Надежда Нейнски: Късах от себе си, но разумът ме водеше

https://www.24chasa.bg/Article/1658638 Надежда Нейнски: Късах от себе си, но разумът ме водеше Надежда Нейнски: Късах от себе си, но разумът ме водеше www.24chasa.bg
НАДЕЖДА НЕЙНСКИ СНИМКА: Андрей Михайлов

С Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция, разговаря Марияна Литова

За първи път след като напусна СДС, Надежда Нейнски проговори.

- Г-жо Нейнски, как едно от емблематичните лица на СДС взе решение за раздяла с партията след 21 г. "брак"? Кое беше водещото - емоциите или разумът? 

- Разумът. Емоциите не винаги водят до правилни решения. Когато се чувстваш свързан с нещо толкова силно, когато то е било смисълът на половината ти живот, лесно можеш да останеш в плен на илюзиите. В политиката има моменти, когато, за да продължиш достойно напред, трябва да преодолееш себе си.

- Успяхте ли да спите в нощта след отвореното писмо, с което обявихте, че не вие напускате СДС, а съюзът напуска вас?

- Не, не можах. През нощта човек остава сам със себе си и тогава нахлуват спомените. Цяла вселена от хора и събития се изправи пред мен. Чувствах се така, сякаш късах нещо от себе си.

- Номинацията на Петър Стоянов за КС не беше ли само формален повод да се случи предизвестената ви раздяла със СДС след решението да няма Синя коалиция и избора на Кабаиванов за лидер. Вие сте твърдо за коалицията с ДСБ.

- За 21 години в политиката преживях много. Видях хора, които стават герои, и други, които се превръщат в предатели. Изпитах върху себе си завистта, посвикнах с болката. Бях част от надеждите, бях част от разочарованията. Научих се да не натоварвам хората с прекалени очаквания и така вече все по-рядко се разочаровам. В този смисъл не бях изненадана от поведението на Петър Стоянов.

За хората обаче остана неясно как той прие първоначално да бъде номиниран, а после се нуждаеше от 3 дни размисъл, за да се откаже. Мисля, че дължеше този отговор на хората, особено предвид последвалите събития. Колкото до Синята коалиция, аз съм убедена, че създаването беше правилно решение и неслучайно атаките срещу нея започнаха отдавна, още на президентските избори, когато СДС на практика издигна самостоятелна кандидатура и потърси други формати. Резултата от този "далновиден" ход всички го помним. Решението на НС на СДС от май и изборът на Кабаиванов бяха просто логичните следствия.

- Имам чувството, че още когато обявихте създаването на съюз "Единство", вие вече сте били с едно наум, че пътищата ви със СДС се разделят. Така ли е? 

- Създаването на съюз "Единство" очертава принципни различия с ръководството на СДС в момента. Различия както по отношение на водената политика, така и по отношение на житейски ценности и морал. Съюз "Единство" бе създаден от хора, които са в реалната политика, в местната и в законодателната власт. Затова и нашите оценки са различни, различни неща приемаме за нормални. Примерно за мен не е нормално да
се откажеш от собствената си парламентарна група и да станеш зависим от "независимите" депутати, които са декларирали принадлежност към ГЕРБ. Това нека да го обяснят на седесарите преди изборите.

- Кой всъщност е политическият противник на "Единство" - ГЕРБ или БСП? Питам, защото напоследък чуваме повече критики към управляващата партия, отколкото към естествения ви опонент в лицето на левицата.

- Аз нямам нужда да доказвам отношението си към БСП. Моят политически път е безкомпромисно ясен. За разлика от Меглена Кунева или лидерите на ГЕРБ аз не се нуждая от време, за да открия, че партията на бившите комунисти не е мой партньор. Нито ми е нужно да се ровя в биографията си, за да извадя от там някой репресиран роднина. В моето семейство сме били демократи още преди СДС да съществува и затова за мен той не е просто партия, а идея. Моят голям проблем с ГЕРБ не се свежда толкова до това дали са леви или десни, а по-скоро дали са демократични. Това е големият въпрос към тях. Нека си членуват в ЕНП, нека си строят магистрали, но ако българските граждани безпричинно са подслушвани, ако българските медии са сплашвани и ограничавани, това за мен е тежък проблем с демокрацията в България.

- Според вас СДС никога не е бил по-слаб, според Кабаиванов - съюзът се възражда. Вие искате коалиция с Костов, лидерът на СДС пък ви определя като патерици на Костов и предпочита коалиция с ГЕРБ. Но не отслаби ли именно Костов най-много СДС, като създаде ДСБ? В същото време ДСБ е партията, която има свои представители във властта - Евдокия Манева е зам.-министър, Константин Димитров беше зам.-министър, сега е посланик.

- За мен разделението на десницата си остава грешка. Събитията след това го доказаха. През всичките тези години аз никога не се отклоних от принципите си. Дори последните събития са знак, че никога и за нищо не съм търгувала и не търгувам СДС.

Проектът Синя коалиция върна на хората надеждата за единство. Днес повече от всякога те го очакват, очакват онази дързост в лидерите на десницата, която ще ги противопостави на статуквото и подмяната. Аз според силите си ще работя единството да успее, защото то няма алтернатива. Това е голямата отговорност на лидерите вдясно. Колкото до представителите на ДСБ и СДС в изпълнителната и местната власт, те са част от удобното алиби на управляващите за размиването на моралните и политически граници. Това е колкото партиен, толкова и техен личен избор. Всеки има глава на раменете си.

- Добре, но все пак не е ли нормално парламентарната група на една партия да не е самостоятелен елемент? Вярно, че всеки има право на мнение, но правилата изискват депутатите, избрани от една партия, да изпълняват решенията на нейното ръководство. Вие самата сте били лидер и добре разбирате това.

- Формално е така, защото се приема, че сме отбор единомишленици, избрани от хората да защитават определени идеи и политика. Проблемът е, че ръководството на СДС се отказа от тези идеи и тази политика, докато ние останахме при нея. Хората са гласували за Синята коалиция и натовариха този проект с очакването за единство. Те не са гласували за политика в полза на ГЕРБ, защото ако са искали Бойко Борисов, щяха просто да си гласуват за него, а не да чакат Емил Кабаиванов да ги урежда.

- Щеше ли да има проблем с номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия, ако Емил Кабаиванов беше обсъдил с депутатите предварително намерението си да потърси подкрепа от Бойко Борисов?

- Ако ГЕРБ имаха почтени намерения към Синята коалиция като към партньор от ЕНП, те щяха да подкрепят Екатерина Михайлова за конституционен съдия, а не неясната и, както се оказа, скандална кандидатура на независимите депутати в лицето на Венета Марковска. Очевидно сделката, която предложиха на СДС, целеше да отклони въпроса с политическата отговорност на ГЕРБ за гласуването в полза на Венета Марковска и да задълбочи проблемите в Синята коалиция. 

- Отстрани за много хора изглежда, че заради вътрешни междуличностни войни в СДС е бил изтърван шанс партията да има свой представител в една от най-важните институции в държавата. 

- Няма междуличностни войни, има политическа цена. Въпросът винаги е в цената. Битува мнение, че някакви великодушни хора шетат из държавата и помагат на "нуждаещите се". Така например на нас са ни обещали конституционен съдия, даже председател на КС, ей тъй, да си го ползваме "като наш представител". Доста елементарно обяснение за такава сериозна политическа маневра. Първо, това е дискредитиране на институцията Конституционен съд. В КС са представени най-важните институции в България, а не политическите партии. В този смисъл уговорката между
Борисов и Кабаиванов кой да е председател на КС звучи унизително за институцията. Второ, до сега нищо в поведението на ГЕРБ спрямо традиционната десница не дава основание за подобно наивно очакване.

- Сигурна съм, че от време на време поглеждате форумите в интернет. Аз си направих труда да прочета част от коментарите под информациите за вашето напускане. Много хора ви поздравяваха, но също толкова ви обвиниха в какво ли не - най-вече че сте купили на безценица гаражите на ЦК. Доколкото знам, вие нямате дори собствено жилище. Какво бихте им казала на тези хора?

- Че съм напуснала властта преди 11 г. и оттогава съм била винаги в опозиция. За това време се смениха три правителства - на НДСВ, на тройната коалиция и сега на ГЕРБ. Политически чадъри се опъват над властта, никога над опозицията. Така че тези, които се упражняват анонимно по форумите, да изискат с лицата си официална информация от институциите. Сигурна съм, че те с удоволствие ще им я предоставят. Има и още нещо. Публична тайна е, че медиите, както и форумите им в голямата си част, следват политическите пристрастия и корпоративните интереси на собствениците им. Сещам се например, че по време на дебата, предхождащ решението за развалянето на Синята коалиция, в редица медии имаше филтър за инакомислещите.

- Според Емил Кабаиванов е морално да напуснете и Европарламента, тъй като вече нямало Синя коалиция и вие не представлявате никого.

- Аз представлявам хората, гласували за Синята коалиция, а те са близо 300 хил. души. Помните, че през 2009 г. СДС беше въвлечен в поредните скандали и не успя да се регистрира за европейските избори. Тогава никой не вярваше, че може да бъде преодоляна 6% бариера. Аз приех риска и оглавих листата. Успяхме. За разлика от 2007 г., когато СДС и ДСБ, разделени, макар и със знаковите водачи Петър Стоянов и Константин Димитров, загубиха изборите и отвориха европейската ниша за ГЕРБ.

- Упрекнаха ви още, че по времето, когато бяхте лидер на СДС, сте изгонили от партията много хора, които сега щели да се върнат. Вярно ли е? 

- Влиянието на една партия се измерва не по числеността на партийния апарат, а по броя на хората, които са готови да я следват. Нещо повече - да поверят съдбата си.

- Вие едва ли ще напуснете политиката. Имате ли нов проект? Вече се спекулира, че ще правите нова партия. Както и че бихте отишли в листа на ДСБ.

- За мен единството е безалтернативно и ще работя за него. Това е големият тест за куража и отговорността на лидерите в традиционна десница. Това е очакването на хората и вярвам, че ако сме дръзки, ще успеем.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber