2013 година: за продан са АДИС, товарните превози и борсата

https://www.24chasa.bg/Article/1754313 2013 година: за продан са АДИС, товарните превози и борсата 2013 година: за продан са АДИС, товарните превози и борсата www.24chasa.bg
Дипломатически блокове в "Овча купел"

"БДЖ-Товарни превози", АДИС, фондовата борса и централният депозитар, миноритарният дял на държавата в Пловдивския панаир.

Това е част от списъка с дружествата, планирани за продажба през тази година. Някои от тях бяха предвидени за приватизация през 2012 г., но процедурите или не започнаха, или се провалиха. За разлика от миналата година, тази има една важна особеност, която ще остави отпечатък - предстоят избори.

Единият вариант е, ако изобщо има сделки, то те да се сключват плахо и премерено
Пример е 2009 г., когато бе предишният парламентарен вот, и за цялата година имаше само една продажба.

Другият вариант е вместо замразяване, което пази от скандали, да се мине в другата крайност - да се продава бързо и ударно. Какво отражение ще оставят изборите върху 21-ата година от раздържавяването у нас, тепърва ще стане ясно. Засега плановете са за продължаване на стартиралите процедури и обявяване на нови. Прогнозните приходи от приватизация, заложени в бюджета, са за около 140 млн. лв.

Като наследство от миналата година остана продажбата на "БДЖ-Товарни превози". Конкурсът за приватизацията им стартира през пролетта на 2012 г., но бе прекратен през лятото, тъй като остана само един кандидат, и то неясен. Дружеството - "Дует реълуей България", бе регистрирано малко преди процедурата в Кипър и не бе ясно дали ще мине задължителната тогава проверка от ДАНС.

След решението за спиране на процедурата през есента бе обявена нова, но със занижени изисквания към допустимите стратегически и финансови кандидати. Първите трябва да имат 5-годишен опит, а приходите им за всяка от последните 3 г. да са над 100 млн. евро. За същия срок финансовите инвеститори трябва да управляват активи за над 400 млн. евро.

До изтичането на срока преди седмица документи, че покриват поставените изисквания, подадоха четири компании - румънският превозвач "ТД Груп Феровиар Роман", Първа инвестиционна банка, австрийската консултантска фирма "Донау-финанц транспорт и Бетейлигунг Гмбх" и "Бългериан Карго Експрес."
Последното дружество е регистрирано в началото на януари тази година с капитал от 50 хил. лв. и е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които притежават Български морски флот.

Кои от компаниите отговарят на изискванията и могат да продължат напред ще стане ясно до 18 февруари.
Прогнозите, че ще се включат американски и чешки компании не се оправдаха. Румънската компания купи документи и в предишния конкурс, но не продължи напред.

Чужди кандидати, запознали се с компанията, неофициално твърдят, че без български партньор дружеството няма как да се развива. Затова най-вероятно за "Товарни превози" ще играят обединения. Тъй като не се допускат консорциуми, те най-вероятно ще се формират впоследствие.

Срокът за подаване на оферти пък изтича на 12 март. Парите от продажбата на "Товарни превози" ще се върнат обратно в БДЖ. АДИС е най-апетитната компания,
с която държавата се подготвя да се раздели също от миналата година, е продажбата на Агенцията за дипломатически имоти в страната се очаква да стартира следващите седмици, като скоро ще са ясни критериите за участие.

Подготовката за процедурата започна през миналата пролет, като тогава бе избран оценител. Според доклада му в активите на дружеството са общо 351 имота, като част от тях са в съсобственост. 240 от тях са апартаменти. Оценката на компанията е за малко над 110 млн. лв. За нея имало много запитвания от консултанти.

Засега агенцията планира да обяви конкурс, до който да се допускат само стратегически инвеститори. Ако летвата наистина бъде вдигната високо, в процедурата няма да могат да участват български кандидати. Предишният опит за приватизация на АДИС бе преди 10 г. при правителството на НДСВ. Тогава оценката на дружеството бе за 84 млн. лв. и породи интереса на 12 фирми. Повечето от тях бяха чужди заради високите критерии.

Избрана бе италианската "Миролио", която предложи 96 млн. лева, но до сделка не се стигна, тъй като офертата бе отхвърлена заради пропуски в документацията.
Тази година се очаква да приключи и сделката за миноритарния дял на държавата във
фондовата борса и централния депозитар.


До април ще бъде обявена и самата процедура. Интерес към фондовия ни пазар от години е заявяван от Виенската, Лондонската, Гръцката, Истанбулската борса. Според неофициална информация цената за миноритарния дял се очаква да бъде под 20 млн. лв.

Какви приходи ще донесе остатъчният пакет от панаира в Пловдив пък, засега никой не се наема да прогнозира. Дружеството ще бъде извадено от забранителния списък за приватизация. Парламентът вече прие на първо четене промени, които дават зелена светлина за приватизацията на дружеството чрез фондовата борса. Плановете са всяка акция да е в отделен лот.

Докато се стигне до обявяване на процедура обаче, ще минат месеци и е малко вероятно това да стане преди изборите. Мотивът на кабинета за приватизацията е, че държавното участие е паднало до 49,63 на сто, което не позволява ефективно участие в управлението на дружеството.

В проекта, който предвижда продажба на панаира, се дава зелена светлина и за Национална агенция "Музика", която е в тежко финансово състояние и има приходи само от наем. Балансовата стойност на компанията е 207 хил., от които 110 хил. лв. земя и сграда. За предлагане се подготвят и военното дружество НИТИ, от което обаче се очакват незначителни приходи. В списъка са и "Военно издателство" и ВМТ "Орбита", като второто ще бъде пуснато на централизиран търг на борсата.

Не е изключено след изборите да се заговори отново за продажба на "Български пощи" с мотив, че ако това не стане, дружеството е застрашено от фалит. То е в забранителния списък за приватизация и опитът да бъде извадено от там през есента на 2011 г. бе неуспешен, тъй като породи остра реакция от синдикатите и опозицията. Предложението бе внесено, а по-късно и оттеглено от тогавашния зам.-шеф на икономическата комисия, сега директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов от ГЕРБ.

С промените тогава бе дадена зелена светлина за продажбата и на "Аудиовидео Орфей", но за имотите на дружеството има много реституционни претенции и засега такава не се предвижда.

Правят нова оценка на "Слънчев бряг"

Нова оценка на "Слънчев бряг" АД ще бъде възложена от приватизационното ведомство. Целта е да се види какво притежава към момента държавата в дружеството. Възможно е делът й от 75% да бъде пуснат за продажба на борсата.

Последната оценка, анализ на правно състояние и информационен меморандум бяха направени през 2004 г. Последваха много скандали, опити за обявяване в ликвидация, предложения за прехвърляне на инфраструктурата от държавата на общината в Несебър.

Последно през миналото лято стана ясно, че община Несебър подготвя иск за определяне на собствеността на част от алеите в източната част на курорта.
Другият вариант бил държавата да обяви в ликвидация "Слънчев бряг". Спорът за алеите идва от това, че са в активите на АД-то, а се поддържат от общината. 450 000 лв. годишно излизала поддръжката на зелените площи, над 100 000 отивали за осветлението и алеите.

"Слънчев бряг" АД е в приватизация от 1994 г. Процедурата започва с продажбата на хотели. В 75-те процента на държавата влизаха инфраструктурата, енергопреносната мрежа, водоснабдяването, канализацията, алеите и тротоарите.
Какво още има държавата, щяло да стане ясно след новата оценка. Имало случай, в който се искало разрешение от приватизационното ведомство за продажба на перално помещение, а се оказвало, че е хотел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Очаква се българският износ да надхвърли 57 млрд. лв. през 2019 година

Заместник - министърът на икономиката Александър Манолев прогнозира, че се очаква българският износ през 2019 година да надхвърли 57 млрд. лв. Манолев е прогнозирал това по време на откриването на българо-японски бизнес форум, съобщиха от Министерството на икономиката. В събитието са участвали и посланикът на Япония Масато Ватанабе,

Китайската банка за развитие отчете общи активи от 16,2 трилиона юана

Председателят на Китайската банка за развитие Джао Хуан заяви вчера, че общите им активи са достигнали 16,2 трилиона юана (около 2,4 трилиона щатски долара), а към края на 2018 г. коефициентът на необслужваните кредити се е запазил под 1% за 14 последователни години, съобщава "Радио Китай". Придържайки се към принципа „да се търси напредък като

Китай ще продължи да разширява пазарния достъп за чужди инвеститори

Вчера говорителят на Държавната комисия за развитие и реформи Мън Уей заяви, че страната ще продължи с мерките за разширяване на пазарния достъп и ще позволи на чуждестранни физически и юридически лица да бъдат еднолични собственици на бизнеси в повече области. Същевременно ще се усъвършенства и законовата рамки за инвестициите,

Шу Джун: До 2020 г. Шанхай трябва да стане един от глобалните финансови центрове

Програмата за превръщането на Шанхай в глобален финансов център (2018-2020) изисква задълбочаване на реформите и отварянето на финансовия пазар на града, засилване на иновациите в сферата, и всичко това е свързано както с националната стратегия за развитие, така и необходимостта от абсорбиране на най-добрите практики и опит от развитите държави,

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1-ва серия и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt,

Кристин Лагард: МВФ не ревизира съществено икономическите си прогнози

Във вторник Управляващият директор на Международния валутен фонд се опита да отслаби опасенията относно занижените прогнози на фонда за глобална икономическа експанзия. В интервю за телевизия CNBC от Давос Кристин Лагард призна обаче, че размерът на рисковете се е увеличил заедно с ускоряването на темповете, с които те могат да се материализират,

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Министър Ангелкова е на туристическо изложение в Испания

Министърът на туризма Николина Ангелкова е на двудневно работно посещение в Испания. Повод за визитата е 38–ото издание на световното изложение FITUR, което се провежда в Мадрид в периода 23-27 януари. България участва в туристическата борса с информационен щанд, който ще бъде открит от министър Ангелкова,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber