невинен. Колкото и понякога държавата да не се отнася по подобаващ начин с гражданите си, Колев винаги вярвал, че рано или късно нещата ще излязат наяве такива, каквито са. Вярвал и че "не всички в тази държава са корумпирани".

За 5 г. в килия сигурно се променя психиката на човека. "Определено се променят някои неща, колкото и да се опитваш да останеш незасегнат - казва той. - Може би съм променил някои от възгледите си. Но като цяло смятам, че успях да се опазя да не намразя никого, което бе цел номер 1 през целия ми престой в ареста."

Твърди, че не изпитва омраза към тогавашните шефове в МВР, службите, следователите. Според него "някои от тези хора са жалки, защото им казваха какво да направят, за да станат нещата угодни за някого".

"Не искам да отмъщавам. Искам само всички негативи, които съм преживял, един ден да станат известни. Да станат известни мотивите за тях и хората, които ми причиниха това. Тогава ще се почувствам овъзмезден", казва Колев.

Докато бил задържан, починала майка му. "Дойде ми на свиждане малко преди това - щях да я видя за последен път, но не ми разрешиха, измислиха причина и ме пратиха другаде", припомня си той. Питам го дали ще съди държавата, но Колев отсича: "Не искам да засягам темата."

Оказва се, че е било голям проблем да си намери работа, след като излязъл от ареста. "Хората се влияят от това, което излиза по медиите - знаете какво се изля по мой адрес. А и аз не спестявам къде съм бил през последните 5 г.", казва Колев.

От време на време поработвал, изкарвал някакви пари, но основно разчитал на помощта на сестра си и зет си. "Работя в неправителствения сектор - в едно сдружение. Не вземам пари оттам, но давам всичките си сили, за да се получат нещата така, че да няма други като мене", твърди бившият офицер, който учи второ висше - икономика.

 

Съдии: Няма доказателства, че офицерът е терорист

Кой взриви аптекарката Христомира Атанасова? 9 г. след атентата и 4 г. след началото на съдебния процес няма отговор на въпроса.

Преди дни Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Йордан Колев. Ако човек се запознае с мотивите на първата и втората инстанция, не е трудно да прогнозира, че Колев ще бъде обявен за невиновен и от последната - Върховния съд.

Христомира и семейството й държали 4 аптеки в София. На 9 октомври 2002 г. тя изпраща сина си до 7-о училище на ул. "Цар Иван Шишман" в София, качва се в реното си и малко след като потегля, е взривена - в 7,57. Умира на път за болницата. Бомбата е

задействана дистанционно с джиесем -нов способ по това време в подземния свят. Направена е от 400 г тротил.

Христомира и съпругът й са били задружно семейство. Няма и един факт, който да говори за проблеми между тях.

През април 2002 г. майката на Христомира - Ангелина Стефанова, наела сейф в банка "Биохим", в който оставила 90 801 долара, 231 хил. лв., накити и други ценности. Според експерти парите не са от трудова или търговска дейност на семейството.

Йордан Колев напуснал армията през 2001 г. Имал технически познания, разбирал от оръжия и взривове. През есента на 2002 г. идвал често в София при приятелката си Миряна Тенева в Студентския град. Момичето твърдяло, че купувал няколко пъти мобилни телефони, интересувал се от джиесеми. Със сигурност Колев е бил в София преди атентата и ден след него - на 10 октомври.

Тези факти магистратите приемат за безспорни. Прокуратурата твърди, че бомбата е сглобена и задействана от Йордан Колев по поръчка на плевенския сутеньор Марио Иванов-Бокса, застрелян през април 2003 г. Той изнудвал за 100 хил. лв. семейството на Христомира, което направило опит да му плати с парите от сейфа - 3 дни преди атентата. Касетата обаче се водела на името на майката на аптекарката, която била в кома от няколко месеца, и банката не дала съгласие да се отвори. Това довело до наказателната акция.

Прокуратурата сочи и 3-ма важни свидетели. Двамата са защитени и анонимни. Единият казва, че година преди убийството на Христомира Колев предложил да му направи бомба с джиесем срещу хонорар.

Другият свидетелства за разговор с приятел (Минчо Павлев - подсъдим и оправдан за други два взрива) на Колев. От Павлев научил, че двамата с офицера получили поръчение от Марио Бокса да взривят Христомира, която ръководела лаборатории за амфетамини, но не се "отчитала". Трети свидетел - Момчил Мондешки, твърди, че лежал в килия с Колев, който признал пред него за Христомира.

Липсват каквито и да е преки доказателства, че Йордан Колев е извършил убийството, пише в мотивите на апелативния съд.

Няма свидетели, които да са го виждали да поставя и задейства бомбата. Това, че Колев е бил в дните около атентата в София, не доказва участието му в него. По същия начин се коментират и техническите му познания.

Съдиите не дават вяра на показанията на анонимните свидетели. Единият само говори за уменията на Колев да прави бомби, но не и че е замесен в конкретен случай. Показанията на другия са противоречиви и не кореспондират с останалите доказателства. Пред следовател казва, че не познава Колев и Христомира, пред съда - обратното.

За свидетеля Мондешки двама арестанти твърдят, че той и Колев били в обтегнати отношения. А и Йордан никога не говорел за делото си.

Не е доказан и мотивът. Бащата на Христомира и съпругът й отричат да познават Бокса, да са изнудвани и заплашвани. Няма свидетели, с изключение на анонимния и Мондешки, които да ги опровергават. Напротив, трима души, сред които и полицай, твърдят, че

приживе Бокса отричал намеса в атентата и дори твърдял, че поръчител на бомбата бил мъж от Ст. Загора.

Липсва и едно доказателство, което да подкрепя твърденията на анонимния свидетел, че Христомира и семейството й са правили наркотици, сочи съдът.

Дали пък атентатът срещу Христомира не е грешка? Едва ли. Иначе няма как да се обясни фактът, че дни преди взрива служител на МВР е поръчал справка в информационната система на ведомството за собственика на реното. Убийците са знаели под чия кола залагат бомбата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Каре хулигани пребили 15-годишно момче край училище в Лясковец

Каре хулигани пребили 15-годишно момче край училище в Лясковец

4-ма лясковчани са съпричастни в побой над 15-годишен техен съгражданин, информира ОДМВР - Велико Търново. В петък в полицейското управление в железничарския град съдействие е потърсила жена от Лясковец, която заявила, че на 15-годишният й син е бил нанесен побой. Случката се е разиграла на 14 май в района на учебно заведение в Лясковец

Млада шофьорка заби кола в дърво край Лясковец, трима в болница

Млада шофьорка заби кола в дърво край Лясковец, трима в болница

Двама мъже и жена пострадаха при катастрофа на пътя с. Мерданя – Лясковец. Произшествието е станало в неделя около 15,30 ч., съобщи ОДМВР - Велико Търново. По първоначална информация лек автомобил "Шкода", управляван от 28-годишна жена от с. Орловец, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост е излязла от пътното платно и се е ударил

Засякоха във Велико Търново издирвани от Германия и Италия

Засякоха във Велико Търново издирвани от Германия и Италия

Двама издирвани мъже са установени за денонощие във Велико Търново, съобщи полицията. В понеделник при извършени проверки на двама мъже на 27 и 38 години е установено, че същите се издирват с мерки «установяване на адрес за участие - първия в наказателно производство в Германия, а вторият в Италия. За двата случая са уведомени компетентните служби

Заради скандал във врачански ресторант буен мъж отиде в ареста

Заради скандал във врачански ресторант буен мъж отиде в ареста

Мъж от Враца е бил задържан в ареста на полицията след скандал в ресторант в града. Гневен клиент е избухнал и е заплашвал персонала на заведението с отвертка и пистолет. Скандалът е възникнал вчера по обед, а за обезумелия мъж в районното управление на полицията във Враца е съобщено в 12.40 ч. Потърпевшите се оплакали

РУМЕН РАЛЧЕВ

Офицерът от НСО, арестуван за убитата Марангозова, бил калфа при масоните, приличал на научен работник

Задържаният за убийството на Станка Марангозова офицер от НСО е бил на много ниско ниво в една от масонските ложи в България - калфа, и нямал реална възможност да ползва връзките си по тази линия, каза ген.-майор Румен Ралчев по Би Ти Ви в неделя. Ралчев е бивш служител на НСО и Велик приор на Ордена на Рицарите тамплиери в България

СНИМКА: Pixabay

Застреляха черен лешояд, дарен ни от Белгия, в Кърджалийско

Дарен на България черен лешояд е прострелян в Кърджалийско, Това съобщиха от "Зелени Балкани". Вижте какво пишат в съобщение на сайта си: През лятото на 2019-та, зоопарк Планкендел в Белгия, който е част от Европейската програма за размножаване на черния лешояд (EEP), дари отгледаната от тях млада птица с име Ултрон

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

СНИМКА: Pixabay

Брутална млада жена от Лом набила и ограбила дядо, задигнала му 5 бона

26-годишна жена от Лом, която живее в бойчиновското село Лехчево, набила и ограбила пенсионер, съобщиха от полицията. Нападението станало на 22 май около 23 часа. Жената нахлула в къщата на възрастния човек. Той я пуснал, защото я познавал, уточняват криминалисти. Със заплахи и юмручен бой тя принудила стопанина да й даде спестяванията си – общо 5

Дело срещу гинеколожка за смърт на новородено за трети път се гледа във Велико Търново

Дело срещу гинеколожка за смърт на новородено за трети път се гледа във Велико Търново

Гинеколожката д-р Нина Байчева от Тетевен за трети път се изправя пред Апелативния съд във Велико Търново в края на седмицата. Тя е подсъдима за причиняване смърт на новородено поради немарливост преди 5 години. Със своя присъда от 29.09.2016 г. Окръжен съд Ловеч е признал лекарката за виновна в това, че на 22 април 2015 г

Хотелът, в който е станало убийството, бе отцепен с полицейски ленти.

Семеен скандал за пари завърши в Слънчев бряг със 7 удара с нож

След касапницата в малък хотел в Слънчев бряг 63-годишен мъж взел чантата на жена си с много пари и се опитал да избяга Седем удара с нож е нанесъл 63-годишният Павел Георгиев по съпругата си - украинката Титяна, която бе зверски заклана на 21 май в Слънчев бряг, научи “24 часа”. Част от раните били повърхностни и по-скоро одраскали 61-годишната

Дебращица КАДЪР: Google maps

Шофьорка се качи на тротоара и помете три баби в село Дебращица, едната е загинала

Една възрастна жена е починала, а други три са ранени след пътен инцидент на единия от входовете на пазарджишкото село Дебращица. Сигнал за тежката катастрофа е получен около 19.00 ч. в РУ-Пазарджик, съобщи за NOVA говорителят на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. Незабавно към мястото са били насочени автопатрули на сектор „Пътна полиция”

Арестуваха наркодилър - студент от Икономическия университет във Варна

Арестуваха наркодилър - студент от Икономическия университет във Варна

По искане на Окръжната прокуратура във Варна съдът задържа под стража студент за държане на марихуана, амфетамини и кокаин. 25-годишният студент в Икономическия университет във Варна Боян Д. е задържан с най-тежката мярка за процесуална принуда. Това се случи днес, 24 май, след като състав на Варненския окръжен съд е уважил искането на Окръжната

СНИМКА: Pixabay

Млад мъж е прободен с нож в областта на шията след скандал

37-годишен мъж е прободен с нож в областта на шията след скандал, съобщиха от полицейската дирекция. Разпрата между двамата мъже станала към 20 часа на 23-ти май. Сигналът е подаден от дежурен лекар във Филиала за спешна медицинска помощ в град Вършец. Пострадалият обяснил, че го нападнал 45- годишен от курортния град

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber