Надежда Нейнски: Късах от себе си, но разумът ме водеше

https://www.24chasa.bg/Article/1658638 Надежда Нейнски: Късах от себе си, но разумът ме водеше Надежда Нейнски: Късах от себе си, но разумът ме водеше www.24chasa.bg
НАДЕЖДА НЕЙНСКИ
НАДЕЖДА НЕЙНСКИ СНИМКА: Андрей Михайлов

С Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция, разговаря Марияна Литова

За първи път след като напусна СДС, Надежда Нейнски проговори.

- Г-жо Нейнски, как едно от емблематичните лица на СДС взе решение за раздяла с партията след 21 г. "брак"? Кое беше водещото - емоциите или разумът? 

- Разумът. Емоциите не винаги водят до правилни решения. Когато се чувстваш свързан с нещо толкова силно, когато то е било смисълът на половината ти живот, лесно можеш да останеш в плен на илюзиите. В политиката има моменти, когато, за да продължиш достойно напред, трябва да преодолееш себе си.

- Успяхте ли да спите в нощта след отвореното писмо, с което обявихте, че не вие напускате СДС, а съюзът напуска вас?

- Не, не можах. През нощта човек остава сам със себе си и тогава нахлуват спомените. Цяла вселена от хора и събития се изправи пред мен. Чувствах се така, сякаш късах нещо от себе си.

- Номинацията на Петър Стоянов за КС не беше ли само формален повод да се случи предизвестената ви раздяла със СДС след решението да няма Синя коалиция и избора на Кабаиванов за лидер. Вие сте твърдо за коалицията с ДСБ.

- За 21 години в политиката преживях много. Видях хора, които стават герои, и други, които се превръщат в предатели. Изпитах върху себе си завистта, посвикнах с болката. Бях част от надеждите, бях част от разочарованията. Научих се да не натоварвам хората с прекалени очаквания и така вече все по-рядко се разочаровам. В този смисъл не бях изненадана от поведението на Петър Стоянов.

За хората обаче остана неясно как той прие първоначално да бъде номиниран, а после се нуждаеше от 3 дни размисъл, за да се откаже. Мисля, че дължеше този отговор на хората, особено предвид последвалите събития. Колкото до Синята коалиция, аз съм убедена, че създаването беше правилно решение и неслучайно атаките срещу нея започнаха отдавна, още на президентските избори, когато СДС на практика издигна самостоятелна кандидатура и потърси други формати. Резултата от този "далновиден" ход всички го помним. Решението на НС на СДС от май и изборът на Кабаиванов бяха просто логичните следствия.

- Имам чувството, че още когато обявихте създаването на съюз "Единство", вие вече сте били с едно наум, че пътищата ви със СДС се разделят. Така ли е? 

- Създаването на съюз "Единство" очертава принципни различия с ръководството на СДС в момента. Различия както по отношение на водената политика, така и по отношение на житейски ценности и морал. Съюз "Единство" бе създаден от хора, които са в реалната политика, в местната и в законодателната власт. Затова и нашите оценки са различни, различни неща приемаме за нормални. Примерно за мен не е нормално да
се откажеш от собствената си парламентарна група и да станеш зависим от "независимите" депутати, които са декларирали принадлежност към ГЕРБ. Това нека да го обяснят на седесарите преди изборите.

- Кой всъщност е политическият противник на "Единство" - ГЕРБ или БСП? Питам, защото напоследък чуваме повече критики към управляващата партия, отколкото към естествения ви опонент в лицето на левицата.

- Аз нямам нужда да доказвам отношението си към БСП. Моят политически път е безкомпромисно ясен. За разлика от Меглена Кунева или лидерите на ГЕРБ аз не се нуждая от време, за да открия, че партията на бившите комунисти не е мой партньор. Нито ми е нужно да се ровя в биографията си, за да извадя от там някой репресиран роднина. В моето семейство сме били демократи още преди СДС да съществува и затова за мен той не е просто партия, а идея. Моят голям проблем с ГЕРБ не се свежда толкова до това дали са леви или десни, а по-скоро дали са демократични. Това е големият въпрос към тях. Нека си членуват в ЕНП, нека си строят магистрали, но ако българските граждани безпричинно са подслушвани, ако българските медии са сплашвани и ограничавани, това за мен е тежък проблем с демокрацията в България.

- Според вас СДС никога не е бил по-слаб, според Кабаиванов - съюзът се възражда. Вие искате коалиция с Костов, лидерът на СДС пък ви определя като патерици на Костов и предпочита коалиция с ГЕРБ. Но не отслаби ли именно Костов най-много СДС, като създаде ДСБ? В същото време ДСБ е партията, която има свои представители във властта - Евдокия Манева е зам.-министър, Константин Димитров беше зам.-министър, сега е посланик.

- За мен разделението на десницата си остава грешка. Събитията след това го доказаха. През всичките тези години аз никога не се отклоних от принципите си. Дори последните събития са знак, че никога и за нищо не съм търгувала и не търгувам СДС.

Проектът Синя коалиция върна на хората надеждата за единство. Днес повече от всякога те го очакват, очакват онази дързост в лидерите на десницата, която ще ги противопостави на статуквото и подмяната. Аз според силите си ще работя единството да успее, защото то няма алтернатива. Това е голямата отговорност на лидерите вдясно. Колкото до представителите на ДСБ и СДС в изпълнителната и местната власт, те са част от удобното алиби на управляващите за размиването на моралните и политически граници. Това е колкото партиен, толкова и техен личен избор. Всеки има глава на раменете си.

- Добре, но все пак не е ли нормално парламентарната група на една партия да не е самостоятелен елемент? Вярно, че всеки има право на мнение, но правилата изискват депутатите, избрани от една партия, да изпълняват решенията на нейното ръководство. Вие самата сте били лидер и добре разбирате това.

- Формално е така, защото се приема, че сме отбор единомишленици, избрани от хората да защитават определени идеи и политика. Проблемът е, че ръководството на СДС се отказа от тези идеи и тази политика, докато ние останахме при нея. Хората са гласували за Синята коалиция и натовариха този проект с очакването за единство. Те не са гласували за политика в полза на ГЕРБ, защото ако са искали Бойко Борисов, щяха просто да си гласуват за него, а не да чакат Емил Кабаиванов да ги урежда.

- Щеше ли да има проблем с номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия, ако Емил Кабаиванов беше обсъдил с депутатите предварително намерението си да потърси подкрепа от Бойко Борисов?

- Ако ГЕРБ имаха почтени намерения към Синята коалиция като към партньор от ЕНП, те щяха да подкрепят Екатерина Михайлова за конституционен съдия, а не неясната и, както се оказа, скандална кандидатура на независимите депутати в лицето на Венета Марковска. Очевидно сделката, която предложиха на СДС, целеше да отклони въпроса с политическата отговорност на ГЕРБ за гласуването в полза на Венета Марковска и да задълбочи проблемите в Синята коалиция. 

- Отстрани за много хора изглежда, че заради вътрешни междуличностни войни в СДС е бил изтърван шанс партията да има свой представител в една от най-важните институции в държавата. 

- Няма междуличностни войни, има политическа цена. Въпросът винаги е в цената. Битува мнение, че някакви великодушни хора шетат из държавата и помагат на "нуждаещите се". Така например на нас са ни обещали конституционен съдия, даже председател на КС, ей тъй, да си го ползваме "като наш представител". Доста елементарно обяснение за такава сериозна политическа маневра. Първо, това е дискредитиране на институцията Конституционен съд. В КС са представени най-важните институции в България, а не политическите партии. В този смисъл уговорката между
Борисов и Кабаиванов кой да е председател на КС звучи унизително за институцията. Второ, до сега нищо в поведението на ГЕРБ спрямо традиционната десница не дава основание за подобно наивно очакване.

- Сигурна съм, че от време на време поглеждате форумите в интернет. Аз си направих труда да прочета част от коментарите под информациите за вашето напускане. Много хора ви поздравяваха, но също толкова ви обвиниха в какво ли не - най-вече че сте купили на безценица гаражите на ЦК. Доколкото знам, вие нямате дори собствено жилище. Какво бихте им казала на тези хора?

- Че съм напуснала властта преди 11 г. и оттогава съм била винаги в опозиция. За това време се смениха три правителства - на НДСВ, на тройната коалиция и сега на ГЕРБ. Политически чадъри се опъват над властта, никога над опозицията. Така че тези, които се упражняват анонимно по форумите, да изискат с лицата си официална информация от институциите. Сигурна съм, че те с удоволствие ще им я предоставят. Има и още нещо. Публична тайна е, че медиите, както и форумите им в голямата си част, следват политическите пристрастия и корпоративните интереси на собствениците им. Сещам се например, че по време на дебата, предхождащ решението за развалянето на Синята коалиция, в редица медии имаше филтър за инакомислещите.

- Според Емил Кабаиванов е морално да напуснете и Европарламента, тъй като вече нямало Синя коалиция и вие не представлявате никого.

- Аз представлявам хората, гласували за Синята коалиция, а те са близо 300 хил. души. Помните, че през 2009 г. СДС беше въвлечен в поредните скандали и не успя да се регистрира за европейските избори. Тогава никой не вярваше, че може да бъде преодоляна 6% бариера. Аз приех риска и оглавих листата. Успяхме. За разлика от 2007 г., когато СДС и ДСБ, разделени, макар и със знаковите водачи Петър Стоянов и Константин Димитров, загубиха изборите и отвориха европейската ниша за ГЕРБ.

- Упрекнаха ви още, че по времето, когато бяхте лидер на СДС, сте изгонили от партията много хора, които сега щели да се върнат. Вярно ли е? 

- Влиянието на една партия се измерва не по числеността на партийния апарат, а по броя на хората, които са готови да я следват. Нещо повече - да поверят съдбата си.

- Вие едва ли ще напуснете политиката. Имате ли нов проект? Вече се спекулира, че ще правите нова партия. Както и че бихте отишли в листа на ДСБ.

- За мен единството е безалтернативно и ще работя за него. Това е големият тест за куража и отговорността на лидерите в традиционна десница. Това е очакването на хората и вярвам, че ако сме дръзки, ще успеем.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен

Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен

Милко Ковачев
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Милко Ковачев: Ако България реши, АЕЦ “Белене” може да заработи от 2030 г.

Бившият конституционен съдия Георги Марков

Георги Марков: Грешка е, че КС отказа на Кирил Петков да даде писмено становище

Димитриос Хронопулос е посланик на Гърция в България от октомври 2019 г. Завършил е Юридическия факултет на Атинския университет, има следдипломна квалификация от Харвардския университет в САЩ. Работил е в посолствата на Гърция в Турция, САЩ, Германия и Нидерландия, както и в представителството на страната в НАТО.

Димитриос Хронопулос: Учители и медици, отказали да се ваксинират, бяха спрени от работа и заплата, в Гърция мерките проработиха

Кирил Гоцев

Починалият Кирил Гоцев през 2002 г.: Дадох им свобода в телевизията. Друг е въпросът, че хората не са свикнали да я ползват

Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Казусът “Кирил Петков”: Архаични забрани не бива да ограничават избора кой да ни управлява

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber