Александър Йорданов: Пищови не гърмят само в театъра

https://www.24chasa.bg/Article/1730964 Александър Йорданов: Пищови не гърмят само в театъра Александър Йорданов: Пищови не гърмят само в театъра www.24chasa.bg
Александър Йорданов

- Г-н Йорданов, най-коментираното нещо в България в момента е насоченият към лидера на ДПС Ахмед Доган пистолет по време на партиен форум. Цирк, инсценировка или опит за политическо убийство е според вас случката?

- Ахмед Доган, или агент Сава, бе вкаран в българската политика по сценарий на БКП и Държавна сигурност. Участието му в нея бе целенасочено дирижирано от бивши служители на ДС, някои от които преминаха на работа в икономическите групировки.
За тези 20 г. Доган бе политическа патерица на БСП.

Израсна от политически сервитьор до един от готвачите в политическата кухня.

Сценаристите вече са подготвили новата управленска комбинация около БСП. И тъй като Доган събра много публични негативи, авторите на спектакъла са решили да го оставят за малко зад кулисите.

Само в театъра пистолетите са празни. В живия живот те гърмят. На сцената в НДК Доган получи едно голямо "Аферим, машала" и сплоти турския електорат за изборите. Червените фанфари тръбят, публиката ръкопляска. Целта е Бойко Борисов да бъде отстранен и завесата над България да падне за четири години.

- В социалните мрежи избухна масово недоволство, след като нападателят бе ритан и блъскан от делегати на конференцията. Според новия лидер на ДПС Лютви Местан те заслужават поздрави. Вашето мнение?

- Добре е, че телевизиите показаха истинските лица на част от делегатите на форума. Това направи постановката по-действена и продължителна. Но не е тайна, че отдавна в българската политика и не само в ДПС доминира типажът, наречен мутра.

Дано народът да си е отворил очите след тази трагикомедия и демонстрация на бабаитщина.

- Вие какво си спомняте за времето, когато на вас ви извадиха пистолет по време на кампания. Малко преди това пък в софийския квартал "Надежда" стреляха по вас. Тогава нямаше толкова шум, защо?

- Нямаше шум, защото не съм част от сценария. А обикновен човек, който повярва, че в България може да има честна демокрация. Първата случка стана в Добрич, ако не ме лъже паметта. Беше по времето, когато много остро говорех срещу комунистите.
Предполагам, че е било опит да ме сплашат.

Имаше и нещо подобно в "Надежда". Не искам да си спомням за това. А не се е вдигнал шум, защото Сценарият не предвижда Александър Йорданов да бъде представен като герой. Дори и не го допуска на сцената.

- Сигнал за какво е тази случка в НДК? Има ли връзка тя с политиката на ДПС и бъдещите избори? Не разкри ли този акт на един психар пробойни и проблеми в самата държава?

- Тази случка показва, че политическата игра е силно загрубяла. Няма правила и всичко може да се очаква. Залогът е голям - кой ще разпределя, както казваше Доган, порциите в държавата през следващите четири години. А това са милиарди евро. ДПС се кани да стане част от управлението на България след изборите. Условието е да бъде отстранена партията ГЕРБ. И нейното управление трябва да бъде проблематизирано по всякакъв начин. Това и наблюдаваме в момента.

Атаките срещу ГЕРБ наливат вода в мелницата на Доган, Станишев и Кунева.

- Ще има ли промяна в политиката на ДПС след оттеглянето на Ахмед Доган? Какво е отношението на вашата партия СДС към ДПС и новия лидер Лютви Местан?

- Реално Доган не се оттегля. Напротив. В момента отмаря зад кулисите, пие си кафето и си пуши наргилето. Подготвя се за разпределението на порциите. Мисля, че позицията на СДС след 1992 година, когато маските в политиката паднаха, винаги е била категорична - по-далеч от БСП и от всеки, който обслужва БСП.

- В неделя Иван Костов и Надежда Нейнски обявиха, че ще правят нова дясна партия. Подписаха единна платформа и поканиха в нея всички, които са против настъпващия тоталитаризъм на ГЕРБ. СДС не е сред поканените, страдате ли от това?

- Когато разединители се обединяват, няма място за страдание. А по-скоро за смях в залата. Защото така обикновено се случва в комедиите и водевилите. На различни постове в ГЕРБ днес са все лица, приближени някога на Костов и Нейнски. Как не ги забелязаха навреме, че били "тоталитаристи"? А уж са "лидери". Но аз не се учудвам, защото техни кадри има и в ДПС, че дори и в партията на Кунева. Изобщо циркът е пълен и за съжаление, ще доведе на власт БСП. А навярно и това се цели.

- Какво въобще трябва да прави СДС, изборите наближават - самостоятелно явяване на вота, търсене на партньори за коалиция, пришиване към ГЕРБ...

- СДС днес има нова кауза - българските граждани да имат европейски доходи. Разработва политики за изпълнение на тази цел. Вярваме, че ако хората не желаят БСП и ДПС да управляват, ще ни подкрепят.

Ако ли не, отсега можем да честитим новото "експертно" и "национално отговорно" правителство на България, което ще бъде доминирано от БСП и ДПС. И това е нашето различие спрямо позициите на Костов и Нейнски. Те смятат, че на всяка цена трябва да попаднат в парламента. И за целта са готови да помогнат на БСП. Ние смятаме, че е по-важно БСП да не управлява.

- Ще има ли според вас дясна партия в следващия парламент? Какви са вашите прогнози за изборите? Кой ще влезе?

- Дясна ще остане тази партия, която няма да направи коалиция с БСП. Дори и под формата на правителство на "националното съгласие". СДС е не просто дясна, а народна партия, която изразява интересите на огромна част от българското общество дори когато има хора, които не са убедени в това.

- Какъв вестник "Демокрация" да очакваме в следващите дни?

- Вестник, в който ще може да се прочете това, което не може да се прочете в голяма част от българската преса. В това ще се уверите още в четвъртък, 24 януари, когато ще излезе първият брой. Вестникът няма да бъде партиен орган, а дом на всички демократично мислещи интелектуалци, журналисти, политици. Тяхното слово е добре дошло.

- Г-н Йорданов, ще гласувате ли на референдума?

- Няма да гласувам, защото не искам да участвам в червен сценарий.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Борислав Сарафов: Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Г-н Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Безалтернативна ли бе неговата кандидатура или кадровиците този път се съобразиха с мнението на гилдията – на прокурорите и следователите? Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено"

Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден

Огромна отговорност е да се ползваш с доверието на Бойко Борисов, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Никога не вземам еднолични решения, винаги питам експерти и граждани - Г-н Димитров, кое ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив? - Имам добри планове за развитието на Пловдив. Ще ги представя в седмицата след 15 септември.

Лорд Себастиан Коу: Положението с Брекзит не ми харесва

Атлетиката преодоля кризата, сигурен е президентът на световната федерация Лорд Себастиан Нюболт Коу е роден на 29 септември 1956 г. в Хамърсмит до Лондон. Един от най-великите спортисти за всички времена. Двукратен олимпийски шампион на 1500 метра от игрите в Москва и Лос Анджелис, като печели сребро на 800 метра на същите игри.

Проф. д-р Драгомир Драганов: СССР не ни освободи през септември 1944 г., окупира ни

Когато на 8-9 септември разбиват затворите, колко криминални престъпници излизат заедно с политическите затворници и се включват в масовия терор Зависимостта ни от Москва премина през три етапа - Какво е навлизането на съветските войски в България в началото на септември 1944 г. - окупация или освобождение, проф. Драганов?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber